Lukijan kynästä: Tenojoen virkavapaat Lohipulssit

Valtio antoi puoli miljoonaa euroa kaikuluotaimeen, jonka tehtävänä on selvittää Tenojoen Lohikannan kokoa. Kaikuluotaimella on lukijan mukaan toinenkin tehtävä. Ensisijainen eli primaari?

Lohi nousee kalastuskautena ryppäinä eli pulsseina ja pulssien välisenä aikana moni kalastaa tyhjää. Tenojoella kalastaminen on kutakuinkin ”herrojen herkkua” eikä siinä sinänsä mitään huonoa ole, tieto lohipulsessista maksaa melko paljon.

Tenojokilaisilla on tuo tieto ollut omasta takaa jo melkein aikojen alusta ilman tuota kaikuluotainhärpäkettäkin. Tieto lohipulsseista on maksanut paljon etenkin monille valtion virkamiehille, joiden suosiossa Tenojoki on ollut aina. Jos et maksa ”liikaa” ei se tavoiteltu kuningaslohi eli KOJAMOKAAN ole todennäköinen saalis.

Nyt tilanne valtion ja sen hyvää veljekästä olevien huvikalastajien kohdalla on kohentunut. Me kansalaiset kustansimme heille oman lohimittarin! Enää ei tarvitse hyvien veljekkäiden ostaa tietoa Lohen liikkeistä ja esiintyvyydestä Tenojoen yrittäjältä, vaan nyt valtion oma kaikuluotain takaa varman saaliin. Kun lohi nousee, ei rahastajaa saa rahastaa!

Jari Vuorinen, Tekn.Yo AMK, Ojamo

4 thoughts on “Lukijan kynästä: Tenojoen virkavapaat Lohipulssit

 • 6.6.2018 at 06:02
  Permalink

  Tenojen. Tenojen?!? Korjatkaa nyt ihmeessä tuo kirjoitusvirheenne, ei kai tässä ollut kyse vanhusten vaipasta nimeltä Tena? Vielä on nyky-Suomella pitkä matka oikeaksi uutissivustoksi. Ettehän te osaa edes kirjoittaa omaa nimeännekään oikein. Ei siis Nykysuomi, vaan nyky-Suomi.

  Reply
 • 6.6.2018 at 09:28
  Permalink

  Johan on älytön kielioppineuvo. Nykysuomi on erisnimi, joka alkaa isolla kirjaimella. Erisnimi voidaan kirjoittaa vastoin yhdyssanaa koskevia kielioppisääntöjä. Lisäksi juttuhan oli lukijan kynästä eikä toimituksen.

  Reply
  • 6.6.2018 at 17:19
   Permalink

   Se ei voi olla erisnimi, koska ei ole olemassa erisnimiä joiden osana olisi valtion nimi. Koska tarkoitus on puhua nykyajan Suomesta, ainoa oikea tapa on kirjoittaa nyky-Suomi, paitsi lauseen alussa isolla. Ethän sinäkään kirjoita esim. Eteläsuomi.

   Reply
 • 6.6.2018 at 19:23
  Permalink

  Kaikuluotain vielä kaikuluotaa suomalaisen suolen toiminnankin ettei verottajaa voi erottaa joka päiväisestä elämästä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.