Haastavat palautukset poliisin mukaan lisääntyneet – Syynä lisääntyneet kielteiset turvapaikkapäätökset

Poliisin tänä vuonna palauttamista noin 1 540 ulkomaalaisista henkilöistä lähes neljännes on jouduttu palautettamaan saattamalla, eli ns. ”pakkopalautuksina”. Saattamalla palautettujen suhteellinen määrä on lisääntynyt parin viime vuoden aikana ja ennen vuotta 2015 saattamalla palautettujen määrä jäi vuosittain reilusti alle 20 prosentin.

Vuonna 2017 palautettiin kaikkiaan noin 2 600 palautuspäätöksen saanutta ulkomaalaista, joista pakkopalautettuina noin 550. Pakkopalautuksia on viranomaisten mukaan lisännyt kielteisen turvapaikkapäätöksen lisääntyminen. Alun perin Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita palautetaan palautuspäätöksen perusteella sekä kotimaahan että Dublin-asetuksen nojalla myöskin toiseen EU-maahan.

– Kolme tai neljä vuotta sitten turvapaikanhakijana maahan tulleet kielteisen päätöksen saaneet eivät ole kovin halukkaita palaamaan kotimaahansa ja palautustilanteissa tämä näkyy yhä useammin palautuksen vastustuksena tai viranomaisten pakoiluna ennen palautusta, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo.

Hänen mukaansa valtaosa poliisin palautuksista tapahtuu kuitenkin edelleen valvottuna. Silloin poliisin tehtävänä varmistaa, että henkilö todella poistuu maasta tälle osoitetulla kulkuvälineellä. Toisinaan Suomessakin nähdään pakkopalautuksien häirintäyrityksiä, kuten Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen tapauksessa, josta nousi lopulta kansallinen haloo.

Haastavissa tapauksissa useita saattajia

Normaalisti poliisin saattopartio koostuu kahdesta saattajasta. Poliisiin varmistamaan pakkopalautukseen päädytään yleensä palautettavan oman käytöksen tai palautettavan aiemmin tekemien rikosten tai muun turvallisuusuhan perusteella riippumatta siitä, mistä syystä palautettava on alunperin Suomeen saapunut.

– Tänä päivänä yhä useammin poliisi joutuu asettamaan kolme tai jopa useampia saattajia yhtä palautettavaa kohden. Useampia saattajia tarvitaan, jos palautuskohde on kaukana tai jos palautettava on haastava, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta kertoo ja jatkaa…

– Useampia saattajia tarvitaan usein silloin, kun palautettava on omalla käytöksellään tai aiemmilla teoillaan osoittanut olevansa riski lentoturvallisuudelle tai muiden matkustajien turvallisuudelle. Myös poliisin työturvallisuus on huomioitava saattajien määrää harkittaessa,.

Palautuksia myös tilauslennoilla

Palautettavan mahdollisen huonon tai jopa agressiivisen käytöksen tai palautuksen estämisyritysten takia palautusta ei kuitenkaan jätetä toteuttamatta vaan se siirtyy. Jos palautusta ei voida tehdä normaalilla reittilennolla, poliisi voi varata tilauslentokoneen tai osallistua Euroopan raja- ja merivartiolaitoksen organisoimaan yhteiseurooppalaiseen tilauspalautuslentoon. Luonnollisesti tämä tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin reittilennolla palauttaminen.

Poliisi on kuluvana vuonna kirjannut kolmisenkymmentä rikosilmoitusta poliisiin saattotehtävällä kohdistuneesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, virkamiehen vastustamisesta tai haitanteosta. Lukema käsittää sekä palautettavien että mahdollisesti ulkopuolisten tekijöiden epäillyt rikokset.

Täytäntöönpanokelpoisuus varmistetaan

Poliisi on ulkomaalaisten palautusasioissa täytäntöönpanoviranomainen ja toimeenpanee päätökset vasta sitten, kun ne ovat täytäntöönpanokelpoisia. Poliisi varmistaa, että palautuspäätös on lain mukaan täytäntöönpanokelpoinen ennen sen toimeenpanoa.

– Ne, joilla ei ole lain mukaan oikeutta oleskella Suomessa, palautetaan. Tämä tehdään riippumatta siitä, minkä vuoksi palautuspäätöksen saanut on alun perin tullut Suomeen. Jos ilmenee peruste palautuksen keskeytykselle, poliisi keskeyttää palautuksen, poliisijohtaja Heikinheimo sanoo.

Peruste voi olla esimerkiksi korkeimman hallinto-oikeuden määräämä täytäntöönpanokielto joka taas saattaa johtua esimerkiksi palaututettavan kohdemaan turvallisuustilanteesta.

Ensisijainen palautusmuoto on poikkeuksetta vapaaehtoinen ja poliisi ohjaa palauspäätöksen saaneita vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, kun he ovat siihen oikeutettuja ja soveltuvia.

– Poliisi toivoo mahdollisimman monen palautuspäätöksen saaneen palaavan avustetun vapaaehtoisen paluun ohjelman puitteissa, sillä se on palautettavan henkilön kannalta monin tavoin joustavin ja edullisin vaihtoehto, Heikinheimo sanoo.

Riskihenkilöt priorisoidaan

Turun terrori-iskun tekijästä poliisi sai vinkin hyvissä ajoin, mutta jätti vihjeen tutkimatta.

Palautuspäätöksen saaneita palautetaan yleensä siinä järjestyksessä, kun palautuspäätöksiä tulee poliisille täytäntöönpantavaksi ja palautukseen liittyvät käytännön toimet saadaan järjestettyä. Poliisihallitus on kuitenkin ohjannut poliisilaitoksia priorisoimaan palautusten täytäntöönpanossa niin sanottuja riskihenkilöitä.

Poutasen mukaan kiireellisesti palautetaan ne henkilöt, joista arvioidaan olevan vaaraa sisäiselle turvallisuudelle tai jotka tekevät täällä rikoksia.

– Aina poliisi ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan siihen, onnistuuko riskihenkilön palautus vai ei. Vastaanottavalla maalla on keskeinen rooli palautusten onnistumisessa, Poutanen sanoo.

Kuitenkin esimerkiksi SuPon mukaan Suomessa oleskelee yhä satoja ”radikaali-islamistista kohdehenkilöä”, joita ei syystä tai toisesta pyritä palauttamaan.

Lähde: Poliisi

Aiheeseen liittyvää:

10 thoughts on “Haastavat palautukset poliisin mukaan lisääntyneet – Syynä lisääntyneet kielteiset turvapaikkapäätökset

 • 15.8.2018 at 12:44
  Permalink

  Olisi tullut halvemmaksi kääntää Ruotsista saapuvat onnenonkijat takaisin Ruotsiin Dublinin-sopimuksen mukaisesti. 2015 sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei halunnut toimia EU-lakien mukaisesti vaan toimi ihailemansa EU:n asettamaa lakia vastaan härkäpäisesti, koska olihan kavereiden VOK-bisnekselle saatava ihmiskauppatavaraa ja työsarkaa vaimon lakitoimistolle.

  Reply
 • 15.8.2018 at 13:08
  Permalink

  Niinpä. Orpo aiheutti Suomelle
  SATOJEN MILJOONIEN TAPPION!
  ————————————————

  Reply
 • 15.8.2018 at 13:16
  Permalink

  yle näytää kuvaa aquaarius laivan matuista kertoo että 140 tyypistä puolet ovat lapsia

  yhtäkään lasta en kyllä noissa kuvissa nää

  eli nämä suvakit näkevät nykyään harhoja
  ja heidän aivokemiansa muutta reali elämän asiat
  LSD Tripiksi

  karva rintainen aikunen mies on lapsi
  ylen mielestä

  Kuka nämä YLE toimittajat on aivo-pessyt

  Yle Uutiset klo 9.00

  Britanian kansalainen

  ja lapsia

  PSYKIATRIT Otakaa yhteyttä ylen työterveyden huoltoon he tarvitsevat apua ja
  thrump on myös yksi ylen toimittajille harhanäkyjä aiheutava patu

  he vertavat häntäkin lapseen you know

  Reply
 • 15.8.2018 at 13:52
  Permalink

  Irakin poijaa kusi sukassa.varsinki ne jotka vankiloista vapautettiin.joutuvat takaisin lusimaan,tai tapettaviksi.

  Reply
 • 15.8.2018 at 14:08
  Permalink

  Siirtolaisia kuljettava Aquarius-laiva pääsee Maltan satamaan, ihmiset jaetaan viiteen EU-maahan
  Laivassa olleet ihmiset jaetaan Ranskaan, Saksaan, Luxemburgiin, Portugaliin ja Espanjaan.

  päivitetty 15.8.2018 klo 08:28

  8 komenttia

  Kommentointi on päättynyt

  MIKSI

  Parempi olisi rakentaa leveä silta Gibraltarin viereen. Silloin ihmisten ei tarvitsisi tehdä merimatkoja ja voisi ihan kävelleen tulla tänne vapaasti asumaan. Tilaa on. Ja jaettaisi jokaiselle maalle oma kiintiö tästä miljardista. Silloin yhdelle eurooppalaiselle jäisi vain kaksi elätettävä. Kuulostaa reilulta. Seuraava askel olisi rakentaa suora juna yhteys Intiaan siellä löytyisi noin puoli miljardia vainottua naista ja 700 miljoona homoseksuaalilasta. Se tekisi vain noin 5 elätettävää per suomalinen nenä.
  Ilmoita asiaton kommentti

  Keskiluokkainen 15.08.2018 – 00:04
  Autokauppaa ja lisää vakuutusyhtiöiden piikkiin, kaikki voittaa paitsi ei me muutenkin tämän yhteiskunnan pyörittäjät eli veronmaksajat….. Sossu saa lisää asiakkaita, KELA elää kuin unelmassa ja muutama VOK:ki lisää niin raha kiertää….. Tosin ei kaikkien taskuihin, harmi….
  Ilmoita asiaton kommentti
  anonyymi409861 15.08.2018 – 00:10
  kyllä tarvitaan kunnon sote , että riittää jaettavaa , tuskin nämä baareja vokkeihin vaativat ovat kovin innokkaita muuhun kun kelan toimistoon sillä sovitulla kela taksilla , joka sitten alkaa toimia taitavat olla miehiä kaikki , jospa nämä punavihreät keski-ikäiset tädit saa sitten vaikka viisi nuorta rakastajaa jokainen ei tartte lentokoneita seisottaa yhden takia
  Ilmoita asiaton kommentti

  sivistyksen mitta 15.08.2018 – 01:01
  Vastuutonta ja epäinhimillistä Euroopan johtajilta, että tämän meritaksipalvelun sallitaan jatkua. Palvelu houkuttelee lisää ihmisiä asettumaan keksittyyn tai todelliseen ”merihätään”, ja näistä osa oikeasti hukkuu. Jo tuhansia on hukkunut siksi, ettei EU ole saanut tätä taksitoimintaa, perusteettomien oleskeluoikeuksien ja etuuksien myöntämistä ja muuta siirtolaisten houkuttelua loppumaan.
  Ilmoita asiaton kommentti

  anonyymi866102 15.08.2018 – 02:27
  Siirtolaisia? Kielenkäyttö on mielenkiintoista. On myös mielenkiintoista mihin media pyrkii ryhtyessään nimittämään pakolaisia siirtolaisiksi. Siirtolaisia ei kuljeteta ja pelasteta meritse. Siirtolaisella on usein maahan saapumiseen oikeuttava viisumi ja kenties jo työpaikkakin tiedossa. Laiton siirtolainen pyrkii maahan ilman näitä dokumentteja ja sijoittu harmaan talouden työmarkkinoille.
  Pakolainen lähtee maasta sodan, vainon ja kuolemanuhan vuoksi. Pakolainen hakee turvapaikkaa ja olemmekin sitoutuneet huolehtimaan näistä ihmispoloista . Sotkemalla käsitteitä siirtolainen ja pakolainen lienee tarkoitus saada kansa empimään entistä enemmän pakolaisten vastaanottoa. Lieneekö pakolaisvastaisuus tomittajan mielipide vaiko kenties koko ylen uutisoinnin muuttunut linja.
  Ilmoita asiaton kommentti

  anonyymi816754 15.08.2018 – 06:15
  Ottakaa selvää kuinka länsi-euroopassa on käynyt kun on otettu pitkin maailmaa elätettäviä. Ruotsin poliisi johtaja sanoo, että auttakaa meitä ja mikäköhän mahtaa olla syy. Katsokaa netistä douglas murray ja sam harris. Media peittelee totuutta kun se ei sovi niiden asialinjaan. Nämä ruotsin autopalot ovat pieni merkki euroopan tuhoutumisesta.
  Ilmoita asiaton kommentti

  Menefrego 15.08.2018 – 07:18
  EU:n johto jatkaa valitsemallaan tiellä: Kansallisvaltiot tuhotaan, ensin sosiaalisesti, sitten taloudellisesti ja lopulta fyysisesti.

  Miksi muuten Israel on ”eurooppalaiinen” urheilussa ja euroviisuissa, mutta vaikka on ah niin demokraattinen, ei silti ota osaa tähän farssiin? Ja kukaan ei moiti. Merkillinen kaksoisstandardi. Nautitaan Euroopasta, mutta sitten yhtäkkiä ollaankin kansallisvaltio juutalaisille.

  Tästä ei kukaan välitä, mutta Puola pitäisi saada diversiteetin piiriin.

  Se on EU. Meidän tuhomme.

  Onhan tämä sensuurin käyttö ihmisten mielipiteiden tukkimiseksi suhteelisen toimiva vaihtoehto

  suomen *vapaa* lukija kunta ihmeisään

  kun toimittajien sananvapaus on uhatuna

  tai sitten ………niin

  Kommentointi on päättynyt

  kuka sen **päätti**

  kysymys

  Reply
 • 15.8.2018 at 16:40
  Permalink

  Kommentointi on päättynyt – kuka sen **päätti*

  Ruotsin autopalot mullistivat poliittisen keskustelun ennen vaaleja: ”Uskon, että tämä vaikuttaa vaalikäyttäytymiseen”

  KOMMENTIT (17)

  Kommentointi on päättynyt

  mietikää nyt jumalauta tätä valtamedian touhua kun keskustelu ei miellytä niin se päätetään

  kuka sen päätää no nämä valtamedian toimittajat

  Miksihän Ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen normalisointiin ei ole esitetty, vaikka ne olisivat todennäköisesti kaikista toimivimpia?
  Ilmoita asiaton viesti
  RasisminVastainen 15.8. 11:3021
  Miksihän Ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen normalisointiin ei ole esitetty, vaikka ne olisivat todennäköisesti kaikista toimivimpia?Avaa lainaukset
  Olipa kauniisti muotoiltu. Mitähän ne ehdotukset mahtavat pitää sisällään?
  Ilmoita asiaton viesti
  Epätietoinen 15.8. 11:41307
  Onko tuo terrorismia? Jos on, niin kuka/mikä sitä aiheuttaa, provosoi ja tukee?
  Jos tuo ei ole terrorismia, niin mitä se sitten on?
  Ilmoita asiaton viesti
  tukholmasyndrooma 15.8. 11:44228
  Poliisilla on viran osoittama velvollisuus suojella oman maan kansalaisia oli se palkka euron tai miljoona euroa. Ruotsi on tulevaisuuden Suomi.
  Ilmoita asiaton viesti
  Että silleen 15.8. 11:44288
  Miksihän Ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen normalisointiin ei ole esitetty, vaikka ne olisivat todennäköisesti kaikista toimivimpia?Avaa lainaukset
  Ehkä juuri siksi, että heillä olisi parhaat ja toimivat ratkaisut asioiden hoitamiseen. Nykyiset päättäjät eivät saisi ”sulkia hattuunsa”. Eli antautuvat asian edessä kuten ennenkin.
  Ilmoita asiaton viesti
  Vinksin Vonksin 15.8. 11:45434
  ”Uskon, että tämä vaikuttaa vaalikäyttäytymiseen”.
  Sehän on aivan selvä – ihmisillä alkaa kuppi täyttymään….
  Ilmoita asiaton viesti
  terve järki 15.8. 11:46603
  Halla-aho on ollut myös oikeassa koko ajan maahanmuuton suhteen. Milloin Suomen äänestäjäkunta herää näkemään sdp ja kokoomuksen ”unelmoinnin” todelliseen seuraukseen ?
  Ilmoita asiaton viesti
  Artsi! 15.8. 11:4712
  Uskon Ruotsin ratkaisevan ongelman myönteisellä tavalla.
  Ilmoita asiaton viesti
  On ehdotuksia 15.8. 11:5184
  Miksihän Ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen normalisointiin ei ole esitetty, vaikka ne olisivat todennäköisesti kaikista toimivimpia? | OlipaAvaa lainaukset
  Olihan heillä hyvä ehdotus, että pyydetään apua muilta mailta kun itse ei kyetä hoitamaan tilannetta.
  Ilmoita asiaton viesti
  quillot 15.8. 11:55312
  Vaikuttaisiko maahanmuuttopolitiikkaan?
  Ilmoita asiaton viesti
  OnVainKestettävä 15.8. 11:58146
  Eurooppa ei voi enää estää kaaoksen paisumista.
  Konsensus yhteiskunnassa on, ettei liian ankaria vapausrangaistuksia
  tule antaa.
  Ainoa toimiva ratkaisu olisi karkottaa rikolliset johonkin siirtomaahan.
  Valitettavasti halukkuutta siirtomaiden hankintaan ei ole.
  Ilmoita asiaton viesti
  Tepro 15.8. 11:58415
  Täällä Suomessakin vaaditaan jo entistä parempia ”starttipaketteja” sun muita myönnytyksiä potentiaalisesti ongelmallisille maahanmuuttajaryhmille, ettei meillä sattuisi vastaavaa. Ihmettelenkin, että mistä lähtien kiristäjien ja terroristien vaatimuksiin on suostuttu?
  Ilmoita asiaton viesti
  Arvi Oiva 15.8. 12:0074
  Ruotsin (9. syyskuuta pidettävissä) parlamenttivaaleissa Ruotsidemokraattien ennustetaan yltävän yli 20 prosentin kannatukseen, kun taas Sosiaalidemokraateille povataan historian kehnointa vaalitulosta.
  Todennäköistä on, että Ruotsia pitkään hallinnut demarivalta keikahtaa.
  Todennäköistä on, että Ruotsin uusi hallitus nopeasti anoo NATO-täysjäsenyyttä.
  Todennköistä on, että Centralpartiet (Keskustapuolue) osallistuu hallitukseen.
  Faktaa on, että Centralpartiet on jo ennakolta ehdottanut Ruotsin ja Suomen NATO-yhteistanomusta.
  Suomessa on nyt syytä tarkasti varautua tulevaan. Kepunkin on otettava kantaa.
  Ilmoita asiaton viesti
  Herr Freudenthal 15.8. 12:01446
  Monikultturismi, Anderssonit, Arhinmäet, V Niinistöt, Marssi-Päivit ja muut sivistyksen vastaiset voimat aiheuttavat juuri näitä väriseviä ominaisuuksia yhteiskuntaan.
  Ilmoita asiaton viesti
  synkätpilvet 15.8. 12:0279
  Hieman haiskataa siltä, että tuo on vasta alkua. Ruotsissa on pitkään eriarvoistuminen noussut. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Kun nuoremmalla sukupolvella ei ole tulevaisuuden näkymiä saatika mahdollisuutta hankkia edes murto-osaa siitä, mitä vanhempi sukupolvi, niin ollaan ongelmien tiellä. Nuorilla ei ole töitä saatika rahaa. Samalla pitäisi kuitenkin olla onnen huipulla ja ostaa tavaroita ja palveluita.

  Taitaa tulevaisuus tuoda levottomia aikoja pohjoismaihin. Saapa nähdä koska samaa koetaan Suomessa.
  Ilmoita asiaton viesti
  Jotain rajaa 15.8. 12:098
  Miksihän Ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen normalisointiin ei ole esitetty, vaikka ne olisivat todennäköisesti kaikista toimivimpia?Avaa lainaukset
  Ei tuossa käydä läpi muidenkaan puolueiden esityksiä vaan hallituksen.
  Ilmoita asiaton viesti
  Että silleen 15.8. 12:12156
  Vaikuttaisiko maahanmuuttopolitiikkaan?Avaa lainaukset
  Jos tuollainen toiminta ei vaikuttaisi harjoitettuun politiikkaan, niin mitä pitäisi lisäksi tapahtua? Yksi epäillyn pidätyshän tapahtui Turkin rajalla.
  Ilmoita asiaton viesti

  Kommentointi on päättynyt aikas nopeesti

  Suurin uhka on vähemmistöjen sananvapaus

  Teemu Hokkanen, vihreä rikoskomisario

  Ylegate jatkuu – toimittajien vapaus uhattuna

  niinkö siis sekö vapaus

  että he saavat kontroloida muita sensuurilla viher vasurien noita vainoisaan

  tämä on aika huvitavaa tilittystä

  Vihapuhe ja toimittajien itsesensuuri sananvapauden uhkia Suomessa
  Suomessa sanan- ja lehdistönvapaus ovat juurtuneet syvälle suomalaisuuteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei niillä olisi uhkia meilläkin. Uhat on otettava todesta, sanoo Ilkka Nousiainen Toimittajat ilman rajoja -järjestöstä.

  Jos meillä ei olisi ammattitoimittajia eikä sananvapautta, me eläisimme hyvin toisenlaisessa maailmassa.

  niin paremassa maailmassa

  kuin näiden puna viher vasuri liberaali kupla journalistien

  valheelisen maailman kuvan tyrkytyksessä

  Reply
 • 15.8.2018 at 16:56
  Permalink

  Niin jos oisin Finnairin pomo, tarjoaisin joka kuukausi yhden täyden koneen jonnekin päin mailmaa, kyllä siinä jokunen sata menee kerralla helposti.

  Reply
 • 15.8.2018 at 19:44
  Permalink

  Totta kai lähteminen tekee vaikeata ja on peräti kenkkua kun pitää luopua maanpäällisestä paratiisista nimeltä: Hölmölä!
  Odotan jännityksellä missä vaiheessa itse sisäministeri Kai Mykkänen (KOK) ilmestyyhylsyn saaneen matuperseen palautus lennolle häiriköimään ja estämään palautuksen toteutumista, sillä ovathan vaalit pian ja matskuakin jo pitäisi niitä varten ”keitellä kokoon”.

  Reply
 • 16.8.2018 at 01:23
  Permalink

  Ja nyt suurimmat poliisipomot syytteessä virkarikosepäilyistä, muisti ei pelaa kuulemma, migri tarvitsisi nyt lisää poliiseja heidän turvapaikkapäätösten toteuttamiseen , kielteisten ja rikollisten maassaolijoiden poistamiseen Suomesta. Valtio maksaa.

  Reply
 • 16.8.2018 at 05:07
  Permalink

  Ulkoistus kuten kaikki muukin ulkoistetaan valtion hoteista. Mikä tässä on niin vaikeaa. Halukkaita varmaan löytyy ja itä-euroopan lentoyhtiöillä on kokemusta hankalien rahtien toimittamisessa. Ja sipilä/orpo säästötehokaksikko, on vielä raakan kustannustehokasta.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.