Rakennusliiton varapuheenjohtaja syyttää työnantajapuolta kahden euron tuntipalkkojen ajamisesta Suomeen

Kyösti ”Kössi” Suokas on Rakennusliiton pestinsä lisäksi tunnettu varsin teräväkielisenä ja suorasanaisena blogistina. AY-liikkeen jyrä on kirjoituksissaan avoimesti kritisoinut niin työperäistä maahanmuuttoa ja tarveharkinnan poistoa kuin työntekijöiden oikeuksien heikennyksiäkin. Tällä kertaa Suokas sai vaikutusvaltaisen kokoomusaktiivin ”kiinni” halpatyömarkkinoiden edistämisyrityksestä.

Työntekijöiden todellinen onni onkin mahdollisuus todeta työnantajan kanssa työehtosopimuksesta, että aprillia. Sopia työehtosopimuksen vähimmäisehtoja heikommin.

Suokas vertaa keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen ajatusta paikallisen sopimisen erinomaisuudesta väitteeseen siitä, että maapallo olisi litteä. Suokas taas muistutti, ettei työehtosopimukset ole vain ”suosituksia ja hurskaita toiveita”.

– Työehtosopimuksia on tehty maailmalla parisataa vuotta. Kymmeniä tuhansia, enemmänkin. Niillä kaikilla on sovittu sellaisesta työntekijöiden vähimmäisturvasta, jota työntekijän ja työnantajan keskinäisellä sopimuksella ei voi alittaa. Muutenhan työehtosopimukset olisivat vain suosituksia tai hurskaita toiveita.

Suokas flirttaa kummallisesti sillä ajatuksella, että maailma olisi jostain syystä hieman ”tyhmempi” nyt, kun Donald Trump on Yhdysvaltain presidenttinä ja hänen mukaansa ”Trumpin jälkeisessä maailmassa mikä tahansa itsestäänselvyys voidaan kyseenalaistaa”. Asialinjalle Suokas palaa mainitessaan Romakkaniemen.

– Trumpin tavoin ahkerasti twiittaileva Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok) kertoi lauantaina Helsingin Sanomissa, että asiat on ymmärretty päin mäntyä. Työntekijöiden todellinen onni onkin mahdollisuus todeta työnantajan kanssa työehtosopimuksesta, että aprillia. Sopia työehtosopimuksen vähimmäisehtoja heikommin.

Vaikka oikeistopuolueet Kokoomus ja Keskusta kovasti ovatkin väittäneet, ettei paikallisen sopimisen mahdollistaminen tarkoittaisi automaattisesti halpatyömarkkinoiden, ”kahden euron miesten” saapumista, työntekijäpuoli on asiasta kovasti eri mieltä.

– Esitys luonnollisesti tyrmättiin ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi sen mahdollistavan kahden euron tuntipalkat. Romakkaniemen vastareaktio oli kuin rapakon takaa. Kritisoijat ”pelottelevat, vääristelevät ehdotusta ja kyseenalaistavat esittäjän motiiveja.” Kahden euron tuntipalkat tulisivat silti mahdolliseksi. Tämän vahvistavat vaikka Romakkaniemen joomieheksi ryhtyneen Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen (kesk) organisaation asiantuntijat. Eivät suomalaiset voisi kahdella eurolla töitä tehdä, ainakaan vielä pitkään aikaan. Halukkaista halpatyön tekijöistä ei silti tulisi pulaa. Sadat miljoonat työntekijät maailmalla painavat töitä niska limassa alle kahden euron tunti. Itsekin olen tavannut näitä lukemattoman määrän.

Olympiastadion rakennettiin Sotsiin 1,14 euron tuntipalkoilla!

Kenties mielenkiintoisin aihe ”Kössin” tämänkertaisessa kirjoituksessa kuitenkin on hänen konkretian kautta tehty varoituksensa siitä, millaiset halpatyömarkkinat Suomeen potentiaalisesti rantautuisi, mikäli paikallinen sopiminen vapautettaisiin.

– Qatarin miljardilahjuksilla ostettuihin jalkapallon MM-kisoihin rakentavat aasialaiset reppumiehet stadioneja eurolla tunti. Kymmen tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa, ilman ainoatakaan lomapäivää kahteen vuoteen… Sotsin olympiastadionin remontoijien tuntipalkka oli sen hetkisellä ruplan kurssilla 1,14 euroa. Luvattu tulospalkkio kusetettiin eikä sitä ollut aikomustakaan maksaa… Pietarissa suomalainen pääurakoitsija rakensi korkeatasoisia kerrostaloasuntoja. Aliurakoitsijan kaikki kulut sisältävä laskutushinta ammattimiehestä oli 3,50 euroa tunnilta.

”Näille hinnoille eivät pärjää suomalaiset työntekijät eikä yrittäjä”, Suokas toteaa.

Lähde: Rakennusliitto

 

9 thoughts on “Rakennusliiton varapuheenjohtaja syyttää työnantajapuolta kahden euron tuntipalkkojen ajamisesta Suomeen

 • 18.3.2019 at 09:48
  Permalink

  Juho Rommakkaniemi! J Kataisen käsikassara jo vuodesta 1999 lähtien. Väärensi pitämättömien kokousien pöytäkirjat, jotta J Katainen sai valtakirjan edustaa pohjoissavolaisia. Loputon historiaa…

  Reply
 • 18.3.2019 at 10:09
  Permalink

  Joku saanut loistavan idean: miksi sen kiinalaisen pitää tehdä töitä ilmaiseksi Kiinassa, voisihan se tehdä ilmaiseksi Suomessakin?

  Näkyy olevan johtotähtenä rahanhimo, ei suinkaan suomalaisen kansan hyvinvointi, kuten oli joskus kauan sitten. Eivät tietenkään ahnehtijat muista, että kehittyneen Suomen ja heidänkin pääomansa tekivät suomalaiset. Eivätkä suomalaiset olleet ahkeria tullakseen nyt huijatuiksi, vaan luodakseen hyvinvointia suomalaiselle kansalle.

  Reply
  • 18.3.2019 at 11:14
   Permalink

   Mutta miksi suomalaisen veronmaksajan on maksettava kiinalaisen työntekijän palkka? Jos tämä Watun valtio ei olisi niin saatanan ahne keräämään veroja, niin täällä olisi kaikki paljon paremmin.

   Alle tonnin kk-tulot verovapaiksi lopettaisi monta ongelmaa.

   Reply
  • 18.3.2019 at 11:34
   Permalink

   Koukussa ollaan. Suomalainen työ on liian kallista yrittäjille. Siispä sovitaan hinnoista paikallisesti, joten saadaan halpaa ulkolaista työvoimaa. Halpa työvoima ei kuitenkaan elä Suomessa (kiskurimaassa) 2 euron tuntipalkalla edes yksinäisenä ihmisenä. Joten lisää rahaa tarvitaan Kelalta elämiseen. Kelan rahat eivät ole kuitenkaan yrittäjän pussista poissa. Siispä yrittäjän veroja on korotettava, koska niitä on jostain saatava. Suomesta tulee ajan kuluessa vielä suurempi kiskurimaa, jossa ei kannata edes yrittää.

   Ainoa keino saada Suomi kuntoon on vähentää verotusta ja liikevoittoja, joissa alentamiseen on rutkasti varaa. Tämä voi johtaa siihen, että palkkoja voidaan alentaa ihmisten hyvinvoinnin silti vähentymättä. Yrittäjät ja kauppiaat Suomessa elävät paljon rikkaammin kuin suurin osa korkeakoulutetuista taitajista.

   Reply
 • 18.3.2019 at 16:01
  Permalink

  ”Monet kehitysvammaiset ihmiset tekevät työtä – vain harva heistä saa työstään palkkaa.”

  ”Suurin osa työtä tekevistä kehitysvammaisista ihmisistä osallistuu kuntien heille järjestämään työ- ja päivätoimintaan”

  Kari Vuorenpää työelämän asiantuntija puhelinnumero: kari.vuorenpaa@tukiliitto.fi

  Mari Hakola työelämän asiantuntija Puhelinnumero: Mari.Hakola@tukiliitto.fi

  tyollisyys@kvtl.fi

  https://www.tukiliitto.fi/tuki-ja-neuvot/tyon-tekeminen/palkkatyo/

  Reply
 • 18.3.2019 at 18:02
  Permalink

  Ei enää kokoomushallitusta joka ajaa tätä palkkojen ja työehtojen jallitusta.
  Itsellä menee paremmin kuin koskaan veroista huolimatta tavallisena palkansaajana. Ei keskituloinen markka-aikaan näin leveästi elänyt.
  Kunniavelkaa veroja täytyy tästä hyvinvoinnista maksaakin ja ilman veronapinaa ja itkupotkuraivareita että tulevillakin sukkupolvilla olisi mahdollisuus samaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.