Oulun yliopistossa kehitetään masennuksen tunnistamista älypuhelinseurannan avulla

Oulun yliopistossa on tietotekniikan tutkimusryhmän toimesta kehitteillä toimintamalli, jonka tarkoitus olisi tunnistaa masennuksen oireet älypuhelimien keräämää dataa hyväksikäyttäen. Akatemiatutkija Denzil Ferreira on saanut Suomen Akatemian 5-vuotisen Research Fellow -rahoituksen projektille ”Entropy-AWARE Instrumentation for Just-In-Time Anomalous Human Behaviour Interventions (SENSATE)”. Research Fellow -tutkija on jo tutkijatohtorina ansioitunut, akateemista osaamistaan edelleen kehittävä tutkija.

Tässä vaiheessa tietoa kerätään mahdollisimman laajasti, jotta saadaan selville poikkeavan käyttäytymisen toteamisessa merkittäviä tekijöitä. Toistaiseksi dataa kerätään tutkimukseen vapaaehtoisesti tietonsa luovuttavilta niin, että henkilö saa itse päättää mitä dataa kerätään ja analysoidaan. Denzil Ferreira kertoo, että ”tutkimukseen osallistuva henkilö päättää itse, mitä tietoja hän haluaa jakaa, mutta tarkoitus on analysoida ainakin paikannustietoa sekä aktiivisuus- ja vuorovaikutusdataa esimerkiksi hoitoon, tukiverkostoihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyen.

Menetelmällä tavoitellaan nopeampaa arviointia ja hoitoonohjausta yksilötasolla. Toisaalta laajemmasta näkökulmasta katsottuna kyseessä on potentiaalisesti tehokas diagnoosi- ja hoitomalli sadoille miljoonille masennukseen sairastuville ihmisille.

– SENSATEssa saadut tulokset julkistetaan voittoa tavoittelemattomana avoimen lähdekoodin alustana, jotta sitä voidaan muokata myös muilla tutkimusalueilla, joissa epänormaalin käyttäytymisen havainnointimalli voi olla hyödyllinen.

Maailmanlaajuisesti masennus on eniten työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus ja  Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa masennus aiheuttaa työkyvyttömyyseläkkeitä kahdeksan kansalaisen päivävauhtia.

Lähde: Oulun yliopisto, Eläketurvakeskus

9 thoughts on “Oulun yliopistossa kehitetään masennuksen tunnistamista älypuhelinseurannan avulla

  • 18.6.2018 at 09:42
    Permalink

    ”julkistetaan voittoa tavoittelemattomana avoimen lähdekoodin alustana, jotta sitä voidaan muokata myös muilla tutkimusalueilla, joissa epänormaalin käyttäytymisen havainnointimalli voi olla hyödyllinen.”
    ???????
    Ookkeeiii!!! niinpä niin… Epänormaali käyttäytyminen… Entä normaali, mutta ei toivottu käyttäytyminen ? varmaan onnistuu… kuin myös rikollisen käyttäytymisen seulonta onnistunee…

    Eli, sorsaa muokkaamalla ohjelman voisi asentaa tietoliikenteen solmuihin seulomaan viestiliikennettä, jotta saadaan esiin vaikkapa kansallismielisesti ajattelevat ? niinkö ?
    Toisaalta tällähän voitaisiin näppärästi seuloa myös radikalisoitumisprosessissa olevat uudenajan ”puukkojunkkarit” ? Eikös vain?

    Jokainen voi itsekseen pohtia, kumpaa ryhmää aletaan ensin (ja ainoastaan) seulomaan esiin…

    Reply
  • 18.6.2018 at 10:15
    Permalink

    Tarkkaile naapuriasi ja raportoi poikkeavuuksista.

    Reply
    • 18.6.2018 at 12:03
      Permalink

      Mun naapureista puolet on hulluja, joskin harmittomia mutta hulluja silti. Äsken viereisen tontin naapuri yritti samaa mitä tekee joka kesä.. leikata metristä horsmaa ja niittyä pienellä itsevetävällä bensakoneella. Päättyi kuten joka vuosi niin kauan kuin muistan, ensin ajoi kiveen, sitten moottori tukehtui sinne niittyyn kolme kertaa ja sen jälkeen luovutti. Oikein tiä itkeäkö vai nauraa. Yhtenä vuonna hällä oli sukulaismies siimaleikkurin kanssa siellä häärämässä mutta ilman raivausterää. Sen projekti kesti viikon joka alko jo vähän vituttamaan kun nukun kesäisin makkarin ikkuna auki, tai oikeastaan asensin ilmalämpöpumpun pari vuotta sitten makkaria jäähdyttämään mikäli se sama siimasankari palaa rikospaikalle mun ikkunan tykö. Alottaa aamulla klo 07 ja lopettaa klo 20 ja mikä tulos.. jopa 3 neliötä saanu leikattua. Ei jumalauta!

      Reply
  • 18.6.2018 at 11:00
    Permalink

    Ensin meitä vakoilee watsap, sitten nopeuskameroihin tulee kasvojentunnistus, CCD-kamerat keräävät meistä jo tietoa kaduilla kasvonpiisteistä ja kävelytyylistä. Tämän lisäksi Googlen ”uudet ominaisuudet” pystyvät muutaman ääninäytteen perusteella keskustelemaan kohdeihmisen tapaan käyttäen hänen sanojaan ja asennoitumistaan eri asioihin. Ja nyt tulee vielä puhelinsovellutus joka tunnistaa ”masentuneen”. Mitä muuta se tunnistaa?

    Ja sitten vielä ihmiset ihmettelevät että minulla on 2G puhelin jossa on prosessoriin koodatut ATDT-komennot.

    Reply
  • 18.6.2018 at 11:24
    Permalink

    Mites näin on päässyt karkaamaan käsistä? Luulisi, että ”keihäänkärkenä” olisi ollut ”rasistin tunnistava” älypuhelinsovellus.
    Ajatus on kunnianhimoinen, mutta todennäköisesti tulee suomalaisen kansanluonteen tuntien antamaan paljolti virhehälytyksiä ja vielä kun lisätään tämä Juha Sipilän murha-hallitus niin puhelin vinkuu yhtä huutoa.

    Reply
    • 18.6.2018 at 14:31
      Permalink

      Eihän se ole kun määrittelykysymys, rasismi ja kansallismielisyys vaan linjataan masennuksen alatyypeiksi ja määritellään tartuntatautilainsäädännön johonkin pykälään viranomaistoimin eristystä vaativaksi vakavaksi sairaudeksi. Pehmustettu koppi, pitkät hihat ja piikki persiiseen kuuden tunnin välein loppuelämäksi.

      Reply
  • 18.6.2018 at 17:34
    Permalink

    Taitaa olla kempeleenmiehen ja sen kaverien firma, jonka ohjelmistolla halutaan tunnistaa vitutus.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.