Uusi työaikalaki eduskunnassa tänään – Sysääkö uusi laki ylityökorvaukset historiaan?

Eduskunta käsittelee tänään uutta työaikalakia, joka voimaan astuessaan korvaisi vuonna 1996 voimaan tulleen työaikalain. Kenties merkittävimmät muutokset uudessa laissa olisivat lakisääteinen työaikapankki, joka potentiaalisesti jopa poistaisi tarpeen maksaa ylityökorvauksia ylitöiden ”muuntuessa” vapaapäiviksi ja sekä joustotyöaika, joka myöskin poistaisi osittain velvollisuuden ylityökorvausten maksamiseen.

Esityksen uudeksi työaikalaiksi on allekirjoittanut työministeri Jari Lindström ja mm. Akava kuvaa uuden lain ”vastaavan paremmin työelämän muutoksia”.

– On hyvä, ettei työaikaa sidota yhtä merkittävästi enää paikkaan, vaan työaikalakia sovelletaan jatkossa myös etätyöhön. Myös työaikapankkia koskevien säännösten tuleminen lakiin on myönteistä. Valitettavaa puolestaan on se, että matkustamiseen käytettyä aikaa ei edelleenkään lueta työajaksi, ellei se ole samalla työsuoritus. Korostaisin työsuojelun merkitystä varsinkin silloin, kun työaikana matkustaminen on säännöllistä ja siihen kuluu paljon aikaa, toteaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki.

Työaikapankkiin työntekijä kerryttäisi ennen ylitöinä maksettuja työtunteja, jotka sitten voidaan ”maksaa” joko vapaapäivinä tai rahapalkkana.

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään klo 12:00.

Lähde: Eduskunta, Akava

 

11 thoughts on “Uusi työaikalaki eduskunnassa tänään – Sysääkö uusi laki ylityökorvaukset historiaan?

 • 11.3.2019 at 11:23
  Permalink

  Just joo. Ylityökorvaukset jos häviää, niin millä sitä matalapalkkainen sitten elää?

  Taas uusi juoni heikentää palkkoja. Ylityökorvaus siis jatkossa ”maksetaan” joko vapaapäivinä tai ”palkkana”. Eli työnantaja säästää kun ei enää tarvitse maksaa ylityöstä ylityökorvausta vaan ihan tavallista palkkaa.

  Paska maa, joka sortaa muita paitsi herroja ja sosiaalipummeja.

  Reply
 • 11.3.2019 at 11:33
  Permalink

  Mitä, mitä, mitä!!? Vieläkö tuo amispelle saa hämmentää ja tehdä myyräntyötään? Eikö se paskahallitus kaatunutkaan?

  Reply
 • 11.3.2019 at 12:11
  Permalink

  Työaikapankki on vuosisadan kusetus.
  Työaikapankista hyötyvät vakituiset työntekijät jos tulee lomautuksia, mutta silpputyötä tekevä ruuhka-apulainen saa kusiämpärin niskaansa. Silpputyöntekijät painavat hulluna ylityötä vakipaikan tai edes sopimuksen jatkumisen toivossa ja kun loppu tili tulee niin on pirullista laskea paljonko olisi tienannut jos ylityö korvaukset olisi maksettu kuten kuuluu.

  Työaikapankki on ainoastaan työnantajan kannusteloukku.
  Ei kannata suostua sillä nythän on HUUTAVA työvoimapula ja silloinhan työntekijöille kuuluisi maksaa kysynnän mukaisesti huippupalkkaa.
  Ai niin elämme globalisaatiossa joka on äärikommunismia ja työläiset orjia.

  Reply
 • 11.3.2019 at 12:17
  Permalink

  Tätä kansan nöyryyttämistä ei äänestämällä pysäytetä -jokainen ajatteleva yksilö varmasti ymmärtää mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

  Reply
 • 11.3.2019 at 12:27
  Permalink

  Pahasti ryvettynyt Sipilä yrittää viime metreillä tuhota loputkin tämän maan kasvun edellytykset, työväki kaikkoaa mm. Viroon takaisin. Rinne hoitaa tämän asian kuntoon, kuten on luvannut. Maahanmuuton kaikki rajoitukset tulee poistaa, sanoo Rinne. Lihan verotusta tullaan pohtimaan, eli verotetaan, kuten makkaraakin.. Lentokoneseisojalle A. Pennaselle Rinne myöntää pronssisen mitalin, yltiöpäisestä rohkeudesta maahanmuuttajan epäasiallisen kohtelun esiin tuomisesta.
  Tätä samaista mitalia ei ole myönnetty kuin yksi aiemmin, Raatteentien raisuissa taisteluissa 8 panssaria tuhonneelle Pohjois-Savolaiselle Kemppaiselle.

  Reply
 • 11.3.2019 at 12:53
  Permalink

  Jarilta voi odottaa ihan mitä vaan!
  Yliliden teko oli ainakin ennen vapaaehtoista. Loppuuko ne nyt kokonaan. Toisaalta voitaisiinko ylityöt vapattaa verista tai verotus korvaamaan menetetyt kirvaukset

  Reply
 • 11.3.2019 at 15:58
  Permalink

  ”…ylitöiden ”muuntuessa” vapaapäiviksi ja sekä joustotyöaika, joka myöskin poistaisi osittain velvollisuuden ylityökorvausten maksamiseen.”

  Kylläpä kuullostaa hyvältä! Siis kun toisen kerran lukee, ymmärtää varsin hyvin, että tässäkin ”esityksessä” ”on kora haudattuna”!

  Vaikkakin ylityökorvaukset ovat olleet aina Suomessa kovan tuloverotuksen alla. Ovat ylityökorvaukset kuitenkin olleet selvä rahakorvaus siitä, että on uhrannut päivittäistä tai viikoittaista vapaa-aikaansa sorvin ääressä.
  Nyt tällaiset ”vapaa-aika pankit” ovat pelkästään työnatajalle parannus entiseen, koska kuvetta ei tarvitse kaivaa ja ”aika” ei ole taloudellisena suureena ”keneltäkään pois”, käyttääkseni ”vihreän maailman” termiä, jossa talouspoliittinen ajattelu nojaa täysin rahassa mitattuna kasvatettuihin veroihin ja maksuihin kansanosalta, joka ”saa” sotkea kätensä työn -paskaan. ”Vihurit” tietenkään eivät tiedä siitä yhtään mitään kuin korkeintaan olemalla ”työssä” valtion rahoittamissa jonnin joutavissa ”tutkimuksissa” ja ”hankkeissa”, joissa tutkitaan mitä mielikuvituksellisempia seikkoja yhteiskunnan eri aloilta ja niiden vaikutuksesta siihen projisoituen aina kansalaisiin asti, jotka eivät tosin ole ennen sitä kuulleetkaan koko ”jokapäiväisestä asiasta” ennen tuota rinta rottingilla ja rynttään tanassa julkistettua ”kauppalistaa” eli tutkimustulosta, jonka tähdellisyyden juoruaa ainoastaan sen parissa aikaa viettäneiden perin tärkeiltä näyttävien nirppanokkien ulkoinen habitus ja tietenkin valtamedian antama valtaisa huomio asialle.
  Tätä koko revohkaa vielä tietenkin kommentoi ylitärkeä ministeri pyöritellen sanoja kuin lotto -mylly lottopalloja Loton pääarvonnassa, joka lauantai-ilta, mikä onkin ainoa perinne Suomessa joka on pysynyt kuin ”paska seinässä” minkään kulloisenkin haihatuksen vaikuttamasta tuohon monoliittiin.

  Reply
 • 13.3.2019 at 17:15
  Permalink

  Onpa loistavaa! Koettakaahan pitää ne pankkituntinne ajoissa pois, ettei käy, kuin itselleni. Työnantaja lomautti laittomasti, sinne jäivät lapulle kymmenet ilmaiset tunnit. Valehtelivat vielä, että olin itse eronnut, siitähän paukahti 3kk karenssia. Kätevää, ellei tarvitse asua, syödä, eikä olla olemassa.

  Aivan mahtavaa! Painatte sitten oikein lamppu punaisena hommia ja luulette suuria itsestänne. 12-tuntista päivää, toivottavasti viikonloput kanssa menevät pankkiin. Pidätte sitten joskus kunnon lomia ja vietätte aikaa lastenne kanssa. Firma menee konkurssiin ja ne sadat tuntinne katoavat tuuleen, ei mahda mitään.

  Hiton hienoa! Mitäs luulette, kun olette irtisanotut, menee ekat kuukaudet niillä pankkitunneilla eläessä, eli pitäkää irtisanomisajallanne lomat, vaikka sataisi vähän enemmänkin.

  Saakelin sukkelaa! Luulitteko saavanne prosentit pankkiin kannettavaksi? Ette saa. Teette tunnit ylitöitä, pidätte tunnin lomaa. Poltatte itsenne loppuun, työnantajan ei tarvitse sitä surra. Sairastutte, tai kuolette, aivan sama. Otetaan reservistä uusi, entistä pelokkaampi orja tilalle, niitähän kuvitellaan tulevan ulkomailta lisää. Tai tiedetään tulevan, ei niitä pois päästetä enää kun ovat tulleet ja nappaistaan tuet pois, jolloin ovat nekin sitten orjia.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.