Suomi tarjoaa apuaan Ruotsin metsäpalojen sammuttamiseen – Ruotsin vastausta odotetaan

Nykysuomi kirjoitti hiljattain Ruotsissa ja Norjassa riehuvista metsäpaloista. Norja sai tilanteensa hallintaan jo aiemmin, mutta Ruotsi on yhä hätää kärsimässä. Koko Eurooppaa riivaava kuumuus on aiheuttanut maasto- ja metsäpaloja halki mantereen ja Ruotsi on jo pyytänyt apua mm. EU:lta. Suomi on 26. heinäkuuta tarjonnut Ruotsille apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen.

Suomi on valmis lähettämään Ruotsiin noin 35 palomiestä kalustoineen. Käytännössä tämä tarkoittaisi paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja sekä maastokelpoisia ajoneuvoja. Ruotsin vastausta tarjoukseen odotetaan yhä. Viime viikolla Puolasta kuului yllättäen samanlainen tarjous, joskin asialla olivat vapaaehtoiset toimijat.

– Viime viikolla meillä ei ollut irrottaa väkeä tai kalustoa Ruotsiin, koska kaikki resurssit olivat kiinni metsäpalojen taltuttamisessa eri puolilla Suomea. Nyt metsä- ja maastopalot Pohjois- ja Varsinais-Suomessa on saatu hallintaan, ja meillä on mahdollisuus lähettää apua Ruotsiin, kertoo pelastusylijohtajan sijaisena toimiva varautumisjohtaja Jussi Korhonen.

Jos Ruotsi hyväksyy Suomen tarjouksen miehistöstä ja kalustosta, joukkueen vahvuinen osasto on valmis lähtemään 24 tunnin kuluttua lähtökäskystä. Mukaan lähtevät halukkaat kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan sekä Lapin pelastuslaitoksista. Suomesta lähetettävä pelastusjoukkue olisi omavarainen, eli se huolehtii itse myös majoittumisestaan ja logistiikastaan.

Ruotsin palojen sammuttaminen on kestänyt jo toista viikkoa

– Ruotsi on edelleen toivonut erityisesti lentosammutuskalustoa, jota meillä ei ole lähettää. Pelastuslaitoksilla ei ole omia helikoptereita, vaan Suomessa ilmasammutuksessa tukeudutaan Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kalustoon. Voisimme kuitenkin lähettää sammutuskalustoa ja sammuttajia, jolle olisi varmasti tarvetta erityisesti vaihtomiehinä, pelastusylitarkastaja Rami Ruuska toteaa.

Mahdollisesti lähetettävät joukot ovat koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin ollen valmius vastata maasto- ja metsäpaloihin kotimaassa säilyy. Kuivuus aiheuttaa metsäpaloindeksin kohoamista koko Suomessa. Ennusteiden mukaan loppuviikosta yli puolet Suomen pinta-alasta on metsäpalovaroituksen alla.

Ruotsi on pyytänyt ja saanutkin apua muilta Pohjoismailta ja useilta Euroopan unionin jäsenvaltioilta metsäpalojen sammutukseen.

Lähde: Sisäministeriö

4 thoughts on “Suomi tarjoaa apuaan Ruotsin metsäpalojen sammuttamiseen – Ruotsin vastausta odotetaan

 • 27.7.2018 at 13:41
  Permalink

  Suomen työttömistä voitaisiinkin sytyttää ns. ”vastavalkea”, joka merkitsisi ”lindströminpihville” todellisia onnenpäiviä, sillä eipä kukaan ole koko Jumalan säätämänä’ aikana koskaan lopettanut työttömyyttä kertaheitolla. Tosin eräällä innovaattorilla Saksassa oli männä sotana samansuuntaisia yritelmiä mielessä, joka tosin ei järjen köyhyyden vuoksi suuntautunut omaa kansaansa vastaan, vaan suurena ”populistina” pyrki ainakin unelmissaan suosimaan heitä elontiellä. Suomessa, jossa asiat osataan tehdä ”toisin” eli ampua oman reitensä valtasuoneen samalla kuin haaveillaan siitä kuinka jälkeen jääneet kansakunnat sitten vuodattelevat suolavettä hautiaisissa meidän vuoksemme kuin me niin uhrauduimme muitten etteen kuin jumal-äiti. Tosin kuolon sankarin oma itku jo ennen itsensä torppaamista oli suurin mölä koko surkeassa näytelmässä lihaperunoiden syöjien vain pyöritellessä silmiään moisella hulluudella. Tosin heistä voi hyvällä syyllä sanoa, että he kaikki ovat nk. ”nauravia sukulaisia”, mikä onkin todellinen terveysriski, sillä nauruunkin voi kuolla. Mutta, jos pomon vitseille ei naura, se taas vaikuttaa ikävästi ”palkkaindeksiin”, josta Juhana Vartiainen ei ole täkhällänsäkään.

  Reply
 • 27.7.2018 at 15:02
  Permalink

  Antaa palaa vaan!

  Reply
 • 27.7.2018 at 15:14
  Permalink

  Ruotsia ei enää ole Ruotsina olemassa, joten voin sponssata jerrykannullisen bensaa projektiin.

  Reply
 • 31.7.2018 at 11:31
  Permalink

  Päivän kasvo-ohjelmassa ylen manipulaoiva puolikalju nais-toimittelija ihmetteli Mykkäselle miten on mahdollista, että Suomi avustaa ruotsia vasta nyt! Tämä kolllo toimittelija ”unohti” huomata, että talvisodan aikana tuo sama runkkumaa kieltäytyi avustamasta Suomea! Antaa hurrien palaa vaan!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.