Jyrki Åland: Maatalouden alasajosta…

Katselen synkkänä tulevaisuuteen. Juhannus keikkuen tulevi ja sadepisarat rummuttaa räystäslautoja. Pitkään saatiin nauttia kesän lämmöstä ja ikävä kyllä myös kuivuudesta. En voi olla ajattelematta miltä suomalaisesta maanviljelijästä tällä hetkellä tuntuu. Lupaukset loistavasta sadosta kaatui kuivaan alku kesään ja sateet tulivat myöhässä, mutta miksi juuri Juhannuksena?

Monet ajattelevat, että ”hyvä vaan, että juhannuksena sataa, niin hukkuneita on vähemmän” Itse asiassa tämäkin on median luomaa illuusiota. Viimeisten kymmenen vuoden aikana juhannuksena on hukkunut keskiarviolta 5,7 ihmistä. Minä en niinkään ole huolissani hukkuneista vaan niistä tuhansista suomalaisista, jotka saa elantonsa maa-, metsä-, ja kalataloudesta. Heille tulevaisuus on synkkä ja eittämättä tulee mieleen, että kuinka moni vakavissaan ajattelee asettaa hamppua kaulan ympärille?

Suomalainen maanviljelijä on suomalaisen sisun esikuva. Vain maanviljelijä, kalastaja tai metsätyöläinen pystyy joka päiväsessä elämässään osoittamaan sinnikkyyttä ja kestävyyttä. Suomi on luonnonoloiltaan armoton. Talvet ovat kylmät, kesät kuumia, jos halla ei vie satoa niin kuivuus viimeistään tai sataa niin saatanasti, että pellolle ei pääse. Näistäkin vielä jollain tavalla selviää.

Maataloutta tuetaan kyllä. Kukapa arvaa, millaisesta byrokratia helvetistä on oikeasti kyse? Esimerkiksi maatalouden tukiopas on Suomessa 150-sivuinen. Suomessa on mittava byrokratia, jota pyörittää sitä varten palkatut ihmiset, mutta vielä paljon suuremman työn byrokratian kanssa tekevät yrittäjät. Yrittäjä joutuu tekemään ilmaiseksi valtavaa halvaannuttavaa byrokratiaa, johon kuuluu kurssit, opiskelut, raportoinnit ja hallinnon velvoitteet. Tämä on tehnyt maa- ja metsätalousyrittäjistä hallintoalamaisia, hallinnollisen nippelilainsäädännön orjia ja taistelua pilkun tarkkaa virkamiestä vastaan.

Moni maanviljelijä sanoo, että he viljelisivät mieluummin ilman maataloustukia, jos tuotteesta saisi oikean hinnan. Ruuan hinta on Suomessa Euroopan korkein, mutta tuottajan saama osuus on mitättömän pientä. Mitä tuottaja saa ruisleivän kilohinnasta? 3 % jää tuottajalle ja vastaavasti liha tuotteissa osuus on maksimissaan 30 %:a. Käytännössä monet teollisuustuottajat ja kauppa tietää mikä on se minimihinta jolla raaka-aine saadaan jalostukseen tai myyntiin. Aika on aina ostajan puolella, koska tuottajan on pakko myydä, jottei tuote pilaannu. Maataloutta tuetaan, jotta ruoka olisi halvempaa, mutta tuet näyttää menevän välillisesti teollisuuden ja kaupan taskuun. Aivan samalla tavalla kuin asumistuki valuu kiinteistöyhtiöiden ja ay- liikkeiden taskuun.

Mikäli luonnonolot, Brysselin herrat tai teollisuuden ostajat ja kaupat ole saanut suomalaista tuottajaa polvilleen, niin viimeistään sen tekee poliitikot.  Vihreät huutaa, että tukipolitiikan lähtökohdaksi on otettu maanviljelijän oikeus harjoittaa kannattamatonta liiketoimintaa. Suomella ei ole enää varaa ylläpitää nykyistä tukijärjestelmää eikä maatalouden nykyinen kannattavuuskriisi ratkea lisäämällä maataloustoiminnan tukia. Kannattamattomille tiloille pitäisi tarjota mahdollisuus lopettaa toimintansa ilman että se johtaa maatalousyrittäjän vararikkoon. Toisaalta tuo sama porukka on valmis lisäämään tuulitukea, joka tiettävästi ei Suomessa työllistä juuri ketään, vaan käy kalliiksi veronmaksajille.

Entä jos Suomesta lopetetaan maataloustukijärjestelmä? Silloin Suomesta loppuisi myös tuotanto. Tällöin tultaisiin tilanteeseen, jossa oman maan tuotanto korvataan tuonnilla, mikä tarkoittaisi valmiita tuotteita, ei raaka-ainetta. Elintarviketeollisuuden alasajo lopettaisi paljon muitakin kuin maatalouden työpaikkoja.

Tätä kirjoittaessa mieli vain synkkenee ja ajatuksiin tulee Franklin Rooseveltin sanat virkaanastujaisissaan. ”Ainoa asia, jota meidän on syytä pelätä, on pelko itse – nimetön, syyttä ilmestyvä, todistamaton kauhu, joka halvaannuttaa tarvitut ponnistukset ja kääntää kehityksen taantumaan.” Miksi näin? Suomen luonnonvarojen käytöstä tällä hetkellä päättää Euroopan Unioni ei siis Suomi. Metsää ei saa hakata – koska hiilinielu, Kalastaa ei saa – koska kiintiöt ja maata ei saa viljellä – koska liian pienet tuotantomäärät.

Varsinkin tällä hetkellä EU laatii budjettia vuosille 2021–2027. EU-komissiosta on jo ennakoitu, että leikkuriin joutuisivat budjetin ehdottomasti isoimmat menoluokat eli maatalous ja aluerahat, joihin on kaavailtu kuuden prosentin leikkausta ja tarkoituksena ohjata maatalous sinne missä tuotanto on halvempaa. Aikanaan myös Neuvostoliitossa tehtiin näitä samoja ja hienoja tehostamispäätöksiä, jotka sittemmin johti maataloustuotannon romahtamiseen ja sitä kautta elintarvikepulaan.

Mikäli menetämme suomalaisen maatalouden, niin samalla menetämme itsemääräämisoikeutemme siitä, mitä me haluamme syödä, miten se on tuotettu tai kuinka puhdasta ruoka on tai saammeko edes mitään syötävää. Nyt kun ajelet Suomen kesässä ja se saatanan traktoripiru tukkii liikenteen, niin mitäs jos ohittaessa heität vaikka kättä lippaan. Sillä tuo landepaukku on paljon vartijana ja suomalaisen sisun perikuva. Ihminen joka käy taisteluaan kaikessa hiljaisuudessa.

Suosi suomalaista, potki ulkolaista. Pidetään yhdessä huolta siitä, että Suomesta löytyy jatkossakin itse tuotettua ruokaa. Oikein mahtavaa Juhannusta.

Jyrki Åland

27 thoughts on “Jyrki Åland: Maatalouden alasajosta…

 • 21.6.2018 at 18:18
  Permalink

  Suomessa ei ole sentään EUn korkein ruuan hinta, vaikka tuet ovat maailman suurimmat. Tanskassa on ruoka Suomea kalliimpaa. Myös Norjassa ja Sveitsissä on kalliimpi ruoka kuin Suomessa.
  Hirveästi syytetään brokratiasta jostain syystä EUta. Suomi sai EU neuvotteluissa erioikeuden maksaa kansallisia tukia ohi EUn bujetin. Brysselin kautta kiertää vain pieni osa tukirahoista, ehdoton valtaosa tulee veronmaksajien taskuista.
  Ruotsissa ei ole kansallista tuke ja tukien mää ä on 21 % maataloustuotannosta. Suomessa tukia on 59% maataloustuotannosta.
  Suomen virhe on että edelleen panostetaan bulkkituotteisiin, mutta tuotanto-olosuhdeiden takia laatu jää maailman pohjoisimmassa maatalousmaassa selvästi huonommaksi ja sadot murto-osaan, kuin suotuisemmassa ilmastossa. On muutamia kasveja, jotka hyötyvät Suomen valoisista kesistä, nämä ovat yleensä yrtti ja maustekasveja, kuten kumina. Suomi tuottaa jopa neljäs osan maailman kuminasta ja on maailman suurin kuminan viejä.
  Tällaisiin kannattaisi panostaa enemmän, suomalainen kumina on keski-eurooppalaista kolme kertaa aromaattisempi.
  Tosin kuminan viennissä ei juuri ole kansantaloudellista hyötyä. Sitä tuetaan kuitenkin enemmän kuin viljakasveja ja kaikesta tuotannosta lähes 60 % prosenttia on tukea, niin ei ole järkevää käyttää kahta euroa kuminan kasvattamiseen ja myydä se ulkomaille yhdellä eurolla, en usko että kuminan jalostusteollisuus on Suomessa kummoinenkaan työllistävä sektori.

  Reply
  • 21.6.2018 at 19:44
   Permalink

   Norjassa ja Sweitsissä ei ole juurikaan omaa maataloutta, jolla voisi ruokkia koko kansakuntaa. Mitä tulee byrokratiaan niin muissa maissa on vähemmän byrokratiaa ja johtuu osaltaan ettei kansallisiatukia juurikaan ole. Kaikki tuo byrokratia ja hallinto on pois työajasta. 2015 Suomen edustajat kokosi Brysseliin näyttelyn, johon oli laitettu yhden maitotilan lomakkeet pituutta tuli 25 metriä ja siinä ei ollut edes kaikki vuoden lomakkeet.
   EU:n varoista tukea maksettiin vuonna 2017 noin 862,8 miljoonaa ja kansallisista varoista 1 125,5 miljoonaa euroa ja Tuensaajia oli yhteensä 60 481. Suurin osa tuensaajista oli maatiloja, joita oli 54 118 muut tuensaajat olivat hanketoimijat, yritykset, kunnat, järjestöt sekä kauppa ja teollisuus, neuvonta sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot.
   Väitän, että puhtaalle suomalaiselle ruualle on kysyntää ulkomaillakin, kunhan raaka-aine jalostetaan tuotteeksi.

   Reply
 • 21.6.2018 at 18:27
  Permalink

  Vastauksena siihen ”Miksi juhannuksena sataa” on se että juhannuksen aikoihin pasaatituulet kääntyvät puhaltamaan pohjoisesta. Ne puhaltavat joka viides viikko pohjoisesta jolloin sieltä tulee sekä kylmää ilmaa että kosteutta pilvien muodossa.

  Jos on ollut hereillä peruskoulun maantiedon tunnilla niin tämä asia pitäisi olla selvä. Juhannuksesta alkaa joka vuosi sadekausi. Jos ei ala, niin se on poikkeuksellinen vuosi. Tämä on osa kiinteää luonnon kiertokulkua.

  Reply
 • 21.6.2018 at 19:02
  Permalink

  Kyllä maatalaustukiin on varaa, kun jätetään pankit ja vakuutuslaitokset tukematta ja niille varastamatta ! Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurhat aiotaan kaapata.

  Eli jopa 3 miljardia Suomen tervehdyttämiseen tarvittavaa pienyritysten omaisuutta / investointivaraa varastettiin pankki-vakuutuslaitoksille 1.1. 2013 ”lailla 444/2012”.

  Nyt tätä varkautta paikataan leikkaamalla kaikkialta muualta mistä pitäisi eli ylisuurista virkamiespalkoista ja virkamiesmääristä .

  archive.is/kimmoleaks.fi

  Reply
 • 21.6.2018 at 19:53
  Permalink

  Yli 30 vuotta vanhoilla koneilla tehdään ,ja jos yksi hajoaa,otetaan toinen tilalle,näin toimimalla pääsee nollatulokseen 30 ha tilalla,elämiseen otetaan rahat urakoinnilla ja jossa on paljon uudempi kalusto,ja emäntä töissä tilan ulkopuolella, pärjäillään kunhan pitää maatalouden kulut kurissa ,tosin yhteiskunnalle olemattomat investoinnit ovat huono asia,mutta mitä siitä?

  Reply
  • 21.6.2018 at 20:48
   Permalink

   Aika moni tilallinen vaihtaa traktorin uuteen ennenkuin on edes 1500-2000h tuntiakaan mittarissa. Samoin moni kone rikottu ihan silläkin, että huollot laiminlyödään ”säästön” nimissä. Esim. etuakseleita on rikottu, kun jätetty rasvaamatta ajallaan. Remontin hinta 10Teur.

   Reply
   • 21.6.2018 at 22:51
    Permalink

    Alkaa muuten tehot loppumaan noista 30-vuotta vanhoista koneista, myös hyvin äkkiä nykyään. Nykyään on jopa 4-sylinterisissä traktoreissa vakiona 140-160hv/600-700nm tehot. Myös 200-300hv traktorit yleistyneet tiloilla. Samoin nykyajan kylvökoneissa, paalikoneissa yms..on kaikenmaailman GPS ja isobus järjestelmät, jolloin työlaitetta voidaan ohjata traktorin joustick hallinnalla suoraan ja etukuormaajaa samoin. On myös GPS-toimivat automaattiohjaukset joissakin traktoreissa.

    Reply
    • 22.6.2018 at 05:37
     Permalink

     Tiedätkä paljonko tuollaiset maksaa?
     Tuon yhdistelmän, traktori+työkone, hinnalla ostat milloin vain omakotitalon.
     Ei niitä joka tilalla ole.

     Reply
     • 24.6.2018 at 22:29
      Permalink

      Totta kai tiedän, mitä uusi traktori maksaa, kun olen parillakin sellaisella ajanut. Noiden lähtöhinnat ovat 80Teur luokkaa. Yksi uusi 130 CVX Case maksoi yli 100Teur. Myös T6 new hollannissa taisi hintalappu olla muistaakseni yli 80Teur. Nykyinen niittomurskainkin maksaa helposti 100Teur.

 • 21.6.2018 at 21:13
  Permalink

  Maatalousyrittäjiä on turha mollata ja kadehtia.
  Siitä vaan viljelijäksi tai karjankasvattajaksi jos se kerran on kultakaivos.
  Todellakin tuet menevät väliportaille ja kaupalle, turha viljelijöitä syyttää.
  Suomalainen tuotanto on puhdasta ja viljelijä palkkansa ansainnu

  Reply
  • 21.6.2018 at 22:59
   Permalink

   6-huono vuosi viljelijöillä menossa ja kadehtia pitäisi ?….Minua ei ainakaan käy kateeksi paljoakaan noiden miljoonavelat ja olla kiinni tuossa hommassa 24/7. Vapaapäiviä ei ole suunnilleen koskaan ja lypsylle lähdettävä joulunakin kello 5.

   Vähänkin jos on järkeä päässä niin kiertää suosiolla maanviljelyn kaukaa, eikä todellakaan ala sitä edes kokeilemaan. Maatilojen tuloista taitaa tulla suurinosa tukien muodossa, että se siitä ”palkasta”. Ei muitakaan kannattamattomia yrityksiä noin tueta.

   Reply
   • 22.6.2018 at 10:38
    Permalink

    Leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä, eikö niin? Mielestäsi suomalainen ruoantuotanto voidaan siis lopettaa? Itse nostan hattua jokaiselle maanviljelijälle joka viitsii tässä eu-helvetissä vielä viljellä. en pidä tuollaisesta luuseri asenteesta

    Reply
    • 24.6.2018 at 22:33
     Permalink

     Samalla tavalla ne turveyrittäjätkin menevät sateisena kesänä kohti uusia pettymyksiä. Se on voi harmi kun et asenteestani pidä. No elämä on.

     Reply
 • 21.6.2018 at 21:51
  Permalink

  Surullista procols of zionin mukaan mennään kohti täydellistä orja yhteiskuntaa.

  Reply
 • 21.6.2018 at 22:03
  Permalink

  Olennaisin asiahan on sotilaallinen ruokahuoltovarmuus. Se on itsenäisyyden tukipilari. Tukijärjestelmä ei toimi oikein jos kotimainen maksaa kaupassa enemmän kuin ulkomainen.

  Tukien ja säädösten yhdistelmä pitäisi olla sellainen, että kotimaista kannattaa tuottaa ja se on kaupassa aina se edullisin vaihtoehto. Minkään mielikuvamarkkinoinnin varassa se ei saisi olla, että ostakaa kotimaista, koska muka kylmässä Suomessa kasvatettu maistuu paremmalle kuin välimereltä tuleva… tai että se on isänmaallista ostaa kalliimmalla.

  Reply
 • 21.6.2018 at 23:15
  Permalink

  Lisäksi voitaneen todeta, että karjanlanta-vetoisen perheviljelyn kultakausi 1900-luvulla oli suomalaisen kulttuurin omaleimaisuuden ja tervehenkisyyden kulta-aikaa. Vain maataloissa kasvatetut reippaat ja riuskat pojat pystyivät pärjäämään Stalin laumoille 1940-luvulla. Ja mitä motivaatio maanpuolustukseen syntyi omin käsin viljellyn kotikonnun puolustamisesta. Myös henkisen kulttuurin viljelyssä kunnostauduttiin ja terveet kristilliset arvot olivat hyvässä huudossa. Talkoohenki oli suomalaisen kulttuurin kukoistuskauden kaunein kukkanen ja kenties myös maailman paras sosiaaliturvajärjestelmä, kun mökkien mummoista huolehdittiin. (Tietenkin oli myös hallaa, katovuosia, syöpäläisiä, vaivaistaloja, viinanpolttoa ja taksvärkkejä herrastaloille, mutta se on nyt eri juttu).

  Maaseudun tyhjennys oli meillä kasvottomaan globalisaatioon ja väestön pankkimafian kirjaimelliseen orjuuteen ajautumisen alku.

  Reply
 • 21.6.2018 at 23:25
  Permalink

  Edellä tuet maataloudelle noin 2 miljardia ja tiloja 60000. Tuet tilaa kohti siis keskimäärin 30000€. Luulisi maatalouden voivan erinomaisesti, ellei jossakin ole pahasti vikaa. kun tiloja eteläisessä suomessa katselee, niin näyttääkin menevän todella hyvin.

  Reply
  • 22.6.2018 at 05:43
   Permalink

   Tuen saajiin kuuluu mm. Vapo
   Tuki riippuu lähinnä pinta-alasta.
   Ja tuki summa ei ole yhteneväinen kaikille, eri tukimuodot vaikuttavat paljon.

   Reply
 • 22.6.2018 at 02:31
  Permalink

  Jyväjemmarien maineen on pilannut se että veronmaksajien ostamilla koneilla poljetaan OIKEIDEN yrittäjien hintoja mm. Tienaurauksissa, maanrakentamisessa, metsäkonetöissä jne jne. Maanviljelijöiden verovähennysoikeus on aivan omaa luokkaansa ja tätä käytetään röyhkeästi hyväksi myös sellaisia laitteita ostettaessa millä tehdään kuitittomia kuutamo-urakoita sellaisilla hinnoilla ettei niistä pysty kilpailemaan edes omilla rahoillaan laitteet/tarvikkeet hankkinut ”pimee-duunari” Maaseudulla ikäni asuneena ja näistä veivailuista kärsimään joutuneena ei myötätuntoa tukijussien jatkuvalle ”ei kannata” itkemiselle löydy. Olisiko aika nousta sieltä uuninpankolta ja katsoa peiliin? -Jos omaa ”yritys”toimintaa ei saa pyörimään muuten kuin tukirahoilla ja varastamalla oikeiden yrittäjien työmaat niin on syytä lopettaa välittömästi.

  Ja mitä byrokratiaan ja ”kyttäämiseen” tulee on maajussien valitus täysin perusteetonta jos verrataan vaikkapa yksityisyrittäjänä omaa autoa ajavaan kuljetusyrittäjään jonka jokainen liike työpäivän aikana rekisteröityy piirturiin ja jopa kusella käyminen on mietittävä ettei minuutilleen määrätyt työ, lepo tai ajoajat ylity mikä voi johtaa useiden päivien ansioiden menetykseen seuraavassa poliisin yllätyskontrollissa. Ei taida virkavalta maajusseja kovin usein kesken päivätorkkuja häiritä saati tulla työmaalle sakottamaan jos Valtralla on vedelty varttitunti pidempää mitä laki sallii? Lisäksi kuljetusYRITTÄJÄN on noudatettava erillistä työaikalakia, käytävä ja kustannettava itse pakolliset ammattipätevyyskurssit, liikenneluvat, erikoiskuljetusluvat, lastaus ja purkupaikoille pääsyyn vaadittavat kurssit jne. Myös kaluston ylläpito ja siihin tarvittavat laitteet on tehtävä itse mikäli aikoo saada itselleen jonkinlaista palkkaa. Jos ajoa ei ole eikä kardaani pyöri niin rahan tulo loppuu välittömästi -vain tehdystä työstä maksetaan eikä tasaisin väliajoin tilille napsahtavasta tuesta kannata edes nähdä unia.

  Onko se maanviljelijän elo kuitenkaan niin ”rankkoo ja kamalata” mitä he jatkuvalla valittamisella antavat ymmärtää? Missä muussa ”yrittämiseksi” luokitellussa työssä on takuuvarma rahantulo työmäärästä riippumatta? Ja onko se papereiden täyttely tätä etuisuutta vastaan niin suuri panostus että siitä kannattaa nillittää?

  Selvää on kuitenkin se ettei ruuan hintaa enää voi nostaa senttiäkään, kansallisia tukia on saatava laskettua ja EU-tukineuvotteluissa ei voi käydä ”lehmänkauppoja” jotka lisäävät muiden suomalaisten velvoitteita.

  Näillä mennään!

  Reply
  • 22.6.2018 at 10:41
   Permalink

   mitä itket? hanki maatila ja ala viljellä,

   Reply
   • 22.6.2018 at 10:44
    Permalink

    ja voin kertoa sensuroimattoman totuuden sinullekkin. sinunlaiset nillittäjät eivät pärjää maanviljelijänä 😀

    Reply
    • 25.6.2018 at 17:54
     Permalink

     Ehkä nillittäjillä on järkeä olla aloittamatta maanviljelyä. Ei nuo nykyisetkään viljelijät mitään ruudinkeksijöitä ole, ainakaan sen perusteella miten koneita hajotetaan. Traktori/konemyyjänkin mukaan noille ei pitäisi antaa lapiota monimutkaisempaa työkalua, ja tuo kuulema on täysin totta.

     Sensuroimaton Totuus kirjoitti tuossa täysin asiaa.

     On sen kumma kun metsäkonekin kestää 15 000-20 000h tehdä töitä 8-9h/päivä, ennen vaihtoa ja nämä saa traktorit rikki alle 3000h käytöllä. Turvesuollakin ajavat kesällä vanhoilla traktoreilla hyvällä säällä yli 24h/vuoro.

     Reply
 • 22.6.2018 at 05:48
  Permalink

  Se ajo aika on ennenkaikkea liikenneturvallisuutta! Älä nilitä.
  Eikä se papereiden täyttely, vaan se eri direktiivien noudattaminen. Yksi pieni virhe ja maksat koko tuen takaisin korkojen kera.

  Reply
 • 22.6.2018 at 12:15
  Permalink

  Kun laivaliikenne Itämerellä katkeaisi jonkin suuren konfliktin vuoksi, niin mistäs se leipä repäistäisiin ilman omaa maataloutta?!
  Talvella 1941-42 Suomessa kärsittiin nälkää, kun Talvisodassa oli menetetty silloisesta peltoalasta huomattava osa.

  Reply
 • 22.6.2018 at 12:33
  Permalink

  Kun Suomen läpeensä korruptoituneet poliitikot myivät polkuhintaan eli melkein lahjoittivat Kemiran lannoitetehtaan plus n. 30 miljardin euron fosforiesiintymän norjalaiselle Yaralle, niin suomalaisten maanviljelijöiden lannoitteiden hinnat moninkertaistuivat ja ne oli pakko siirtää ruoan hintoihin. Kiitos korruptoitujen poliitikkojenmme maksamme fosforikaivoskaupan aiheuttamaa huomattavaa lisähintaa ruoassamme edelleen.

  Reply
 • 22.6.2018 at 12:48
  Permalink

  Jos maanviljelys olisi mukavaa ja helppoa, sen työn tekisivät EU:n herrat ja rouvat, jotka ovat itse niitä varsinaisia syöttiläitä, joita kukaan ei tarvitse, koska se mitä he tekevät on silkkaa vahinkoa ja ihmisten elämän hankaloittamista päätöksillä ja direktiiveillä, joiden rinnalla Hölmöläis tarinatkin ovat järkeä täynnä.
  Mitä tulee maanviljelijöihin eli sosiaalidemokraattien 1960-luvulla lanseeraamaan: ”Tapa talonpoika päivässä” – mainoslauseeseen, voi yhtä kaikki sanoa, että pitää olla vähän hullu, joka alkaa maanviljelijäksi. Se on pätenyt jo ennen EU-aikaa ja varsinkin nyt kun olemme tuossa epädemokraattisessa järjestössä, jota voi hyvällä syyllä kutsua hirviöksi – jolloin maanviljelijöiden ajasta ja voimavaroista menee suuri osa lukuisten jonnin joutavien byrokraattien palvelemiseen ”kynähommissa”, jotka täytyy olla täytetyt pilkulleen, eikä minkäänlaista pikkuvirhettä anneta anteeksi, vaan sanktiot ovat aina tuntuvat ja jopa voivat viedä viljelijän kurimukseen, koska marginaalit ovat pienet. Tähän vielä lisätään EU-tarkastajat, jotka suomalaiseen tapaan vetävät kaiken niin kireälle, että soi kun vastaavasti Etelä-Euroopassa ”laidat vuotavat” tarkastajien toimesta ja sikäläiset viljelijät saattavat huijata EU:ta vuosikausia ennen kuin se tulee ilmi, eikä heitä paikalliset viranomaiset hirtä siihen paikkaan kuten yli-innokkaassa viranomaismaassa Suomessa, sillä siinähän meneen se ”Suomen maine”, josta herramme ja rouvamme ovat niin tarkkoja suomalaiskansalliseen tapaan ollaan: ”Mitä meistä ajatellaan”.
  En kannata missään osassa Eurooppaa suoraa vilppiä, vaan puhdasta peliä, vaikkakin se on epäkesko toive, sillä korruption päämaja Bryssel on kuin talvehtivien käärmeiden käärmeenpesä, jossa käsitteitä: Oikeus, rehellisyys ja kohtuus ei tunneta lainkaan, sillä nuo kaikki hyveellisyyttä käsittävät sanat ovat unohdetut meppien ”kielipäästä”.

  Reply
 • 22.6.2018 at 22:08
  Permalink

  Eroamalla Mafia-järjestä EU:sta ja ottamalla oma kansallinen kultakantaan sidottu valuutta käyttöön myös maatalous saataisiin kuntoon. Itsenäisenä tasavaltana Suomi voisi myös käydä kauppaa itä naapurin kanssa. Esim. Pietarissa 5 miljoonaa suuta odottaa juustoa ja muita maataloutemme herkkuja.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.