Britit aikovat haudata ydinjätteensä luonnonsuojelualueiden alle – ”Turvallisuus ennen luonnonsuojelua”

Iso-Britanniassa parlamentti on hyväksynyt suunnitelman kaikkein vaarallisimman ydinjätteen hautaamisesta luonnonsuojelualueiden ja kansallispuistojen alle. Luonnollisesti luonnonsuojelujärjestöt ovat kauhuissaan tästä suunnitelmasta ja ovatkin ilmaisseet jyrkän vastalauseensa suunnitelmille.

Suunnitelmissa on haudata maan alle rakennettavien tunnelijärjestelmien varastoihin kaikki sellainen ydinjäte, jota ei turvallisuussyistä voida maan päälle varastoida. Huolimatta toteennäytetyistä vaikutuksista, joita ydinjätteellä puistoihin todennäköisesti olisi, suunnitelma aiotaan toteuttaa nykyisellään. Suunnitelman luojat ovat viitanneet kintaalla ympäristönsuojelijoiden huoliin ja todenneet turvallisuuden ohittavan luonnonsuojelun tärkeysjärjestyksessä.

Tällä hetkellä Iso-Britannian sähköstä noin 20% tuotetaan ydinvoiman avulla. Kuitenkin vuoteen 2025 mennessä lähes puolet ydinvoiman kapasiteetista tulee käyttöikänsä päähän ja uusia ydinvoimaloita on suunnitteilla. Britit ovat asettaneet toivonsa hiilipäästöjen vähentämistavoitteisiin pääsystä energiantuotannon osalta yksinomaan ydinvoiman varaan, mutta lisääntyvä kapasitetti tarkoittaa lisääntyvää ydinjätteen määrää, eikä sijoituspaikkoja tunnu löytyvän. Ymmärrettävästi hyvin harva tahtoo ydinjätettä takapihalleen…

Paikallisen Vihreän puolueen varapuheenjohtaja Caroline Lucas on kuvaillut suunnitelmaa törkeäksi ja on ilmaissut kantansa sen puolesta, ettei valtio enää panostaisi ydinvoimaan.

– Tulevaisuus on uudistuvissa energianlähteissä, kuten tuuli- ja aurinkoenergiassa.

Lähde: Independent

 

3 thoughts on “Britit aikovat haudata ydinjätteensä luonnonsuojelualueiden alle – ”Turvallisuus ennen luonnonsuojelua”

 • 31.7.2018 at 09:42
  Permalink

  Kannattaisi vaan polttaa sitä kivihiiltä. Hiilidioksidi päästöt ovat pienempi paha kuin ydinjätteet. Voimalaitosten savukaasut voi sentään pitää kurissa ja putsata. Jos halutaan hiilidioksidista voi prosessoida vaikkapa etanolia. https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kemia/tutkijat-loysivat-vahingossa-yksinkertaisen-keinon-muuttaa-hiilidioksidi-viinaksi-6591900
  Ydinjätteet ovat vaarallisia. Kukaan ei voi taata mitä tapahtuu vaarallisen jätteen säilytys aikana. Esimerkiksi elimistöön vuosikymmeniksi kertyvän radioaktiviisen ja myrkyllisen plutonium-239:n puoliintumisaika on 24 000 vuotta. Kiva lahja jälkipolville?

  Reply
 • 31.7.2018 at 10:20
  Permalink

  Miksi satsata tulevaisuuteen, kun tällä maalla ei sitä ole. Tulevalle kalifaatille se voi olla ikävä ullatus.

  Reply
 • 31.7.2018 at 15:57
  Permalink

  Vihreille sähkä tulee pistokkeesta noilla piipertäjillä ei ole mitään hajua mitä vaikkapa suomessa tapahtuu jos ydinvoimasta luovutaan, kaikki jotka vastustaa ydinvoimaa, ovat vihreiden kannattajia sama mitä luulevat olevansa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.