Saatavuusharkinnan poistoa kannattaa 73% Kauppakamarien yritysjohtajista

Kauppakamarien Yritysparlamentti-kyselyyn vastanneista yritysjohtajista enemmistö kannattaa saatavuusharkinnan poistamista. Vastanneiden 141 yritysjohtajan mukaan EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työnhakijoiden saatavuusharkinnasta tulisi luopua. 

73 prosenttia kauppakamarien Yritysparlamentti-kyselyn vastaajista arvioi, että EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien, Suomessa työlupaa hakevien ulkomaalaisten työntekijöiden saatavuusharkinnasta pitäisi luopua. Saatavuusharkinta tarkoittaa menettelyä, jossa työpaikan perusteella oleskelulupaa hakevan maahantulijan hakemus voidaan hylätä, mikäli alalla johon maahantulija aikoo pyrkiä, on saatavilla riittävästi kotimaista työvoimaa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi lyttää kommentissaan viranomaisten asiantuntijuuden aiheesta:

– Yritykset tietävät viranomaisia paremmin minkälaista työvoimaa tarvitaan. Työvoiman saatavuus on monella alalla merkittävä ongelma ja kasvun este.

Saatavuusharkinnasta on Romakkaniemen mukaan syytä luopua. Suomi lähettäisi tällä toimenpiteellä selkeän viestin, että kaikki ovat tervetulleita Suomeen töihin.

Kysely lähetettiin 352 yritysjohtajalle eri puolella Suomea ja vastausprosentti oli 41. Vastaajat kuuluvat Keskuskauppakamarin valtuuskuntaan, Keskuskauppakamarin hallitukseen, alueellisten kauppakamarien hallituksiin tai Kansainvälisen kauppakamari ICC:n Suomen osaston valtuuskuntaan tai hallitukseen.

Lähde: Kauppakamari

2 thoughts on “Saatavuusharkinnan poistoa kannattaa 73% Kauppakamarien yritysjohtajista

 • 13.6.2018 at 09:36
  Permalink

  ”Yritykset tietävät viranomaisia paremmin minkälaista työvoimaa tarvitaan”.
  Varmasti tietävätkin: sellaista jolle maksetaan euro tunnilta (ja kunta ja valtio maksaa loput).
  Pääajatus on, että työnantaja ei olisi enää palkanmaksaja, vaan palkanmaksajana toimisi yhteiskunta eli viime kädessä veronmaksajat.

  Reply
  • 13.6.2018 at 18:46
   Permalink

   Oikeisto ja yrittäjät sosialisoivat palkanmaksua yhteiskunnalle, kansalle, veronmaksajille.
   Alipalkkausta kompensoidaan sosiaaliturvalla, myös palkkatuet ovat palkkakulujen sosialisointia. Ennen sosiaalituettiin huono-osaisia, köyhiä, työttömiä mutta tässä Sipilän ja Orpon kapitaalikommunismissa/sosiaalikapitalismissa sossutuetaan yrityksiä, omistajia, sijoittajia usein vieläpä hyviä voittoja tekeviä.
   Voitot yksityistetään mutta tappiot, kulut, ympäristörikokset tämä euroistokommunismi ja loiskapitalismi ulkoistaa muille. Uusliberalismissa vain palkanmaksaja puuttuu, ellei se ole yhteiskunta.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.