Telttaretkelle vähän varusteita ja paljon seikkailumieltä

Telttailusta on tullut uudelleen yksi suomalaisten lempiharrastuksista kesäaikaan. Etenkin yhä useampi kaupunkilainen kaipaa luontoon ja pois hälinästä kesälomallaan. Kotimaan matkailun suosion kasvaessa myös telttaretkeily on elpynyt viime vuosikymmenten taantumasta. Nyt on entistä trendikkäämpää pyöräillä, telttailla ja olla kosketuksissa luontoon. Telttailemaan ei lähdetä välttämättä edes kauas kotoa, vaan kaupunkien kupeessa olevat retkeilymaastot tai leirintäalueet kutsuvat miniloman viettoon vaikka kesäviikonlopuksi. Kun retkipaikka löytyy läheltä, ei varusteitakaan tarvitse kantaa mukanaan niin paljoa. Perustarvikkeet riittävät, sillä esimerkiksi huonon ilman sattuessa kotiin voi hipsiä helposti.

Varusteet retkipaikan mukaan

Telttaretken varusteita ja pakkaamista kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä. Se, millaiselle retkelle on lähdössä, määrittelee paljolti sitä, minkälaisiin tilanteisiin tulee varautua ja millaiset välineet ovat tarpeen. Suomen parhaat leirintäalueet tarjoavat retkeläisille useita palveluita, kuten nuotiopaikan, vessoja ja kenties myös suihkutilatkin. Ne ovat myös usein vartioituja ja niiltä voi ostaa pientä purtavaa ja juomia. Useilta leirintäalueilta löytyy myös uimaranta ja tiettyinä aikoina lämmitettävä sauna. Soutuveneitäkin saattaa olla vuokrattavana. Tällaisten leiripaikkojen etu on se, ettei mukaan tarvitse ottaa läheskään yhtä paljoa varusteita kuin luontopolulle tai umpimetsää retkelle lähtiessä.

Telttailu leirintäalueella on oiva tapa tutustua telttaretkeilyyn, sillä valitsemalla hyvän alueen lähes mistään oleellisesta ei tarvitse tinkiä. Jos leiripaikalta löytyy ruuanvalmistusmahdollisuus, ei mukanaan tarvitse kantaa keitintä ja retkimuonan valmistus on muutenkin paljon helpompaa. Sellaisia tavaroita, jotka kannattaa kuitenkin paikasta huolimatta pakata aina mukaan, ovat taskulamppu, tulitikut tai sytytin, puukko, kartta sekä vesipullo. Vaikka puhelinta ei retken aikana käyttäisikään, kannattaa se silti olla mukana. Esimerkiksi metsäretkellä on nykypäivänä enää käytännössä mahdotonta eksyä täysin, mikäli taskusta löytyy puhelin. Mahdollinen varavirtalähde on myös hyvä muistaa ottaa täyteen ladattuna mukaan.

Retken päätarpeet – suoja ja ruoka

Telttaretken tärkein varuste on tietysti itse teltta. Makuupussi ja makuualusta ovat myös oleellisia varusteita, sekä tietysti reppu tai rinkka, jossa tavarat on helppo kuljettaa leiriytymispaikalle. Lyhyelle retkelle ei yleensä tarvita kovin paljoa vaihtovaatteita, mutta kannattaa kuitenkin varustautua lämpimillä vaatteilla. Vaikka ilma olisikin varsin kesäinen, metsässä saattaa olla päivälläkin viileää ja ainakin yöllä saattaa tulla tarvetta villasukille. Lisäksi on mukavaa, jos mukana on taitettava istuin tai istuma-alusta, jonka päällä on mukavampaa istua kuin sammalmättäällä tai kalliolla. Sateisella ilmalla kannattaa ottaa mukaan ylimääräinen sadesuoja teltan päälle, jos oma teltta ei ole täysin vedenpitävä.

Ruuanvalmistusmahdollisuudet määrittävät sen, minkälaisiin retkieväisiin tulee varautua. Jos leirintäpaikalla ei ole valmista nuotiopaikkaa, tulee miettiä, miten ruokaa valmistetaan. Avotulta ei saa tehdä eikä puita kerätä maastosta ilman maanomistajan lupaa. Lisäksi tulee ottaa huomioon mahdolliset metsä- ja maastopalovaroitukset. Retkikeitin on tällöin paras vaihtoehto, vaikka mikään ei voitakaan nuotiolla itse valmistettua retkiruokaa. Vaelluksen ajaksi kannattaa varustautua hyvin säilyvillä ja korkeaenergisillä eväillä, kuten ruisleivällä, banaanilla tai retkeilyyn tarkoitetuilla tuotteilla, kuten energiapatukoilla ja -juomilla. Varsinaiseen ruuanvalmistukseen voi varautua kunnolliseen kylmäsäilytysastiaan pakatuilla tuotteilla tai varsinkin pidemmällä retkellä ottamalla mukaan kuiva- ja säilykemuonaa.

Pakkaa kevyesti, nauti retkestä

Varusteiden määrään vaikuttaa se, minkälaiseen maastoon matka kohdistuu ja minkälainen sää on luvassa. Vaikeakulkuisessa maastossa retkeiltäessä kannattaa pakata mahdollisimman vähän kevyttä ja pieneen tilaan mahtuvaa tavaraa. Ennen retkelle lähtöä on hyvä tunnustella rinkan painoa ja kokeilla vaikka portaita kävelemällä, miten matkan teko onnistuu. Erilaisia kevyistä materiaaleista suunniteltuja retkivarusteita on saatavilla, mutta hyvin suunnittelemalla myös tavallisilla astioilla, pyyhkeillä ja muilla välineilläkin retken teko onnistuu. Koko astiaston sijaan mukaan voi ottaa vain lusikan, syvän muovilautasen sekä mukin. Valintoja tekemällä matkaan mahtuvat myös vaikka kirja sekä valonlähde.

Älä kuitenkaan tuijota liikaa siihen, minkälaisia varusteita omistat tai millaisiin retkivälineisiin sinulla on varaa. Käytettynäkin saa hankittua aivan kelpo varusteita, ja lähes jokaisen kotoa löytyy perustarvikkeet parin yön telttaretkelle. Telttojakin saa nykyään hyvin edullisesti, ja hieman paremman teltan voi vaikka vuokrata. Parhaita retkiasusteita ovat urheiluun tarkoitetut tekniset vaatteet, mutta perusverkkaritkin toimivat mainiosti. Kenkiin kannattaa panostaa, ainakin mikäli maasto on hieman hankalampaa. Muuten saappailla tai tavallisillakin lenkkareilla pärjää pitkälle. Ykkösluokan varusteita tärkeämpää on retkelle lähteminen iloisella mielellä, luonnosta nauttiminen sekä uusien kokemusten kartuttaminen.

11 thoughts on “Telttaretkelle vähän varusteita ja paljon seikkailumieltä

 • 23.7.2019 at 07:42
  Permalink

  Täytyy varmaan opetella, kun suomalaiset ajetaan niihin

  Reply
 • 23.7.2019 at 17:26
  Permalink

  Musliminaiset ovatkin Suomessa jatkuvasti telttaretkellä. Hyvin varustetusta teltasta löytyy ainakin pommivyö, parhaassa tapauksessa myös kalashnikov.

  Reply
 • 23.7.2019 at 20:01
  Permalink

  Kyllä. Hieno harrastus ja muutenkin erätaitoja olisi syytä itse kunkin verestää, sillä konflikti on edessä kun maata aletaan puhdistaa jääkärimarssin hengessä.

  Reply
  • 24.7.2019 at 21:36
   Permalink

   Pöh, ihmiset ovat ihan pihalla, tai siis betonilähiön pihapiirin tupakointinurkassa, korkeintaan.

   Ihmiset eivät edes osaa poimia nokkosia, vaan tuhlaavat satojakin Euroja paljon huonommin terveyttä edistäviin pillereihin.

   Reply
 • 24.7.2019 at 20:04
  Permalink

  Kivaahan telttailu on, mutta nykyään muslimeihin tulee törmäiltyä noissa metsiissäkin. Vielä ei ole ongelmia tullut, mutta mitäs kun noita tulee triplat lisää? Loppuahan tälle hulluudelle ei näy valitettavasti.

  Reply
 • 28.7.2019 at 23:54
  Permalink

  Ei näy loppua ei.

  Ja sen takia siitä täytyy tehdä loppu.

  Nyt kansallismieliset ovat tuuliajolla eikä kukaan johda.

  Petturiministerit ja kansanedustajat ja virkamiehet ovat tosiasiassa kansan, veronmaksajien vihollisia.

  Kiitokseksi siitä että veroja maksetaan kohdellaan kuin alhaisinta saastaa.

  Metsä on suomalaisen ystävä ja kirkko. Metsässä suomalainen tuntee olevansa kotona. Metsä on myös sissin naamio ja yllätys. Koskaan ei voi tietää mitä minkäkin puun takana on.

  Puita on paljon Suomessa.

  Reply
 • 5.8.2019 at 04:20
  Permalink

  Suomen metsät suojaavat pieniä asiaansa uskovia sissi ryhmiä erinomaisesti ja niihin pääsee suojaan vihollisen tähystykseltä nopeasti iskun jälkeen.

  Reply
 • 8.8.2019 at 12:14
  Permalink

  Retkeily ja patikointi on hyviä harrastuksia, etenkin jos niihin saa yhdistettyä kalastusta ym. erähenkistä aktiviteettia (rauhanomaista luonnollisesti)…

  Reply
 • 8.8.2019 at 23:34
  Permalink

  Pelkästään metsässä vaeltelu tekee jo hyvää.

  Kansallismieliset voisivat järjestää ampumaleirin siellä jossain metsässä. Leiri voidaan järjestää ilma aseilla.

  Jos uusi matujen hyökyaalto vyöryy Eurooppaan on etnokansallista valmiustasoa nostettava.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.