Kanada, Yhdysvallat ja Kroatia tarkastavat puolustusvoimien alueita ”laittomuuksien varalta”

Kanada johtaa ETYJ:n Wienin asiakirjan 2011 mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän (LTL) tarkastuksen Suomessa 8.-11. toukokuuta 2018 välisenä aikana. Tarkastusryhmässä on edustettuna myös Kroatia ja Yhdysvallat.

Tarkastettavaksi määritetty alue käsittää Panssariprikaatin, Porin prikaatin, Satakunnan lennoston ja muun muassa Niinisalon harjoitusalueet. Niinisalon harjoitusalueilla järjestetään monikansallinen NUOLI18 -harjoitus.

Tarkastusryhmään kuuluu kaksi kanadalaista sotilasta, yksi kroatialainen ja yksi yhdysvaltalainen sotilas.

Puolustusvoimien mukaan ”Tarkastuksen tavoitteena on todentaa, että tarkastettavaksi määritellyllä alueella ei ole meneillään sellaisia sotilaallisia toimintoja, joista olisi pitänyt Wienin asiakirjan mukaisesti ennalta ilmoittaa. Tarkastustoiminta on osa normaalia asevalvontatoimintaa. Vastaavia tarkastuksia toteutetaan Suomeen muutaman kerran vuodessa, ja Suomi toteuttaa vastaavia tarkastuksia muihin osanottajavaltioihin.”

Sopimuksen tarkoitus valvoa Eurooppaa?

Euroopan maissa olevien asevoimien toimintaa koskevista luottamusta lisäävistä toimista sovittiin ”Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin” (Etyk) Helsingin päätösasiakirjassa 1975. Sen mukaisesti velvoitettiin ilmoittamaan suurista sotaharjoituksista ja joukkojen siirroista sekä kutsumaan tarkkailijoita seuraamaan harjoituksia. Tukholmassa saatiin vuonna 1986 aikaan sopimus luottamusta ja turvallisuutta lisäävien toimien (LTL-toimien) laajentamisesta. Saatujen hyvien kokemusten pohjalta neuvotteluja päätettiin jatkaa Wienissä tammikuussa 1989.

Sopimuksia on täsmennetty sekä muokattu 80-luvunkin jälkeen, 1992 ja 1994 ja sopimuksia noudatettiin lähivuosina verraten tarkasti. Kuitenkin Kosovon sodan yhteydessä vuonna 1999 syntyi Venäjän ja Nato-maiden välille erimielisyyksiä sopimuksen tulkinnasta.

Puolustusministeriön mukaan ETYJ pyrkii esimerkiksi edellä mainituilla sopimuksilla ja toimilla kehittämään mekanismeja valtioiden sisäisten väestöryhmien aseistautumisen kontrolloimiseksi ja ryhmien välisten laittomuuksien ehkäisemiseksi, suomeksi kansannousujen estämiseksi.

Lähde: Puolustusvoimat, maailmanmuutos.fi, puolustusministeriö,

8 thoughts on “Kanada, Yhdysvallat ja Kroatia tarkastavat puolustusvoimien alueita ”laittomuuksien varalta”

 • 8.5.2018 at 21:13
  Permalink

  Siinäpä toljottelevat. Suomalainen korpisoturi tappaa halutessaan koko Venäjän armeijan ja siinä sivussa Yhdysvaltojen homoarmeijan.

  Reply
  • 9.5.2018 at 16:08
   Permalink

   Korpisoturit ovat suurimmalta osin manan majoilla. Nykyinen sukupolvi ei osaa muuta kuin totella käskyä kantaa terojen putkikasseja.

   Reply
 • 8.5.2018 at 21:57
  Permalink

  Ylen mika hentunen väitää naama perus lukemill että nyt palatiin takaisin lähi idässä
  EPÄVAKAUDEN AIKAAN Kun Trumph hylkäsi ydin ase sopimuksen

  Siis voisiko *YLEN Hentunen*
  kertoa niistä *vakaista ajoista
  *syyriasssa lähi idässä Iranissa Irakissa

  *Ennen tätä päivää* Kuinka Siellä Asiat on hoidettu VAAKAASTI Ilman Mitään Ongelmia

  Esim ISISIN synty on sitä vakautta ennen tätä päivää

  miljoonat pakolaiset lähi idästä euroopaan

  osoitaa vakautta ennen tätä tuomion päivää

  Ne terroristi teot Siellä osoittavat lähi idän vakautta ennen tätä päivää

  Myrkkykaasu iskut ovat vakauta ennen tätä päivää

  Miljoonat Kansan vaeluksella olevat turvapaikan hakijat euroopaan sieltä

  osoittavat vakautta

  Ennen *hirviö trumphin* tämän päivän *epävakautta* aiheutavaa päätöstä lähi idässä

  Mitä hirveyksiä voi tapahtua vielä näinä

  epävakauden päivinä tästä päivästä eteen päin YLE

  Pelotaa YLEN Mika Hentunen

  Onko Luvassa Joku Isisiäkin Kamalampi Asia
  Vai voiko Edes Olla

  Niinä Entisinä Vakaina Aikoina

  He ISIS ovat

  Tulevan Epävakaan Ajan Mittarilla

  Ilmeisesti Jotain Jeesuksen opetus lapsia

  Ja huomenna Yksikään homo sexuaali ei elä lähi idässä trumphin päätöksen takia tuntia pitenpään

  ISISIN vankeina he elivät Silloin Ennen

  Vakaina Hyvinä aikoina

  jopa viikon

  Naisia Kivitetiin Henkiltä Kun Nillkka vilahti niinä hyvinä vakaina aikoina

  Nyt He kivitetään näinä epävakauden aikoina Kun silmät Näkyisivät Burkan Läpi

  ja Itse murha iskuja oli vain 2 päivässä lähi idän hyvinä vakaina aikona

  Nyt Niitä tulee olemaan 10 tästä päivästä alkaen hyvin epävarmoina aikoina

  Siis Jumalauta Kysyykää nyt Joku Hentuselta Perustelut Mitkä Epävakaat Ajat

  Veratuna Entisiin Vakaisiin Aikoihin lähi idässä Varsikin IRANISSA

  on Taas Niin järjetöntä mielen manipuolointi kikkailua ylen toimittajalta
  ettei voi muuta kuin laskea allensa

  Reply
 • 8.5.2018 at 22:57
  Permalink

  Nyt loksahti alaleuka!
  ”kehittämään mekanismeja valtioiden sisäisten väestöryhmien aseistautumisen kontrolloimiseksi ja ryhmien välisten laittomuuksien ehkäisemiseksi, suomeksi kansannousujen estämiseksi.”
  Suomen puolustusvoimien perimmäinen ydintehtävä ON nimenomaan aseistaa kansa puolustamaan itseään ja isänmaata, kaikki muu on maanpetosta ja kansanpetturuutta.
  Onko joku eurokommunistiryhmittymä valmistelemassa Suomen puolustusvoimien ja patrioottien leirittämistä ja murhaamista Puola1939joukkohautamallilla EUrostoliiton toimesta?
  Valmistellaanko nyt paikat joukkohaudoille pohjavesialueiden ulkopuolelta ettei muslimeille myytävät pohjavesivarannot pilaannu kuffarin ruumisnesteillä?

  Reply
  • 9.5.2018 at 16:10
   Permalink

   Totalitaarisen hallinnon pahin uhka on juuri kansa.

   Reply
   • 15.5.2018 at 19:41
    Permalink

    Nm. Jeppes, näin se tuntuu olevan.
    Ihmettelinkin aikoinaan, n.vuonna 2005, kun poliisikoulutuksen painopisteeksi tuli joukkojenhallinta, vaikka Suomessa ei kansalaisille ollut näkyvissä sellaista kehitystä, joka sitä olisi vaatinut.
    Herää aina vain kysymys, että kauanko tämä ”kehitys” on ollut tiedossa ja mikä sen lopullinen tarkoitus on?

    Reply
 • 9.5.2018 at 15:02
  Permalink

  Miksi kansa Suomessa nousisi aseelliseen vastarintaan ?

  Siksiskö, että Suomeen on LUOTU ihmisoikeudettomat kansanryhmät; jotka eivät voi heihin kohdistuvissa RIKOKSISSA tukeutua edes Kansainväliseen rikostuomioistuimeen:

  Suomen ”perustuslaki” 118 § ..Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta EI kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslainmukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Tai jos ja kun ”eduskunta” VARASTAA ?

  Iltalehti 7.4. 2013 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus.” Yli LAIN salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata. ( suomeksi varstaa ).

  Miksi siis kansa ryhtyisi penäämään OMIA IHMISOIKEUKSIAAN takaisin Suomessa ?

  Suomen osalata jopa Kansainvälisen rikostuomioistuin LAHJOTTIIN toimivallattomaksi käsittelemään PL 118 §:n mukaisia asioita VALEHTELEMALLA !

  2008 allekirjoitettu ”sopimus” : Suomi MAKSAA ja pitää Ruanda-”oikeudenkäynnin” ja Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi Suomea kosevissa ”yksittäistapauksissa”.

  He 55/2007 ja ”sopimuksessa” kerrottiin kansanedustajille ja ”kansainväliselle”; Suomi haluaa itsenäisemmin tutkia tällaisia vakavia rikoksia … PL 118 §TODISTAA tämän valheeksi !

  Eikö armeijan TEHTÄVÄ ole varmistaa RIKOLLISTEN kiinisaanti ja IHMISOIKEUDET demokraattisessa valtiossa; eikä mahdollistaa VARASTAMINEN ja ihmisoikeuksien loukkaaminen sekä suojella itsenäistä valtiota !

  Nyt näytetään suojelevan ulkomaisen rahan vasalleja; kuten PL 118 §.n VALTIOPETOKSEN tehneitä ja miljardivarkauden suorittajia .( ”laki 444/2012” ).

  Edellämanitut ja niiden tutkimattomuus ovat SYY kansannousuun; jos se tahattuu .

  Reply
 • 9.5.2018 at 20:03
  Permalink

  Kun Suomen puolustusvoimat ajetaan kokonaan alas se lisää luottamusta huomattavasti. Se voidaan lakkauttaa siinä samassa kuin rajavalvontakin turhana kulueränä veronmaksajille, koska edellinen kantaa vain maahantunkeutujien laukut ja toinen syleksii katttoon avoimien rajojen ollessa tosiasia. Mitä tulee itärajaan. Sekin on turha sillä Venäjä on aivan liian suuri vastustaja Suomen kaltaiselle maalle, jossa ei ole enää kunnollista päällystöä eikä varusmiehiä, joita voi käyttää silloin kun tosipaikka tulee. Varusmiesten omaa syytä se ei kokonaan ole, vaan Suomen poliittisten päättäjien mädännäisyydestä johtuva henkinen alamäki ja korruptiossa rypevä mätä hallinto.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.