Jyrki Åland: Näin tuhotaan suomalainen työ ja osaaminen

Torstai on toivoa täynnä tai ainakin niin luulin, kun raskaan työpäivän jälkeen raahauduin kotiin. Mikä onkaan sen mukavampaa, kuin kurvata suoraan sohvalle, nostaa jalat kohoasentoon ja avata televisio. Tämä oli virheliike, sillä osuin juuri sopivasti avaamaan tv:n eduskunnan kyselytunnin aikana. Kuka muistaa vielä koulutuslupauksen, jonka keskusta ja kokoomus 2015 eduskuntavaalien alla lupasivat: ”Koulutuksesta ei leikata”. Toisin kävi, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla ei pelkästään tyydytty leikkaamaan. Sanni on johdon mukaisesti huonontanut kantasuomalaisten asemaa opetuksen piirissä, mutta miksi?

Hallituskauden suurin koulutuksen uudistus hyväksyttiin 30.6.2017. Meille luvattiin: ”Ammatillisen koulutuksen reformi vahvistaa suomalaista ammattiosaamista. Sen ydinasioita ovat henkilökohtaiset opintopolut, laaja-alainen osaaminen sekä tiivis yhteistyö työelämän kanssa. Näin vahvistetaan opiskelijoiden työllistymistä ja tuetaan sujuvaa siirtymistä jatko-opintoihin. Uudistettu ammatillinen koulutus vastaa osuvasti ja tehokkaasti yritysten ja työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin” ministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuinkas sitten kävikään?

Amis 2018 kyselytutkimuksen mukaan lähes joka neljäs ammattiin opiskeleva ei ole tyytyväinen saamaansa opetukseen. Tyytymättömyyttä aiheuttaa muun muassa työrauhan puute oppitunneilla ja lähiopetuksen vähäisyys. Lähes puolet ammattiin opiskelevista toivoo, että opettajilla olisi enemmän aikaa kahdenkeskiseen keskusteluun. Nämä ovat siis kaikki niitä asioita, joita ammattikouluopiskelijoille luvattiin.

Tämän hienon reformin tarkoitus oli, että tyytyväisyys nousee ja lopettamisriski vähenee – Toisin kävi. Joka viides ammattiin opiskeleva kertoo harkinneensa opintojen lopettamista. Ennen uudistusta 2016 opintojen lopettamista oli pohtinut joka kymmenes ja tämä oli silloin ongelma. Miten meni niin kuin omasta mielestäsi tämä juttu, Ministeri Grahn-Laasonen?

Hälyttävintä on se, miten ministeri on vastannut kritiikkiin. Rahaa kuulemma on jaettu 1,8 miljardia, mutta syy on koulujen. Opetustilat ja laitteet syövät valtaosan määrärahoista. Mikäli ministeri olisi tehnyt edes hetken jotain rehellistä työtä ja ollut duunarina, niin hän varmasti tietäisi, että suurin osa työstä tehdään koneilla ja laitteilla. Mikäli tarve koulutuksessa on vastata työelämän tarpeisiin, niin uusiin opetus- ja tuotantovälineisiin pitää investoida. Nyt on turha syyllistää kouluja siitä, että ne yrittävät noudattaa reformia, jonka hallitus on suoltanut ulos.

Tässä hallituksessa on se vika, että kaikki massiiviset uudistukset toteutetaan vain sen takia, että halutaan leikata kuluja. Tuntuu siltä, että kenelläkään ei ole ymmärrystä suurten uudistusten vaikutuksista ja käynnistysvaikeuksista. Kaikkien suurten julkisten uudistusten luonne on, että käynnistysvaihe imee enemmän rahaa ja resursseja. Tämä sama kaava toimii myös liike-elämässä. Ensin on investoitava, kunnes toiminta on hioutunut ja vasta sitten se alkaa tuottaa tulosta.

Suuren ammattikoulu-uudistuksen alkumetrit ovat taanneet, että suomalainen elinkeinoelämä ei saa pätevää henkilöstöä. Samaan aikaan on suuria alueellisia ongelmia työvoiman saatavuuden kanssa. Suomessa on siis satojatuhansia työttömiä, jotka eivät saa muuntokoulutusta ja ammattikouluputkea halutaan tukkia tavalla tai toisella. Tämä tuo eittämättä mieleen, että tässä tasoitetaan tietä seuraavalle hallitukselle, jotta saatavuusharkinta saataisiin poistettua ja työmarkkinat vapautuisivat myös kolmansien maiden halpatyövoimalle.

Moni ei ole vielä ymmärtänyt sitä, että uudistuksen tuoma koulutussopimus takaa sen, että työharjoittelu ja työelämässä oppiminen pitenee ja ilmaista työvoimaa riittää. Koska uudistus sisältää ajatuksen, että harjoitteluajalla ei ole ylärajaa. Huomatkaa, että koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta vastiketta. Oppisopimuskoulutuksessa taas opiskelijalla on oikeus työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan. Tulevaisuudessa työpaikoilla voisi periaatteessa olla kolmenlaisia työntekijöitä: yrityksen palkkaamia työntekijöitä, koulutussopimusopiskelijoita ja oppisopimuksella työtä tekeviä, mikäli yritys haluaa lupaavan työntekijän kiinnittää itselleen rahalla. Moraalisesti koko homma haisee 2000-luvun orjamarkkinoille.

Väkisinkin tässä tulee kirjoittajalle mieleen, että tehdäänkö tämä tahallaan. Pidetäänkö meitä oikeasti pilkkanaan? En mielelläni viljele mitään salaliittoteorioita, mutta äkkiseltään tuntuu, että hallitus tekee kaikkensa vapauttaakseen työmarkkinat, jossa häviäjänä on suomalainen duunari. Varsinkin, jos hänellä on perhe ja velkainen asunto, niin muuttaminen työnperässä on mahdottomuus.

Hallituksen kolmen askeleen duunarit kyykkyyn ohjelma on siis melkein valmis.

 1. Koulutussopimus takaa ilmaisen työvoiman saatavuuden
 2. Irtisanomissuojan heikennys mahdollistaisi työntekijän vaihtamisen halvempaan
 3. Saatavuusharkinnan poistaminen takaisi halvan työvoiman

Harvoin on ollut Suomen historiassa näin paljon suomalaisia vihaava hallitus. Sivistys ja ammattiosaaminen ovat keskeinen osa Suomen kansallista tarinaa. Kaikkien mahdollisuudet kouluttautua taustasta riippumatta ja korkea osaaminen ovat rakentaneet Suomesta hyvinvointivaltion. Muuan viisas mies sanoi aikanaan seuraavasti: ”Valtio, joka tuhoaa maaperänsä, tuhoaa itsensä”. Nyt on selkeästi tarkoitus tuhota hyvinvointivaltio nimeltä Suomi.

Älä silti vaivu synkkyyteen, sillä nyt tehdyt virheet voidaan aina korjata. Sinä päätät kenelle annat mandaatin, jotta hyvinvointi Suomea voidaan lähteä jälleenrakentamaan, meille suomalaisille.

Jyrki Åland

11 thoughts on “Jyrki Åland: Näin tuhotaan suomalainen työ ja osaaminen

 • 12.10.2018 at 22:49
  Permalink

  Juuri näin on asia. Kyllä suomalaiset duunarit ollaan heittämässä pois kuin käytetyt rukkaset. Kiinasta ja Intiasta saa pian tilata työvoimaa sikäläisin työehdoin ja palkoin. Aletaan tuottamaan bulkkia. Määrä korvaa laadun, kun myydään halvalla huonoa. Keskusta hukkasi alkiolaisuutensa. Kokoomus on tuhonnut maatamme Holkerin hallituksesta asti.
  Muistuipa mieleen 90 luvun tilanne. Lama alkoi taittua ja valtio tuki Masa Yardsia tuntuvalla paketilla. Suomalaiset hitsarit ja sähkärit jäivät kortistoon, kun Masa Yards palkkasi pilvin pimein työläisiä Puolasta ja Virosta. Täytyihän voitot maksimoida kun sai valtiolta ilmaista rahaa.

  Reply
  • 13.10.2018 at 11:15
   Permalink

   Ei se ihan noinkaan mene! Suomesta on tullut takapajula ja Suomi on jäämässä uskottelusta huolimatta välimeren maiden kansoista jälkeen. https://d3ncwv2e9zpfbf.cloudfront.net/200407713__overlay__aamulehti-1200×630.png

   Suomalaisten koulutus on heikentynyt vuodesta 1970 alkaen, kun kaikki opettelevat tasapäisesti samoja aineita. Ihmiset eivät ole tasapäisiä, vaan oppivat eri tahdissa ja eri asioita eri hyvin tai huonosti, hitaasti tai nopeasti.

   Tässä on syy, miksi Suomessa on työvoimapulaa ja työttömyyttä samaan aikaan. Syykin selvä, vaativiin töihin ei löydy työtä osaavia. Tähän mädätykseen on kulunut kohta 50 vuotta ja taudista paranemiseen tarvitaan seuraavat 50 vuotta, jos joku älypää poliitikko saisi tänä EU-aikana muutoksen aikaiseksi.

   Suomalaisten älykkyys on alentunut 35 vuodessa 7,5 pistettä. Olimme 1990 läntisen maailman älymystöön kuuluvia, nyt olemme keskitason alapuolella. Koulutuksessa tai ehkäpä ravinnossamme on jokin paha vika. Älyä ei kehitetä. Tietävät sanovat, ettei äly piileskele niinkään geeneissä, vaan niissä parissa ensimmäisessä vuodessa, joita elämme ja joden aikana älykkyys kehittyy. Vanhemmilla ei ole aikaa ja lapset pannaan katselemaan telkkarin pienille tehtyjä typeriä viihdeohjelmia, jotka kylläkin tuovat vanhemmille rauhan, mutta eivät kehitä lasta kuten keskustelu ja puuhailu vanhempien kanssa.

   Reply
 • 12.10.2018 at 23:56
  Permalink

  Röhkäle, muistan tämän Masa tapauksen hyvin. Terv. Ex alihankkijan sähkäri.

  Reply
 • 13.10.2018 at 00:24
  Permalink

  Hyvä kirjoitus Jyrki ålander. Kyllä suomalaisia on liikaa kyykytetty todella monissa asioissa. Koulutus ja työ on tärkeä osa meille ja perheet sen myötä. Nyt on toistuvasti oikeuksia poljettu alas. Tälle järjettömyydelle ei loppua näy vielä.

  Reply
 • 13.10.2018 at 06:21
  Permalink

  Ei tämä duunarit kyykkyyn tähän loppunut : 2013 ; tarkemmin 1.1. 2013 pienyrityksiltä VARASTETTIIN jopa 3 milardia euroa investointi- ja työllistämisrahaa ”lailla 444/2012”.

  Tästä miljardivarkaudesta uutisoi vain Iltalehti 7.4. 2012 artikkelissa ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.

  Tämä Suomen TAHALLINEN alasajao; ja 10 000 – 20 000 työttämän TEKEMINEN vaati tuekseen valtiopetoksen; jota myös kastijärjestelmäksi voidaan kutsua. ( ettei miljardivarkautta päästäisi oikeudessa käsittelemään. )

  Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( lähde julkinen lakitioetokanta Finnlex ).

  Miten Suomessa hallitus saadaan näin toiminaan. ( ajamaan Suomi alas ).

  Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.”

  Jorma Heikkinen: ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” Rahalla on saatu ”omanlaista lainsäädäntöä”…( PL 118 § ; laki 444/2012 …..)

  Kun keräsin todisteet näistä petoksista ja joku ne talletti archive.is-sivustolle hallitus TAAS vaalien ajaksi lahjoi sivutsonpitäjän estämään sivujen lukeminen Suomessa :archive.is/kimmoleaks.fi .

  Wikileasks: sivuston käyttö Suomesta oli estetty syksystä 2016 kevääseen 2017 ; ja näköjään TAAS vaalien ajan.

  Suomen hallitusten toimet eivät siis kestä päivänvaloa vaalien alla; mutta tämä kertoo … TOIVOA ON; sillä vielä ei hallitus ole saanut Suomeen selaista ”etelän” palkka-armeijaa ( valtion rahoilla elävät ); jotta kantasuomalaisten kansanmurha voisi suurentua 90-luvun 15 000 kiduttamalla pankkijärjestelmässä kuolleen yrittäjän / takaajan määrästä … ei vielä .. ei vielä; mutta äänestäkääpä näitä PL 118 §:n ja lain 444/2012 hyväksyjiä uudelleen ?

  Minä olen Pl 118 §:n mukainen IHMISOIKEUDETON Suomen kansalainen Valtakunnansyyttäjänvirastoon 9.12. 2005 jättämäni SYYTEILMOITUKSEN takia. ( vaikka Pl 118 § tuli voimaan vasta 2011 ).

  Koska archive.is/kimmoleaks.fi on suljettu ilmeisesti sen kertominen, että olen IHMISOIKEUDETON Suomen kansalainen on ”vihapuhetta” ?

  Kaikki ”kansanedustajat”, jotka nyt hyväksyivät uuden perustuslakimuutoksen sensuurilain ajamiseksi ovat asianosaisina RIKOSTEN peittelijoinä .

  Suomen rikoslaki: joka tietää vakavan rikoksen ja sen jättää ilmoittamatta syyllistyy itse rikokseen.

  Pl 118 § on Pl 6 §:n vastaisena ilmiselvä Valtiopetos; jos se vielä tehtiin lain 444/2012 ( miljardivarkaus) takia on kyseessä JATKETTU rikos ?

  Ja kun ihka uusi perustuslakimuutos tehtiin näiden edellisten peitteleemiseksi … mistä lienee kyse … Suomen sisäinen sotatila pienyrittäjien kiduttamiseksi hengiltä ?

  Katso Kari Uotin haaste ministeriä vastaan tässä asiassa oikeus-pro – plogista !

  Reply
 • 13.10.2018 at 09:32
  Permalink

  Perussuomalaiset, joita Åland itse edustaa, olivat näistä koulutus asioista hallituksessa päättämässä ja äänestivät niiden puolesta Eduskunnassa. Oppositio vastusti ääneen näitä ”uudistuksia” ja perussuomalaiset puolustivat.

  Reply
 • 13.10.2018 at 11:24
  Permalink

  Normaalissa maassa noin säälittävä opetusministeri olisi jo kiskottu pois hallituksen lehteriltä ja käyty vaikka iltapäivän katuvilinästä valikoimassa joku fiksun oloinen random-tyyppi jatkamaan tehtävässä. Mitään niin noloa, kuin G-L ei olla Suomessa ministeritasolla vähään aikaan nähty. On aikoihin eletty, kun kaipailee takaisin jotain Jukka Gustafssonin tapaista puupäädemaria.

  Kylä kansa tietää, että ministerit eli valtioneuvokset(!) ovat vain tehtäviinsä nostettuja nukkeja ja puoluekoneistojen laboratorioissa kasvatettuja poliittisia robotteja, mutta nyt tässä kehityksessä on menty liian pitkälle.

  Reply
 • 13.10.2018 at 15:54
  Permalink

  Nk. ”koulutuksesta” ja työhön oppijoista on tehty tarkoituksellisesti suomalaista halpatyövoimaa riisto kapitalistisille puliveivari -yrityksille, jotka näin saavat pyörittää nk. ”työharjoittelu” rulettia täysin palkattomalla työvoimalla teettäen ylitöitä ja kaiketi provikka -hommatkin menevät harjoittelijan ansaitsemalla ”peruspäivärahalla” suoraan nk. työnantajan pussiin. Työhön opastus on ylimalkaista ja välinpitämätöntä, sillä tärkeintä on saada työharjoittelija sorvin ääreen kiireesti tekemään tulosta yritykselle. Useimmiten ainakin puhelinmyyjille korostetaan ”agressiivista markkinointia”, joka tarkoittaa suorakielisesti kaikkien likaisten temppujen käyttöä ja nk. moraalin heittämistä romukoppaan varsinkin markkinoinnissa vanhuksille ja muille heikkossa asemassa oleville henkilöille, jotka eivät aina pysty ymmärtämään sitoumuksen perimmäistä laatua ja hintaa. Puliveivari yrittäjät pyörittävät tätä ”rukousmyllyä” yhteiskunnan suomin mahdollisuuksin tykkänään eivätkä pyri ”oikeasti” työllistämään kuin murto-osan. Yhteiskunta omassa kieryydessään putsaa tällä tavoin työttömyystilastoja paremman näköisiksi eli ”kasvojenkohotuksesta” on kyse, jolla ei edes ole todellista pyrkimystä työllistää työtön ihminen pysyvästi ja nostaa hänet työllisten joukkoon, jotka tuottavat valtiolle verotuloja ja parantavat henkilökohtaisesti kyseisen henkilökohtaista taloutta sekä elämänlaatua. Kyse on likaisesta ”tempputyöllistämisestä”, joka on ihmisarvoa alentavaa ja ”haista paska” -meininkiä jo hyvin aikuisessa iässä olevia työttömiä kohtaan, joista useat ovat nähneet elämää enemmän kuin ne siloposki pojat ja tytöt, jotka opettavat ”elämänkatsomusta” ja leikittävät ”piirileikkejä” ”itsetuntemuksen” lisäämiseksi, jolla aurataan sitten se vakityöpaikka wanhaan suomalaiseen peruskallioon.

  Suomen koulutuspolitiikka ja yliopistot samaten ajetaan alas niin kuin kaikki muutkin instanssit on ajettu ja myyty ulkomaille. Syy on pelkästään taloudellinen ja EU:n suosima globalistinen aate, jonka tarkoituksena on syytää suomalaisten verorahat nk. ”maahanmuuttoon” ja edm. ”rälssin” vaatimattomaan elämäntason ylläpitoon. Suomalaisista tehdään kehnolla koulutuspolitiikalla ja vähä äivoisella opetuksen tasolla tyhmiä, yksinkertaisia ja helppoja aivopestäviä, joille voidaan syöttää kelvotonta Suomen historiaa, jossa suomalaiset madalletaan madon tasolle luomalla heistä huono itsetuntoisia ja luulemaan ettei Suomen historiassa ole mitään kunniallista tai kunnioitettavaa, vaan päinvastoin ”olemme” syyllistyneet lukuisiin vakaviin rikoksiin ja kaikki hyvä on tullut ulkomailta, jota ennen olimme vain neanderthalin ihmisen tasolla olevia umpi luisia naaraiden hakkaajia ja järsimme luita ja jänteitä päivät pääksytysten sekä ainoa ”korkeakulttuuri” oli kiskoa koppakuoriaisilta jalat ja ihmetellä etteivä ne päässeet mihinkään enää tämän jälkeen, jonka jälkeen ne ennakoiden vihreän puolueen älynväläystä söimme ne suihimme.
  Suomeen hankitaan alemmista kulttuureista halpatyövoimaa ja valkoisista suomalaisista pyritään samaan. Suomalaisten tyhmistäminen ”vasemman saappaan” tasolle palvelee myöskin uuden uljaan monikulttuurisen yhteiskunnan ”tasa-arvoa” sikäli, ettei valkoinen ole vahingossakaan yhtään etevämpi vaan mieluummin edes karvan verran ”tyhmempi” kuin tummemman puoleinen etäinen sukulaisensa.

  Olen varma siitä, että Sanni Grah-Laasosella on ollut heti virkansa-astumispäivänä näkemys siitä, että suomalainen koululaitos alemmasta tasosta ylimpään ”nostetaan” sille samalle ”korkealle” intellegentsijan ”tasolle” kuin hän ITSEKIN on, sillä tietääkseni hänen grandunsa kestää katseen jos toisenkin, sillä se saattaa olla niinkin ainutlaatuinen, että se on ”plagioitu” korkeintaan tutorinsa Alexander Stubbin vastaavasta opinnäytetyöstä. Eli kyseinen liki tuhat sivua käsittävä sepustus on ensimmäisestä sivusta viimeiseen täysin BLANCO!!!

  Reply
 • 13.10.2018 at 19:31
  Permalink

  On niin, ettei koulutuskaan ole ainoa autuaaksi tekevä asia, sillä se tavalla tai toisella asettaa rajat. Elämästä selviämiseen riittää luku-, kirjoitus- ja laskutaito, sillä ne mahdollistavat tarvittavan tiedon hankinnan. Opetuksen heikentämisellä ihmisiä ollaan kuitenkin painamassa entistä alemmaksi. Aktiivimallin ainoa tarkoitus on ollut keksiä työttömille niin paljon (turhaa) tekemistä, etteivät he jaksa nousta kapinaan. Irtisanomissuojan heikentämisellä taas halutaan tukkia vielä työssä olevien suut, sillä nyt kriittisestä mielipiteestäkin on entistä helpompi antaa potkut. Tuli mieleen, että pääkaupunkiseutuliikenteen konnareina on yhä enemmän vierastyövoimaa. Senkö vuoksi lipunmyynti junissa lopetettiin, sillä se olisi ollut mustille ja muslimeille liian vaikeaa.

  Reply
 • 17.10.2018 at 13:26
  Permalink

  Toisaalta harjoittelijoiden lisääminen työpaikoilla kasvattaa opettamista osaavien työntekijöiden määrää ja toivottavasti myös laatua. Ainakin meillä työpaikkaohjaajat saavat ohjaajakoulutuksen. Näin koulutussysteemiä voidaan mahdollisesti saada keveämmäksi ja edullisemmaksi.

  Oman kokemukseni mukaan harjoittelijasta on enenevässä määrin hyötyä hänen oppiessaan taitoja, mutta hän myös sitoo kokeneen työntekijän työpanosta ja aiheuttaa kiirettä sitä kautta. Harjoittelija voi päästä harjoittelupaikkaansa töihin, mikäli harjoittelu on onnistunut hyvin. Mutta tämä ei ole harjoittelun päämäärä ainakaan minun alallani, vaan tutkinnon suorittaminen. Tutkinnossa harjoittelija näyttää omaavansa ammatin edellyttmät taidot. Koska alallani on työvoimapulaa, niin tästä on kongreettista hyötyä harjoittelijalle. Ikivanhassa koulutussysteemissä harjoittelijaa voisi sanoa oppipojaksi.

  Oppisopimusopiskelija taas on työnsä jo kohtuullisen hyvin osaava ammattilainen. Hän on ehkä suorittanut ammatin perusopinnot tutkintoineen harjoittelijana tai hankkinut vankan osaamisen kokemuksen kautta. Vanhassa järjestelmässä häntä voisi sanoa kisälliksi ja ammattitukinnon suoritettuaan mestariksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.