Ministerivaliokunta maalaili Suomen kannat: ”NATO-yhteistyön tiivistäminen on Suomelle tärkeää”

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan tiistaina 26. kesäkuuta Brysselissä torstaina 28. kesäkuuta järjestettävän Eurooppa-neuvoston sekä perjantaina 29. kesäkuuta järjestettävän Britannian eroa koskevan Eurooppa-neuvoston ja Eurohuippukokouksen asioita. Lisäksi ministerivaliokunta käsitteli muun muassa tulevaa monivuotista rahoituskehystä.

Kesäkuun Eurooppa-neuvostossa esillä ovat muuttoliike, turvallisuus ja puolustus, innovaatiot, monivuotinen rahoituskehys ja ulkosuhteet.

Muuttoliikkeen hallinnassa Suomi tulee EU-ministerivaliokunnan näkemyksin kannattamaan eurooppalaista koordinoitua ratkaisua ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Painopistettä tulisi sen mukaan siirtää toimiin lähtö- ja kauttakulkumaissa esimerkiksi vastaamalla paremmin perimmäisiin syihin ja kehittämällä uudelleensijoittamista suoraan pakolaisleireiltä. Lisäksi Suomen viralliseen kantaan sisältyy näkemys siitä, että EU-maiden tulisi rajoittaa luvatonta siirtymistä EU-maasta toiseen yhdessä sovituin keinoin. Myöskin EU:n ulkorajavalvonnan tehostaminen ja alueellisten maihinnousukeskusten mahdollisuuksien tutkiminen sopii ministerivaliokunnan pirtaan. Muuttoliikkeen hallinnan toimien lähtökohtana tulee sen mukaan olla ihmisoikeuksien täysimääräinen turvaaminen ja kunnioittaminen kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti.

”EU:n ja NATO:n yhteistyön tiivistäminen on Suomelle tärkeää.”

Turvallisuuden ja puolustuksen osalta ministerivaliokunta näki tärkeäksi, että Eurooppa-neuvosto antaa eteenpäin katsovaa ohjausta. Sekä ministerivaliokunnan että EU:n mukaan EU:n ja NATO:n yhteistyön tiivistäminen on Suomelle tärkeää. Hybridiuhkien osalta tehtävän työn on oltava laaja-alaista ja pitkäkestoista. Ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö osallistuivat eilen EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen, jossa käsiteltiin turvallisuuden osalta mm. niitä asioita, jotka tulevat Eurooppa-neuvoston kokouksessakin olemaan tapetilla. Kokouksessa aiheena oli mm. PRY-sopimus, eli sopimus pysyvästä rakenteellisesta (puolustus)yhteistyöstä jäsenvaltioiden kesken.

Eurohuippukokoukseen liittyen Suomi katsoo, että talous- ja rahaliiton kehittämisen tulee nojata markkinakuriin perustuvaan, jäsenmaiden omaa vastuuta korostavaan uudistustyöhön. Suomen strategiset tavoitteet EMU:n kehittämisessä koskevat etenkin pankkiunionin loppuunsaattamista, pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaisemista sekä velkajärjestelymenettelyiden luomista osana Euroopan vakausmekanismin kehittämistä.

Lähde: Valtioneuvosto

 

5 thoughts on “Ministerivaliokunta maalaili Suomen kannat: ”NATO-yhteistyön tiivistäminen on Suomelle tärkeää”

  • 26.6.2018 at 12:13
    Permalink

    Ei, NATO ei ole Suomelle trkeä. Se voi olla Ruotsille, EU:lle tai politikillemme tärkeä. Mutta Suomelle ja suomalaisille se ei ole tärkeä.

    Jo nyt NATO luo Suomeen kurjuutta jäsenmaksujensa kautta. Ilman niitä moni vanhus saisi ruokansa lämpimänä ja lonkkansa leikattua. Puhumattkaan päivittäisistä ulkoliikunnoista.

    Reply
    • 14.8.2018 at 01:51
      Permalink

      Puolustuksen rahat on aivan eri rahat kuin sairaanhoito.

      Reply
  • 26.6.2018 at 12:28
    Permalink

    Mitä tällainen maa mitään Nato yhteistyötä tarvitsee, jonka valtiorajat ovat sepposen selällään ja oma armeija kantaa maahantunkeutujien kapsäkkejä, etteivät maahantunkeutajat vain väsy.

    Reply
    • 27.6.2018 at 05:50
      Permalink

      Juuri näin. Ja Niinistö ostelee aseita läjäpäin vaatien lisää rahaa puolustukseen kun sitä ei todellisuudessa ole. Maahan marssii täysin avoimesti rajojen yli porukkaa josta kukaan ei tiedä mitä porukka on.Mediat valehtelvat Syyrian pakolaisista kun jokainen täysjärkinen näkee mitä porukka on. Niin no onhan esimakua jo saatu. Joku tässä ei täsmää.

      Reply
  • 11.8.2018 at 19:26
    Permalink

    suomalsten enemmistö vierastaa Natokumppanuutta..miksiköhän tämä demokraattinen mielipide ei aukene niinistöille..

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.