Mitä Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa sanotaan maahanmuutosta?

Viiden puolueen demarijohtoisen hallituksen syntyessä hallitusohjelma on herättänyt keskustelua etenkin suurten sosiaalipoliittisten uudistusten johdossa. ”Osaava ja osallistava Suomi” -nimeä kantavassa ohjelmassa riittää kuitenkin aihealueita kosolti: sivujakin on mittavat 182 kappaletta, ja liitteet vielä päälle.

Tällä kertaa tarkastelemme, mitä hallitusohjelmassa kerrotaan maahanmuutosta – onko uusi kansanrintama laisinkaan muuttamassa Sipilän hallituksen linjaa vai nähdäänkö muutoksia vanhaan?

Muissa linjauksissaan uusi hallitus tarjoaa niin porkkanaa kuin keppiä. Pienituloisten eläkeläisten, opiskelijoiden ja työttömien arkeen on luvassa helpotuksia, joskin kaikki tämä on alistettu positiivisen työllisyyskehityksen alaiseksi. Keppiä saa sen sijaan tupakoitsija, sokerinsyöjä ja autoilija – kokoomuksen kampanjointi autojen kuulumisesta teille ei tuonut pitkään hallituksessa istuneelle puolueelle varsinaista vaalivoittoa, ja kokoomuksen jääminen hallituksen ulkopuolelle näkyy konkreettisesti polttoaineiden ja autolainojen hinnannousussa.

Kirjaukset maahanmuuttoa ja sitä sivuavia asioita koskien

Maahanmuuttoon Rinteen hallitusohjelma tarttuu varsin monelta kantilta. Mukana on joitakin melko monitulkintaisia ja ympäripyöreitä kirjauksia, kuten hallitusohjelmissa tapaa olla, esimerkkinä: ”Hallituskaudella laaditaan laaja-alainen hyvien väestösuhteiden edistämisen toiminta-ohjelma täydentämään valtion kotouttamisohjelmaa”. Optimisti voi ainakin havaita, että vireillä oleva segregaatiokehitys on ohjelmassa tunnustettu.

Maahanmuuttajien saattamista työmarkkinoille on painotettu ohjelmassa erityisesti. Työperäistä maahanmuuttoa ohjelman mukaan tarvitaan, ja painopisteeksi on asetettu erityisesti työvoimapulasta kärsvivät alat. Kotouttamispalveluiden laadun parantamisesta löytyy niin ikään kirjaus. Ei siis suuria yllätyksiä näissä kohdissa.

Liekö oppia haetun sitten Tanskasta, mutta eräs varsin konkreettinen kirjaus löytyy kielikoulutuksen suhteen: ”Kielikoulutukseen tulee päästä kolmen kuukauden ku-
luessa myönteisen oleskelulupapäätöksen saamisesta”. Toteutuessaan kyseessä olisi erittäin merkittävä muutos nykytilanteeseen, jossa turvapaikanhakijoiden kielikoulutus on jätetty oman onnensa nojaan. Ylipäätään kotouttamisen ja kansalliskielen opiskelun aloittamisen nopeutta painotetaan monessa kohdassa.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa pyritään lisäämään avustajan käytön mahdollistamisella turvapaikkapuhuttelussa. Sen tarkempaa kirjausta ei ole, millaisia vaatimuksia avustajalle asetetaan – parhaassa mahdollisessa skenaariossa avustajan käyttö nopeuttaa prosessia ja sen avulla saadaan eliminoitua väärinkäsitykset ja huijaukset, huonoimmassa tapauksessa avustaja voi edesauttaa väärin perustein turvapaikkaa hakevan vilppiä. Jäämme seuraamaan käytännön toteutusta.

Varsinkin Afrikan sarvesta saapuneiden maahanmuuttajien tapakulttuuriin on kiinnitetty huomiota, sillä ohjelmasta löytyy kirjaus ”Turvataan resurssit sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön”. Niin ikään pakkoavioliittoihin on luvassa stoppi ja jopa peruutusvaihde, sillä niin niiden kriminalisointi kuin mitätöinti ollaan ottamassa toimenpidevalikoimaan.

Oulun hyväksikäyttötapausten aiheuttamaa oikeutettua tunnekuohua ei sitäkään sivuuteta, sillä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalisten rikosten vähimmäisrangaistuksia ollaan korottamassa. Varsinkin keskustapuolue vaikuttaa kuulleen Oulun vaalipiirin tapahtumat.

Rikosten seurannan suhteen paljon julkisuudessa esiintynyt ”jalkapanta” eli valvontarangaistukseen tuomittujen henkilöiden käytössä oleva seurantalaite voi hallitusohjelman mukaan olla tulossa myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Kaikkia kielteisen saaneita tuskin tullaan ”pannoittamaan”, sillä viranomaisharkintaa tullaan soveltamaan.

Mitä voidaan käytännössä odottaa?

Rajoja ei varmasti olla sulkemassa maahanmuutolta, minkä jokainen arkitodellisuudessa vielä kiinni oleva kansalainen varmasti ymmärtää. Sen sijaan Rinteen hallitusohjelman kirjauksissa on selkeästi havaittavissa melko realistinen ongelmien tunnustamisen ote.

Ollakseen melko vasemmistolainen pohjaltaan, on hallitus vaikuttanut laativan varsin realistisen tilannekuvan maahanmuuton ongelmien suhteen. Punavihreää painajaista uumoilleiden äänten volyymi on nyt alentunut ainakin hetkeksi, sillä hallitus vaikuttaa ottavan maahanmuuttoon ja turvapaikkapolitiikkaan liittyvät ongelmat tosissaan. Kyseessä ei ole enää yhdessä kohdassa esiintyvä sivuhuomautus vaan koko hallitusohjelman läpäisevä teema.

Hallitusohjelmat harvoin kuitenkaan ovat täynnä konkretiaa. Tässä ohjelmassa konkretiaa on monilta osin tarjolla, mutta mukana on niin ikään varsin ympäripyöreitä ja kompromissien sävyttämiä kirjauksia. Näin on etenkin maahanmuuton kohdalla. Koko ohjelman voisi tiivistää varovaisesti lupauksia herättäväksi, mutta toteutukseltaan seurantaa vaativaksi.

Mikä on ollut perussuomalaisten vaikutus?

Kukaan tuskin tosissaan voi väittää, etteikö perussuomalainen puolue olisi profiloitunut etupäässä maahanmuuttopuolueeksi Jussi Halla-ahon aikana. Tässä on ollut sen menestyksen salaisuus, mutta tässä on samalla sen menestyksen uhka.

Mikäli suomalainen puoluekenttä laajemmalti omaksuu nuivemman maahanmuuttopolitiikan ja toteuttaa sellaista jopa hallituksessa, jossa ovat RKP, vihreät ja vasemmisto, herää kysymys siitä, mihin perussuomalaisia jatkossa tarvitaan. Maahanmuuttoasian korostuessa entisestään ovat vennamolaiset ”pienen ihmisen puolella” olevat puheenvuorot jääneet varsin vähälle, käytännön poliittisista aloitteista huolimatta.

Paradoksaalista kyllä, vihreiden tie voi olla perussuomalaisten tie. Vihreät nousivat aikanaan parlamenttiin yhden asian liikkeenä, ympäristön puolestapuhujina. Sittemmin tuo vihreiden yksi asia on noussut miltei jokaisen puolueen ja yhteiskunnallisen toimijan agendalle aina yrityselämää myöten. Vihreä puolue on kuitenkin onnistunut muuttumaan yleispuolueeksi ja koulutetun kaupunkilaisen ykkösvalinnaksi, usein jopa ohi sillä paikalla perinteisesti olleen kokoomuksen.

Perussuomalaiset ovat onnistuneet jättämään sormenjälkensä myös Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan. Mihin suuntaan puolue kulkee jatkossa? Laajamittaisesti Suomessa vierastetaan pahimmanlaatuista öyhönationalismia, joten se tie on vaikkakin avoin, tuskin menestyksellinen. Kutsuvatko vennamolaiset juuret takaisin? Ainakin keskusta on jättänyt tilaa haja-asutusalueen Suomen puolesta puhuvalle poliittiselle liikkeelle.

15 thoughts on “Mitä Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa sanotaan maahanmuutosta?

 • 10.6.2019 at 16:43
  Permalink

  Totuus on ettei perussuomalaiset ole onnistuneet missään muussa kuin kansallismielisen toiminnan alasajossa. Hidasjärkisimmänkin luulisi viimeistään nyt huomanneen että PS on osa ongelmaa -ainoana tehtävänä radikaalimman tekijäporukan sabotoiminen kaikin mahdollisin keinoin.

  Mitään konkreettisia tuloksia ei ole tullut eikä koskaan tulekaan. Viimeisten aitokansallismielisten poistamiset organisaatiosta ovat parhaillaan käynnissä -tyhjänlänkyttäjät mestarinsa johdolla jatkavat kansannousun viivyttämistä ja taputtelevat toisiaan selkään. Monopoli-asema turvataan uusilla perseenmyynnillä ja irtisanoutumisilla kaikesta sellaisesta mistä (((järjestelmä))) saattaisi pahoittaa mielensä. Siinä tivistettynä persujen rooli tässä irvokkaassa näytelmässä. Aamen.

  Reply
  • 19.7.2019 at 08:01
   Permalink

   Onpas kepuloiselta katkeraz kommentti, ottaako niin päähän kun kepuuloiset saivat ansaitusti turpaansa, ja jatkoa siihen selkäsaunaan on tulossa niin kauan kunnes tuo alati valehteleva korruptoitunut rupusakki on kitketty maasta lopullisesti, ja sitten sekoomusloisille samaa kyytiä. Rosklasakkien kuten sekoomus, kepu ja demarit saa hävitä puoluekartoilta kokonaan, ja hyvinkin nopeaan tahtiin, smurffit oli vasta alkua.

   Reply
 • 10.6.2019 at 16:55
  Permalink

  Tuntuu siltä, että sillä, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu maahanmuutosta ei ole käytännössä mitään merkitystä. Etenkin pääkaupunkiseudulla voi omin silmin todeta jätesäkkiarmeijoiden kasvu, mikä merkitsee sitä, ettei kotouttaminen toimi, jos sitä edes yritetään toteuttaa. Eliitin agendaa edistetään olipa se kirjattu hallitusohjelmaan tai ei. Tuo kirjaus työperäisestä maahanmuutosta kertoo vain sen, ettei se tähänastinen ole sitä ollut edes jälkikäteen arvioituna, vaan terroristien elättämiseen pitää roudata lisää väkeä.

  Reply
  • 12.6.2019 at 11:59
   Permalink

   Suomalaisista viis kunhan muut voi hyvin

   Reply
   • 18.6.2019 at 21:03
    Permalink

    Tässäkin vaiheessa kansakuntamme tuhoamista monikultturismin myrkkyruiskeella on ylikansallinen korkovelka se primääri taustavaikuttava tekijä. Sitaatti:

    ”Onko Gazan tie meidänkin tiemme?
    Liberaalit väittävät usein, että puhe juutalaisten poliittisesta ja taloudellisesta vallasta on ”salaliittoteoretisointia”. Ilmiössä ei kuitenkaan ole mitään salaista – kaikki tieto on saatavilla julkisista lähteistä, muun muassa liberaalien omista sanomalehdistä sekä juutalaisomisteisten pankkien tiedotteista.

    Kukaan ei voi esimerkiksi kiistää, etteikö juutalainen BlackRock ole maailman suurin varainhoitoyhtiö, etteikö juutalainen Blackstone ole maailman suurin vuokranantaja tai etteikö juutalainen Joseph Safra ole maailman rikkain pankkiiri. Kukaan ei voi kiistää Goldman Sachsin edustusta Amerikan ja EU:n johtavissa poliittisissa viroissa sekä luottamustehtävissä.

    Millaista käytännön jälkeä sionistinen talousjärjestelmä sitten tuottaa? Kun juutalaiset miehittivät Palestiinan väkivalloin 1948, alistettiin maan alkuperäisväestö palvelemaan sionistieliittiä. Israel on muun muassa ryövännyt palestiinalaisten vesivarantoja luoden keinotekoista niukkuutta ja kuivuutta, joita sionistihallitus käyttää poliittisen alistamisen työkaluina.

    2012 selvisi, että Israel kontrolloi Gazan elintarviketuontia pitääkseen palestiinalaisväestön kalorimäärät keinotekoisesti niin matalana, etteivät nämä jaksaisi taistella, mutta riittävän korkealla, jotteivät nämä myöskään kuolisi. Israelilaisdiplomaattien mukaan juutalaisvaltion tavoite oli ”pitää Gazan talous jatkuvasti romahduksen partaalla”. Israelin kansantalous perustuukin nälkiinnytettyjen palestiinalaisten ruumiilliseen työhön.

    Onko Gazan tie meidänkin tiemme? Sionistisen vallankaappauksen myötä Palestiina jaettiin oligarkkeihin ja orjiin rotulinjoja noudattaen. Mikäli finanssieliitti saa riistää länsimaiden reaalitaloutta jatkossakin, voi Euroopasta muuttua tulevaisuuden Gaza, jossa kansa pidetään kurissa keinotekoisen nälän ja keinotekoisten talousromahdusten avulla. Historia osoittaa, että tällöin ainut ratkaisu on vallankumous.

    Huomautus lukijoille: Emme väitä, että kaikki juutalaiset olisivat sionisteja, pankkiireja tai koronkiskojia. Emme myöskään väitä, että juutalaisten perintötekijät altistaisivat heidät koronkiskonnalle tai muullekaan talousrikollisuudelle muita kansoja todennäköisemmin.”

    vastarinnan sivulta

    Reply
 • 10.6.2019 at 17:34
  Permalink

  Rinteen hallitus aikoo suoda päivähoito oikeuden myös paperittomien lapsille. Rinteen oksennuspussi hallitus haalii kaikki maapallon ylijäämä väestöt Suomeen. Käskyt toki tulevat politiikan yläpuolelta, mutta tuskin ilman lahjontaa ja kiristystä.
  Kalergi-suunnitelma etenee

  Reply
 • 10.6.2019 at 18:51
  Permalink

  ”Kokoomuksen kampanjointi autojen kuulumisesta teille ei tuonut pitkään hallituksessa istuneelle puolueelle varsinaista vaalivoittoa, ja kokoomuksen jääminen hallituksen ulkopuolelle näkyy konkreettisesti polttoaineiden ja autolainojen hinnannousussa.”

  Kenen politiikka autoilijan kannalta parempaa Rinteen, Orpon vai Sipilän?

  Orpo oli Sipilän ja Bernerin tapaan tarjoamassa autoilijoille autoveron poistoa, mutta kompensoimassa sen veronmenetyksiä verottajalle tienkäyttömaksulla oikealta nimeltään tienkäyttötasaverolla, jota 500 euron pirssillä ajava autoilija, keskimäärin 3 600 euron autolla ajava suomalainen ja 100 000 tai 200 000 Teslalla ym. ökyautolla ajava maksaisivat saman verran esim. ehdotetun 10€/100km kilometriperusteisen tienkäyttömaksutasaveron. Siis tyyliin 1 000 euroa vuodessa lisää autoilun maksuja/veroja keskimääräisillä 10 000 km:n vuosiajolla. Tosin vain ökyauton ostaja hyötyisi autoveron poistosta kymmeniä tuhansia euroja ja suu messingillä maksaisi saman mitä 500 euron tai keskimäärin 3 600 euron auton omistaja tai vaihtaja, joka ei halvan auton autoveron poistosta hyötyisi käytännössä mitää, mutta tienkäyttömaksutasavero toisi uuden 1 000 euron vuosittaisen autoilun lisäkulun. Orpon ”autot teille” kamppanja on siis karvahattukansalle lisää menoja ja kermisluokalle lisää etuja ja veroaleita, kuten tyypillisesti porvaripolitiikka tekee. Tyypillistä kokoomuksen anti-Robin Hood -toimintaa siis. Rinteen demarijohtoisen hallituksen autoiluun suunnittelemat hinnankorotukset eivät siis proletaariin pure sen enempää kuin Orpon kokoomuksen tai Sipilän-Bernerin kepun suunnitelmat, todennäköisesti jopa vähemmän.
  Orpon slogan voisi olla paremmin: Autot teille, tiet bisnekselle ja tienkäyttömaksut Panaman veroparasiittien tileille!

  Reply
  • 10.6.2019 at 21:01
   Permalink

   ” kokoomuksen jääminen hallituksen ulkopuolelle näkyy konkreettisesti polttoaineiden ja autolainojen hinnannousussa. ”

   Petri Pertan kokoomussympatiat hieman naurattavat, taitaa olla näitä yli 50 000 vuodessa tienaavia aiemmin kokoomusta äänestäneitä porvareita. Orpo olisi siirtänyt autoilun verorasistusta pieni- ja keskituloisille tiemaksuilla. Autoveron poisto hyödyttää oikeasti vain varakkaita kalliiden autojen ostajia, koska verotusta siirretään auton käyttöön. Kaiken lisäksi Suomen uusien autojen listahinnat ovat autoveron takia muuta Eurooppaa alempia, ja tämäkin etu sulaisi hyvin pian, joka nostaisi autoverottomien autojen hintoja, ja varsinkin edullisempien autojen autoverohyöty häviäisi kun auton käytön veronkorotukset mm. tiemaksuilla eli aitoilun tasaveroilla.

   Reply
 • 11.6.2019 at 05:08
  Permalink

  Myös työkyvyttömyyseläkkeelle pääsy vaikeutuu, koska kantasuomalaisten eläkevaroja tarvitaan matujen sosiaaliturvan rakentamiseen. Tämä on ollut nähtävissä jo 5-6 vuotta ja hylkäävien päätösten määrä on suorastaan räjähtänyt. Tiedän monia tapauksia joissa vaikka on maalaisjärjellä ajatellen täysin työkyvytön, joutuu roikkumaan kelan listoilla vanhuuseläke ikään asti. Moni tosin poistuu itse vapaaehtoisesti tästä eläkeyhtiöiden harjoittamasta kidutuksesta oman käden kautta. Myös välillisten verojen määrä lisääntyy hiumasti koska matujen ylläpito maksaa valtavasti. Rinteen hallitus lyö köyhempää olan takaa, vaikka ulospäin puhtaan täysin toista ”pienen ihmisen puolesta” paskaa. Jo mm. polttoöljyn portaittaiset korotukset laittavat monet omakotitaloissa asuvat vanhukset ja pienituloiset todella ahtaalle ja työmatkoihin tulee huima lisä menoveden kallistuttua.

  Reply
 • 11.6.2019 at 18:16
  Permalink

  Jalkapannat tullaan kieltämään, aiheuttavat vieraille ihottumaan, pukeutuminen vaikeutuu, kesätyyliin muodikkaasti pukeutuva pakolainen tuntee taatusti syrjintää, eriarvoisuus suorastaa loistaa mikäli panta nilkassa pilkottaa, kielletään sanoo Rinne.

  Reply
 • 15.6.2019 at 16:16
  Permalink

  Valtiollinen propaganda on erittäin luja nimenomaan Suomessa. Ihmiset eivät pysty ajattelemaan itsenäisesti.

  – Jüri Lina

  Reply
 • 15.6.2019 at 19:48
  Permalink

  Jaa, Ohisalo vihreistä juuri antoi ymmärtää että jokainen joka haluaa rajoittaa maahanmuuttoa on NATSI!
  Saatana miten vähällä järjellä tässä maassa pääsee päättäviin asemiin.
  Sitten vielä ihmettelevät vihapuheen tulvaa. Pistäähän nyt tuollaisten tollojen jutut vihaksi ihan välittömästi.

  Reply
  • 18.6.2019 at 21:11
   Permalink

   Äänestäjä on se tollo, kun kaljoittelu tai valtaapitävien kansan maksamana syöttämä urheilu- ja demoralisoiva viihdetarjonta on tärkeämpää äänestäjille kuin selvittää kunnolla ääniä kalastelevien tahojen taustat. Onhan kuitenkin kyse omien jälkeläistenkin tulevista elinoloista??

   Tässä tietoa nykyisen eliittikerman todellisista työnantajista:

   https://www.vastarinta.com/miksi-pankkeja-vihataan-osa-1-kriiseja-ja-korko-orjuutta/

   Reply
 • 16.6.2019 at 00:40
  Permalink

  Onko sellaista peliä olemassa missä voi sotia Toisen Maailmansodan alusta loppuun. Mutta siten että akselivaltojen johtajana voi tehdä ratkaisuja mitä ei tehty Toisen Maailmansodan historiassa.
  Esimerkiksi Saksa voi tehdä maihinnousun Englantiin ja myöhemmin Islantiin ja sinne perustaa tukikohtia lähemmäksi Yhdysvaltojen itärannikkoa. Saksa ehtii ensin ottaa ydinaseen käyttöön ennen Yhdysvaltoja jne.
  Onko tällaista peliä olemassa?

  (meni vähän aiheesta ohi mutta on ollut mielessä jo pidemmän aikaa, eikä mitään tällaista peliä näytä olevan)

  Eikö olisi mielenkiintoista lähettää kauko-pommittajia oommittamaan New Yorkia tai tasoittaa maan tasalle Moskova ydinaseilla?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.