Poliisi julkisti lukuja turvapaikanhakijoiden tehtailemista rikoksista: ”syy ongelmille on tyytymättömyys”

Tutkimus: Turvapaikanhakijoiden rikokset tyypillisesti pahoinpitelyjä ja uhkailuja vastaanottokeskuksissa

Turvapaikanhakijoiden rikoksissa korostuvat vastaanottokeskuksissa tapahtuvat pahoinpitelyt ja uhkailut, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta. Seuraavaksi yleisimpiä rikoksia olivat turvapaikanhakijoiden omaisuusrikokset, seksuaalirikokset sekä vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan kohdistuneet rikokset.

Tutkimuksessa selvitettiin poliisin tietoon tulleita turvapaikanhakijoihin liittyviä rikoksia. Aineistona olivat vuonna 2016 tapahtuneet poliisiasiain tietojärjestelmään kirjatut ilmoitukset, joissa turvapaikanhakija on rikoksesta epäilty tai uhri. Aineisto koostui kaikkiaan 1 565 ilmoituksesta. Ilmoitusten kirjausvuonna Suomessa oleskeli enimmillään noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja vähimmillään noin 20 000.

– Ilmoituksista selvisi, että vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden rikosten taustalla on usein kulttuuriin ja uskontoon liittyviä erimielisyyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia asukkaiden välille. Pahoinpitelyksi päätynyt tilanne on saattanut alkaa hyvin pienestä yksityiskohdasta, kertoo tutkija Suvi-Tuuli Mansikkamäki Polamkista.

– Toinen tutkimuksessa esille tullut syy ongelmille on turvapaikanhakijoiden tyytymättömyys oloihin vastaanottokeskuksessa. Tyytymättömyys purkautuu rikoksina, jotka kohdistuvat vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan. Turvapaikanhakija saattoi uhkailla henkilökuntaa tai rikkoa irtaimistoa, jotta saisi siirron toiseen vastaanottokeskukseen.

Sekä uhrit että epäillyt yleisimmin nuoria miehiä

Koko aineistossa uhreja oli yhteensä 1 066. Heistä reilu kaksi kolmasosaa oli miehiä, yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 49 prosenttia Irakin kansalaisia. Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä oli 1 052 ja heistä 95 prosenttia oli miehiä, hieman yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 62 prosenttia Irakin kansalaisia. Yksi henkilö saattoi esiintyä aineistossa useamman kerran, joten todennäköisesti sekä uhreja että rikoksesta epäiltyjä oli aineistossa vähemmän kuin kokonaismäärät kertovat.

– Irakilaisia ja afganistanilaisia tuli ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoina Suomeen vuosina 2015 – 2016 ja heitä oli myös rikoksesta epäiltyinä lukumäärällisesti eniten. Kansalaisuuksittain vertaillen rikoksesta epäiltyjen joukossa on suhteessa eniten algerialaisia, valkovenäläisiä ja marokkolaisia. Heidän kohdallaan puhutaan kuitenkin huomattavasti pienemmästä maahantulijoiden määrästä, arvioi Suvi-Tuuli Mansikkamäki.

Seksuaalirikoksia aineistossa oli 161, ja rikoksiin oli kirjattu 147 uhria. Seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen henkilö. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia.

Opetusvideoita edistämään yhteiskuntaan sopeutumista

Tutkimus toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja se on yksi kolmesta osiosta laajemmassa poliisin ja Maahanmuuttoviraston TURVA-hankkeessa.

– Turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikoksista tarvitaan seurantatietoa, joka palvelee niin julkista keskustelua ja viranomaisia kuin turvapaikanhakijoitakin. Maahanmuuttoon – ja turvapaikanhakijoihin erityisesti – liittyy monenlaisia käsityksiä ja uskomuksia. Tutkimustiedon kerääminen on siis tästäkin näkökulmasta perusteltua, sanoo erikoistutkija Kari Laitinen Polamkista.

TURVA-hankkeen toisessa osiossa pyritään edistämään turvapaikanhakijoiden yhteiskuntatietoisuutta tekemällä opetusvideoita, jotka on käsikirjoitettu tutkimusaineiston pohjalta. Videoiden avulla pyritään ennaltaehkäisemään väkivaltaista käyttäytymistä ja edistämään suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista. Opetusvideoissa annetaan ohjeita esimerkiksi siihen, miten mahdollisissa riitatilanteissa kannattaa toimia.

– Kuritus- ja muuhun lähisuhdeväkivaltaan tulee suhtautua vakavasti ja asioista tulee valistaa kaikkia turvapaikanhakijoita. Viestin tulee kertoa selvästi, että väkivalta on ehdottomasti kiellettyä ja jokaisella on oikeus saada apua kohdattuaan väkivaltaa, muistuttaa Suvi-Tuuli Mansikkamäki.

Koulutusta vastaanottokeskusten työntekijöille

TURVA-hankkeen kolmannessa osiossa hyödynnetään tutkimuksesta saatuja tietoja ja järjestetään koulutusta väkivaltaa ehkäiseviin työmenetelmiin liittyen.

– Hankkeen kokonaistavoitteena on lisätä turvapaikanhakijoiden ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja perus- ja ihmisoikeuksista sekä edistää yleistä turvallisuudentunnetta, kertoo TURVA-hankkeen projektipäällikkö Seija HämäläinenMaahanmuuttovirastosta.

Hankkeen rahoittaa Euroopan Unionin Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF) yhdessä Oulun vastaanottokeskuksen ja Poliisihallituksen kanssa. Hanke jatkuu tammikuuhun 2019.

Lähde: Poliisi

19 thoughts on “Poliisi julkisti lukuja turvapaikanhakijoiden tehtailemista rikoksista: ”syy ongelmille on tyytymättömyys”

 • 7.5.2018 at 18:37
  Permalink

  No kyllähän se turhauttaa kun ei joka päivälle ole (varsinkaan) uutta neitsyttä. Kaikki on jo koluttu moneen kertaan. Rahaakin on vain yhteen yökerhoon viikossa ja uusi ipadi vain kerran kuussa. Miten nämä asiat korjaisi?

  Reply
 • 7.5.2018 at 19:26
  Permalink

  V.tun idiootit. Miks ette tehneet kotimaastanne edistyksellistä valtiota, jossa hyvä elää??? Sitten tuutte tänne valittaan ja loisimaan.

  Kyllä noi arabi ja nekrumatut on vaan niin ällöttävii, tyhmii ja häikäilemättömii. Ihan pistäis vihaks, mutta kun se on kerran kiellettyä.

  Reply
 • 7.5.2018 at 19:59
  Permalink

  mitäs tulitte norkoilemaan. Kukaan ei teitä täällä kaipaa.

  Reply
  • 8.5.2018 at 10:50
   Permalink

   Olis niiden aihetta palata kotimaahansa Ovat sen sorttisia etteivät ole koskaan tyytyväisiä Kyllä olis moni vähävarainen eläkeläinen tyytyväinen kun sais asunnot ja ruuat 5 kertaa päivässä ilmaiseksi Kuinka ne kehtaa valittaa

   Reply
 • 7.5.2018 at 20:00
  Permalink

  Samassa suhtteessa kantaväestössä pitäisi olla 45000 raiskaajaa kaduilla joka vuosi.

  Reply
 • 7.5.2018 at 20:15
  Permalink

  Minäkin olen niin perkeleen tyytymätön, mutta en kuitenkaan raiskaa, tapa, ryöstä ja vittuile, vaikka olen sitä alinta kastia Suomessa nykyjänsä.
  Painakaa lisää rahaa, niin kyllä se siitä. Ja parempia naisia viihdytykseksi vai pitäisikö sanoa, huonompia.

  Reply
 • 7.5.2018 at 20:41
  Permalink

  Korutonta kertomaa. Järkyttäviä lukuja!
  Varsinkin tämä: ” Seksuaalirikoksia aineistossa oli 161, ja rikoksiin oli kirjattu 147 uhria. Seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen henkilö. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia. ”
  Näitä sitten polpo suojelee ja valtion koko virkamieskoneisto!
  kun riehujia ja vakavien rikosten tekijöitä ei palauteta välittömästi kotimaahansa, niin asiasta voi tehdä vain yhden johtopäätöksen; valtio islamisoi Suomea tarkoituksellisesti erittäin voimallisesti.
  Sananvapauden rajoittamiset, vihapuhepoliisi, alimiteoitetut rangaistukset matujen tekemistä rikoksista, 4,4 kertaa suurempi sosturva kuin kantaväestöllä…
  Itseasiassa valtio on suomalaisten pahin turvallisuus uhka, koska se jäytää kansaa sisältä päin, kuin itse pääperkele.

  Reply
 • 7.5.2018 at 20:46
  Permalink

  Palleroilla on paha olla. On kotoutettu väärin, tulkit kuuluvat väärään porukkaan, pitää herätä jo aamukymmeneltä, puuro on pahaa, diskorahaa tulee liian vähän, VOKissa on vanhanmallisia Pleikkareita. Kyllä sellainen toiminta suomalaisten taholta väkisinkin ajaa vähän rötöstelemään.

  Reply
 • 7.5.2018 at 20:50
  Permalink

  Kotimaassaan asuvat teltoissa ja saviajoissa tekemättä yhtään mitään. Ja sitten täällä valittavat, jessus mitä sakkii.

  Reply
  • 7.5.2018 at 20:51
   Permalink

   Savimajoissa ei -ajoissa.

   Reply
   • 8.5.2018 at 00:25
    Permalink

    Itseasiassa monet irakilaiset ovat tottuneet siihen että heidän (öljy-)valtio pitää huolen että on (helppoja, yksinkertaisia) töitä ja normiasunnot ja hyvä elintaso (kivoja autoja, elektroniikkaa yms. ylellisyyksiä riittämiin).
    Sitten ovat tottuneet kaikkeen mikä heidän omaan kulttuuriin kuuluu ja siksi länsimaat ovat kuin Mars-planeetta heille
    -siitä se valitus sitten alkaa.
    Heidän maa oli USraelin toimesta tuhottu eikä myös töitä ja vaurautta enää oikein löydy joten lähtivät Eldoradoa etsimään ja luulivat kaiken olevan helpompaa ja ilmaista länsimaissa koska niin kaverit ja suvakit somessa mainostavat.
    Aja milellään siis samalla sionistit hiiteen kun ajat suvakit ja matut, sillä sekä suvakkius ja matutulva on suurimmissa määrin sionistien tuotosta.

    Reply
 • 8.5.2018 at 04:59
  Permalink

  Ja sitten koittaa se päivä kun kataväestö nousee vastustamaan näitä.
  Se taphtuu aivan liian myöhään, mutta silloin tapahtuu uusi1918.

  Lähes puolet raiskauksen uhreista on lapsia…

  Reply
 • 8.5.2018 at 05:54
  Permalink

  Toivoisin että nuokin suvakki akat saisivat kohdata näiden sotaa pakenevien tyytymättömyyden pillu moneen kertaan antautuneena ja vielä ilman suostumusta. Eiköhän siinä ymmärrys saisi täyttymyksen.

  Reply
 • 8.5.2018 at 07:48
  Permalink

  Algerialaiset, valkovenäläiset, marokkolaiset.. Jo on vaarallisista sotaakäyvistä maista turvapaikanhakijoita. Tuttava kävi lomalla marokossa taannoin ja ei huomannut isompia taisteluita. Ja afgaanitkin taitavat tulla turvallisesta iranista etupäässä. Eikä se irakikaan vaarallisempi ole kuin yleensä, ainahan arabimaissa sattuu ja tapahtuu.

  Reply
 • 8.5.2018 at 07:58
  Permalink

  Kun kerran näillä on niin suuri tarve tehdä koko ajan jotain niin voisivat lähteä kotimaahansa takaisin ja jälleenrakentaa sitä. Sielä on vapaata kenturaa joikhata ja kumarrella kuuta.

  Reply
 • 8.5.2018 at 10:15
  Permalink

  Aina jaksetaan jauhaa kotouttamisesta.
  Se on vitun turhaa. Ne ei kotoudu ja sillä sipuli.
  Mars kotimaahan!

  Reply
 • 8.5.2018 at 11:23
  Permalink

  Sodat tuotu suomeenkin..jos sotaa aidosti paossa ei luulisi täällä enää tappelevan..shiat ja sunnit..yms.
  Kaiken lisäksi kurdit saavat keskellä pyhäpäivää heilutella terroristi Öcalanin kuvaa kolmen sepän patsaalla..PKK terroristin jonka ansiosta noin 40000 ihmistä..niin siviilejä kuin poliuseja ja sotilaitakin kuoli.
  Kaiken lisäksi PKK eun toimesta julistettu terroristijärjestöksi.
  Sekin sota tuotu suomeen vaikka kurdien touhut ei kuulu suomelle puupennin vertaa

  Reply
 • 8.5.2018 at 14:54
  Permalink

  Taas yritetään tehdä matuista uhreja.
  Paska käytös ja perseily oikeutetaan.
  Onnenonkijoita jotka kuvittelevat saavansa kaiken, omaa taloa myöten, kun eräs tampiokin lupasi antaa pakoloisille talonsa.
  Koko pakolaissysteemi on täysin perseestä! Kuka vaan voi tunkeutua tännekin vain ilmoittamalla asylum ja pääsee hyysättäväksi. Ja kansa maksaa.
  Nämä 30-40 tuhatta jo tulleet ovat meitä köyhdyttäneet monta miljardia.
  Yhden pakoloisen ylläpitoon menevällä rahalla elättäisi kriisimaiden lähettyvillä satakertaisen ihmismäärän.
  Kaiken lisäksi tänne työntyy ihmisiä maista missä ei ole mitään hätää.
  Laittaisivat omat maansa kuntoon, perkele.

  Reply
 • 11.5.2018 at 10:56
  Permalink

  Kun lähdetään siitä että vastaanottokeskus on terroristikeskus, tilanne suorastaan vaatii suoraa toimintaa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.