EU.n Unkarin vastaisen päätöslauselman antia – Sorosia tai unionia ei saa kritisoida?

EU-parlamentti hyväksyi keskiviikkona Unkarin vastaisen päätöslauselman, jonka mukaan se on huolissaan maan tilanteen kehityksestä mm. sananvapauden, oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja erityisesti siirtolaisia sekä George Sorosia vastaan osoitetusta ”vihan lietsonnasta”. Päätöslauselman mukaan on olemassa selvä vaara, että Unkari loukkaa vakavasti unionin perustana olevia arvoja.

Vaikka päätöslauselmassa ei nähty sen suurempaa vikaa esimerkiksi maan perustuslaissa, itse perustuslain valmisteluprosessi ei EU:n mukaan ollut tarpeeksi avoin, kansalaisyhteiskuntaa ei osallistettu tarpeeksi ja mm. vallanjaon nähtiin vaarantuvan sen seurauksena. Nykysuomen toimitus ei saanut selville, miten esimerkiksi Suomen perustuslakia valmisteltaessa varmistettiin kansalaisyhteiskunnan osallistuminen prosessiin.

Perustuslaissa rajoitettiin myöskin maan perustuslakituomioistuimen toimintaa niin, että se aiheutti huolta unionissa. Joissakin EU-jäsenvaltioissa, kuten Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta laisinkaan, mutta tämä ei tiettävästi ole häirinnyt unionia. Toisaalta EU näki perustuslakituomioistuimen osalta myös myönteisiä asioita, kuten tuomareiden uudelleenvalinnan estämisen.

Unkarin vaaleista EU ei löytänyt konkreettista valitettavaa, vaan ETYJ:n vaalitarkkailijoidenkin mukaan vaalien tekninen hallinnointi oli ammattimaista ja avointa, perusoikeuksia ja -vapauksia kunnioitettiin. EU:n nyttemmin virallisen näkemyksen mukaan näitä kuitenkin käytettiin ”huonossa ilmapiirissä”. Vaikka päätöslauselmassa todetaan mm. ” vaalihallinto suoritti tehtävänsä ammatillisella ja avoimella tavalla ja nautti sidosryhmien yleistä luottamusta, ja sitä pidettiin yleisesti puolueettomana”, leiskautetaan välittömästi sen perään kampanjan olleen ”vihamielinen ja pelotteleva”. Myöskin kampanjaretoriikka rajoitti EU:n mukaan asiallisen keskustelun käymistä ja heikensi äänestäjien kykyä tehdä tietoon perustuvia valintoja”.

Vaalirahoituksen osalta Unkarissa oltiin yhdenvertaistettu ehdokkaiden mahdollisuuksia kampanjarahoituskatoilla ja tästä EU tarjosi hienoista kiitostakin, mutta paheksui hallituksen tiedottamisen määrää vaalien alla. Tämä tulkittiin päätöslauselmassa pyrkimykseksi vankistaa hallituskoalition mahdollisuuksia vaaleissa.

Suurin huoli liittyy Unkarin raja- sekä siirtolaispolitiikkaan ja Soroksen/EU.n arvosteluun?

Unkarin hallitus on EU:n mukaan edistänyt suoraa demokratiaa toteuttamalla mm. erilaisia kansallisia kuulemisia, mutta kritisoi kuulemisten sisältöjä. Komissio mm. huomautti 27. huhtikuuta 2017 järjestetyssä ”Let’s stop Brussels”- kuulemisessa esitetyn useita väitteitä, jotka eivät sen mukaan olleet totuudenmukaisia tai olivat erittäin harhaanjohtavia. Unkarin hallitus järjesti myös kuulemisen maahanmuutosta ja terrorismista toukokuussa 2015 ja kuulemisen niin sanotun ”Sorosin suunnitelman” torjunnasta lokakuussa 2017. Kuulemisilla vedettiin EU:n virallisen näkemyksen mukaan yhtäläisyyksiä terrorismin ja maahanmuuton välille, lietsottiin vihaa siirtolaisia kohtaan ja ne kohdistuivat erityisesti George Sorosia ja Euroopan unionia vastaan.

Ylipäätänsä päätöslauselmassa nostettiin erikseen esille Unkarin siirtolaispolitiikka, jonka EU näki olevan osin kansainvälisen oikeudenkin vastainen. Aivan erityisesti mainittiin mm. Ahmed H:n tapaus. Ahmed H oli yrittänyt auttaa perhettään ensin poistumaan Syyriasta, sitten ylittämään Serbian ja Unkarin välisen rajan. Unkarin tuomioistuin tuomitsi hänet 14. maaliskuuta 2018 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen ja karkotettavaksi 10 vuodeksi terroristiseen toimintaan liittyvien syytteiden perusteella.

Päätöslauselmassa vedottiin myös YK:n huoleen siitä, että Unkarissa 2017 hyväksytty laki mahdollisti kaikkien turvapaikanhakijoiden automaattisen siirron kauttakulkualueille koko turvapaikkamenettelyn ajaksi, lukuun ottamatta alle 14-vuotiaiksi määritettyjä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä. Huolta aiheutti myöskin Unkarin käännytyslaki, joka mahdollisti sen, että poliisi saattoi palauttaa summittaisesti kaikki sääntöjenvastaisesti rajan ylittävät ja 8 kilometrin säteellä rajasta Unkarin alueella olevat, mikä myöhemmin laajennettiin koskemaan Unkarin koko aluetta.

Merkillepantavaa oli myös se, että edes EU ei enää puhu poikkeuksetta turvapaikanhakijoista tai pakolaisista, vaan käyttää valtaosin termiä ”siirtolainen/siirtolaiset”.

Tätä ja paljon muuta sisälsi Unkarin vastainen päätöslauselma, joka on luettavissa kokonaisuudessaan täällä. Suoranaisia vastatoimia EU ei Unkarille vieläkään osoittanut, vaan asioiden muuttamisen osalta kyseessä oli ”suositus”. Kaiken kaikkiaan päätöslauselman sävy oli osin tarpeettomankin kriittinen, sillä esimerkiksi vaalijärjestelmän sekä perustuslain osalta sen suurempia todellisia ongelmia ei löydetty, vaan EU:n huolet liittyivät asioihin kuten ”ilmapiiri, retoriikka ja kansalaisyhteiskunnan osallistaminen”.

Lähde: EU

19 thoughts on “EU.n Unkarin vastaisen päätöslauselman antia – Sorosia tai unionia ei saa kritisoida?

  • 14.9.2018 at 09:26
    Permalink

    Niin Soroshan on tunnettu yhteistyöstään natsien kanssa toisessa maailmansodassa omiaan vastaan. Ilmeisesti jonkinlainen esikuva EU byrokraateille, joilta odotetaankin oman kansan vastaista työtä. Ihmekös tuo ettei saa kritisoida, kun sopii niin hyvin EU:n linjaan ja ”arvoihin”. Israelissa eräs tuttu tokaisi kun Soroksen nimi mainittiin, että Soros on petturi ja kapo.

    Reply
    • 14.9.2018 at 17:22
      Permalink

      Euroopan maissa natsimieliset ihmiset yleensä kyllä toimivat kansansa puolesta ja eduksi. Soroksen natsikytkennät ovat vasemmistolaista kakkapuhetta muutenkin. Ei ihme, että sinulla on kavereit Israelissa

      Reply
      • 15.9.2018 at 17:32
        Permalink

        Jos ukko itsekin tuon myöntää, niin kakkapuhettahan se tietysti on. Sinänsä ihme että olet kateellinen sille jos jollakin on ystäviä. Löytyy ympäri maailmaa, niin Iranista, USA:sta, Japanista ja monelta muultakin suuntaa.

        Reply
        • 15.9.2018 at 20:33
          Permalink

          No ei taatusti myönnä. Tähän mennessä koko juttukin on paljastunut sellaiseksi, että Soros oli töissä jollain enollaan, joka väitetysti osallistui juutalaisen omaisuuden takavarikointiin.

          Reply
      • 15.9.2018 at 17:53
        Permalink

        Pakko vielä huomauttaa, että natsismi eli kansallissosialismi on nimenomaan tuota parjaamaasi vasemmistoa. Ei ole olemassa mitään oikeistososialismia.

        Reply
        • 16.9.2018 at 06:58
          Permalink

          Kapitalismi ei kuitenkaan ole vapaata yrittäjyyttä, vaan vasemmistolaista kommunismia hyvin suuresti muistuttavaa. Vasemmistolaisuutena ymmärtäisin mieluummin marxilaisuuden ja perinteiset vasemmistolaiset mätäaatteet. Ei vasemmistolaisuus voi omia työväen ja normikansan asioita tai köyhienkään. Koko perinteinen vassarit vastaan porvarit asetelma on rapparieliitin hyväksikäyttämä huijaus. Kansallissosialismi ja vasemmistososialismi ovat toistensa vastakohtia monessakin mielessä.

          Reply
    • 14.9.2018 at 20:50
      Permalink

      Soros ei ole voinut toimia yhteistyössä natsien kanssa toisessa maailmansodassa. Hän on syntynyt 1930!
      Luulisi nyt sen verran historiaa tuntevan tai että osaisi edes tarkistaa, milloin Maailmansota II oli, se päättyi 1945, jolloin Soros oli vasta 15 vuotias.

      Reply
        • 15.9.2018 at 18:44
          Permalink

          Miten video liittyy väitettyyn natsiyhteistyöhön,kun Soros oli natsien hävittyä 15 vuotias, kuten Pekka tuossa ylhäällä toteaa? Lapsi ei voi toimia natsiyhteistössä ainakaan kovin vaikuttavasti. Lisäksi Soros on juutalainen, joten olisi outoa, jos hänet olisi edes hyväksytty Jugendiin.

          Reply
          • 16.9.2018 at 07:00
            Permalink

            Joo ja Soros on Israelin mies ja siten hänen pitäisi olla persujen idoli ja salaa kai onkin

  • 14.9.2018 at 09:57
    Permalink

    Unkari toimii esimerkillisesti oman kansan etuja ajaen.
    Orban on oikea valtiomies, olisipa sellainen Suomessakin.
    Sipilät, Orpot ja muut ovat Eu-eliittiä ja Bilderbergiä nuoleskelevia vätyksiä!

    Reply
  • 14.9.2018 at 10:23
    Permalink

    Nigel Farage exposes George Soros: The biggest international political collusion in history

    Suomen media ei tääläisiä juttuja näytä s
    aatika suomen kookomus mepit niitä kuuntelisivat
    he oksentavat unkaria ja ottavat lahjusta sorokselta puolue tukina veikaan

    EX YLE SARVMAAN UUDEN AUTON RAHOITUS ON ..PIIP PIIP

    HÄNEN PERHEENSÄ TALON KOKO ISONEE JOKA VUOSI

    JA YLEN SUOMEN TOIMITAJIEN PIENENEE

    REILUA ELITISTI LIBERAALIA GLOBALISMIA
    VAI MITÄ
    EIKÄ TÄMÄ OLE EDES VITSI VAAN FAKTAA

    Reply
  • 14.9.2018 at 10:44
    Permalink

    On se vaan saatanan mätää tämä unionin toiminta!
    Demokratian IRVIKUVA!

    Reply
  • 14.9.2018 at 11:11
    Permalink

    Kunpa Suomikin alkaisi taistelemaan EU:ssa vaikuttavia saatanallisia pimeyden voimia vastaan. Siunausta teille Unkari , Puola ja muut maat, jotka vastustavat pahuuden voimia.

    Reply
  • 14.9.2018 at 11:11
    Permalink

    nykyään todistetavasti
    nämä pahimat moraali saarnajat
    ovat juuri itse niitä pahimpia huijjareita

    ja jurui he ovat jääneet kiinni lähiaikoina
    valehtelusta korruptiosta talousrikoksita

    mietikääs vähän keitä tällä on syytetty talousrikoksista valehtelusta huijamisesta

    pedofiliasta perkele mitä ja milaista akendaa he edustavat

    tuomareiden nuijjat kuumina käräjäoikuksissa

    kun tapauksia pukaa ennemän kuin
    juuri se laki sallisi

    ja kokoomuksen ex nuorisotalosäätiö istunto alkaa salissa 32
    käsittely salainen

    valtakunansyytäjän käsitely samaan aikaan salissa 19
    salainen

    Aarnio huume käsittely jupakka samaan aikaan salissa 12

    salainen

    poliisi pääkikkö Paateron kuuleminen salissa *13* tietää huonoa menestystä salissa

    Jari Silanpän oikeus istunto samaan aikaan salissa 10
    aihe huumeiden salakuljetus käyttörikos liberaalisti
    saateenkaaren väriset verisuonet vinossa

    Rami lelu salakuljetajan talous rikos käsittely salissa 8

    zubier huijjaus käsitely salissa 5

    Pisteenä vihapuhe käsitely *vakavin kaikista*

    ilja vastaan SANOMAKONSERNI ALMAMEDIA YLEN JESSIKA ARO salissa 2

    salainen paitsi hesarin ja ylen ja TS toimitajilta

    Rebekka Härkönen missä olet

    Oikeus salin MV- SYYTTÄJÄ on keittänyt sinulle kahvit tule nyt äkkiä KULTASENI ettei se jäähdy
    reipaasti vain nazi rasistien eli iljan kannatajien ohi
    virkaa Syytäjä puolueetomasti
    ja tarjoaa Rebekalle halauksen kera vielä suklaa hyvää

    suffeli patukan joka on vieläkin rebekan piironkssa muistona näistä vihapuhe koitelemuksista

    Eli hän juo kahvinsa ja syöksyy turun sanomiin kirjoitamaan liberaaleja valheitaan
    oikeuden käynin kulusta jossa jäpitti vain syyteiden luvun ajan puolueetomasti

    laatu media takuu toimittajien merkki kamera laukkunsa kyljessä
    tuota tuota

    Mitä mitä yksi puutu

    Äärivasemmiston mellakka
    pahoinpiteliöiden poliisien hevosten ruoskioiden
    oikeudenkäyntiiä ei näy missään

    ymm ymm…………………….

    Reply
  • 14.9.2018 at 11:37
    Permalink

    Perkele sehän oli keskusta
    Tai kysykää asian omaiselta suurelta eu n Antti Kaikkoselta ystävältä

    joka ilmeisesti oksentaa myös unkariin päin

    kuinka moraaliton heidän poliitien järjestelmänsä on

    Ps Onko Näillä Varaa puhua jostain moraalista

    23.4.2013 23:10 Touko Aalto Ennen laatamoa Tämä on vain Joku Tsoukki

    Moni on kysynyt tänään varsin aiheellisesti, tulisiko Antti Kaikkosen saada jatkaa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana *ehdollisesta vankeustuomiosta* huolimatta.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_vaalirahoituskohu

    JA NÄITÄ KOHUJA ON pIisanut
    kun poliitikkoja virkamiehiä ravaa ennemän syytetynä salesissa

    kuin normi suomalaisia duunareita Suhtessa 100 prosentisesti

    Eli miten nämä Perkeleet keskusta kokoomukset kehtaavat moralisoida yhtään ketään
    koska heillä ei le todelakaan siihen varaa omien meriitiensä takia ennen ja tänään

    https://haku.yle.fi/?q=vaali%20kohu&category=Elävä%20arkisto

    Reply
  • 14.9.2018 at 19:29
    Permalink

    EU on hirmuhallinto, jollaista ei vielä ole maailmanhistoriassa vielä nähty. Edellinen koskeekin tuon käärmeenpesän lakikorkeutta, johon se on vielä matkalla, mutta jo nyt voi selvästi nähdä sen nupullaan olevan mielivallan ja diktatuurisen piittaamattomuuden ihmisoikeuksista ja kansojen yksittäisten kansalaisten itsemääräämisoikeudesta sekä tietenkin sananvapaudesta, jonka riistäminen on niitä ensimmäisiä asioita joihin 7-päinen lohikäärme tukahduttaa kuin vapaana loimuavan tulenlieken, joka valaisee ympäristöään tiedon ja oikeamielisyyden valolla.
    Soros on itse pää-perkele koko EU:n takana oppipoikinaan Brysselin korruptoituneet raakalaiset, jotka ovat tukahduttaneet kaikki ihmisyyden tunteet jo aikaa sitten vaihtaen sen rahaan ja mammonaan, jollaiseksi he katsovat Euroopan kansakunnat, jotka voidaan vaihtaa kylmästi toiseen ”valuuttaan” hyötymistarkoituksessa eli rotuun, jotka ovat tyhmiä ja helposti hallittavia sekä alistettavia eikä heitä tarvitse kohdella kuin eläiminä.

    Reply
  • 14.9.2018 at 23:52
    Permalink

    Unkari ei siirry ikinä Voiman pimeälle puolelle tekee Imperiumi vaikka mitä!

    Reply
  • 15.9.2018 at 09:38
    Permalink

    Jännä juttu, että ihan suomestakin vielä joku vuosi sitten laitettiin kaikki rajan yli laittomasti tulleet samantien takaisin ja ihan nykyisen lainkin mukaan näin tulisi tehdä en ainakaan ole huomannut laissa lukevan missään kohtaa, että koskee vain vaalea ihoisia.

    Sitäpaitsi yhtään laitonta ei ruotsista suomeen olisi pitänyt päästää koska silloin rikottiin itse Schengen sopimusta kun nämähän olivat laittomasti koko alueella jolloin pidätys ja palautus ruotsiin olisi ollut ainoa laillinen vaihtoehto.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.