Suomi savuttomaksi 2030 mennessä? – Laki määrää ja keinovalikoimaa löytyy ikärajan nostosta verotukseen

Tänään vietetään kansainvälistä tupakatonta päivää. Tällaisen päivän tarpeellisuus saattaa poistua vuoteen 2030 mennessä, nimittäin Suomen lakiin on kirjattu tavoite savuttomasta Suomesta 12 vuoden päästä. 

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipoliittinen kehittämistyöryhmä luovutti mietintönsä peruspalveluministeri Annika Saarikolle tänään. Mietinnössä on kirjattuna muunmuassa 44 kohtainen toimenpideohjelma, jolla tavoitteeseen savuttomasta Suomesta oletetaan päästävän.

Toimenpidelistan kärjessä on verotuksen koventaminen ja sen liitännäisiä, kuten esimerkiksi erilaisten korvaustuotteiden verotuksen pohtiminen. Myöskin ikärajaa nähtäisiin tarpeelliseksi nostaa. Nykyään tupakkatuotteiden ostoikäraja on 18 vuotta mutta tulevaisuudessa työryhmän tahtotilana olisi 20 vuoden ikäraja. Nuorten tupakoimattomuutta tukee selvityksen mukaan myöskin erilaisten makujen poistaminen niin tupakasta kuin korvaavistakin tuotteista, kuten sähkötupakkanesteistä.

Savuttomien ympäristöjen osalta työryhmä näkee tarpeelliseksi kieltää tupakoinnin mm. uimarannoilla sekä joukkoliikenteen pysäkeillä. Itse tupakoinnin lisäksi myöskin tuontirajoitusten kiristämisiä on tiedossa:

”Verovapaasti EU:n ulkopuolelta maahan tuotavien savukkeiden määrä rajoitetaan
200 savukkeesta 40 savukkeeseen, sikarit 50:stä 10 kappaleeseen, pikkusikarit
100:sta 20 kappaleeseen sekä piippu- ja savuketupakan tuonti 250 grammasta
50 grammaan.”

Koko selvityksen voit lukea täältä.

Työryhmä esittää, että tilannetta arvioitaisiin uudestaan jokaisella hallituskaudella ja uusia kiristyksiä, ohjeita ja uudistuksia toteutettaisiin tarpeen, eli tavoitteen edistymisen mukaan.

-”On välttämätöntä, että samalla, kun väestön tupakointi vähenee, mietitään seuraavia askeleita, joilla voidaan hyvää kehitystä jatkaa. Tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön vähentäminen on prosessi, jota ei voi jättää kesken.”- korostaa työryhmän jäsen, kansanedustaja Pekka Puska.

Työryhmän puheenjohtaja, EK:n Ilkka Oksala näkee tärkeimpänä keinona tupakan verotuksen kiristämisen:

-”Selkeästi vaikuttavimpana ehdotuksenamme nostan tupakkaveron korotusten jatkamisen vähintään samaan tahtiin kuin tällä vaalikaudella tehdyillä päätöksillä. Se on yksittäisistä toimenpide-ehdotuksista tärkein ja tehokkain keino vähentää tupakointia väestötasolla.”

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän puheenjohtajan, johtaja Ilkka Oksalan sekä jäsenten, kansanedustaja Pekka Puskan ja kansanedustaja Susanna Huovisen laajemmat haastattelut ovat luettavissa Suomen ASHin verkkosivulta www.suomenash.fi.

Lähde: valtioneuvoston verkkopalvelu, Suomen ASH ry.

7 thoughts on “Suomi savuttomaksi 2030 mennessä? – Laki määrää ja keinovalikoimaa löytyy ikärajan nostosta verotukseen

 • 31.5.2018 at 15:39
  Permalink

  Kun Suomea naitettiin EU:hun meille luvattiin vapaa tavaran liikkuvuus EU-alueella. Meille luvattiin että saamme tilata euroopsata postitse niin paljon viinaa kuin haluamme. Meille lvuattiin viinat huoltoasemille sekä alkoholin ympärivuorokautinen myynti. Viiniiäkin piti saada myydä jokaisessa liikkeessä.

  Mutta, KEPU petti jälleen kerran.

  Alkoholia ei saa tuoda niin paljoa kuin itse haluaa. Sitä ei saa tilata postimyynnistä, ALV-pitää maksaa Suomeen, olutta ei saa myydä kellon ympäri eikä väkevät viinat koskaan tulleet huoltoasemille euroopan tapaan.

  Sen sijaan nuuskaa on tuotu laittomasti niin paljon että okein ihmetyttää. No, savukkeita ja nuuskaa ihminen ei tarvitse elääkseen kuten ei alkoholiakaan, patsi desinfioimistarkoituskessa. Suomelle kiritykset ovat merkinneet lisää tulonlähteitä mutta jos ne poistuvat, mistä puutuvat veromarkat?

  Tuloverotuksesta!!!

  Nyt on jokaisen palkansaajat viimeinen hetki muuttaa kulutuksensa ja menonsa sellaisiksi että pystyy elämään 45% verotuksen jälkeisellä palkan osalla. Nimittäin, sellainen on verotaso vuonna 2025!! Eli seitsemän vuoden kuluttua!!

  Onko talosi ja tuosi maksettu? Entä kesämökit? Jos ei ole niin tuho tulee. Veronmaksajien määrä vähenee niin radikaalisti ja elätettävien määrä kasvaa että jostain ne rahat raavitaan. Siis työtätekevien selkänahasta.

  Minä kyllä pärjään vaikken tekisi loppuelämänäni töitä. Ja perikuntakin pärjää. Mutta soisin muidenkin pärjäävän. Suomalaiset vielä ikävä kyllä elävät kuin viimeistä päivää. Ja kulutus on sen mukaista.

  Reply
 • 31.5.2018 at 17:50
  Permalink

  Jossakin kehuttiin kun huumeitakin saa halvemmalla, kuin kaljaa ja tupakkia. Sekö on sitten juha pissilän mielestä parempi tie ?

  Reply
  • 1.6.2018 at 07:48
   Permalink

   ”hyväänsuuntaanmenossa” puhuu asiaa : Vantaan Koivukylässä erään R-Kioskin kulmalta saa ’pää sekaisin koko illaksi’ napin 10 eurolla.

   Kaikki lähialueen asukkaat tietää että se mustaa pipoa kesät talvet käyttävä mustapartainen laiheliini myy niitä aineita siinä päivittäin ja poliisille on ilmoitettu lukemattomia kertoja, mutta poliisia kun ei vain kiinnosta, sama aineiden myynti on ollut meneillään ainakin 5 vuotta saman henkilön toimesta…

   Reply
  • 1.6.2018 at 11:39
   Permalink

   Tätä se kannabiksen laittomuus teettää. Kieltolaista ei olla sitten opittu mitään! Kannabishan kiellettiin vain kolikkoa heittämällä eikä siihen mitään terveydellisiä yms. syitä mietitty. Poliitikot haluaa näköjään tukea rikollisliigojen toimintaa. Kannabiksen laillistaminen taas veisi rahat näiltä ja valtio saisi suuret verotulot. Kannattaa olla varuillaan että se oma teini saattaa saada kannabiksensa, joka ei olekaan 100 % puhdasta kukkaa, pimeiltä markkinoilta. Laillisuus taas pitäisi huolen siitä ettei alaikäiset saisi sitä ja tämä olisi rikollisilta pois. Kannabis on paljon parempi päihde kuin alkoholi. Alkoholi on aiheuttanut enemmän rattijuopumuksia, kuolonuhreja, perhe- ja parisuhdeväkivaltaa. En ole yhtään ihmeissäni miksi syrjätyyneisyys lisääntyy kun kannabiksen polttamisesta saa huumemerkinnän ja moni näistä on miehiä. Kannabiksen käyttäjät ovat paljon toimintakykyisempiä kuin alkoholistit. Tunnen itsekin työssäkäyviä ja korkeasti koulutettuja pössyttelijöitä. Itsekin työssä käyvänä silloin tällöin otan yhden jointin eikä pitkät välitkään saa mua kaipaamaan kukkaa. Ei tule krapulan kaltaista tilaa aamulla herätessä vaan paljon rennompi olo enkä rupee hakkaamaan kannabispäissä miestäni.

   Reply
 • 31.5.2018 at 19:51
  Permalink

  Tupakointi onkin monin verroin vaarallisempaa kuin täällä vapaana laukkaavat ISIS -terroristit.

  Reply
 • 1.6.2018 at 07:43
  Permalink

  Tässähän ei ole mitään järkeä että SÄHKÖTUPAKKAA kiusataan , sitä nimenomaan PITÄISI TUKEA jos halutaan että normaali röökaus loppuu… Tunnen monia jotka sähköröökin avulla lopettivat tupakoinnin kokonaan !

  JA Briteissä tehdyn tutkimuksen mukaan sähkötupakointi on vaivaiset 1000 kertaa HAITATTOMAMPAA kuin normaali tupakointi. Miksi sähkötupakkaa siis sorsitaan ? Eikö viranomaiset vaivaudu näitä selvittämään, vai onko kyseessä joku ideologia että tupakka = paha , oli sitten missä muodossa vain…

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.