Ylimmät kansalliset tuomioistuimet voivat nyt kysyä ”lupaa” päätöksentekoon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta

Euroopan ihmisoikeussopimuksen 16. pöytäkirja neuvoa-antavien lausuntojen järjestelmästä tuli voimaan 1.8.2018. Sen myötä kansalliset ylimmät tuomioistuimet voivat jatkossa pyytää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta neuvoa-antavaa lausuntoa. Suomessa näitä kansallisia tuomioistuimia ovat korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus. 

Neuvoa-antavaa lausuntoa voidaan pyytää Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja sen pöytäkirjoissa määriteltyjen oikeuksien tulkinnasta ja soveltamisesta. Kyseisen lausunnon hankinnalla voidaan etukäteen tunnustella, aikooko ylikansallinen tuomioistuin jyrätä kansallisten tuomioistuinten päätöksiä, muuta virkaa tällä uudella ominaisuudella ei näillä näkymin tule olemaan.

Virallinen syy uuteen järjestelmään on pyrkimys tehostaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen täytäntöönpanoa kansallisella tasolla. Ulkoministeriön mukaan järjestelmä myös lisää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja kansallisten tuomioistuinten vuorovaikutusta, joka olisikin toivottavaa, sillä nykyinen vuorovaikutus perustuu lähinnä ylimmän vallankäyttäjän, eli mm. EU:n itsenäisiin tulkintoihin sen käyttäessä valtaa kansallisia tuomioistuimia ja näiden päätöksiä kohtaan. Tähän mennessä neuvoa-antavien lausuntojen järjestelmän on hyväksynyt kymmenen Euroopan neuvoston jäsenvaltiota.

Hiljattain julkisuuteen livahtaneessa tapauksessa EU-tuomioistuin torppasi sekä kunnan, että hallinto-oikeuden päätöksen yksityishenkilön palveluita koskevan päätöksen kohdalla. Tapauksessa Suomessa asuva vaikeavammainen henkilö oli hakenut henkilökohtaista apua opiskellakseen Tallinnassa, eikä kotikunta ollut palvelua myöntänyt. Henkilö valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua EU-oikeuden tulkinnan osalta.

Lisätietoja pöytäkirjasta on saatavilla myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kotisivuilla.

Lähde: Ulkoministeriö

7 thoughts on “Ylimmät kansalliset tuomioistuimet voivat nyt kysyä ”lupaa” päätöksentekoon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta

 • 2.8.2018 at 10:58
  Permalink

  Toivottavasti kysyvät neuvoa etukäteen perustuslain vastaiselle ja YK:n ihmisjulistuksen vastaiselle Vastarinnan kieltokanteelle, ettei taas tarvitse mennä EU-tasolle asti. Suomi on saanut sielä köniinsä niin monta kertaa että olemme joutuneet jo suurennuslasin alle.

  Eikä nykyinen Vastarinnan kieltokanne perustu mihinkää voimassa olevaan lakipykälään. Koko näytösoikeudenkäynti on täyttä teatteria ja vailla lain voimaa.

  Reply
 • 2.8.2018 at 11:47
  Permalink

  Ai että oikein saadaan hattu kourassa kysyä lupaa päättää omista asioista. On se ihana tämä Suuri ja Mahtava EUvostoliitto.

  Reply
 • 2.8.2018 at 14:07
  Permalink

  Euroopan ”ihmisoikeustuomioistuin” ( suomalaisjaos) seuloo nykyisin pois käsittelystä 99 % Suomesta sinne toimitetusta aineistosta ja KAIKKI PL 118 §:n mukaiset jutut, jossa ei edes ole kansallaisiia ihmisoikeuksia olemassa.

  Eoa kansliapäätös 1350/4/08 ( julkaistu archive.is/kimmoleaks.fi) … EIT tuomarin jääviyksiä ei voida tutkia !

  Tuon ”päätöksen” seurauksena EIT menetti täydellisesti uskaottavuutensa … Suomen eduksunta oli hiljaa, kun syksyllä 2013 sai pöydälleen Euroopan neuvoston Suomen valtuuksunnan ”tiedonannon”:

  Suomi siirtyy 1.1. 2014 yhden suomalaistuomarin kokoonpanoon; oikeudella seuloa pois käsittelystä ”selvästi” aiheettomat valitukset …. seulontaprosentti on tämän jälkeen ollut 99 % !

  Pl 118 §:stä valittaminen siis on jo seulontapäätöksen 1350/4/08 mukaan aiheetonta, koska se koskee EOA päätöksen 876/2/05 kaltaista tapausta:

  poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa.

  Tuonkaltainen rikosilmoitus on jätetty Porin ”poliisille” 8.9. 2005 ha syyteilmoitus Valtakunnansyyttäjänvirastoon 9. 12. 2005 .( tosin kirjaaminen kesti 8 kuukautta ).

  Onko tämä nykyinen käytäntö otettu, koska PL 118 §:n mukaisissa tapauksissa EIT on SUORAAN toimivaltainen ilman kansallaista oikeuselintä ?

  Mm. ”lain 444/2012” miljardivarkaustapauksessa EIT pitäisi suoraan olla toimivaltainen koska kansallista oikeusjärjestelmää tässä tapauksessa ei oel ( archive.is/kimmoleaks.fi) .

  Mutta tapaus varmasti mahtuisi 99 % seulottavien listalle … Suomen tuomarilla kun on runsaasti myös HENKILÖKOHTAISTA peiteltävää KKO:n laittomasti seulottujen juttujen osalta … ei ole annettu ennakkopäätöstä; vaikka sellaista EI ole kansallisesti ollut olemassa.

  Vaikkapa tapaus Liisa Mariapori … koko Suomen ”oikeusjärjestelmä” toimi laittomasti ja vain EIT:n suomalaishenkilökunnan jääväämisen takia sai ihmisoikeutensa takaisin !

  EIT:n suomalasjaos käytännössä seuloo pois KAIKKI valtiohallinnon kannalta suuret jutut; kuten Koiviston Konklaavin … PL 118§:n mukaiset asiat … järjestelmäkorruption ja lainsäädännön ostamisen Suomessa !

  Reply
 • 2.8.2018 at 16:48
  Permalink

  Kuka juhli itsenäistä 100 vuotiasta suomea jos juhlit, onneksi olkoon, olet aivopesty suvakki.

  Reply
 • 2.8.2018 at 20:56
  Permalink

  Tuo tarkoittaa selväkielellä valkoisten alkuasukkaiden oikeuksien polkemista aina kun on kyse ”EU-vastaisuudesta”.
  Mitä tulee matuihin. Tämä merkitsee, että heidän on saatava maito kuppinsa ajallaan.

  Reply
 • 3.8.2018 at 07:15
  Permalink

  Eurooppa taantuu kehitysmaa tasolle tällä menolla ja suurin syy on alkuperäisväestön oikeuksien polkeminen. Tämä on ollut EU:n selvä suunnitelma jo vuosia. EU:ta johtaa pieni likainen porukka joka vähät välittää EU maiden kansallisesta lainsäädäädännöstä, eli liittovaltiota hivutetaan ikään kuin pikku hiljaa maiden itsemääräämisoikeuden tilalle. Voi verrata Suomen nato keissiin.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.