Laajoja metsäpaloja Ruotsissa ja Norjassa – Toinen kutsuu apuun EU:ta, toinen armeijaa

Tämän kesän toistaiseksi kuumin lämpöaalto on aiheuttanut mittavia metsäpaloja sekä Ruotsissa että Norjassa. Ruotsissa Hälsinglandin pelastustoimen Torbjörn Wannqvist on kuvaillut tilannetta ”pahimmaksi kuviteltavissa olevaksi” ja maa on pyytänyt apua Euroopan unionilta tilanteen helpottamiseksi. Norjaan syttyi viikonlopun mittaan yli 40 metsäpaloa ja yksi palomies on menehtynyt sammutustoimissa. Norja on kutsunut armeijaa avustamaan uupuneita palomiehiä.

Ruotsissa tilanne on äitynyt kuivuuden myötä niin pahaksi, että myöskin yöaikaan syttyy uusia paloja, eikä jokaista kaitsemaan riitä henkilökuntaa. Wannqvist kertoo, ettei palokuntien maan kastelusta ja muista sammutustoimista ole juuri hyötyä, sillä kuumuus ja maan kuivuus edesauttavat palojen syttymistä käytännössä välittömästi uudestaan kastellun maan kuivuttua.

Wanngvistin mukaan Hälsinglandin Ängrassa kolme suurempaa paloa on lähellä yhdistymistä yhdeksi valtavaksi tulimassaksi, eikä paloja kaikista yrityksistä huolimatta olla saatu haltuun.

– Tarvitsemme lisää miehistöä, lisää kalustoa, oikeastaan kaikesta on pulaa. Jotkut työskentelevät 24 tunnin vuoroissa. Olemme pyytäneet ympäröiviltä alueilta apua palojen hallintaan ja toivomme, että helpotusta tulisi jo tänään.

Norjassa tilanne on jokseenkin paremmin hallussa, vaikka uusia paloja syttyykin vähän väliä. Pelastusviranomaiset kutsuivat apuun armeijan väestönsuojeluosaston hätiin ja paloja on saatu sammutettua. Väestönsuojelun edustaja Anne Rygh Pedersen kertoo, että tilanne on palojen osalta tänään jo huomattavasti eilistä parempi ja että armeija on saanut useita paloja hallintaansa.

Lähde: Expressen, TheLocal

5 thoughts on “Laajoja metsäpaloja Ruotsissa ja Norjassa – Toinen kutsuu apuun EU:ta, toinen armeijaa

 • 17.7.2018 at 11:32
  Permalink

  Ruåtsi voikin palaa maantasalle niin oppivat olemaan ihmisiksi. Toivottavasti Norja kuitenkin saa tilanteen hallintaan ja vahingot jäävät mahdollisimmat pieniksi.

  Reply
 • 17.7.2018 at 11:40
  Permalink

  Äärioikeiston sytyttämiä varmaan….

  Reply
  • 17.7.2018 at 14:37
   Permalink

   Vastarintaliikkeen piikkiin menee…siellä on aina tilaa.

   Reply
 • 18.7.2018 at 01:52
  Permalink

  Onhan Ruotsilla näitä ”maahanmuuttajia” eli ”tekeviä käsiä”.
  Uskonpa, että Suomi on taas turvallaan Ruotsia auttamassa niin auliisti, että ihan pitää lisävelkaa taas ottaa eli ”saatavia”.

  Reply
  • 18.7.2018 at 07:03
   Permalink

   Ei kunniakansalaisa voi rasittaa työllä. Saavat kaiken ilman muutenkin ja tietävät sen vallan hyvin.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.