Adrenaliinikynien saatavuudessa maailmanlaajuisia ongelmia – Osa tuotteista loppu apteekeista

Adrenaliinia sisältävien autoinjektorien eli niin sanottujen adrenaliinikynien saatavuudessa on Suomen Apteekkariliiton mukaan yhä ongelmia. Sen mukaan kyseessä on Maailmanlaajuinen tuotannollinen ongelma, eivätkä apteekit ole sen vuoksi saaneet riittävästi täydennyksiä varastoihinsa. Monet apteekit joutuvat myymään tiettyjen tuotteiden kohdalla ”eioota” asiakkailleen.

Adrenaliinikynien saatavuusongelmat alkoivat Suomen apteekeissa maalis–huhtikuussa. Fimean ylitarkastaja Minna Kurrosen mukaan kyse on globaalista saatavuusongelmasta, sillä Epipenin osalta kyse on adrenaliinikynään liittyvästä tuotantoviiveestä. Adrenaliinikyniä käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa.

Aikuisille tarkoitettuja Epipen ja Jext -kyniä ei tällä hetkellä ole saatavilla Suomessa 300 mikrogramman vahvuutena. Kyseisistä lääkkeistä on muita vahvuuksia tarjolla. Korvaavaa valmistetta, Emeradea on saatavilla kaikkina vahvuuksina, ja siitä saa myös Kela-korvauksen. Emeradea on saanut kesäkuun alusta lähtien peruskorvattavana ja se on samanhintainen kuin Epipen.

Apteekkariliiton mukaan apteekit avustavat asiakkaitaan reseptin saamisessa korvaavaan lääkkeeseen, mutta kehoittaa ihmisiä varaamaan loma-ajan vuoksi aikaa asian hoitamiseen.

Lähde: Apteekkariliitto

4 thoughts on “Adrenaliinikynien saatavuudessa maailmanlaajuisia ongelmia – Osa tuotteista loppu apteekeista

 • 25.7.2018 at 10:05
  Permalink

  Onkohan kyseessä lääkeaineen väärinkäytöstä johtuva tilanne, ja adrenaliinia käytetään suorituskyvyn parantamiseen.
  Jaksaa bilettää kun nappaa piikin, ja loman jälkeen tarvitseekin jo useamman piikin että jaksaa raahautua työpaikalle.

  Reply
  • 25.7.2018 at 10:13
   Permalink

   Paljon mahdollista. Mutta onhan meillä Suomessa lääketehtaita. Mikseivät ne valmista näitä? Miksi pitää aina odottaa että joku ulkomaalainen taho tekee sen? Ei muuta kuin suomalaiset töihin. Ei se ruisku nyt niin paljoa maksa. Ja adrenaliinia saa ostaa pullotavarana.

   Reply
 • 25.7.2018 at 19:55
  Permalink

  Pahus lauhtuvatko nyt musumaanit, kun eivät saa ”energiajuomaa”, jonka tosin he ovat hetikohta Nobelin älynväläyksestä lähtien korvanneet nitroglyseriinillä.
  Saan päivittäisen – jos haluaisin – adrenaliinipiikin valtamedian seuraamisesta, joka vastaa läheisesti sitä kun istuisi kusiaispesässä, joka kaiketi tehdään suomalaisuuden kunnioituksen ja wanhojen perinteiden äijä meininkinä. No, mitä varislinnut edellä sitä suomalainen poika / mies edellä.

  Reply
  • 25.7.2018 at 21:19
   Permalink

   Korj. ”..suomalainen poika / mies PERÄSSÄ.”

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.