Virtuaalisen erillisverkon eli VPN-yhteyden tarjoamia positiivisia hyötyjä

Internetin aikakaudella ihmisten yksityisyys on helpommin jäljitettävissä ja seurattavissa. Usko tai älä, meitä voidaan seurata verkossa mitä erilaisimmilla tavoilla. Tämä onkin johtanut siihen, että markkinoilla on saatavilla huomattava määrä internetin käyttäjien yksityisyyttä suojaavia ohjelmia. Yksi näistä ohjelmista on VPN.  

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko on kahden – tai useammankin, laitteen välillä tapahtuva suojattu yhteys. VPN:n tarkoitus on suojata yksityistä verkkoliikennettä käyttäjän häirinnältä, nuuskinnalta sekä jopa sensuurilta. Virtuaalisen erillisverkon tarkoitus on lisäksi piilottaa käyttäjän oma sijainti sekä laitteen hyödyntämä IP-osoite.

VPN-määritelmä sisältää nykyisin myös yrityksen verkkoon liitetyt etätyöasemat.

Käymmekin tässä artikkelissa läpi virtuaalisen erillisverkon eli VPN-palvelun käyttäjilleen tarjoamia positiivisia hyötyjä.

 1. Maakohtaiset nettirajoitukset eivät enää rajoita surffailuasi

Eri mailla on oma tarjontansa niin suoratoistopalveluissa kuin vaikkapa monien suosimilla YouTube-kanavillakin. VPN:n avulla niin sanotut maaestot eivät enää ole häiritsemässä vaan käyttäjä voi katsoa haluamaansa sisältöä. Tällaiseen sisältöön voi kuulua esimerkiksi kotimaisia sarjoja Ruudusta tai Yle Areenasta Thaimaan lomamatkan yhteydessä.

Toisissa maissa verkon käyttäminen saattaa olla monia naapurikansoja rajoitetumpaa, jolloin oma verkkoliikenne on järkevää kierrättää vapaamman valtion kautta VPN:n avulla.

 1. Verkon käyttäminen on turvallista

Sellainen wlan-verkko, jota ei ole oikeaoppisesti salattu, on erittäin suuri tietoturvariski sitä käyttävälle taholle.

Salaamatonta verkon liikennettä voi kuunnella kuka tahansa. Lisäksi yleisön käyttöön tarkoitetuista suojatuista verkoista löytyy valitettavan usein puutteita, eivätkä ole näin turvallisia. Verkon salaus tai ajantasainen virustorjunta ei nimittäin automaattisesti tarkoita sitä, että verkko olisi luotettava ja turvallinen.

Näin voi olla vaikka sellaisissa tapauksissa, joissa verkon omistaja on epärehellinen – tai itse verkko voi salauksesta huolimatta olla kaapattu.

Suojaamaton verkkoliikenne voi pahimmillaan tallentua verkon tukiasemalle. Tämän kaiken voi kuitenkin välttää käyttämällä VPN:n, sillä silloin kaikki käyttäjän verkkoliikenne on salattua automaattisesti.

 1. Käyttäjän verkkoliikennettä ei voi rajoittaa

Myös useat eri organisaatiot tai operaattorit saattavat rajoittaa palomuurin avulla verkossa tapahtuvaa liikennettä. Se on lisäksi yleistä monien julkisten verkkojen yhteydessä. Nämä kyseiset tahot saattavat estää osan eri verkkoprotokollien käyttämistä porteista täysin.

Eri sivustojen käyttöä voidaan myös rajoittaa – tai estää jopa kokonaan, erilaisien sisältöä suodattavien ”lukkojen” avulla. Nämä lukot tunnetaan myös nimityksellä musta lista. Verkossa surffaileva voi kuitenkin VPN:n käytöllä estää nämä portit, jolloin itse lukot eivät haittaa netin käyttöä.

 1. Verkkoliikenteen kattavampi käyttö myös työpaikalla tai koulussa

Vaikka laki kieltää opiskelijoiden sekä työntekijöiden verkkoliikenteen salakuuntelun ja valvomisen, sitä silti valitettavasti toisinaan tapahtuu.

Virtuaalisen erillisverkon avulla voi tehokkaasti poistaa kaiken laittoman valvonnan mahdollisuudet omassa tapauksessaan.

 1. Verkon käyttäjän yksityisyys on tärkeä asia

Jokaisella on oikeus käyttää verkkoa haluamallaan laillisella tavalla, eikä muilla tahoilla tulisi olla oikeutta vakoilla sen käyttöä kenenkään tahdon vastaisesti.

VPN:n luoman korkean turvan vuoksi käyttäjä voi säilyttää anonymiteettinsä verkossa.

Minkälaisia hyötyjä siis VPN käyttäjälleen kaiken kaikkiaan voi tarjota?

VPN tuo kaikilta osin netin käyttämiseen turvaa tarjoten käyttäjälleen hyvin korkean yksityisyyden suojan internetissä. VPN salaa henkilökohtaisen verkkoliikenteesi.

Käyttäjä voi myös hyvän VPN-palvelun avulla muodostaa yhteyden julkiseen verkkoon huolestumatta verkon turvattomuudesta.

VPN tuo lisäksi käyttäjänsä ulottuville erilaisten maaestojen, porttien tai mustien listojen takana olevan verkkosisällön. Näin ollen verkon vapaata käyttöä on siis hankalampi rajoittaa.

Se antaa edelleen lisäsuojaa niin työpaikalla kuin koulumaailmassakin, jossa liikkuu paljon arvokasta ja yksityistä tietoa.

VPN-palvelun yksi pieni haittapuoli on, että se voi hidastaa hieman nettiyhteyden nopeutta. Nopeustestin voi helposti tehdä osoitteessa nopeustesti.fi.

Muista kuitenkin pitää maalaisjärki mukana, vaikka oma yhteys olisikin suojattu VPN-palvelun avulla…

4 thoughts on “Virtuaalisen erillisverkon eli VPN-yhteyden tarjoamia positiivisia hyötyjä

 • 16.4.2019 at 15:44
  Permalink

  Opera selaimessa on nykyään sisäänrakennettu ilmainen ja rajaton VPN. Pitää vaan pistää päälle.

  Toinen rajaton ja ilmainen VPN on Tor-browser.

  Reply
 • 16.4.2019 at 17:57
  Permalink

  Kannattaa muistaa, että jotkut VPN tarjoavat säilyttävät logeja servereillä joista pystyy selvittämään käyttäjät. Esim. suomalainen Freedome säilyttää logeja ainakin 3 kuukautta ja tekee yhteistyötä suomalaisten viranomaisten kanssa. Osa ilmaisista VPN palveluista on Kiinalaista alkuperää.

  Yllä mainostettu NordVPN on käsittääkseni hyvä eikä se tallenna logeja servereilleen. Kannattaa maksaa palvelusta ennemmin kuin ottaa riskillä ilmainen.

  Reply
 • 7.12.2020 at 07:44
  Permalink

  Hyvä artikkeli, maksullinen VPN on aina parempi kuin ilmainen VPN. Lisäksi monet jotka väittävät itseään ilmaiseksi, keräävät usein tietoja käyttäjistään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.