Suomessa myytiin 2016 lääkkeitä noin kolmella miljardilla eurolla – Valtio maksoi lähes puolet potista

Professori Heikki Ruskoaho on luovuttanut loppuraporttinsa ”Lääkekorvausjärjestelmän kehittäminen” 30. toukokuuta sosiaali- ja terveysministeriölle. Ruskoaho antaa raportissaan erilaisia kehittämisehdotuksia lääkekorvausjärjestelmän ajantasaistamiseksi.

Ruskoaho kehittäisi muun muassa lääkkeiden arviointitoimintaa ja toimeenpanojärjestelmää. Hän ehdottaa myös, että eräiden vaikeiden ja pitkäaikaissairauksien siirtoa alemmasta ylempään erityiskorvausluokkaan tulisi harkita, koska ne muihin erityiskorvattaviin sairauksiin verrattuna kuuluisivat tähän luokkaan.

Lääkekorvausjärjestelmän tehtävänä on varmistaa, että potilaat saavat sairauden hoitoon tarvittavat avohoidon lääkkeet kohtuullisin kustannuksin ja siksi kansaneläkelaitos eli valtio maksaa osan tietyin perustein korvattavista lääkkeistä. Lääkekorvaukset ovat osa lakisääteistä sairausvakuutusta. Nykyinen lääkekorvausjärjestelmä perustuu 1960-luvun lainsäädäntöön.

Valtio maksaa lähes puolet lääkeyritysten tilistä

Vuonna 2016 Suomessa myytiin lääkkeitä noin kolmella miljardilla eurolla. Tästä avohuollon reseptilääkkeiden osuus oli noin 2,1 miljardia euroa. Lääkekorvauksia maksettiin noin 3,8 miljoonalle saajalle noin 1,41 miljardia euroa. Lääketeollisuuden etujärjestö Lääketeollisuus ry kertoo, että apteekissa myytävistä lääkkeistä jopa 80 prosenttia on ns. ”korvattavia” kun taas ei-korvattavien reseptilääkkeiden osuus on alle 10%. Valtio siis maksoi noin kolmen miljardin euron lääkepotista lähes puolet, eli 1,41 miljardia euroa.

Suurimmat Suomessa toimivat lääkeyritykset ovat Orion Pharma, Pfizer ja Roche joista Orion Pharmalla on noin 10% markkinaosuus mainitusta kolmen miljardin potista. Myydyin lääke, mm. nivelreumaan käytettävä Humira oli vuonna 2017 Suomen ylivoimaisesti myydyin lääke. Humiran osuus kaikista viime vuonna myydyistä lääkkeistä oli hieman alle 20%. Toisiksi myydyintä lääkettä Mabtheraa käytetään nivelreuman hoitamisen ohella esimerkiksi leukemian ja Non-Hodkin lymfooman hoitoon. Mabtheralla on Lääketeollisuus ry:n mukaan hieman yli kymmenen prosentin osuus koko lääkemarkkinoista.

Suurinta osaa myydyimpien lääkkeiden listalta löydettävistä lääkkeistä käytetään joko nivelreuman tai erilaisten syöpien hoitoon.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö, Lääketeollisuus ry (LT), LT2, LT3,

 

13 thoughts on “Suomessa myytiin 2016 lääkkeitä noin kolmella miljardilla eurolla – Valtio maksoi lähes puolet potista

    • 11.6.2018 at 21:38
      Permalink

      Rockefeller halusi viime vuosisadan alkupuolella öljytuotteilleen lisää menekkiä mm. petrokemiaan perustuvilla ”lääkkeillä”.

      Hänen toimestaan Yhdysvaltain lääkäriliiton AMA:n johtoon istutetun Abraham Flexnerin – josta on sanottu
      ”an evil genius” eli pirullinen nero – avulla jyrättiin toimivuutensa osoittaneetkin vaihtoehtoiset sairauksien parantamismenetelmät ja korvattiin edelleen valtavirtaa olevalla allopatialla eli ”näyttöön perustuvalla” koululääketieteellä:
      ”THE ALLOPATHIC MEDICINE RACKET 1 (MEDICAL MAFIA, BIG PHARMA)”, http://www.whale.to/a/allopathy_h.html

      Allopatia perustuu ennenkaikkea BIG PHARMAN patentoimiin valmisteihin, joista juuri patentoinnin ansiosta voidaan nyhtää kiskurihintaa. Esim. yrttipohjaisia lääkkeitä ei voida patentoida.

      Reply
  • 11.6.2018 at 22:09
    Permalink

    Näissä valtion tukiaisissa on se perusongelma, että KORVAUKSIA MAKSETAAN KORPORAATIOILLE. Ei ihmisille. Emme aina ymmärrä korvausprosessia ja sitä mihin lopputulokseen se johtaa Ja tämähän onkin lobbarin tarkoitus ostaessaan lakia toimintansa tueksi.

    — Eivät kansanedustajat ole yhtään sen älykkäämpiä tai järkevämpiä kuin heidän äänestäjänsä.

    Kaikkein selkeimmin korporaatioajattelu näkyy asumistuessa. Vuokralainen on vain haitake siinä prosessissa, jossa raha siirretään valtion kukkarosta kiinteistösijoittajan kukkaroon.

    — KELAn virkamiesten tehtävä on valvoa, että tuki kokonaisuudessaan menee sijoittajalle.
    — Myös kunnalliset virkamiehet valvovat sijoittajan etua, kun raha tulee toimeentulotuesta.
    — Jos raha hukkuu matkalle, vuokralainen joutuu syytteeseen.

    Asumistuki sai alkunsa aikana, jolloin puolueet ja niiden omistamat säätiöt rakensivat valtion rahalla itselleen halpoja vuokrakolosseja. Noihin kolosseihin sitten piti saada hyvin maksavia vuokralaisia.

    Lääkekorvauksiin pätee sama prosessi. Vähän eri variaationa vain.

    ——-

    Itse olen sitä mieltä, että valtio saa tukea vain ihmistä. FYYSISTÄ KANSALAISTA.

    Reply
  • 12.6.2018 at 09:37
    Permalink

    Tämä on vain yksi esimerkki mädästä maailmasta.
    Lääketeollisuus pitäisi kansallistaa, kuten moni muukin asia.
    Lääkkeiden hinnasta voisi pudottaa 70-90% kun ei tarvitsisi tehdä jättivoittoja.
    Mikään ei tässä maailmassa muutu ennenkuin korruptio saadaan kuriin.

    Reply
  • 12.6.2018 at 10:45
    Permalink

    Ei ”valtio” mitään maksa; vaan veronmaksajat. Kun perustetaan valtiollinen lääketehdas ei tarvita näin kaalliita lääkkeitä. Miten Kiinassa pärjätään ja Japanissa elinikä paljon korkeampi kuin Suomessa.

    Sillä lääkäri saa myös määrätä halvempia luonnonlääkkeitä ja näin säästää veronmaksajien kustannuksia !

    Kun sukulaiseni olisi tarvinnut TH3 lääkettä ( johon hänellä on aiemmin ollut resepti ) se pitää hakea Virosta … liian halpa lääke joka toimii ?

    Ja Valvira vie luvat kaikilta ? jotka tätä lääkettä määräävät … paljollako lääkejätit lahjovat Valviraa ?

    Tai muut ( archive.is/kimmoleaks.fi)

    Reply
  • 12.6.2018 at 14:29
    Permalink

    Lahjonta on paljon yleisempää kuin kukaan osaa kuvitella.
    Odottakaapa kun tämä sote-sotku tulee ja ulkomaalaiset suurfirmat ryöväävät lisää.

    Reply
  • 12.6.2018 at 16:50
    Permalink

    Lääkebisnes on kuin ilotyttö -bisnestä, jota tehdään hämärän rajamailla. ”Uutuuksia” kehitetään markkinaraon löytämiseksi kuten esim. auto- ja vaatekaupassa täytyy käytännöllisesti katsoen buukata joka vuodelle ”uusi malli” markkina-aseman turvaamiseksi lääketeollisuudessa, jossa kilpailu on huippu kovaa ja erittäin raadollista, jossa ei kaihdeta mitään keinoja. Lääketeollisuus ”lähestyy” lääkäreitä erilaisilla lahjuksien rajoja hipovin keinoin ja tavoin markkinoidessaan tuotteitaan, jolloin korruption vaara on ilmeinen, eikä silloin enää ole kyse tuotteen todellisesta ”hyvyydestä” ja sen tuottamista ylivoimaisista hoitotuloksista. Potilaan entisen hyvin toimineet lääkkeet voidaan lääkärin toimesta vaihtaa vain sen vuoksi, että ”rattaita on rasvattu” ja itse hoitotaso ja lääkkeen vaikuttavuus elämänlaatuun vain laskee uuden lääkkeen vuoksi, koska se saattaa olla ratkaisevasti itse asiassa huonompi ja elimistön hoitotason horjuttaminen toisella lääkkeellä, johon se ei ole vielä tottunut tai reagoi allergisesti.
    Lisäksi tarve lääketeollisuudessa hirveällä kiireellä saada markkinoille uusi lääke johtaa siihen, että lääkkeen ”koeajo” eli tutkimuksellinen käyttö sen haittavaikutuksista on puutteellista joko testiryhmän pienen koon ja ajallisen keston vuoksi. Myös jo laboratorioissa tehdyt alkututkimukset lääkkeen kehittelyvaiheessa on jätetty varmistamatta riittävällä uudelleen testaamisella ja ”oikomalla mutkia” ”ei se haittaa” tai ”ei sillä ole mitään vaikutusta” -tyyliin, vaikka sensorit huutavat punaista.

    Reply
  • 12.6.2018 at 21:18
    Permalink

    Kanadalainen lääkäri by Guylaine Lanctot on kirjoittanut kirjan ”The Medical Mafia”. Hän osoittaa kirjassaan,
    että lääkemafia on järjestäytynyt täsmälleen samalla tavalla kuin sisilialainen mafia. Se on kansainvälinen ja kussakin maassa sen lonkerot ulottuvat mm. ja tietysti korkeimpien lääkintäviranomaisten tasolle.
    Mafia kosti Lanctotille viemällä häneltä näytösoikeudenkäynnin avulla lääkärinoikeudet. Siitä on suomenkielinen selostus seuraavassa: ”Tri Buchwaldin todistajanlausunto Quebecin lääketieteen komitealle”,
    http://www.magneettimedia.com/tri-buchwaldin-todistajanlausunto-quebecin-laaketieteen-komitealle/
    Se on varsin lukemisen arvoinen artikkeli ja sisältää arvokasta tietoa mm. rokotuksista.

    Reply
  • 12.6.2018 at 22:28
    Permalink

    Lääkärit kirjoittelevat turhia lääkereseptejä, koska saavat lääketehtailta provisiot joka ikisestä reseptistä. Varsinkin kolestrolilääkkeitä kirjoitellaan täysin turhaan. Kolestrolilääkkeiden moninaisiin sivuoireisiin sitten kirjoitellaan runsaasti lisää lääkereseptejä.
    Nyky lääkärit tuijottelevat potilaan sijaan käypähoito suosituksia tietokoneen ruudulta ja rustaavat reseptejä. Vielä 1960 luvulla lääkärit tutkivat potilaan ja hoitivat hänet kuntoon kliinisillä lääkäritaidoillaan. Lääke oli vasta viimeinen vaihtoehto. Sitten tuli poliittisesti valittu Pekka Puska kansanterveys laitoksen (nyk THL) johtajaksi ja alkoi kansan tappaminen margariinilla, keinosokereilla, rypsiöljyllä ja lääkkeillä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.