Hallituksen syyskauden esitykset eduskunnalle pitävät sisällään mm. kyttäystä, NATO-kaveerausta ja pikavippejä

Hallitus on saanut valmiiksi eduskunnalle syyskaudella esitettävien asioiden listan. Mukana on mm. ehdonalaisvankien valvonta ”oheisseuraamuksena”, vaalilain ”pieniä teknisluonteisia tarkistuksia” ja oikeusministeriön myöntämän alaikäisten avioliittoluvan peruminen. Myöskin lapsen seksuaalisen hyväksikäytön maksimituomiota ollaan korottamassa neljästä kuuteen vuoteen vankeutta ja lakiin tahdotaan lisätä erillinen rikosnimike ”lapsen raiskaus”.

Hallitus aikoo syyskaudella esittää myöskin, että eduskunta hyväksyisi sopimuksen Suomen osallistumisesta NATO:n johtamaan koulutusoperaation Irakissa. Hallituksen esityslistan mukaan sopimuksella sovittaisiin Suomen ja Naton välillä osallistumis- ja rahoitusjärjestelyistä, ml. joukkojen oikeudellinen asema.

21 vuotta täyttäneet ehdonalaisvangit tahdotaan myöskin asettaa seurantaan rangaistuksensa ajaksi. Enimmillään seuranta voisi kestää vuoden ja kolme kuukautta. Erikoinen (toivottavasti) kirjoitusvirhe löytyy kohdasta, jossa puhutaan seksuaali- ja väkivaltarikollisten uusimisriskin hallinnasta. Kohdassa mainitaan seuraavaa:

– Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi edellytys ehdonalaiseen vapauden valvontaan asettamiselle. Lisäksi ehdotetaan taposta ensi kertaa tuomittujen ja väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden väkivaltariskin systemaattisempaa arviointia ja oikeutta
terveystietojen luovuttamiseen Rikosseuraamuslaitokselle. Myös vankeusaikaisia uusimisriskiä lisääviä vankitoimintoja esitetään lisättävän.

Myöskin toistuvasti rikesakkoon oikeuttaviin rikoksiin syyllistyvien tuomitsemista haetaan muutettavaksi. Tulevaisuudessa, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, ei esimerkiksi kymmeniä kertoja kortitta-ajaville tuomita enää rikesakkoa tai vastaavaa, vaan kuuden kerran jälkeen joutuu käräjille.

– Esityksen mukaan rangaistusmääräyksellä tai sakkomääräyksellä ei voitaisi käsitellä rikosasiaa, jos sakotettavan aikaisemmat sakkorikokset osoittavat niiden toistuvuuden ja
samankaltaisuuden perusteella ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä ja niiden rikkomisista määrätyistä seuraamuksista. Jos henkilölle on käsiteltävänä olevaa rikkomusta edeltävän vuoden aikana tehtyjen tekojen perusteella määrätty vähintään kuusi sakkorangaistusta, rikkomus käsiteltäisiin tuomioistuimessa.

Jo aiemmin esillä ollut pikavippien korkosääntely tullee syksyn mittaan käsittelyyn. Sen myötä myös yli 2000 euron pikalainojen korot olisivat säädeltyjä. Hallituksen mukaan tällä tahdotaan ehkäistä luottojen aiheuttamia velkaongelmia.

Koko esityslistan voit lukea täältä.

Lähde: Valtioneuvosto

Aiheeseen liittyvää:

5 thoughts on “Hallituksen syyskauden esitykset eduskunnalle pitävät sisällään mm. kyttäystä, NATO-kaveerausta ja pikavippejä

 • 12.9.2018 at 11:17
  Permalink

  Siis saako piätyhmyri ”rasismin” pois mielestään, joka onkin hälle varsinainen ”korvamato”. Mutta ”vatsallaanhan” tuo käykin ”virka veljen” aikoinaan saatua ylipuhuttua muuan Eevan, mutta se onkin jo aivan eri juttu.

  Reply
 • 12.9.2018 at 11:34
  Permalink

  Mielestäni olisi kiva jos Nykysuomi selvittäisi että heiluuko trolleilla korvat kun ne valehtelee.

  Sen voisi selvittää niin että menisi Arkadianmäen trollitehtaaseen kysymään trolleilta, että ”onko Suomi sodassa Irakissa ?”

  Ja katsoisi että heiluuko korvat kun ne valehtelevat ettei Suomi ole sodassa.

  Eduskunta käsittelee asiaa torstaina.

  Reply
 • 12.9.2018 at 11:35
  Permalink

  Ilmankos Sipilän kunto jo romahti ja kaverilääkäri kirjoitti sairaslomaa 12.09-13.09 veikkaan että sairasloman jatkoa seuraa. Ohitusleikatun Sipilän sydän ei kestä jatkuvaa kansalle valehtelua ja kusetusta hallituskauden loppuun. Papparainen joko kuolee tai jää kiikkustuoliin halveksimansa kansan elätiksi.

  Reply
 • 12.9.2018 at 16:41
  Permalink

  Irak on miehittänyt suomen.

  Reply
 • 13.9.2018 at 05:36
  Permalink

  Seksuaalinen ahdistelu on syyskauden tärkein keissi ja siihen menee koko eduskunnan voimavarat loppukauteen. Sipilä hapitukseta huomaa ettei kaikki ole aivan kohdallaan, olisko tekemässä nakkilindströmille seuraa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.