Tappoiko Lalli piispaa laisinkaan? Jos ei, on mm. kirkolla selitettävää

Melkeinpä kaikki suomalaiset tuntevat tarinan Piispa Henrikistä ja talonpoika Lallista Köyliönjärven jäällä. Tarina saa alkunsa Lallin vaimon valheesta, kun tämä kertoo Lallille piispa Henrikin vieneen talosta tarpeita ja jättäneen maksamatta. 

– Tuli Lalli kotiansa/Tuo Lallin paha emäntä/Suitsi suuta kunnotonta/Keitti kieltä kelvotonta/”Jo tässä kävi ihmistä”/Täss’ on syöty, täss’ on juotu/Tässä purtua pidetty/Viety heinät hevosen/Heitty hietoia sijahan/Juotu oluet kellarista/Saatu santoa sijahan”.

Näin kuului ”Piispa Henrikin surmavirressä” tarina Kerttu-vaimon valheesta ja vaikka renki yritti Lallille teroittaa vaimon valehtelevan, hurjistui talonpoika pahanpäiväisesti, otti mukaansa kirveen ja keihään ja loppu on kirjaimellisesti historiaa. Lallin kerrotaan tappaneen piispa Henrikin kirveellä järven jäälle ja vieneen tältä sekä piispan hatun että sormuksen.

Silloinen Ruotsin ja Suomen kirkon johtaja piispa Henrik kuoli siis tarinan mukaan suomalaisen talonpojan kirveen kautta Köyliönjärven jäälle. Tarinasta ovat tuon jälkeen ammentaneet niin Ruotsin valtio kuin katolinen sekä evankelis-luterilainenkin kirkko. Jälkimmäinen pitää Henrikiä Suomen ensimmäisenä piispana ja katolinen kirkko on julistanut tämän Suomen taivaalliseksi suojelijaksi. Kielen ja historian tutkija Mikko Heikkilä pitää tarinaa eräänlaisena kapinana sekä poliittisia että uskonnollisia instituutioita vastaan.

– Väitetty piispa Henrik ja hänen surmaajansa kuuluivat toistensa vastakohtina alusta asti yhteen. Henrik edusti (katolisen) kristinuskon, pitkälti siihen liittyvän länsieurooppalaisen keskiaikaisen kulttuurin, latinalaisen aakkoston ja kirjoitustaidon tuojaa Suomeen. Talonpoika Lalli ‒ tai oikeammin Hyväneuvo ‒ taas puolusti perheensä itsemääräämisoikeutta eli sitä, että ulkomailta tullut ”ruokaruotsi” ei voi sanella, miten maassa toimitaan.

Piispasta leivottiin lähetyssaarnaajanavulla pyhimyskuningas?

Heikkilä ei kirjassaan ”Piispa Henrikin arvoitus” kiellä itse tapahtuman todenperäisyyttä, mutta uhri oli hänen mukaansa englantilaisen piispa Henrikin sijaan saksalainen lähetyssaarnaaja Heinrich, keskiajan suomeksi Heinärikki. Suomenkielistä nimeä Heinärikki esiintyi ensi kerran Mikael Agricolan vuonna 1544 ”Rucouskirian”  kalenterissa, eli vanhimman tunnetun suomenkielisen kirjallisuuden aikana. Keskiajalla tehdyssä ”Piispa Henrikin surmavirressä” Henrikiä kutsutaan Hämehen Heinirichiksi ja herra Heinärickiksi, joten voita Heikkilän leivän päälle saattaa ollakin.

Heikkilä kertoo myöskin tutkimuksissaan löytyneen viittauksia siihen, että piispa Henrik ja Ruotsin kuningas Erik (Henrik Jedvardsson) olisivat olleet yksi ja sama henkilö. Kuningas Erik kuoli historiankirjoituksen mukaan väkivaltaisesti vuonna 1159, siis kolme vuotta väitetyn piispa Henrikin ”marttyrikuoleman” jälkeen. Kuningas Erikin kummallinen kahtiajakautuminen olisi tutkijan mukaan tapahtunut jossakin 1200-luvun tuiskeissa, Ruotsin tarvitessa omaa kansallista pyhimystä naapurivaltioidensa tapaan. Tuolloin hallinneen kuningasdynastian ensimmäinen, kuningas Erik sopi pyhimyskuninkaaksi ja tästä leivottiin Köyliönjärven tapahtumia hyväksikäyttäen vieläpä marttyyri.

– Nähdäkseni yksi historiallinen henkilö jaettiin poliittisista syistä kahdeksi pyhimyspersoonaksi: kuningas Erikiksi ja muka samanaikaisesti Uppsalan tuomiokirkossa vaikuttaneeksi englantilaiseksi piispa Henrikiksi. Pyhä piispa Henrik lienee puolestaan kahden historiallisen henkilön, Henrik Jedvardssonin ja Heinrichin eli Heinärikin, yhdistelmä.

Uskonpuhdistuksen tuuletkin kestänyt legenda piispa Henrikistä ja Lallista elää edelleen ja sekä katolinen, että evankelis-luterilainen kirkko pitävät toistaiseksi kiinni vankasti kansantarustoon betonoidusta tarinasta. Tavalliselle kansalle Lalli edustaa suomalaista päättäväisyyttä, itsepäisyyttä ja kapinaa, kirkolle Lalli edustaa ultimaattista pahuutta:

– Lalli pahin pakanoista/Julmin juudasten seasta/Joka tappoi pyhän miehen/Piispan herra Hentrikin.

Lähde: Tampereen yliopisto, katolinen.fi, satakuntaliitto,

 

 

9 thoughts on “Tappoiko Lalli piispaa laisinkaan? Jos ei, on mm. kirkolla selitettävää

 • 10.6.2018 at 15:47
  Permalink

  Kirkolla olisi paljon muutakin selitettävää vuosien varrelta…varsinkin tämä islamistien edessä nöyristely ja se mitä sillä on ajateltu saavuttaa on sellainen asia mikä kiinnostaisi tietää? Toinen selvittämistä vaativa asia on vapaamuurareitten (eli saatananpalvojien) rooli kirkon johtoportaassa? -onko kenties niin että se onkin raha mitä siellä ristin alla lopunperin palvotaan?

  Aavikon tarinoilta alkaa tippumaan pohja pois eikä ihme että kirkon ovi käy tiheään -ulospyrkivien toimesta!

  Reply
 • 10.6.2018 at 16:13
  Permalink

  Olis kai Lallin palattava pelastajaksi, kun näkyy tuo hallitus olevan ihan ulkomaanpapistoa ja pakottaa Suomea ulkomaanmalliin, suomalaisuutta polkien. Nyt ei tarttis eres vaimon valhetella. Kyllä ne ovat meidän piikkiin rietastelleet ja hevosensakin syöttäneet.

  Reply
 • 10.6.2018 at 16:23
  Permalink

  Uhriutuminen ja sen varjolla uskonnon levittäminen on osattu jo silloin. Nyt sitä tekee toinen uskonto kotimaisine kätyreineen.

  Reply
 • 10.6.2018 at 19:24
  Permalink

  Oli asia kuinka hyvänsä. Lalli tehdessään sen minkä teki. Osoitti edes kerran suomalaisessa historiassa oikeaa asennetta ruotsalaista valloittaja kansaa kohtaan ja muutoinkin Lalli voidaan nostaa korkealle jalustalle erityislaatuisesta hengestä ja teosta, joka kohdistui ulkomailta tulleeseen orjuuttajaan, joka tahtoi alistaa ja korvata suomalaisen kulttuurin ja tavat johonkin toiseen (toiseuteen), jota ”lähetyskäskyn” saanut ”viisaampi yksilö” katsoi olevan parempi ja ylevämpi kuin turvenuijaisen suomalaisen persjalkaisen karkeasta laudasta tehdyn elämäntavan ja miehen, joka sitä omimmillaan edusti.
  On ollut äänestyksiä ”Vuosisadan suomalaisesta” ja muuta vastaavaa, jossa esikuvaksi on esitetty ”Tom of Finlandia” ym. ”takatuupparia”. Mutta koko suomalaisen tunnetun historian ajan esikuva suomalaiseksi on Herra Lalli ja heti hänen jälkeensä Lalli-Partinen.

  Reply
 • 10.6.2018 at 20:43
  Permalink

  Ruotsin valtio, suomenruotsalaiset ja heidän maanpetturi häntyrinsä ovat valehdelleet alusta asti ja valehtelu vaan jatkuu, Suomella oli mm ortodoksikristillinen historia jo ennen ruotsalaisten invaasiota Suomeen. Virkamiehet ja poliitikot ja muut satanistit piilottelevat yhä Suomen kunniakasta muinaishistoriaa ennen ruåtsin vallan aikaa.
  Kannattaa katella molemmat striimit.

  https://www.youtube.com/watch?v=44UXdfhTb9I

  http://www.youtube.com/watch?v=hgtPCjEHHLI

  Reply
 • 11.6.2018 at 00:18
  Permalink

  Vaikuttaa suorastaan läpimurrolta. Upea teoria! Heikkilän kirja on ilmaiseksi ladattavissa netistä.

  Reply
 • 11.6.2018 at 05:01
  Permalink

  Kirkko on iät ajat valehdellut ihmisille, ei tämä mitään uutta ole. Minkä takia, no hillon takia, nöyrä ja peloteltu kansa on anteliain kun mm. kuolemasta on tehty helvetin pelottava asia.

  Reply
 • 11.6.2018 at 18:51
  Permalink

  Minä muistelen lukeneeni että vatikaani ei tunne kyseistä henrikkiä ollenkaan. Koko tarina kuulostaa ruotsalaisten propagandalta jolla on hallittu siirtomaamoukkia aiheuttamalla häpeän tunnetta kansalle. Heti kun on vähän kapinahenkeä ollut haivaittavissa on kirkkoisät muistuttaneet inhottavasta pakanallisuudesta mitä moinen vastustelu on, lallin perintöä ja kirkon kiroamaa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.