Hallitus esitti Jehovan todistajien ase- ja siviilipaveluksesta vapauttamisen peruuttamista

Hallitus on 20.9.2018 antanut eduskunnalle esityksen Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa annetun lain kumoamiseksi. Jehovan todistajien vapautuslaki tuli voimaan vuonna 1987 ja sen nojalla Jehovan todistajiin kuuluville henkilöille on voitu myöntää vapautus sekä varusmies- että siviilipalveluksen suorittamisesta.

Vapautuslaki ehdotetaan kumottavaksi siirtymäaikana siten, että henkilöt, jotka ovat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet kyseisen lain mukaista lykkäystä palveluksen aloittamiselle, voisivat edelleen kolmen kuukauden kuluessa hakea vapautusta asevelvollisuuden suorittamisesta. Siirtymäajan jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.

Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen myötä kaikkia uskonnollisia ja muita vakaumuksia kohdeltaisiin Suomen asevelvollisuutta koskevassa lainsäädännössä yhdenvertaisesti.

Vapautuslain säätämisen taustalla olleet olosuhteet ovat monelta osin muuttuneet 1980-luvun jälkeen. Varusmiespalvelusta ja siviilipalvelusta on merkittävästi kehitetty, minkä lisäksi Jehovan todistajien oma suhtautuminen siviilipalvelukseen on muuttunut myönteisemmäksi. Perusoikeuksien merkitys yhteiskunnassa on samoin kasvanut merkittävästi.

Vapautuslaki asettaa yhden uskonnollisen vakaumuksen parempaan asemaan muihin vakaumuksiin nähden ja lain onkin useassa yhteydessä todettu olevan ristiriidassa perustuslaissa turvatun ihmisten yhdenvertaisuuden ja siihen liittyvän syrjintäkiellon kanssa.

Lähde: Valtioneuvosto

5 thoughts on “Hallitus esitti Jehovan todistajien ase- ja siviilipaveluksesta vapauttamisen peruuttamista

 • 21.9.2018 at 12:41
  Permalink

  Suurpääoman läänityksiä puolustamaan on nyt saatava jehovatkin.

  Reply
 • 21.9.2018 at 15:06
  Permalink

  Ihan oikein muita asevelvollisia kohtaan. Sitä paitsi puolustusvoimissa voi palvella myös aseettomana.
  Kokonaan toinen juttu on että kuinka moni enää haluaa puolustaa monikulttuurihelvetiksi rakennettua moskeija Suomea jos Venäjä syystä tai toisesta aloittaisi aseellisen hyökkäyssodan.
  Moskovassa tiedetään että Suomi ja mikä tahansa länsimaa on helpointa valloittaa aseettomasti. Armeija vaan siviili vaatteissa, ilman henkilötodistuksia rajan yli asylum- kyltti kaulassaan ja valloitettavan maan armeija lähettää sotilaansa kantamaan matkalaukkuja.

  Reply
 • 21.9.2018 at 19:23
  Permalink

  ainoastaan jos on kultamuna ja on palvellut isiksen joukoissa niin saa vapautuksen….täyshoidon ja pääsee rintamamies eläkkeelle ….

  Reply
 • 21.9.2018 at 19:48
  Permalink

  Jehovalaiset eivät armeijaan mene, sillä heillä on oma ”palveluksensa” ja pysyttäytyminen yhteiskunnan ulkopuolella, jota rikollisten sanotaan myös suosivan. Rinnastukseni ei tarkoita näiden kahden tahon rinnastamista.
  ”Se koira ei oravaa hauku, joka viedään metsään väkisin!” Tietää kertoa wanha suomalainen sananlasku.

  Suomi, EU ja NATO tarvitsevat jokaisen sinkkiarkun täyteen, sillä ”tilattu” määrä täytyy ”täyttyä”, sillä eihän ”niitä” pidä hankkia nurkkiin ruostumaan.

  Reply
 • 22.9.2018 at 06:20
  Permalink

  Olen aina ihmetellyt ”aseetonta palvelusta vakaumuksen takia” Oman armeijapalveluksen aikaan sattui hauska tapaus. Olin junalla menossa hiukkavaaraan ja junaan tuli myös samalta kylältä yksi kaveri joka suoritti aseetonta palvelusta. Hämmästyin että oli siihen aikaan päässyt (80-luvulla) aseettomaan siviilipalvelukseen koska oli helluntalainen. Ei siinä mitää, kaveri oli siviilissä varsinainen asehullu ja omisti useita metsästysaseita. Tappoi urakalla mm. kettuja joita roikkui valokuvissa pitkät rivit joita ylpeänä esitteli. En vastusta metsästystä mutta joku ei oikein sopinut aseettoman palveluksen ja kaverin siviilielämän väliin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.