Eduskunnan puhemies blogissaan: ”Sotea ei voi kiirehtiä… Lait on valmisteltava asianmukaisesti”

Laajalti kritisoitu Sote-uudistus on kimpoillut hallituksen, valiokuntien ja eduskunnan väliä jo useamman kerran. Milloin uudistuksen esteenä ovat olleet perustuslailliset asiat, milloin raha… Pääministeri Juha Sipilä vahvisti viimein muutama päivä sitten, että maakuntavaalit joita ilman sote-uudistusta ei voida toteuttaa, myöhästyvät pidettäviksi hamassa tulevaisuudessa. Sipilä ei ottanut kantaa siihen, ehditäänkö vaalit pitää vielä tämän vuoden puolella, sillä tietoa siitä, valmistuuko hallituksen esitys uudistukesta ajoissa ei ole.

Eduskunnan puhemies Tuula Haatainen on blogissaan vedonnut kansan kärsivällisyyteen ja huomauttaa, ettei nyt valmistelussa olevan ison lakipaketin synnyttämistä ei voi kiirehtiä.

-”Moni on minulta kysynyt viime viikkoina, että mitä siellä eduskunnassa oikein tapahtuu. Sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo puhuttaa – eikä aiheetta. Lakipaketista ovat valiokunnat antaneet lausuntonsa ja perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan lähipäivinä.”

-”Näin suuren asian valmistelussa on noudatettava suurta huolellisuutta ja tarkkuutta. Hallituksen on varmistettava, että eduskunnassa varataan esitysten läpivientiin riittävästi aikaa. Puhemiehistön yksimielinen tahto on linjattu puhemiesneuvostossa. Lait on valmisteltava asianmukaisesti ja laatu edellä, sillä eduskunta vastaa viime kädessä hyväksyttyjen lakien sisällöstä.”

Haatainen korostaa kirjoituksessaan erityisesti asiantuntijoiden kuulemista lakien valmisteluissa.

-”Sen aikana tulee usein esiin tarpeita muokata lakia ja kirjoittaa sitä uusiksi. Prosessin lopputuloksena voi myös olla lain hylkääminen.”

Painetta Sote-uudistuksen läpiviemiseksi on tullut myöskin EU-tasolta.

Hiljattain on hallituksenkin puolelta ilmaantunut voimakkaita sora-ääniä uudistusta vastaan. Hallituksen jäseniä on ilmoittanut etteivät he aio äänestää sote-uudistuksen puolesta, ainakaan nykyisellään. Kenties näkyvimpänä kriitikkona kokoomuksesta juurikin sote-uudistuksen vuoksi eronnut Hjallis Harkimo mm. kertoi ettei eduskunta ole saanut minkäänlaisia laskelmia siitä, miten hallituksen maalailemat miljardiluokan säästöt saavutetaan. Harkimo tosin on todennut, ettei ole vielä tehnyt päätöstään Sote-äänestyksestä, sillä muutoksia uudistuksen sisältöön tulee jatkuvasti.

Lähde: Eduskunta

 

3 thoughts on “Eduskunnan puhemies blogissaan: ”Sotea ei voi kiirehtiä… Lait on valmisteltava asianmukaisesti”

 • 1.6.2018 at 14:10
  Permalink

  Suomen kansa voisi ”kehoittaa Eu-kommission vaipumaan suonsilmäkkeeseen…..

  Reply
  • 1.6.2018 at 15:41
   Permalink

   Milläs tavalla Suomi kytkettiinkään Euroopan Unioniin ja euroon?

   ”Suomalainen EU-vaalipetos tiivistettynä ”A-nelosella” ”,
   http://jormajaakkola.fi/EY-vaalipetos%20A-nelosella

   Tästä vallankahvassa olevia maanpettureita tukeva valtaVALEmedia vaikenee kuin muuri”!

   Reply
 • 1.6.2018 at 20:20
  Permalink

  JA PAH!!!
  Entäs sitten Suomen Euroon liittyminen?

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.