Kieltoja, veroja ja rajoituksia – Toimenpide-ehdotukset tupakoinnin lopettamiseksi Suomessa lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle. Työryhmän tavoitteena on saada tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö loppumaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Toimenpide-ehdotukset näyttävät kovin suomalaiselta kokonaisuudelta, sisältäen lähinnä kieltoja, verotuksen kiristämistä ja rajoituksia.

Toimenpiteitä on ministeriön mukaan tarkoitus ryhtyä toteuttamaan järjestelmällisesti heti seuraavan vaalikauden alussa. Erilaisten tupakoitsijoita koskevien kieltojen, rajoitusten ja veronkorotusten lisäksi uusia työpaikkojakin on luvassa esimerkiksi maakuntiin perustettavien ”tupakasta vieroittamisyksiköiden” muodossa. Nykysuomi kokosi ”parhaita paloja” tarjotuista ehdotuksista.

  • Tupakkaveron korotuksia jatketaan seuraavilla vaalikausilla vähintään samantasoisesti
    kuin vaalikaudella 2016-2019 huomioiden ostovoiman kehitys ja harmaan
    talouden riski.
  • Selvitetään mahdollisuutta verottaa tupakkalain alaisia tupakkaa sisältämättömiä
    nikotiinituotteita sekä sitä, millä verotasolla niitä tulisi verottaa.
  • Tupakkalakia muutetaan niin, että tupakkatuotteita, nikotiininesteitä ja nikotiinia
    sisältäviä tupakan vastikkeita ei saa myydä tai muutoin luovuttaa eikä välittää alle
    20-vuotiaalle. Myös tuotteiden maahantuonti- ja hallussapitokieltoa koskeva ikäraja
    nostetaan 20 vuoteen.
  • Tunnusomaisten tuoksujen tai makujen kielto laajennetaan koskemaan kaikkia
    tupakkatuotteita.
  • Suositellaan, että kunnat ottavat nuoriso- ja liikuntatyöhön liittyvien avustustensa
    myöntämisen yhdeksi kriteeriksi sitoutumisen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden
    käytön ehkäisyyn.
  • Tupakointikieltoja laajennetaan koskemaan sellaisia ulkotiloja ja -alueita, jotka
    ovat pääsääntöisesti alaikäisten käytössä, kuten esimerkiksi leikkipuistot ja EU-uimarannat. Tupakointikielto koskisi myös suussa käytettävän tupakan käyttämistä.
  • Tupakointikieltoja laajennetaan koskemaan joukkoliikennepysäkkejä (ml. ”taksitolpat”).
  • Asunto-osakeyhtiölakia muutetaan siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai
    asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voidaan päättää enemmistöpäätöksellä.
  • Tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja täyttösäiliöiden sekä niiden vähittäismyyntipakkausten ominaisuuksien sääntelyä muutetaan niin, että otetaan käyttöön yhdenmukaisia tuotepakkauksia ja tuotteita koskeva sääntely.
  • Maakuntiin perustetaan tupakasta vieroituksen yksiköt, jotka toimivat alueellisina
    kouluttajina, konsultoivat alueen sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä vieroitushoidon
    toteuttamisessa ja vieroittavat tupakasta eri menetelmiä käyttämällä.
  • Verovapaasti EU:n ulkopuolelta maahan tuotavien savukkeiden määrä rajoitetaan
    200 savukkeesta 40 savukkeeseen, sikarit 50:stä 10 kappaleeseen, pikkusikarit
    100:sta 20 kappaleeseen sekä piippu- ja savuketupakan tuonti 250 grammasta
    50 grammaan.
  • Nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan 1000
    grammasta 100 grammaan vuorokaudessa.
  • Lisätään rikoslakiin törkeät tekomuodot salakuljetuksen ja laittomaan tuontitavaraan
    ryhtymisen osalta.
  • Saatetaan nikotiinia sisältävien tupakan vastikkeiden sääntely samalle tasolle tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden sääntelyn kanssa. (Kulkee käsi kädessä sen kanssa, että vieroitus/korvaustuotteet siirtyvät lääkekorvauksen piiriin?)
  • Kielletään sellaisten tuotteiden myynti tai muu luovutus kuluttajalle, joiden tarkoituksena on antaa tunnusomainen tuoksu tai maku tupakkalain alaiselle tuotteelle,
    jossa tunnusomainen tuoksu tai maku on kielletty. (Kulkee käsi kädessä sen kanssa, että säätelyyn siirtyvät myöskin tuotteet, ”jotka on suunniteltu ylläpitämään käyttäjän riippuvuutta, eivätkä vieroittamaan. Sähkötupakka on siis jälleen tulilinjalla!)
  • Tupakointikieltojen rikkomisen sanktio muutetaan hallinnolliseksi sanktiomaksuksi
    (vrt. pysäköintivirhemaksu). (Lisätuloja sakoista ennustettiin talousarvioesityksessä…)

Koko toimenpide-ehdotuksien listan löydät täältä.

Lähde: STM

18 thoughts on “Kieltoja, veroja ja rajoituksia – Toimenpide-ehdotukset tupakoinnin lopettamiseksi Suomessa lausuntokierrokselle

  • 22.8.2018 at 09:43
    Permalink

    Täysin fasismin oppikirjasta luntattuja pakkokeinoja, sekä salakuljettajien ja diilereiden paratiisi. Ja ei, en tupakoi.

    Reply
  • 22.8.2018 at 10:20
    Permalink

    ”Verovapaasti EU:n ulkopuolelta maahan tuotavien savukkeiden määrä rajoitetaan
    200 savukkeesta 40 savukkeeseen, sikarit 50:stä 10 kappaleeseen, pikkusikarit
    100:sta 20 kappaleeseen sekä piippu- ja savuketupakan tuonti 250 grammasta
    50 grammaan.
    Nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan 1000
    grammasta 100 grammaan vuorokaudessa.”

    Eikö näissä ole jotkut EU säädekset jotka koskee kaikkia EU maita?
    Vaikka suomalaisethan ei ole ennenkään saanut nauttia EU:n ”eduista” eli alkoholin tuominen esim on täysin arpapeliä missä tulli diktaattorimaisesti päättää mitä haluaa.

    Reply
  • 22.8.2018 at 10:51
    Permalink

    Nämä kontrollifriikit eivät enää ymmärrä omaa tilaansa. Nykyinen yhteiskunnallinen ilmapiiri suosii fasistista uusmoralismia ja näennäistä terveysajattelua, jolla kuitenkin tuhotaan ihmisten henkinen hyvinvointi.

    Reply
  • 22.8.2018 at 10:57
    Permalink

    Kova on kukkahattutätien hinku päästä määräämään tupakoinnista heidän mielensä mukaan. Hehän tietävät kaikista asioista, mikä on sinulle ihan omaksi parhaaksi.

    Tosiasiassa heidän tiukkapipoisuutensa on tupakkaakin pahempi myrkky, mutta sitähän he eivät koskaan tule tajuamaan.

    Sähkötupakkaa tulisi suosia, mikäli olisi rehelliset aikeet tupakan tuottamien haittojen vähentämiselle. Heillähän ei ole rehellisiä aikeita vaan hillitön himo päästä käyttämään valtaa.

    Reply
  • 22.8.2018 at 10:58
    Permalink

    Tässä maassa on pitkät perinteet kessun eli nurkantakuisen viljelyssä, kiva että avaavat uudet markkinat 🙂

    Reply
    • 22.8.2018 at 19:09
      Permalink

      Sama tuli mieleen. Täytyy alkaa kasvatella itse kunnon kessua. En ole koskaan tupakoinut vakituisesti, mutta täytynee aloittaa paperossin korventaminen protesti mielessä.

      Reply
  • 22.8.2018 at 12:34
    Permalink

    Missä Suomessa on ”EU-uimarantoja”??

    Reply
    • 22.8.2018 at 13:45
      Permalink

      En ihmettelisi vaikka olisikin. Olihan ennen vanhaan Neuvostoliiton perseennuolijoilla, kommareilla ja pioneereilla, omia leirikeskuksia ja niillä uimarantoja, miksei sitten nyt henkisillä perillisillään EU:n perseennuolijoilla olisi.

      Reply
  • 22.8.2018 at 15:09
    Permalink

    Jos tämä ei ole fasismia niin mikä sitten on?

    Reply
  • 22.8.2018 at 15:37
    Permalink

    Eli se autuas uusi ”savuton” tulevaisuus on siivottu tupakasta ja nuuskasta, ja hasis (ja arvatenkin myös khat) on laillistettu ja vapaassa levityksessä. On se hienoa kun kehitys kehittyy.

    Reply
  • 22.8.2018 at 20:20
    Permalink

    Ihmeellistä politiikkaa. Tupakointi edistää Suomen sukupuuttoa (kanta-asukkaat) ja Piruakin ahneempi Suomen valtio saa veroina, veroina, veroina ja taas jälleen veroina rahaa niin pirkuleesti, jota sitten kulloinenkin hallitus ja eduskunta voi lapioida itselleen, tietenkin vasta sen jälkeen kun leijonanosa on laitettu ”poikimaan” EU:n pää juoppo -komissaarin Jean-Claude HIK (arvonimi vrt. Sir) Juncker eli jonka hän sai tyhjennettyään 7. viinikellarin ja törmäiltyään kuin törmäilyauto Särkänniemessä ihan kaikkien eurooppalaisten aisankannattaja eli jäsenvaltioiden virkaatekevien (lue. petosta -tekevien) mahtimiesten ja -naisten kanssa pussaten kaikkia tavalla, joka jättää metoo -harakanvarvas kampanjat (melkein kuin sampanjat) varjoonsa tavalla, jota ei tietenkään varjossa voi tietenkään nähdä, koska tavalliset EU:n hengailu -valtioiden parkattattavat kansalaiset eivät kirkasotsaisuudessaan ole tottunut juurikaan hämärähommiin eikäpä se heiltä voi mitenkään onnistuakaan, koska se on yksin varattu elitististen ylhäistön ”käyttöön” aivan kuten öky-golfkerhot ja punaisen ketun metsästys ammoisina aikoina Englannin nummeilla, jossa hermeettinen rakkilauma haukkui ja nenänsä aina pystyssä pitävät aatelisrouvat ja -miehet ratsuttelivat paremman sortin luuskilla eli jok’ikisen romaanin päiväunilla, joka sinänsä ei käsitteenä sano tässä yhteydessä yhtään mitään, sillä vain jauhonaama tietää sen auvon tunteen, joskus vähäisten luppoaikojen saatossa nukahtaa keskellä päivää, joka merkitsee yhtä kaikki samaa kuin Halleyn komeetta, joka on nähtävissä joka 70. vuosi eli kerran ihmiselämässä. Siinä kaikki.

    Reply
  • 22.8.2018 at 20:42
    Permalink

    En tupakoi, mutta tämä kieltäminen on täyttä ihmisten kiusaamista. Vastustan. Olen sillä kannalla, että ne jotka haluavat polttaa polttakoon!! Toki joitain rajoituksia hyvä olla kuten että ravintolan sisällä ja muissa sisätiloissa ei saa polttaa. Olisin myös sen kannalla, että tumppiroskien heittämisestä julkiselle paikalle voisi sakottaa.

    Mutta että ei, nyt ollaan menossa kieltolain puolelle ja metsään. En kannata.

    Reply
  • 22.8.2018 at 22:09
    Permalink

    Erinomaista. JOS haluaa polttaa siitä pitää rangaista kunnolla. samoin kuin nuuskan käytöstä. Kumpaakaan ei elimistö tarvitse ja kumpikin aiheuttaa mm. luutumisongelmia sekä kansantaloudellisesti suuria tappioita kun ihmiset pilaavat elimistönsä vain nautintojen vuoksi.

    Miksi ihmeessä pitäisi korjata sellaisten ihmisten hampaita jotka polttavat? Verenkierto hampaissa on niin huono että esim. nastoja ei voi asentaa. Siksi heiltä tulisi nyppiä hampaat pois ja laittaa tekohampaat. Sama ongelma on luuston kanssa. Murtumista tulee poikkeuksellisen kalliit ja pitkät korjaus ja sairaspäivärahakulut. Siksi tupakkaan pitää saada maksimaaliset verot. Niiden polttajat kuormittavat yhteiskuntaa työkyvyttömyydellä ja itsetuholla.

    Reply
    • 22.8.2018 at 22:58
      Permalink

      Kiva provo, tosin kömpelöhkö sellainen, mutta mitataanpa sinun painoindeksisi tai vaikkapa viihdetottumuksesi ja rankaistaan sinua henkilökohtaisista valinnoistasi. Esimerkiksi jyrkkä provovero yhdistettynä näppäinsormien poistamiseen kuulostaisi todella hyvälle, vai mitä? Sinuakaan ei kukaan oikeastaan välttämättä tarvitse joten sinut voitaisiin aivan hyvin poistaa kuormittamasta maailmaa, vai mitä?

      Reply
      • 23.8.2018 at 08:25
        Permalink

        Ei ollut provo. Vaan lääketeiteellinen kannanotto. Otetaan vaan BMI ja pistetään kansa verolle sen pohjalta. Minulle sopii. Tai laitetaan vaikka verolle ”liikkumattomuus”. Ei se minua haittaa. Ja kyllähän minut voidaan poistaa maailmasta, itse asiassa poistunkin muutamien vuosikymmenten kuluttua. Mutta jos nyt lähden niin suomalaiset kyllä huomaavat poistumiseni. Olen vähän niinkuin Gaddafi euroopan maahanmuutolle. Moni globalistien yritys ei ole tullut Suomeen kun olen valittanut niin monesta päätöksestä. Heidän yrityksensä vallata loppujakin luonnonvarojamme on riskialtista. Ja silloin ne ovat pysyneet poissa. Itse olen käyttänyt siihen kymmeniä tuhansia rahaa viimeisten 30 vuoden aikana, mutta harrastukset maksavat aina. Olen kuitenkin pitänyt aina suomalaisten ja Suomen puolia näissä asioissa.

        Niin että kumpiko on yhteikunnallemme turhempi ja/tai tuhoisampi henkilö. Se joka taistelee suomalaisten puolesta vai se joka omahyväisyyttää tuhoaa elimistöään ja vaatii yhteiskunnan korjaamaan sen. Ja lisäksi on saattanut viedä työpaikan sellaiselta joka olisi terveenä ollut yhteiskunnalle tuottavampi yksilö?

        Kun -90 luvun lopulla työnantajat rupesivat valitsemaan töihin tupakoimattomia henkilöitä niin siitä nousi kauhea poru ”syrjinnästä”. Mutta se hiljeni kun kävi selville että työntantajalla on oikeus asettaa valintaperusteet ja tupakanpoltto on yksi, niin sen jälkeen asiasta oltiin hiljaa.

        Ja mainitsemani hampaat. Oletko sitä mieltä että on oikein että yhteiskunta maksaa tupakoivan hampaankorjauksesta 2500e kun ei-tupakoivan hammas korjataan 250e:lla? Ja sama koskee linkkia, polvia, olkapäitä ja kaikkia muitakin missä luutuminen tai hiusverisuonet ovat pääosassa paranesmisen tai osalta. Entä maksa, muniaiset, keuhkot, sydän? Kaikki itsetuhoisen ja omahyväisen käytöksen seurausta.

        Mutta eiköhän lähdetä molemmat lopetettavaksi niin loppu tämäkin väittely?

        Reply
        • 2.9.2018 at 13:10
          Permalink

          Missähän aineissa sinäkin päiväsi vietät?

          Reply
  • 23.8.2018 at 07:21
    Permalink

    Kyllä se olisi paikallaan täyskielto tupakka, nikotiini ja alkoholi tuotteille.
    Verotulot notkahtaisi, mutta kansanterveys kiittäisi.
    Onhan marihuanakin kielletty, mutta historia ei tunne yhtään tapausta jossa yliannostus olisi tappanut. Vertaa sitten alkoholiin ja tupakkaan.
    Itseasiassa muurahaiset ja pähkinät aiheuttavat enemmän kuolemantapauksia, kuin marihuana.
    Liikenne kuolemista minulla ei ole tietoa.
    Mutta kyseessä on vieläpä puhdas luonnontuote, verrattuna esim. tupakkaan, johon teollisuus lisää noin viittäsataa eri lisäainetta.

    Reply
    • 23.8.2018 at 08:32
      Permalink

      Tupakalle on tulossa täyskielto. EU on päättänyt jo että koko Eu on savuton alue vuoteen… olikos se 2025 mennessä. Silloin ei enää EU alueella myydä tupakkatuotteita.

      Mitä tulee liikennekuolemiin niin jossain vaiheessa kun katselin tilastoja niin lääkärien hoitovirheisiin kuoli kolminkertainen määrä potilaita. Mutta silti lääkärit saavat jatkaa toimessaan. Kai ne sitten parantaa sen verran enemmän että jokunen prosentti voidaan uhrata. Tupakanpoltosta tiedän vain yhden tapauksen jossa se on auttanut verta vuotavan suoliston hoidossa. Verenkieron heikennyttyä vuotava suolisto on pystynyt korjaamaan itseään.

      Alkoholi… Suomalaisten käytössä se ei ole hyväksi. Mutta pitää muistaa että se toimii myös lääkkeenä ja säilöntäaineena. Sekä on mukana suuressa osassa parfymeja ja deoderantteja. Joten selkeä linjanveto on vaikeaa. Mutta oluelle ja lonkeroille kunnon veronkorotukset tai pullonpalautukset vähemmän houkutteleviksi. Silloin tilanne korjaantuisi itsestään. Vaikka Viron hakijat ehkä kasvaisivatkin niin kokonaisuutta ajatellen Suomalaisten tissuttelu vähenisi merkittävästi.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.