Rahankeräyslainsäädäntö uudistuu – Pienkeräyksiltä ei vaadita yleishyödyllisyyttä

Uusi laki korvaa nykyiset määräaikaiset keräyskohtaiset rahankeräysluvat jatkuvasti voimassa olevilla luvilla ja mahdollistaa ilmoituksenvaraiset pienimuotoiset kansalaiskeräykset. Hallituksen esitys uudeksi rahankeräyslaiksi annettiin eduskunnalle 25.10.

– Muutoksella helpotamme kansalaisaktiivisuutta vähentämällä yhdistyksiltä rahankeräyslupiin liittyvää paperinpyöritystä ja mahdollistamalla pienkeräykset myös pop-up tyyppisille uusille toimijoille, kertoo sisäministeri Kai Mykkänen.

Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä olisi jatkossa joko jatkuvan rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä. Rahankeräyslaissa säädetään eräistä lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävistä rahankeräyksistä sekä vaalikeräyksistä, joihin ei tarvitsisi hakea lupaa tai joista ei tarvitsisi tehdä ilmoitusta.

Vaihtoehtoina jatkuva rahankeräyslupa tai kertaluontoinen pienkeräys

Rahankeräyslupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevana, ja hakuprosessia kevennetään huomattavasti nykyisestä. Myöntämisen edellytyksenä olisi pääsääntöisesti keräyksen järjestäjän toiminnan tarkoituksen ja keräystarkoituksen yleishyödyllisyys. Rahankeräysluvan haltijan tulisi tehdä vuosittain Poliisihallitukselle ilmoitus rahankeräysten järjestämisestä, keräystuotosta ja tuoton käyttämisestä sekä vuosisuunnitelma tulevista rahankeräyksistä.

Kertaluontoisen pienkeräyksen järjestämisestä riittäisi ilmoitus. Pienkeräyksen järjestäjältä ei edellytettäisi toiminnan tarkoituksen yleishyödyllisyyttä, ja keräyksen voisi järjestää muuhunkin kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, ei kuitenkaan elinkeinotoiminnan tukemiseen tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen. Keräystarkoitus tulee kertoa ilmoituksessa, ja sen toteutumista valvotaan. Pienkeräyksen tuotto saisi olla korkeintaan 10 000 euroa, ja keräyksen saisi järjestää korkeintaan kahdesti vuodessa.

Uuden rahankeräyslain on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2019.

Lähde: Sisäministeriö

5 thoughts on “Rahankeräyslainsäädäntö uudistuu – Pienkeräyksiltä ei vaadita yleishyödyllisyyttä

 • 25.10.2018 at 18:23
  Permalink

  Hyvä. Täytyypä alkaa keräilemään rahanpaskaa ensi vuoden syksystä alkaen.

  Reply
 • 25.10.2018 at 20:41
  Permalink

  Toisin sanoen suoranainen ”pikkunäppärä” terroristi toiminta on laillista rahoittaa köyhien eläkeläis mummojen ja -vaarien runsas kätisillä lahjoituksilla, sillä hehän uskovat kaiken ja hehän ovat niin hyviä, niin hyviä… toisin sanoen tyhmiä uskoakseen kaiken, koska maailma, jossa he kerran elivät oli täynnä rehellisiä ihmisiä. Jopa maata johtavat poliitikotkin olivat rehellisiä aivan silloisia maan presidenttejä myöten, jotka ajattelivat vain kansan ja Suomen parasta välittämättä siitä miten jälkipolvet ja aikalaiset heidät siitä tuomitsevat.

  Sellaisten, joilla on omatunto, puolittainen vääryyden vihan vimma ja oikeudentaju. Voisivat kerätä niille suomalaisille, siis kaikille niille syrjäytetyille vain sen vuoksi, että korruptiossa ja vallanhimosta juopuneiden poliittisten päättäjiemme ja ”kansanedustajiemme” selkäranka ja kunnia on valunut vessanpönttöön muun samanarvoisen ”tuotoksen” kanssa ja palvovat epäjumalanaan EU:n kultaista vasikkaa pöyhkeänä, itseriittoisena ja muka -tärkeänä, joka lopulta, mutta auttamattomasti liian myöhään paljastuukin pelkäksi kangastuksen omaiseksi valheeksi ja huomaavatkin olevansa tyhjän päällä ilman isänmaata, kansaa ja oikeutta edes kuulua enää koskaan sen jäseneksi.

  Reply
 • 25.10.2018 at 22:43
  Permalink

  Tällä halutaan todellakin laillistaa ”uussuomalaisten” rahankeräykset isis-veteraaneille ja imaamien välittämälle terrorirahoitukselle.
  Isis-veteraanien koulutusleiritkin naamioidaan veteraanikuntoutukseksi ja ruotsista kopioitua tarkka-ampujakoulutusta tarvitaan käsi-silmäkoordinaation parantamiseen lääketieteellisistä syistä joten laskut voi siltä osin lähettää Helsingin kaupungille oletan…

  Reply
 • 26.10.2018 at 03:24
  Permalink

  Aika jännä maa. Rahaa saa jatkossa kerätä vastikkeetta ja ilman veroseurauksia 20Keur vuodessa. Yrittäjä tai duunari ei kuitenkaan saa tienata työllään 20Keur verovapaasti.

  Taidan lopettaa yrittämisen ja siirtyä kerjäämään Tsadin.

  Reply
 • 26.10.2018 at 06:44
  Permalink

  Ahaa, eli kun eläkeläisiltä ja työttömiltä on leikattu pian kaikki tuet ja eläkkeet aina lääkekorvauksista lähtien, helpotetaan nyt rahan kerjäämis pykälistöä, että kaikki työttömät ja eläkeläiset, että vähävaraiset kaduille kerjäämään, niinkö tämä nyt on?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.