Sisäministeriön selvitys: Eri väestöryhmien välillä merkittäviä eroja turvallisuudessa

Maahanmuuttajataustaiset ja vammaiset nuoret kokevat muita nuoria enemmän väkivaltaa ja sen uhkaa. Ikääntyneet joutuvat rikoksen uhriksi harvemmin kuin muu väestö. Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Kaikista tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti Suomessa kuolleista ihmisistä kaksi kolmannesta on miehiä. Muun muassa nämä tiedot käyvät ilmi selvityksestä Onko Suomi maailman turvallisin maa kaikille? Turvallisuuden toteutuminen eri sukupuolten ja väestöryhmien kannalta.

-”Naisiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta on yksi selvityksen esiin nostama esimerkki turvallisuuden eriarvoisuudesta. Ongelma on tunnistettu jo pitkään, mutta silti tilanne ei ole parantunut. Eri viranomaisten on toimittava aktiivisesti ongelman ratkaisemiseksi, pelkkä rikosprosessi ei riitä. Esimerkiksi neuvolassa asia on otettava puheeksi jokaisen perheen kanssa”-Totesi sisäministeri Kai Mykkänen selvityksen julkistustilaisuudessa.

KPMG ja WoM laativat 31.5. julkistetun selvityksen sisäministeriön toimeksiannosta. Selvitys on kattavin katsaus olemassa olevaan tietoon eri ryhmien turvallisuuden tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Lisäksi selvitystä varten kerättiin näkemyksiä turvallisuuden parissa toimivilta organisaatioilta kyselyllä ja haastatteluilla. Suomi on useilla mittareilla ja eri arvioissa maailman turvallisin maa ja numeroiden valossa tämä kehitys on jatkunut myönteisenä pitkään. Turvallisuus ja turvattomuutta aiheuttavat asiat kuitenkin jakautuvat hyvin eri tavoin eri sukupuolten välille. Myös muut ominaisuudet kuten ikä, asuinpaikka, tulotaso, perhetausta ja koulutus vaikuttavat paljon turvallisuuteen.

Maahanmuuttajien kohtaamasta väkivallasta suuri osuus maahanmuuttajien tekemää

Toinen selkeä turvallisuuden epätasa-arvosta kertova tosiasia on maahanmuuttajien ja muiden etnisten vähemmistöjen kohtaama väkivalta, syrjintä ja vihapuhe. Selvitys kertoo, että maahanmuuttajien kokemasta väkivallasta suhteettoman suuri osuus on toisten maahanmuuttajien tekemää. Räikeimmät esimerkit tästä ovat kunniaan liittyvä väkivalta, lasten lähettäminen ulkomaille turvattomiin olosuhteisiin ja tyttöjen sukuelinten silpominen. Ihmis- ja perusoikeuksien suojan on ulotuttava yhteiskunnassa kaikkien yhteisöjen sisälle. Selvityksen mukaan vaarana on, että ”ilman oikeita toimenpiteitä väkivallan taustalla oleva rasismi tai syrjintä lisää ulkopuolisuutta, joka vuorostaan heikentää kotoutumista ja lisää syrjäytymistä.”

Yksi selvityksen tulos on se, että eri väestöryhmien turvallisuudesta tiedetään liian vähän. Tieto on perusta sille, että eroja voidaan pienentää tehokkaasti. Koska turvallisuusongelmat kasautuvat selvästi joillekin väestöryhmille, aivan erityisesti syrjäytyneille ihmisille, näihin ryhmiin panostamalla voidaan parantaa koko yhteiskunnan turvallisuutta.

-”Tavoitteeksi ei enää riitä se, että Suomi on maailman turvallisin maa keskiarvoilla mitattuna. Seuraava luonnollinen kehitysaskel on se, että Suomi on maailman turvallisin maa kaikille ja että se on kaikille yhtä turvallinen. Tämän tavoitteen on näyttävä myös viranomaisten työssä”- ministeri Mykkänen painotti.

Selvitys on osa Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hanketta ja liittyy sisäisen turvallisuuden strategian toimeenpanoon.

Lähde: Sisäministeriön selvitys

7 thoughts on “Sisäministeriön selvitys: Eri väestöryhmien välillä merkittäviä eroja turvallisuudessa

 • 31.5.2018 at 10:26
  Permalink

  ”Ikääntyneet joutuvat rikoksen uhriksi harvemmin kuin muu väestö.”
  Miksihän sitten lehdissä on joka päivä uutisia vanhusten ryöstöistä joko kadulla ta kotona?

  Reply
 • 31.5.2018 at 10:29
  Permalink

  Mykkänen voisi tehdä julkilausuman jossa kaikkia naisia kehoitettaisiin välttelemään muslimi miehiä. Näin naisten kokema väkivalta pienenisi merkittävästi. Ja Suomi olisi jälleen hitusen turvallisempi paikka.

  Reply
  • 31.5.2018 at 12:05
   Permalink

   Jos suomi välttelisi muslimimiehiä päätöksellä olla ottamatta heitä vastaan ja lähettämällä rikoksiin syyllistyneetkin välittömästi pois ei naisten tarvitsisi vältellä juuri ketään paitsi humalaisia häiriköitä ja suomi olisi jälleen hitusen turvalllisempi paikka.

   Reply
 • 31.5.2018 at 14:02
  Permalink

  Minua huolestuttaa hyvin paljon se, että poliisilla, siis Mykkäsen ohjaamilla, on oikeus pidättää ja ottaa kiinni kuka tahansa ns. rauhan ja turvallisuuden häiritemisestä.
  Muslimien hallitsemat asuinalueet lienevät erityisessä suojeluksessa. Sinne ei tepastella noin vain, eikä varsinkaan kamera käsissä. En ole varma onko Pohjois-Korea samaa tasoa, mutta aika varma olen, että Neuvostoliitto, DDR, Natsi-Saksa, 30-60-luvun Espanja, Chile tulevat mieleen vaputta ja mielipidettä rajoittavina valtioina. Missä vaiheessa me saamme tässä tarpeeksi pattiin?

  Reply
 • 31.5.2018 at 14:49
  Permalink

  Entäpä sitten vankilat, jonne turvallisuussattumusten toinen osapuoli joskus joutuu. Toteutuuko tasa-arvo?

  — Vangeista on naisia vain pieni osa. Pitäisikö naisia lähettää enemmän vankilaan tai ainakin pidentää vankeusaikoja?
  — Jos naisena oleminen olisi raskauttava tekijä rikollisen tuomitsemisessa, saataisiin pitempiä rangaistuksia ja sukupuolten tasa-arvo paranisi vankiloiden sisällä.

  Reply
 • 31.5.2018 at 20:24
  Permalink

  ”Ministeri puhuu kyllä kauniisti, mutta täyttä paskaa!” J. K. Paasikivi.
  Muslimien tekemät raa’at raiskaukset on tahallaan häivytetty sinänsä varmasti todellisella ”lähisuhdeväkivallalla” nostamalla esiin sen automaattisen olettaman, että syyllisenä tällaisessä tapauksessa on aina suomalainen mies, joka mätkii ja hakkaa pienestäkin syystä nuorikkoaan. Sen uskon, että miehet usein ovat varsinkin nykyisen hyvän elintason ja kotikasvatuksen erinäisistä syistä kädestä karkaamisen seurauksena lyhytpinnaisia eli lyhyesti sanoen nk. ”pikku-kersa -efekti”, jos asiat eivät syystä tai toisesta mene juuri niin kuin on odottanut hulluimpien maailman kaatumisen kuin muslimilla konsanaan, jos emäntä ei anna kun äijällä on ”lintujahti” käynnissä. Sen minkä sosiaalidemokraattiset jakku-kalkkunat ja etenkin länsimaiset telaketjufeministit aktiivisesti kiistävät ja yli kävelevät on se tosiasia, että ”ajat ovat muuttuneet” ja miehet joutuvat jokseenkin fifty-fifty perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreiksi, sillä nuoret naiset eivät purskahda itkuun pillittämään vaan vetävät suoraan pataan nyrkillä tai ensimmäikseksi käteen sattuvalla esineellä, oli se sitten keittiöveitsi tai valurautapannu (teflonkin kelpaa).
  Jos tällaisen verilöylyn seasta mies erehtyy soittamaan hätäkeskukseen siellä nauretaan paskaiset naurut mokomasta piipityksestä, vaikka mora olisi melkeinpä aortasssa.
  Tätä kuvaa hyvin koe, joka tehtiin sen selvittämiseksi miten muut ihmiset suhtautuvat kadulla kun eri sukupuolet mätkivät toista osapuolta. Miehen retuuttaessa naista tai läpsimällä uskottavasti väliin tulivat aina etenkin naiset ja miehetkin sillä aktiviteetilla mitä yleensä ihmiset haluavat puuttua mihinkään mitä tapahtuu suurkaupungeissa. Asian ollessa toisinpäin hommasta tuli komediapitoinen ”kesäteatteri”, jolla ihmiset nauroivat koko asialle kenenkään puuttumatta, vaikka tarkoituksellisesti nainen korotti ”panoksia” ärsytytkynnyksen ylittämiseksi.
  Sisäministeri Kai Mykkäsen puheelle ei kannata antaa sen suurenpaa painoarvoa kuin imurikauppiaalle.

  Reply
 • 1.6.2018 at 02:34
  Permalink

  Poliittinen broileri Mykkänen voisi pitää turpansa kiinni, koska ei välittömästi poista väkivallan ja terrorismin uhkaa Suomesta. Mykkänen fanittaa myöskin anarkisteja ja antifantteja koska Mykkänen ei ole ajanut lakiesitystä antifan luokittelusta terroristijärjestöksi, kuten useissa länsimaisissa demokratioissa. Ai niin Suomi ei kuulu länsimaisiin demokratioihin, koska mielipiteitä sensuroidaan ja mielipiteistä joutuu jopa käräjille ja totuuden julkistamisesta tutkintavankeuteen useiksi kuukausiksi.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.