Irakin, Afganistanin ja Somalian tilannekatsaus päivitetty – Pääsääntöisesti palautuksille otollisia maita

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilannetta koskevat tilannekatsauksetAfganistanissa ja Somaliassa tilanne on pysynyt epävakaana. Myös Irakissa on useita alueita, joissa väkivalta on edelleen korkealla tasolla. Toisaalta esimerkiksi aiemmin ISISin hallinnassa olleessa Mosulissa tilanne on aiempaa vakaampi ja paluumuutto alueelle on jatkunut.

Turvapaikanhakijalle myönnetään kansainvälistä suojelua aina, jos häntä uhkaa henkilökohtainen vaino tai vakava haitta kaikkialla kotimaassaan. Se, että aikuinen tai Suomeen ilman huoltajaa tullut alaikäinen turvapaikanhakija ilmoittaa olevansa kotoisin näiden kolmen maan joltakin tietyltä alueelta, ei ole automaattisesti peruste kansainvälisen suojelun saamiseen.

Turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan aina henkilökohtaisesti. Jokaisen kohdalla selvitetään, uhkaako juuri häntä vaino tai vakava haitta, jos hän palaisi kotimaahansa. Jos uhkaa, selvitetään myös se, onko hänen mahdollista asettua asumaan kotimaassaan toiselle alueelle, jossa kyseistä uhkaa ei ole.

Kuitenkin tätä niin sanotun sisäisen paon mahdollisuutta arvioidaan aina niin, että hakijan henkilökohtaiset olosuhteet otetaan huomioon. Jos hakijana on vaikkapa yksin tullut alaikäinen tai vailla turvaverkkoa oleva yksinäinen nainen, hänen ei edellytetä pakenevan maan sisällä. Sisäistä pakoa ei myöskään sovelleta, jos hakija joutuisi kotimaassaan maansisäisten evakkojen leiriin asumaan. 

Maakohtaisia huomioita

Nyt päivitetyn arvion mukaan Irakissa ei ole tällä hetkellä alueita, joilla aseellinen väkivalta olisi niin äärimmäistä, että kuka tahansa alueelle palaava olisi vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi. Kun turvapaikanhakijan hakemusta ratkaistaan, otetaan kuitenkin aina huomioon, että hänen henkilökohtaisissa olosuhteissaan voi olla seikkoja, jotka altistavat väkivallalle muuta väestöä enemmän.

Afganistanin turvallisuustilanne on pysynyt tänäkin vuonna epävakaana. Maan tietyissä osissa mielivaltaisen väkivallan uhka on äärimmäisen korkea, eikä niihin palauteta ketään.

Näitä alueita ovat edelleen:

 – Helmandin maakunta

 – Uruzganin piirikunnat Tirin Kot, Dehrawud ja Chora

 – Nangarharin maakunnan eteläiset piirikunnat Achin, Kot, Nazyan, Chaparhar, Bati Kot, Pachir wa Agam, Khogiani ja Deh Bala/Haska Mina

 – Kandaharin maakunnassa piirikunnat Ghorak, Khakriz, Maiwand, Nish ja Shah Wali Kot.

Poliittista ilmapiiriä Afganistanissa leimaavat lokakuussa pidettävät parlamentti- ja paikallisvaalit. Kapinalliset ovat jatkaneet hyökkäyksiä siviilikohteisiin etenkin Kabulissa. Iskuja on suunnattu kansainvälisten ja valtiollisten toimijoiden lisäksi shiiavähemmistöä, toimittajia, uskonoppineita ja vaalien järjestämisessä mukana olevia tahoja vastaan.

Somalian ihmisoikeus- ja turvallisuustilanne on pysynyt vaikeana. Hankalin tilanne on Somalian etelä- ja keskiosissa, missä al-Shabaabin ja hallituksen välinen taistelu on jatkunut. Myös pääkaupunki Mogadishun turvallisuustilanne on pysynyt epävakaana. Tilanne ei kuitenkaan ole sellainen millään alueella Somaliassa, että jokaiselle sieltä kotoisin olevalle henkilölle olisi perusteita antaa turvapaikka tai myöntää toissijaista suojelua ainoastaan kotipaikan perusteella. Jokaisen turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan henkilökohtaisesti.

Lähde: Migri

13 thoughts on “Irakin, Afganistanin ja Somalian tilannekatsaus päivitetty – Pääsääntöisesti palautuksille otollisia maita

 • 20.6.2018 at 16:00
  Permalink

  Myös Suomessa on vaarallisia alueita, varsinkin lapsille ja naisille.
  Joten koulu on vaarallinen alue, paikoitellen.

  nyt tulee valita, kenen turvallisuus on Suomalaisten tärkein huoli, Suomalaisen naisen / lapsen vai somalin.

  Reply
  • 21.6.2018 at 17:11
   Permalink

   Hyviä kysymyksiä, joihin vain saa maanpetturi -hallitukselta raivostuttavia vastauksia.
   Aivan samoin kuin ”middle in nowhere” suhtaudutaan vanhempien huoleen lapsistaan susien ja karhujen suhteen, jotka tulevat kuistille norkoilemaan vain siksi, ettei noiden elukoiden ole 40-vuoteen tarvinnut pelätä kuin toisiaan.

   Reply
 • 20.6.2018 at 16:13
  Permalink

  No niin. Jos pakoloisten kotimasta löytyy edes neliö turvallista aluetta, sinne vaan takaisin. He ovat omien valtioidensa vastuulla, eikä suomalaisilla ole mitään vastuuta heistä enää.

  Reply
 • 20.6.2018 at 18:34
  Permalink

  Somalit matkaan vaan. Ja irakilaiset. Ja kaikki muutkin.
  Mikä onnen päivä, pääsee kotiin!

  Reply
  • 21.6.2018 at 17:12
   Permalink

   Toivottavasti on edes nakit mukana. Sika-Soinihan syö paremmissa pöydissä hyvin uskonnollisia illallisia.

   Reply
 • 20.6.2018 at 18:35
  Permalink

  Luulisi matujen ilahtuvan. Suurempi ilo tietysti meille suomalaisille.

  Reply
 • 20.6.2018 at 23:29
  Permalink

  Jos tänne tunkeutunut muukalainen aiheuttaa kantasuomalaisille turvattomuutta, niin hänet on viipymättä palautettava lähtömaahansa täysin riippumatta onko se maa turvaton tai turvallinen.

  Reply
 • 21.6.2018 at 04:01
  Permalink

  Mitä merkitystä näillä ”selvityksillä” on yhtään mihinkään kun nämä spedet saa jonkun 5-10 tunkeutujaa viikossa lähtemään ja niistäkin osa lennätetään takaisin kun pelottaa ja jännittää niin ettei saada yksinkertaisintakaan työtehtävää suoritettua. Tänne kuulumattomien muukalaisten määrä lisääntyy suomessa päivittäin ja se on ainut luku millä on merkitystä.

  Reply
 • 21.6.2018 at 06:06
  Permalink

  Jos joku ”pakenee sotaa ja vainoa ” tuhansia kilometrejä ohi naapurimaidensa, niin kyseessä ei ole todellinen turvapaikan tarve vaan loiseläinten vaellus. Keskustan, kokoomuksen, sinisten, vasemmiston, vihreiden, rkp:n ja sdp:n poliitikkojen ja heidän äänestäjiensä tyhmyys on ehtymätön luonnonvara. Nämä mukasuvaitsevaiset laumasieluiset maailmanhalaajat jotka uskovat YLE:n ja sanomien valeuutisointiin.

  Reply
 • 21.6.2018 at 17:08
  Permalink

  Keitä varten noitakin mieliala katsauksia oikein tehdään?
  Eipä tarvitse asiaa kovinkaan paljoa väännellä kun sanoo, että mitä paremmat olot ”pakolaisten” kotimaissa ovat. Sitä enemmän heistä on pidettävä kiinni, että pysyvät täällä suomalaisten elättettävänä ja vankiloiden täytteenä. Väkivalta noissa nk. ”kriisimaissa” on arkipäivää ja todellisuutta siksi, että niissä vain asioita hoidetaan kalasnikovilla eikä diskuteeraamalla, josta hyvänä esimerkkinä on kaoottinen Ruotsin tilanne. Kenties kanta -svenssonit pysyisivät jonkinlaisessa ”kuosissa” pehmeälläkin kädellä ja munattomalla poliisi
  toiminnalla, koska kaikki ruotsalaiset ovat homoja ja kun kuuleekin ruotsalaisen kiroavan äidinkielellään. Se lähinnä naurattaa ja muistuttaa enemmänkin pikku-tytön polkemista jalkaa kaupan lattiaan karkkihyllyn äärellä, joka tietenkin on aivan turhaa esitystä, mutta edes kerran elämässään ruotsalainen ottaa tiukan ja ehdottoman kannan johonkin asiaan. Tuon uhmaiän mennessä ohi, loppu onkin yhtä vapaata pudotusta.

  Reply
 • 21.6.2018 at 17:30
  Permalink

  Al-Shabaabin kaukopartiomiehet on lähetetty Pohjolaan aiheuttamaan sekasortoa ja sikiämään. Säännöllinen rahalähetys kerran kuussa (lapsilisät) maksetaan Al-Shabaabin tilille ja näin tätä ”sotaa” ylläpidetään. Sveitsin kansa on puhunut ja puhe kuultu. Sieltä jos lomailemaan lähdet ”vaaralliseen kotimaahasi”, niin takaisin ei ole tulemista. Mitä Suomessa tehdään? Maksetaan matkat koko perheelle, jotta muutaman kuukauden lomailun jälkeen jaksaa taas notkua kaikkialla muualla, paitsi töitä hakemassa…

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.