Saudi-Arabia suunnittelee mega-kaupunkia – Noin 22 kertaa New Yorkin pinta-ala

Upporikas ja voimakkaasti länteen kallellaan oleva Saudi-Arabia suunnittelee rakentavansa maansa luoteisosaan, kirjaimellisesti. Kaupungin suunnitellaan rakentuvan niin massiiviseksi, että se käsittää käytännössä koko Saudi-Arabian luoteisosan. Pinta-alaa kertyy kaikkiaan 26 500 neliökilometriä ja rahaa on suunniteltu palavan noin 500 miljardia dollaria. Ensimmäisen vaiheen on ennakoitu valmistuvan vuoteen 2025 mennessä.

22 kertaa New Yorkin kokoisen kaupungin on suunniteltu käyttävän ainoastaan tuuli- ja aurinkosähköä. Sähköä tarvitaankin paljon, nimittäin esimerkiksi koko kaupungin turvallisuus, logistiikka, julkinen liikenne ja jopa terveydenhuolto on suunniteltu automatisoitavaksi ja robottien tehtäväksi.

Saudi-Arabian kruununprinssi ja projektin alkuperäinen alullepanija Mohammed bin Salman on kertonut tavoitteena olevan täysin itsenäisesti, irrallaan muusta valtiosta tai hallinnosta toimivan kaupungin, jolla on niinikään myöskin omat lait ja verotusoikeus.

Projektin kustantamiseksi on haalittu myös ulkomaista pääomaa, jota on viime vuosina virrannutkin maahan miljardeja ja taas miljardeja dollareita. Hiljattain kruununprinssi toteutti mittavan korruptionvastaisen ”puhdistuksen” maassa, joka on hieman hillinnyt dollarivirtaa Saudi-Arabiaan mutta maan finanssiviraston johtaja Ibrahim Al-Omar on antanut ymmärtää, ettei syytä huoleen ole: ulkomaisten sijoitusten määrä maassa kasvaa yhä.

Projektin vetäjänä Siemensin nokka ja Bilderberg-mies

NEOM:in kattama alue kartalla.

Jättiläiskaupunki ”NEOM” saa naapureikseen pohjoisesta Jordanian ja lännestä Egyptin, joista jälkimmäiseen on suunniteltu siltayhteyttä. Tämä mahdollistaa niin diplomaattiset, taloudelliset kuin väestöllisetkin yhteydet kaupungin ja naapurivaltioiden välillä. Mikäli villit suunnitelmat käytännössä koko kaupungin automatisoinnista toteutuvat, ei työvoimalle varsinaisesti kuitenkaan ole tarvetta.

Nykyisin teknologiajätti Siemensin johdossa toimiva ja ennen Bilderberg-ryhmän hallitukseen kuulunut Klaus Kleinfeld johtaa NEOM:in toteuttamista sekä suunnittelua. Kleinfeldin mukaan ulkomaisen pääoman hankkiminen ei ole ollut laisinkaan vaikeaa, sillä kaupunki tarjoaa niin monipuolisia mahdollisuuksia yrityksille. Kruununprinssi bin Salman onkin luvannut, että kaupungin jokainen aspekti tullaan suunnittelemaan mahdollisimman yritys- ja innovaatioystävälliseksi.

Rakennustyöt on jo aloitettu ja kokonaisuudessaan projektin arvioidaan kestävän jopa 30-50 vuotta. Kysymyksiin valmiin kaupungin potentiaalisesta asukasmäärästä tai väestöpohjasta ylipäätään ei olla saatu vastauksia, vaan julkisuuteen annetut vastaukset ovat sisältäneet lähinnä kaupungin houkuttelevuuden ja mahdollisuuksien ylistämistä. Myöskään siitä, kuinka NEOM:in itsemääräämisoikeus, käytännössä itsenäisyys, tullaan hallinnollisesti toteuttamaan ja kuinka sen johtajat, lait tai säädökset ylipäätään tullaan asettamaan, ei ole tietoa.

Lähde: NEOM.com, CNBC

9 thoughts on “Saudi-Arabia suunnittelee mega-kaupunkia – Noin 22 kertaa New Yorkin pinta-ala

 • 14.8.2018 at 09:57
  Permalink

  Sinnehän sitä sitten mahtuu turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia isompikin määrä.Heillä kerta on tilaa.

  Reply
   • 14.8.2018 at 12:23
    Permalink

    Eivät tietenkään ota,pelkäävät että niistä voisi olla jotain haittaa.Eurooppalaiset suvakkipolitiikot kyllä ottavat ne avosylin vastaan ja uskovat kaikki heidän kertomansa nyyhkytarinat sekä sanovat meille että ne ovat moniosaajia ja että me tarvitaan niitä.Ihme rasisteja nuo saudi-arabialaiset.

    Reply
   • 14.8.2018 at 13:57
    Permalink

    Eikö sielä ole nytkin se telttakylä jonne mahtuu kolme miljoonaa ihmistä. Jokaisessa teltassa on vessa ja jäähdytys sekä juokseva vesi.

    Telttakylä rakennettiin aikoinaan pyhiinvaeltajille mutta kun ”kriisi” alkoi lähi-idässä niin saudit ilmoittivat että heille voi tulla turvaan. Mutta kas kummaa, matuja ei kiinnostanut. Kun ei ollut alkoholia, sikaa eikä tupakkaa. Maidonvaalealla iholla varustetuista blondeista puhumattakaan.

    Reply
 • 14.8.2018 at 10:57
  Permalink

  Vahva veikkaukseni on, ettei tuo kaupunki tule ikinä valmiiksi. Väliin ehtii lama ja öljyn hintojen pudotus.

  Reply
 • 14.8.2018 at 11:29
  Permalink

  Mihin helvettiin tarvitsevat ulkomaista pääomaa?
  Suunnittelijat ja rakentajat kyllä tarvitsevat ulkomailta, eihän ne ite mitään osaa.

  Reply
 • 14.8.2018 at 11:52
  Permalink

  Kannattaa katsoa tämä: https://www.youtube.com/watch?v=2frpU6nkb_I dokumentti, niin aukeaa vähän paremmin tuo projekti ja tarkoitus.
  Muutenkin Truthstream Media:lla on paljon hyviä mini dokkareita jotka olisi ihan jees suomentaa, jos jollakin siihen aikaa ja paukkuja riittää.

  Reply
 • 14.8.2018 at 11:55
  Permalink

  Toivottavasti paikoitustiloja kameleille ja kellariloukkoja filippiiniläisille verille ja luut poikki pieksetyille filippiiniläis -kotiapulaisille on tarpeeksi piirrustuspöydälle piirretty.

  Reply
 • 15.8.2018 at 05:44
  Permalink

  Jossain vaiheessa öljyn valta murtuu ja ne öljysheikit joutuvat narunjatkoksi jotka eivät onnistu pakenemaan yhdysvaltoihin. Sen jälkeen lähi-itä on yhtä sotatannerta ja anarkiaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.