Jyrki Åland: 3 minuuttia ja 465 metriä

Missä olit 18.8.2017 klo 16:00? Muistan itse sen päivän elävästi. Kaverini pyysi kyydin Turun torin laidalle ja jalomielisenä totta kai jätin hänet keskustan välittömään läheisyyteen. Itse suuntasin kahville joen toiselle puolelle. Kunnes some ja tiedotusvälineet räjähtivät käsiin – Turun kauppatorilla terrori-isku ainakin kaksi kuollut ja useampia loukkaantunut vakavasti.

Ensimmäinen huoli oli kaverista, jonka olin jättänyt hetki sitten vaara-alueelle, mutta suurempi huoli nousi pintaan. Missä on oma perheeni tällä hetkellä? Kauppatori on Turun joukkoliikenteen solmu, jonne myös lasteni koulubussit pysähtyvät. Nopea soittokierros kertoi, että lapset olivat jo kotona, mutta vaimoa en saanut kiinni mistään. Kylmä hiki kirpoaa otsalle ja ajatuksiin tulee väistämättä, että onko voinut sattua jotain.

Oloa ei rauhoita se, että eri viestimistä tulee informaatiota. että tapauksia on sattunut muuallakin. Joku väitti, että kauppakeskus myllyssä olisi myös puukkomies, sekä Kaarinassakin tapahtuu jotain. Kysymys herää, että tapahtuuko omassa lintukodassa, jotain hallitsematonta. Onko kysymys nyt jostain suuremmasta terrori-iskusta. Vasta edellisenä päivänä oli Espanjassa sattunut mieletön teko, jossa 14 ihmistä kuoli ja 130 loukkaantui Barcelonan iskussa terroristin ajettua pakettiautolla ihmisjoukkoon.

Puolessa tunnissa ehtii tapahtua paljon ja vielä enemmän niissä muutamissa minuuteissa, jossa itse isku tapahtui. Ihmisen huoli on syvä siinä hetkessä, kun jotain suurta tapahtuu ja varsinkin kun paniikki leviää. Ehkä pahinta oli sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut. Koska huhut loivat kuvitelman, että missään ei ole turvallista.

Oma olo huojentui vasta, kun vaimo soitti ja kysyi, että onko joku hätä. Kun olin soittanut niin monta kertaa. Hän kertoi tulleensa juuri kaupasta ja olevansa kotona. Kerroin hänelle mitä juuri nyt tapahtuu ja kielsin poistumasta kotoa. Vasta tämän jälkeen koin oloni turvalliseksi. Näin minä koin asiat kriisin keskellä.

Jättääkö terrori-isku arvet? Kyllä, vaikka itse en koe tulleeni uhatuksi, niin koen ennen niin turvallisena pitämääni yhteisön tulleen yllätetyksi housut jalasta. Suurin huoli on läheisistä, ystävistä ja omasta perheestä. Ei saa antaa pelolle valtaa, mutta huoli ja epäilys on aina takaraivossa ja se voimistuu aina kun joku heiluu puukon kanssa Allahin nimeen.

Onhan meillä aikaisemminkin tapahtunut. On ollut kouluampumisia ja muistissa on vielä Myyrmannin pommi-isku, mutta näissä taustalla on aina ollut joku muu yksittäinen tekijä, joka ei ole liittynyt terrorismiin. Tosi asia on, että suomalaisiin iskuihin ei ole koskaan liittynyt ”jumala on suurin” huutoja.

Kohta tulee kuluneeksi vuosi tapahtumasta. Tapahtuman oikeuskäsittelyä on ruodittu mediassa ja tappajasta on välillä koitettu tehdä uhria, niin vika ei ole hänessä vaan järjestelmässä ja hitaassa turvapaikkaprosessissa. Ehkä tuossa uhriksi joutumisen ajattelussa on pieni totuudensiemen?

Se mitä tiedetään nyt, on se että terrori-iskun tekeminen oli hänelle jihadististen näkemysten toteuttamista. Tekijä oli kiinnostunut Isis järjestöstä ja sen opeista ja vietti paljon aikaa Varissuon moskeijassa. On siis loogista ajatella, että hän ei näitä omin päin keksinyt. Niin kuin monissa opetuksellisissa asioissa tarvitaan myös opettaja. Kuka on tämä opettaja, mitkä ovat hänen motiivit, onko hänellä lisää opetuslapsia?

Ainoa asia, jota meidän on syytä pelätä, on pelko itse – nimetön, syyttä ilmestyvä, todistamaton kauhu, joka halvaannuttaa tarvitut ponnistukset ja kääntää kehityksen taantumaan. Sanoi Franklin Roosevelt aikanaan. Voiko tämä taas tapahtua uudestaan? Ehkä ja siksi me emme saa antaa pelolle valtaa, mutta tärkeimpänä emme myöskään saa unohtaa tapahtumaa. Koska terrorismin tarkoituksena on iskeä juuri silloin kun tunnet olosi kaikkein turvallisimpana.

Ihmettelen syvästi miksi Turun päättäjät haluaa unohtaa 18.8.2017 tapahtumat. Edes valtuustossa ei saanut pitää hiljaista hetkeä. Yleisen mielipiteen vuoksi tapahtumapaikalle istutettiin puu, jotta emme unohtaisi traagista päivää. Sittemmin puu siirrettiin vähin äänin pois ja syyksi kerrottiin tuleva toriparkki ja arkeologiset kaivaukset. Syyssä on selityksen makua, sillä kaivaukset ja työmaa rajoittuu tapahtumapaikkaan nähden aivan toisella puolella toria. Pois silmistä, pois mielestä ajattelee päättäjät.

Turun kaupunki ei myöskään aio järjestää minkäänlaista muistotilaisuutta, vaan pyrkii muistamaan hiljaisesti. ”Traaginen rikos tai sen tekijä eivät mielestämme ansaitse muistopäiviä. Kunnioitamme uhreja ja auttajia työskentelemällä joka päivä turvallisuuden, kulttuurien yhteisymmärryksen ja maahanmuuttajien kotoutumisen parantamiseksi yhdessä muiden viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa” sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Onhan tuossakin se oma näkemyksensä, vaikka onkin aikamoista poliittista jargonia. Jihadismissa on se ikävä lieve ilmiö, että se viis veisaa kulttuurien yhteisymmärryksestä tai maahanmuuttajien kotoutumisesta. Turvallisuus toimenpiteetkin on vain veteen piirretty viiva. Nyt jo huomaa, että turvallisuus on toissijainen asia. Turku päätti toukokuussa sijoittaa laittomasti maassa olevien hätämajoituksen Varissuolle kerrostalon kolmioon ilman mitään turvallisuus selvitystä.  Jos turvallisuuden eteen tehdään töitä, niin missä se näkyy?

Turvallisuus lähtee meistä itsestämme. Mikäli sallimme itsellemme, että unohdamme tapahtumat, niin sallimme myös niiden tapahtuvan uudestaan.  Turku on vahva kaupunki, Suomi on vahva maa. Katsotaan yhdessä eteenpäin” kaupunginjohtaja Arve sanoi. Hyvin sanottu, mutta ne ihmiset jotka asuu Turussa ja Suomessa tekee meistä vahvan. Kaupunki ilman ihmisiä on kuin tyhjä kuori ja valtion vahvuus tulee sen kansan yhteishengestä kohdata vastoinkäymiset.

Mikään ei ole voimakkaampaa, kuin ne ihmiset, jotka julkisesti näyttää, että me emme pelkää vaan muistamme uhrejamme julkisesti. Sillä meitä kaikkia ihmisiä yhdistää näkymätön side, jossa olemme kollektiivisesti kokeneet traumaattisen tapahtuman, jokainen omalla tavallaan. Vahvuus lähtee siitä, että me voimme sanoa kuin yhdestä suusta. ”Me emme unohda, vaan olemme aina valmiina”.

Kyllä aion sytyttää kynttilän ja laskea kukat Aurajokeen 18.8.2018.

10 thoughts on “Jyrki Åland: 3 minuuttia ja 465 metriä

 • 27.7.2018 at 19:07
  Permalink

  Suomen lintukoto päättyi jo 10.11.1995 kun Somalian kansalainen abdi karir osman hussein tappoi raa’asti Tamereella 15 vuotiaan koulutytön. Elukka oli valmistellut lasta raiskuu kuntoon mm.leikkaamalla korvat irti. Satunnaisen autoilijan valokiilaan osunut murhaaja iski puukollaan silmittömästi. Pieni elämä päättyi ojanpenkalle.
  Silti poliittiset päättäjämme EIVÄT ottaneet opikseen. Holtiton maahan muutto politiikka jatkuu kiihtyvää tahtia. Poliitikot eivät välitä kantasuomalaisten lasten, naisten ja miesten elämästä. Herrakerhon VOK-bisness ja Brysselin suklaa ovat edelleen ykkös prioriteetti poliitikoille.

  Reply
  • 27.7.2018 at 21:11
   Permalink

   Tästä teosta se islamisaatio lähti vyörymään Suomeen. Se on fakta. Sitä ennen ei Suomessa tiedetty terrorismista mitään. Mutta SPR:n (silloinkin) maahan rahtaamat somalit aloittivat raa-an sodan suomalaisia kohtaan. Ja mitä ne voat aikaan saaneet tähän mennessä? Itäkeskuksessa ja monilla muilla alueilla ei ole valkoiselle miehelle tilaa.

   Syytä jo silloisia suvakkeja. Pilapiirtäjä Kari oli siihen aikaan suomalainen patriootti. Nykyisin niitä löytyy Vastarinnan riveistä.

   Reply
 • 27.7.2018 at 19:59
  Permalink

  itse entisenä synnäisenä åbolaisena tunnen suurta surua, mutta turun päättäjät ovat niin saamattomia vellihousuja, että eivät aukaise pieniä tihruisia silmiään, aivot ovat islamin viher vasemmiston omassa kuplassaan, kaikki hölmöimmät politiikot kuten terroristi kommunisti li andersson , maan tuhooja orpo , hölmöläinen ile jne. turusta tulleet kaikki idiootit, jopa äänestivät ulkomaalaisen loisen veron kiertäjän ja petoksen tekijän vuoden turkulaiseksi joka teki ohakkaat ja lähti lipettiin, miksi te turkulaiset äänestätte tollaisia täys idootteja. onko järki mennyt? harmittaa vaan kun viattomat ihmiset kärsivät..yrititte valehdella ja manipuloida vielä iskun jälkeen koko kansalle pelkkää sceidaa…turun sanomat olikin täys mätä, sen kyll on kansa jo kauan tietänyt, mutta valehtelijan röykeydella ei näytä olevan minkäänlaista omaa tuntoa.. täysin holtiton muutto on myrkkyä pienelle yhteiskunnallemme. ei meillä ole minkään laista syytä otta jihadisteja ja muitakaan ulkomaan tuotetta maahamme. olemme itsenäinen valtio. ei eu voi määrätä. se rikkoo jo omia sääntöjäänkin. kaikki me tiedämme sen. poliitikot puhuvat puppua…. mentiin eu hun laittomasti. luvattiin halvempaa ruokaa parempia työpaikkoja turvallisuutta ym. mutta olemme eu maista kaikkein kallein. jos kenraali adolf ehrnroot eläisi, kekkonen ym. fiksuja kavereita. kyllä vaihtuisi ääni kellossa. olkaa tarkkoja ketä äänestätte. kunnioittakaa omaa maatanne, älkää antako muiden maiden raiskata maatamme.

  Reply
 • 27.7.2018 at 21:09
  Permalink

  Turun kaupunginjohtaja ämmä olisi itse pitänyt olla paikalla silloin kuin ”puukkomies” teki tuhojaan ja vieläpä jursinut kananaivoisen päänkin eri-irti jakku -kalkkunan läskisestä ruumiista. Että tällastä ”muistamista” ja ”vahvuutta” esittelee Suomen kansalainen, jolla on päänupissa asiat tärkeiysjärjestyksessä eikä perse sano sitä, mikä ”pää” edellä mennään. Mikäs on Turun mahon kaupunginjohtajan lausuessa aivopierujaan kun on varmasti lisännyt omaa vartiokaartiaan kaupungin veronmaksajien rahoilla. Ja kuten tässä irvokkaassa maailmassa on tapana. Jumala suojelee niitä, jotka ovat kaikkein vähiten sen arvoisia ja sitä tarvitsevia. Kun maanpetturiviranhaltijain ja vastaavaa ”työ -nimeä” kantavat poliitikot kohtaisivat rahvaan kohtalon yksiyhteen, silloin voin luvata mitä puhtaimmalla sielulla, etten ”VIHASTU” lainkaan kuten Soroksen aisankannattaja lesta-sipilä varoitteli asiasta olevana ”vastuuministerinä” vielä siinä OIKEASSA SOKISSA olevia suomalaisia, jotka olivat tottuneet tähänastisessa elämässään ”Haista vittu” -asteella olevaan ”järjestyshäiriöön”, joka tosin on se ensimmäinen sana, jonka tämän päivän taaperot oppivat ja uhmaiässä sitten tuleekin äiti ja isä, joka kääntyy ”hellitelynimeksi”, ”Saatanan runkkari!!”

  Reply
 • 27.7.2018 at 21:13
  Permalink

  Minu ihmetyttää miksi Turun kaupunki ja sen päättäjät ovat päättäneet vaieta tämän terrori-iskun kuoliaaksi. Ei muka ole asianmukaista muistella tätä terrorismin päivää. Päinvastoin. Juuri sitä päivää pitääkin muistella. Ja kun kerran Turku ei markssi/muista päivää millään tavalla niin isänmaalliset varmasti muistavat Turussa tämän päivän. Turun päättäjät voivat olla varmoja että sananvapaus ja mielipiteenvapaus tulee olemaan esillä siinä missä terristien teotkin Suomessa ja muualla euroopassa.

  Reply
 • 28.7.2018 at 02:00
  Permalink

  Lukemani mukaan he eivät halua ”muistojuhlaa terroristille/terroriteolle”.

  Tuohan on selvästi keksitty syy. Varmaan keksitty jossain vihervasemmiston toimistossa tai suvakilan propagandatiimissä. He esittävät asian ikään kuin muistotilaisuus olisi muistotilaisuus terroristille, vaikka muistotilaisuus olisi ilman muuta uhreille.

  He siis kääntävät asian nurinniskoin ja uskottelevat kansalle puppua. Heidän tavoitteensa on vaieta terroriteko kuoliaaksi, siis haluavat sen unohtuvan, eikä olevan kansan muistissa.

  Reply
 • 28.7.2018 at 03:22
  Permalink

  Ei saa antaa pelolle valtaa, sanoi joku idiootti ministeri tai vastaava.
  Saatana että nämä idiootit ovat päättämässä asioista.
  Nämä Urpot ja muut pitäisi tuomita maanpetoksesta elinkautiseen!
  Koska kansa herää ja lakkaa äänestämästä näitä kusipäitä?

  Reply
 • 28.7.2018 at 06:06
  Permalink

  Itse olisin käynyt kotona ja hakenut kättä pisempää ja lähtenyt matumetsälle.

  Reply
  • 28.7.2018 at 11:02
   Permalink

   Auton takaluukussa aina kirves mukana. Toki muuta käyttötarkoitusta varten.

   Reply
 • 28.7.2018 at 15:11
  Permalink

  ”Turku on vahva kaupunki, Suomi on vahva maa. Katsotaan yhdessä eteenpäin”

  Kaupunginjohtaja Arve unohtaa nyt vahvassa eteenpäinmenossaan irvokkaan autuaasti taaksensa jättämät terrori-iskun uhrit jotka eivät katso enää koskaan yhtään minnekään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.