Valtioneuvosto pakotti Pyhäjärven ja Kaavin pysymään sote-yhteistoiminta-alueessaan

Pyhäjärven kaupunki ja Kaavin kunta ovat ilmaisseet halunsa irtautua tämänhetkisistä sote-palvelujen yhteistoiminta-alueistaan. Valtioneuvosto kuitenkin velvoittaa ne jatkamaan, sillä laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjärvi on noin 5 400 asukkaan kaupunki ja Pohjois-Savoon kuuluva Kaavi puolestaan noin 3 000 asukkaan kunta. Näin ollen molempien väestömäärä jää selvästi alle lainmukaisen 20 000 asukkaan rajan.

Yhteistoiminta-alueita ei saa lain mukaan purkaa ennen vuotta 2020, joten valtioneuvosto velvoittaa Pyhäjärven kaupungin jatkamaan Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen jäsenenä vastentahtoisestikin. Kaavin kunnan taas on jatkettava osana perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteriä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että molempien kuntien kohdalla irtautuminen yhteistoiminta-alueesta vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palvelujen järjestämistä että yhteistoiminta-alueen toimintaa. Pyhäjärven tai Kaavin näkemystä asiassa ei olla huomioitu, vaan arviointi perustuu ministeriön yksipuoliseen ”tuomioon”.

Jos muut kunnat tekevät päätöksiä yhteistoiminta-alueista eroamisesta, päätösten lainmukaisuus selvitetään samalla tavalla kuin Kaavin ja Pyhäjärven kohdalla.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

One thought on “Valtioneuvosto pakotti Pyhäjärven ja Kaavin pysymään sote-yhteistoiminta-alueessaan

  • 17.8.2018 at 19:23
    Permalink

    Kunta eli lähidemokratia jyllää Sipilän Suomessa. Taitaapa Sipilä liittää vielä Soteen Bagdadin, Mogadishun, Karvalan, (ei akka) Kabulin ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä: Ringelbyn.
    Sitä vastoin listalta pudotettiin: Ullava, Kälviä, Pihtipudas, Nuorgam, Lepaa ja viimeisimpänä, muttei kauneimpana: Persereikä kangas! (paikka on kartalla, niin kuin minäkin. Uskokaa tai älkää)..

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.