Valtioneuvosto pakotti Pyhäjärven ja Kaavin pysymään sote-yhteistoiminta-alueessaan

Pyhäjärven kaupunki ja Kaavin kunta ovat ilmaisseet halunsa irtautua tämänhetkisistä sote-palvelujen yhteistoiminta-alueistaan. Valtioneuvosto kuitenkin velvoittaa ne jatkamaan, sillä laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjärvi on noin 5 400 asukkaan kaupunki ja Pohjois-Savoon kuuluva Kaavi puolestaan noin 3 000 asukkaan kunta. Näin ollen molempien väestömäärä jää selvästi alle lainmukaisen 20 000 asukkaan rajan.

Yhteistoiminta-alueita ei saa lain mukaan purkaa ennen vuotta 2020, joten valtioneuvosto velvoittaa Pyhäjärven kaupungin jatkamaan Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen jäsenenä vastentahtoisestikin. Kaavin kunnan taas on jatkettava osana perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteriä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että molempien kuntien kohdalla irtautuminen yhteistoiminta-alueesta vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palvelujen järjestämistä että yhteistoiminta-alueen toimintaa. Pyhäjärven tai Kaavin näkemystä asiassa ei olla huomioitu, vaan arviointi perustuu ministeriön yksipuoliseen ”tuomioon”.

Jos muut kunnat tekevät päätöksiä yhteistoiminta-alueista eroamisesta, päätösten lainmukaisuus selvitetään samalla tavalla kuin Kaavin ja Pyhäjärven kohdalla.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

One thought on “Valtioneuvosto pakotti Pyhäjärven ja Kaavin pysymään sote-yhteistoiminta-alueessaan

  • 17.8.2018 at 19:23
    Permalink

    Kunta eli lähidemokratia jyllää Sipilän Suomessa. Taitaapa Sipilä liittää vielä Soteen Bagdadin, Mogadishun, Karvalan, (ei akka) Kabulin ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä: Ringelbyn.
    Sitä vastoin listalta pudotettiin: Ullava, Kälviä, Pihtipudas, Nuorgam, Lepaa ja viimeisimpänä, muttei kauneimpana: Persereikä kangas! (paikka on kartalla, niin kuin minäkin. Uskokaa tai älkää)..

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.