Huonoja uutisia: Juhannuksena sataa ja sinilevää on tarjolla tavallista enemmän

Keskikesän juhlaa vietetään huomenna ja lauantaina. Perinteisesti juhannusta juhlitaan ulkosalla mm. kokkoa katsellen, mutta tänä vuonna, mikäli kokot saadaan syttymään, kannattaa juhlaväkeä kehoittaa ottamaan sadevaatteet matkaan. Sadetta on juhannusaattona  nimittäin luvattu lähestulkoon koko maahan. Paikkakunnasta riippuen myöskin saunakylpemiseen perinteisesti liittynyt uintireissu kannattanee jättää väliin. Sinilevää on lämpimän toukokuun vuoksi havaittu tavallista enemmän.

Juhannusaattona vettä sataa Helsingistä Vaasaan ja Turusta Kuopioon. Tällä hetkellä kuivana saattaa säilyä esimerkiksi Lappeenrannassa ja Inarissa mutta muualla sateen todennäköisyys on suuri. Ukonilmasta nautiskelevat voivat sen sijaan suunnistaa Tampereelle.

Mikäli vesisade vetää mieltä matalaksi, kannattaa muistaa, että vuonna 2014 satoi lunta. Lämpötilat liikkuvat koko maassa 11 ja 19 asteen välissä. Viileintä on vaasassa ja lämpimintä Kuopiossa.

Sinilevätilanne on tänä vuonna keskivertoa pahempi

Ely-keskuksen mukaan sinileväkukintoja on havaittu laajalti ympäri valtakunnan. Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet viime viikkoina Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta eteläisellä rannikkoalueella on esiintynyt sinilevää on esiintynyt paikoitellen. Hieman sinilevää esiintyi yhteensä 15 havaintopaikalla ja kahdella havaintopaikalla sitä esiintyi runsaasti. Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet runsaita sinileväkukintoja yhteensä kolmelta havaintopaikalta.

Sinilevän suhteen viisainta on suunnata Oulun alueelle, josta ei paikallisen ympäristöviranomaisen mukaan ole löytynyt ainoatakaan sinilevä-rantaa ja kaikki rannat ovat toistaiseksi uintikelpoisia. Myöskään Helsingistä ei viimeisimpien tietojen mukaan ole löytynyt sinilevää.

Lähde: ELY-keskus, ouka.fi, juhlapyhät.fi, hel.fi

2 thoughts on “Huonoja uutisia: Juhannuksena sataa ja sinilevää on tarjolla tavallista enemmän

 • 21.6.2018 at 13:44
  Permalink

  Lisättäköön noihin huonoihin uutisiin vielä, että Juha Sipilä on edelleen pääministeri.

  Reply
 • 21.6.2018 at 15:52
  Permalink

  Sade juhannuksena on normaalia kuten lukuisat hukkuneet humalaiset ja sohvaperunana talven viettäneet tosimiehet, jotka päättävät uida järven yli vastarannalle. Veneessä seisomaan nouseminen ”perustarpeen” ”lain lukuna” ja sen kesken ”toimituksen” molskahtaminen veteen kuuluu myös suomalaisiin ”juhannus
  taikoihin”, jotka joskus päättyvät onnellisesti ainoastaan kastumiseen ja pikku flunssaan, sillä lämpötilathan ovat kautta Suomen tuossa nollan tienoilla.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.