Väärinkäytöksistä ja korruptiosta ilmoittaville laajaa suojelua EU-tasolta – Vain EU lainsäädännölle?

Euroopan komissio ehdottaa uutta lainsäädäntöä, jolla vahvistetaan väärinkäytösten ilmoittajien suojelua kaikkialla EU:ssa. Uuden direktiiviehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden olisi luotava luottamukselliset ilmoituskanavat mm. työpaikoilla havaittujen väärinkäytösten ilmoittamiseen. Valtioneuvosto lähetti direktiiviehdotuksen tiedoksi eduskunnalle tänään.

– Direktiiviehdotus on hyvä lisä keinovalikoimaan, joilla voidaan puuttua korruptioon ja muihin väärinkäytöksiin. On tärkeää luoda turvallinen ympäristö lainvastaisuuksien ilmoittamiseen, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Tarkoituksena on luoda tehokas suoja niille, jotka ilmoittavat yleiseen etuun kohdistuvista, nimenomaan EU:n lainsäädännön rikkomisista esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, rahoituspalveluissa, elintarvikkeiden turvallisuudessa tai kuluttajansuojassa. Nykyisin väärinkäytösten ilmoittajien suojelu on EU:ssa jokseenkin retuperällä. Vain 10 jäsenmaata takaa väärinkäytösten paljastajille kattavan suojelun. Nykysuomi ei tavoittanut lainsäädäntöneuvos Tia Mölleriä kommentoimaan sitä, koskeeko uusi direktiivi todella vain EU-lainsäädäntöä, vai kattaako se myöskin kansallisen lainsäädännön.

Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioissa tulisi ottaa käyttöön suojatut kanavat, joiden avulla voidaan ilmoittaa työn yhteydessä havaituista väärinkäytöksistä sekä organisaatioiden sisällä että tarvittaessa suoraan viranomaisille. Tavoitteena on myös suojata väärinkäytösten ilmoittajia esimerkiksi irtisanomiselta.

Sekä yksityisellä että julkisen sektorin organisaatioissa tulisi olla malli, jolla voitaisiin ilmoittaa korruptiosta tai muusta väärinkäytöksestä. Yksityisellä sektorilla vaatimus koskisi yrityksiä, joissa on vähintään 50 työntekijää tai joiden vuotuinen liikevaihto on vähintään 10 miljoonaa euroa. Pienillä yrityksillä tai kunnilla ei olisi ehdotuksen mukaan velvollisuutta luoda ilmoituskanavia. Julkisella sektorilla velvollisuus koskisi valtionhallintoa, alue- ja maakuntahallintoa ja yli 10 000 asukkaan kuntia.

Organisaatioiden sisäisten ilmoituskanavien lisäksi jäsenvaltioissa tulisi olla myös ulkoinen, viranomaisten ylläpitämä ilmoituskanava, jolla väärinkäytöksistä voi ilmoittaa luottamuksellisesti. Tämän toteuttamiseksi jäsenvaltioiden tulisi nimetä toimivaltaiset viranomaiset.

Direktiivin mukainen suoja ei kattaisi ilkivaltaisten tai perättömien ilmoitusten tekijöitä tai aiheetonta maineen vahingoittamista. Direktiiviehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden tulisi myös kertoa kansalaisille uusista säännöistä ja antaa viranomaisille koulutusta väärinkäytösten ilmoittajien kohtelusta. Sitä, kuka tulkitsee ilmoituksia ”aiheettomiksi maineen vahingoittamisiksi” tai vastaaviksi, ei Oikeusministeriön tiedotteessa kerrota.

Lähde: Oikeusministeriö

3 thoughts on “Väärinkäytöksistä ja korruptiosta ilmoittaville laajaa suojelua EU-tasolta – Vain EU lainsäädännölle?

 • 24.6.2018 at 11:52
  Permalink

  Onko tässä todellisuudessa naamioitu EU-STASI jolla tullaan kitkemään ”väärinkäyttäytymistä”?
  Pavel Morozov ja poliisileijona antoivat asiasta esimakua…

  Reply
 • 24.6.2018 at 12:52
  Permalink

  Eräskin EU:ssa toimiva kyseisen ”kaatopaikan” tilintarkasta erotettiin virastaan muitta mutkitta hänen tuodessa ilmi raha epäselvyydet tuon puljun toiminnassa, johon olivat syyllistyneet itse mepit ja määrältään ”meren mutainen” virkakunta, joita riittää aina peseenraapijoiksi saakka liksalla, jotka ovat yhtä sunnattomat ja loppumattomat kuin itse tuon ”baabelin torni -laitoksen” tyhmyys, vaikka siellä onkin sen seitsemänsataa tulkkia ja tulkin tulkkia.

  Reply
 • 24.6.2018 at 13:20
  Permalink

  ¨Minä tässä Häkkäselle ilmoitan ”väärinkäytöksistä” pankkimaailmassa; ellei jopa puhuta rikoksista !

  Rikoksen tekijä : Suomen eduskunta / laki 444/2012 ( miljardien varastaminen pankki vakuutulsiatoksille ).

  Julkinen todiste / todistajat : Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurhat aiotaan kaapata.

  Miksi ja miten miljardiomsisuus varastettiin pankki-vakuutuslaitoksille :

  Saamalla sekunnilla, kun laki 444/2012 astui voimaan fuusoiovat pankit vakuutulsiatosten kanssa vuoden 2012 tasearvoilla.

  Tämä jätti huomioimatta, että laki 444/2012 poisti vakuutulsiatosten taseista jopa 3 miljardin velan tehden sittä jopa 6 miljardia ”vapaata pääomaa”.

  Tällä varkaudella ja fuusiolla Suomen pankit selvisivät EU-stressitesteistä … ja samalla syntyi kymmeniätuhnasia työttömiä lisää suomeen investointivaraojen varkauden seurauksena .

  Miksi miljardivarkaus oli mahdollinen ?

  Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.”.

  Jorma Heikkinen. ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” Rahalla on saatu ”omanlaista lainsäädäntöä”.

  Laki 444/2012 ”vaati” seurakseen myös VALTIOPETOKSEN varkauden tutkinnan estämiseksi :

  Julkinen lakitoetokanta Finnlex: PL 118 § …Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset …. syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Näytämpä minä yhtenä varkauden kohteena nauttivan suojelua PL 118 §:n kautta ?

  Mm. kirjoitukseni Hs; TurunSanomat… yms. heti poistetaan, jos ne koskevat PL 118 §:n valtiopetosta tai lain 444/2012 miljardivarkautta .

  Ja Eoa päätöksen 876/2/05 kaltainen SYYTEILMOITUKSENI on ollut VKVS:n ”tutkinnassa” 9.12. 2005 lukien . ( rikosilmoitus Porin poliisille 8.9. 2005 ) .

  Siis lainsäädännölliset ihmisoikeusrikokset Suomen LAPSIA; hetero-aviomiehiä ja pienyrittäjiä kohtaan on olleet tiedossa vuodesta 2006 lähtien MYÖS Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle ( EIT 24221/06 Leino versus Suomi … Eoa kanslaipäätös 1350/4/08 … EIT tuomarin jääviyksiä ei voida tutkia ! ).

  archive.is/kimmoleaks.fi sisältää todistteet siittä, etttä täsäkään ”laissa” ei ole kyse mistään muusta kuin em. rikosten peittelystä .

  Jo 2009 nimittäin lähetin tiedot myös Euroopan neuvoston vetoomusvaliokunnalla JULKISTA käsittelyä varten … suomalaishenkilökunta seuloi pois käsittelystä !

  EU siis on kokonaisuudessa RIKOLLISTEN ( mm. Pl 118 §:n ja lain 444/2012 tekijöiden ) suojeluorganisaatio … se vähät välitää EU:n verotettavasta väestöstä !

  P.S. Pl 118 §:n valtiopetoksesta ja lain 444/2012 miljardivarkaudesta ovat tiedon jo edellisetkin ”oikeusministerit” saaneet …sekä useampi ”poliisi” …..

  Miksi poliisi on mukana sallimassa tällaiset julkiset varkaudet ?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.