Suomen mahdollisuudet jääkiekon MM-kisoissa – Nuoret leijonat viitoittamassa tietä?

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ovat varma kevään merkki, ja monelle suomalaiselle kyseessä on myös koko vuoden odotetuin urheilutapahtuma. Viime vuoden pettymys on jo unohdettu ja on aika katsoa tulevaan.

Jos mittariksi otetaan nuorten menestys MM-jäillä, on Suomelta lupa odottaa tänä vuonna paljon. Vuodenvaihteen jälkeen MM-pokaalia nostellut alle 20-vuotiaiden maajoukkue jatkoi suomalaisen juniorikiekkoilun riemukulkua, joka on ollut viime vuosina suorastaan mykistävää.

Mutta onnistuuko myös miesten maajoukkue nappaamaan sen kirkkaimman mitalin kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen? Historian valossa siihen on tänä vuonna kenties paremmat mahdollisuudet kuin aikoihin – useastakin syystä.

Nuoret Leijonat vahvasti esillä myös edellisen mestaruuden jälkeen

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue nappasi edellisen kultansa vuoden 2016 alussa, jolloin mukana viilettäneistä pelaajista useampikin on jo noussut NHL:ssä supertähtien joukkoon. Legendaarisen PuLa-Aho-ketju, jonka muodostivat Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Sebastian Aho.

Samana keväänä miesten mm jääkiekko nähtiin kolme pelaajaa nuorten mestarijoukkueesta, mainitun tehoketjun Laine ja Aho sekä nuorten kisoissa kapteenina toiminut ja viimeistään tällä kaudella todellisten NHL-tähtien joukkoon noussut Mikko Rantanen.

Vuonna 2016 kisoista tuliaisina oli hopeinen mitali, eikä edes Patrik Laineen maalipörssin voitto kisoissa auttanut Suomea aivan päätyyn asti. Mutta kuinka käy tänä vuonna, jos mukaan saadaan esimerkiksi Kaapo Kakko tai kisojen pistepörssin kakkonen Aleksi Heponiemi?

Saadaanko apua NHL-pelaajista?

MM-kisojen lähestyessä monen kiekkofanin katse kääntyy kohti NHL:n sarjataulukkoa. Suomalaisittain tilanne on kutkuttava liigan siirtyessä tauolle ennen vuosittaista tähdistöottelua. Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista tulee olemaan kauden viimeisellä puolikkaalla todella jännittävä myös mahdollisia MM-kisapelaajia arvuutellessa.

Minnesota, Carolina, Dallas ja Colorado ovat kaikki joko niukasti kiinni viimeisessä villi kortti -paikassa tai niukasti sen ulkopuolella. Näistä joukkueista Leijonien käyttöön voisi vapautua valtavasti kokemusta, maalintekovoimaa sekä peliälyä esimerkiksi Mikko Koivun ja Mikael Granlundin muodossa.

Nuoruuden intoa ja samoja yllä kuvattuja taitoja joukkueen toisivat totta kai myös Carolinan tutkapari Aho ja Teuvo Teräväinen sekä Dallasin Miro Heiskanen sekä Coloradon ykkössentteri Mikko Rantanen.

Tällä hetkellä NHL-pelaajista kautensa runkosarjaan päättävät todennäköisesti ainakin Floridan Alexander Barkov ja Edmontonin Jesse Puljujärvi, vaikkakin viimeksi mainittu on pyörinyt sitkeästi siirtohuhuissa lähes koko kauden ajan.

Suomella on hyviä muistoja Slovakiasta

Jukka Jalonen palaa tänä vuonna Leijonien peräsimeen, kun kisat palaavat jälleen Slovakian Bratislavaan ja Košiceen. Sama yhdistelmä toimi vuonna 2011 loistavasti, kun Suomi nappasi edellisen MM-kultansa.

Tuolloin melko nimettömällä, pääasiassa Liiga- ja KHL-pelaajista koostunut joukkue hitsautui kasaan upeasti murskaten finaalissa Ruotsin. Jos tänä vuonna joukkueeseen saadaan lisää tulitukea nuorten MM-kisoissa säväyttäneistä hyökkääjistä ja menneiden vuosien junnutähdistä – nykyisistä NHL-tähdistä – saattaa jälki olla vielä edellistä kultavuottakin tyrmäävämpää.

Kaikki ainekset kultaan koossa

2000-luvulla kulta on aina ollut Suomen tavoite MM-kisojen käynnistyessä. Vaikkei tavoite olekaan viime vuosina toteutunut, on tänä vuonna kaikki ainekset koossa Suomen A-maajoukkueen jatkaakseen Nuorten Leijonien vanavedessä takaisin kultakantaan.

Tänä vuonna nuorten mestaruus tuli upealla joukkuepelillä ja taistelutahdolla – kenties sama trendi jatkuu kevääseen asti, ja kannua nostellaan 26.5. Bratislavassa Maamme-laulun tahdissa.

9 thoughts on “Suomen mahdollisuudet jääkiekon MM-kisoissa – Nuoret leijonat viitoittamassa tietä?

 • 29.1.2019 at 11:06
  Permalink

  NHL -pelaajien tulisi taas liittyä maajoukkueeseen tilanteen niin salliessa. Sen he ovat velkaa kiekkoyleisölle ja maalleen.

  Nyt on taas huippu valmentajakin peräsimessä.

  Reply
  • 29.1.2019 at 11:41
   Permalink

   Kuvitteellinen, mutta mahdollinen kommentti:

   ”Rasismia, ei saa yllyttää nationalistiseen hegemoniaan, eihän Lenin siitä tykännyt, ja lahtasi miljoonia tällä tavalla väärin ajattelevia”. T: Li Andersson, Juha Sipilä ja Petteri Orpo.

   Reply
 • 29.1.2019 at 12:29
  Permalink

  Jääkiekon MM-kisojen aikana globalisti-hallitus säätää pikana lain voimaan kansalle turmiollisia päätöksiä. Valtaosa kansaa ei huomaa mtään, kun kiekon peluun seuraaminen ja kaljan juonti menee oman ja lasten tulevaisuuden edelle.

  Reply
  • 29.1.2019 at 15:31
   Permalink

   Röhkäle, millä tuloksella olet lähipiirillesi kertonut ajatuksistasi ??? Itselläni tuloksena mykkäkoulu. Eli lampaat menevät parijonossa ….

   Reply
 • 29.1.2019 at 16:10
  Permalink

  Ihan kiva ja asiallinen juttu, mutta minusta on tullut tässä paskastanissa niin ”tosikko” ja ”ikävä” (rasisti?) ettei minua enää kiinnosta paskaakaan mitkään urheilutapahtumat ja urheiluselostajien hehkuttelut ”Suomen” voitoista”, sillä Suomea ei ole enää ollut yli 25-vuoteen itsenäinen valtio. (Luin sitäpaitsi eilen netistä, että Suomen EU-hakemus jätettiin sisään jo v. 1992 ja jo ennen sitä EU:n antamassa ”vastineessa” ilmoitettiin selväsanaisesti se, että Suomen markka tulee valuuttana katoamaan automaattisesti HETI EU-jäsenyyden myötä).

  Muistaa täytyy, että nk. vedätetty ”kansanäänestys” EU-jäsenyydestä järjestettiin v. 1994 ja johtavat poliitikot valehtelivat silmät kirkkaina, että NYT on vain kysymys jäesenyydestä. EI Suomen omasta valuutasta luopumisesta. Samalla myös hakattiin kiveen Suomen kuuluminen EU:n liittovaltioon ja muodostettavaan EU:n armeijaan. Tähän vielä lisättynä se, että EU:n tähtäimessä on oikeus verottaa ”osavaltioitaan” suoraan, jolloin Suomesta kupataan riistoveroina miljardi -määrät samalla kun emme saa tänne pohjoiseen persläpeen yhtään mitään kuin luonnonpuiston osan suurpetojen mellastaa ja kaikki normaalin rikollisuuden päälle vielä rikollisimmista rikollisimmat haittamaahanmuuttajat, jotka tyhjätään tänne kuin ennen Englannin kruunu tyhjäsi tyrmiään viemällä vankeja Australiaan ”uudisasukkaiksi”.

  Erityisesti mieleeni jäi Naganon olympialaiset v. 1998, jolloin Suomen jääkiekkojoukkueessa pelasivat kaikki silloiset NHL tähdet, mukanaan vielä uransa lopetteleva Jari Kurri unohtamatta tietenkään Esa Tikkasta, joka jo silloin rampana miehenä teki sitä mitä parhaiten osasi. Hohtoa vielä nosti kattoon tuolloin se, että ensimmäistä kertaa Olympialaisten historiassa kaikki maailman parhaat silloiset pelaajat olivat käytössä NHL:n pitäessä vartavasten taukoa sarjassaan olympilaisten vuoksi.

  Ja mikä parasta!!! Maailma ja Suomi ei ollut vielä tuolloin aivan niin PERSEESTÄ kuin se NYT on!!!!

  Reply
  • 29.1.2019 at 20:48
   Permalink

   Eipä juuri mitään lisättävää.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.