Roundup tuomittiin syylliseksi tuotetta käyttäneen syöpään – Bayerin osake notkahti miljoonakorvauksien myötä

Yhdysvalloissa ensimmäinen yli 5000 korvausvaatimuksen vyyhdestä on kulkenut oikeusprosessin läpi ja päätös on ollut kantajan puolesta positiivinen. Monsanton ja siten myöskin glyfosaattipohjaisen rikkakasvien poistaja Roundupin ostaneen Bayerin osake notkahti yli 11% päätöksen myötä. 

Kalifornialaisen koulun ulkoalueiden hoitaja Dewayne Johnson nosti Roundupin valmistajaa vastaan syytteen vuonna 2016 sairastuttuaan imusolmukesyöpään. Syyksi Johnson ja myöhemmin myöskin Yhdysvaltojen oikeuslaitos näkivät nimenomaan Roundup-tuotteen. Johnson nosti esiin, ettei tuotemerkin omistaja Monsanto ilmoittanut tuotteen voivan aiheuttaa syöpää. Toisaalta yritys ei koskaan ole tätä tunnustanut ylipäätään, vaan pitää yhä kiinni omasta näkemyksestään aiheesta.

Kaikenkaikkiaan Bayer tuomittiin maksamaan Johnsonille korvauksia 289 miljoonaa dollaria. Summa on melko mitätön siihen nähden, että yrityksen arvosta suli 11,2% kurssilaskun jälkeen yli 14 miljardia. Vielä toistaiseksi omalla nimellään, joskin Bayerin omistuksessa sekä alaisuudessa toimiva Monsanto on ilmoittanut valittavansa oikeuden päätöksestä sillä se näkee tuomioistuimen tehneen päätöksen tieteellisiä todisteita vastaan.

Saksalaisen Berenberg-pankin analyytikko Alistair Campbell näkee, että Monsanton ostoon sisältyi Bayerille melkoinen riski, sillä tämän arvion mukaan Roundupin ja toisen glyfosaattipohjaisen tuotteen, Ranger Pron poikimien korvausvaatimusten ja oikeudenkäyntien hoitaminen saattaa maksaa Bayerille jopa viisi miljardia dollaria. Tähän mennessä Bayerin suurimmat maksetut korvaukset koskivat yrityksen Baycol-statiinivalmistetta, jonka todettiin vuosituhannen alussa olevan vastuussa 31 ihmisen kuolemasta. Tuolloin Bayer köyhtyi 4,2 miljardin dollarin verran.

Tiedemaailma ei ole yksimielinen Roundupin turvallisuudesta

Viimeksi heinäkuun puolessavälissä Roundupin ja yleensäkin glyfosaatin turvallisuuteen liittyvät huolet nousivat esiin yhdysvaltalaisen tutkijan Stephanie Seneffin todettua glyfosaatin aiheuttavan mm. autismin räjähdysmäistä lisääntymistä väestössä.

Seneff totesi GMO-tuotteita käsittelevässä paneelikeskustelussa, että nykyisellä tahdilla vuoteen 2025 mennessä yli puolet lapsista on autistisia ja näki syyllisenä yksinomaan glyfosaattien käytön. Monsanto on näihin päiviin asti kiistänyt glyfosaatin vaarallisuuden ja esittänyt mm. omia tutkimuksiaan todisteena tuotteensa turvallisuudesta. Roundupin myyntiluvan viipyillessä EU:n pöydällä useamman vuoden ajan nousi esille vihjailuja siitä, että Monsanto vaientaisi tuotetta kohtaan kriittisiä tahoja esimerkiksi uhkailemalla ja kriittisiä todistusaineistoja hävittämällä.

Tiedemaailma ei ole yksimielinen glyfosaatin turvallisuudesta etenkään ruokatuotantoon päätyvien maataloustuotteiden kohdalla. Glyfosaatin on esimerkiksi kerrottu edesauttavan ja jopa aiheuttavan syöpää. Kuten sanottua, Yhdysvalloissa on jonossa yli 5000 tapausta, joissa Monsantoa/Roundupia syytetään moninaisista terveysongelmista viljelijöiden ja muiden tuotetta käyttäneiden keskuudessa.

Marraskuussa Roundupin myyntilupaa EU-alueella jatkettiin pitkällisen vitkuttelun jälkeen viidellä vuodella. Päätöksen myötä EU siirtyi glyfosaatin vaarat kieltävän kannan puolelle, ainakin toistaiseksi.

Lähde: reuters

Lisää samasta aiheesta:

2 thoughts on “Roundup tuomittiin syylliseksi tuotetta käyttäneen syöpään – Bayerin osake notkahti miljoonakorvauksien myötä

 • 15.8.2018 at 20:28
  Permalink

  Hyvä, että sentään yksi konna saatiin satimeen ja korvausvastuuseen, vaikka eihän se tuo enää takaisin terveyttä ja elämää kenellekään.

  Reply
 • 15.8.2018 at 20:48
  Permalink

  Monsanton ja Bayerin fuusiota on sanottu osuvasti helvetissä solmituksi avioliitoksi.

  Hiukan asiaa Bayerin edustamasta lääkemafiasta: ” THE ALLOPATHIC MEDICINE RACKET 1 (MEDICAL MAFIA, BIG PHARMA)”, http://www.whale.to/a/allopathy_h.html

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.