Puolustusvoimat raivasi Kokkolan satamasta 227kg räjähteitä

Merivoimat on raivannut Kokkolan syväväylän ja sataman vesialuetta räjähteistä touko- ja kesäkuussa ja raivausoperaatio päätettiin 29. kesäkuuta. Kaikkia räjähteitä Puolustusvoimat eivät alueelta saaneet poistettua, mutta tarpeeksi jotta sataman kehittämishankkeissa uskalletaan edetä.

Alueelta paikannettiin ja nostettiin yhteensä 28 kappaletta ja 227kg heittimistön ja tykistön kranaatteja. Ammustarvikkeet kuljetetaan Räjähdekeskukseen Ähtäriin, jossa ne hävitettään asianmukaisesti.

Raivaajaosastossa oli henkilöstöä meri- ja maavoimista sekä logistiikkalaitokselta, käytetty kalusto oli merivoimien. Alueen kohteista saatiin raivattua 79 %, 145/183 kohteesta. Sukelluksia tehtiin yhteensä 280, yhteensä 29 päivänä.

Raivaus toteutettiin Liikenneviraston virka-apupyynnöstä, ja sen tavoitteena oli mahdollistaa Kokkolan sataman ja Liikenneviraston hanke väylän ja sataman kehittämiseksi. Räjähteet raivaamalla alueet saadaan takaisin yhteiskunnan käyttöön. Sotilasräjähteiden raivaaminen on puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Lähde: Puolustusvoimat

2 thoughts on “Puolustusvoimat raivasi Kokkolan satamasta 227kg räjähteitä

 • 5.7.2018 at 16:44
  Permalink

  Hyvä kun räjähteet saatiin raivattua pois. Ovatko räjähteet lumpsahtaneet veteen lastauksen aikana? Kokkolassa on sijainnut asevarikko 8 ja ammuslataamo, joka sijaitsi jatkosodan aikana Yxpihlajan junanradan ja Tehtaankadun välissä.
  21.02.1942. tehtaalla räjähti. Saldo 11 vainajaa ja useita loukkaantuneita. Irrallinen jalka oli löytynyt jostakin piikkilangan päältä, Ruumiista ei muutoin ilmeisesti paljoa jäänyt jäljelle. Syy onnettomuuteen ei koskaan selvinnyt. Oliko vahinko vai sabotaasi. Desanttejahan liikkui maassa ja kotimaisia kommareita oli perunakuopissa.
  Räjähdyksessä oli suuri ratakiskon kappele lentänyt suomalaista Vaasankadulla Yhteislyseota päin. Sama yhteislyseon rakennus oli olemassa jo 1918 kun valkoiset tulivat vapauttamaan Kokkolaa. Kuularuiskut hakkasivat Vaasankadun siltaa ja Yhteiskoulun seinää.
  Ottakaa lakki päästä jos ja kun kuljette Kokkolan keskustaan Vaasankadun siltaa myöden.

  Reply
 • 6.7.2018 at 05:34
  Permalink

  Järvissä ja merissä on aivan vitusti vanhoja räjähteitä, tuo on puuhastelua. Kiitämme tästä myös itänaapuriamme koska sodan jälkeen räjähteistä piti päästä eroon nopeasti etteivät ne uhkaa stalinin valtakuntaa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.