Muistithan: Uudet katsastusaikavälit voimaan 20.5.2018 – Jatkossa voit muuttaa katsastusajankohtaa

Toukokuussa voimaan tulevaan uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan.

Jatkossa auton katsastusajankohtaa voi myös vaihtaa, mikä kannattaa hyödyntää esim. kesäautojen kohdalla. Seuraavan katsastusajan saa tarkistettua helpoiten Trafin sähköisistä palveluista pelkällä rekisterinumerolla.

20.5.2018 voimaan tuleva katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3-2-1-1-malli).

Jatkossa katsastusvälit harvenevat ja uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti (4-2-2-2-1-malli). Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.

Muutos koskee henkilö- ja pakettiautoja sekä osaa mönkijöistä, mutta mopoautot jatkavat vanhalla mallilla

Ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäinen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana.

”Tämä tarkoittaa siis sitä, että nyt käytössä olevat, alle kolmivuotiaat autot katsastetaan ensimmäisen kerran kolmivuotiaana, jonka jälkeen seuraavat katsastukset suoritetaan viisi-, seitsemän- ja yhdeksänvuotiaana”, kertoo erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

”Katsastusaikavälin muutos koskee henkilö- ja pakettiautojen lisäksi myös raskaita nelipyöriä, eli mm. isompia mönkijöitä. Muutos ei kuitenkaan koske mopoautoja eli niiden osalta katsastusajat säilyvät ennallaan,” jatkaa Toivanen.

Katsastusajankohtaa voi muuttaa

Jatkossa kaikkien ajoneuvojen, paitsi O2-luokan perävaunujen ja museoajoneuvojen, katsastuspäivä määräytyy edellisen hyväksytyn katsastuksen, ei enää käyttöönottopäivän mukaan.

”Uudistus teki katsastusajasta ns. rullaavan eli katsastusajankohtaa on helppo siirtää haluamakseen katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerrankin katsastaa”, kertoo Toivanen.

Auto kannattaa katsastaa viimeisen kuukauden aikana

Seuraavan katsastuksen ajankohta kuitenkaan ei muutu, jos katsastus suoritetaan katsastusaikavälin päättymispäivänä tai sitä edeltävän 30 päivän aikana.

”Jos katsastusaikaa ei halua aikaistaa, kannattaa katsastus tehdä viimeisen 30 päivän aikana ennen katsastusajan umpeutumista, niin katsastuspäivä pysyy samana. Tämän 30 päivän säännön voisikin sanoa korvaavan nykyisen 4 kuukauden katsastusajan jatkossa”, neuvoo Toivanen.

Katsastusajankohdan tarkistat helposti Trafin sähköisestä palvelusta

Minkä tahansa ajoneuvon katsastusajankohdan ja muut tekniset tiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla.

”Julkiset rekisteritiedot -palvelusta näkee katsastusajan lisäksi myös muita ajoneuvon teknisiä tietoja, kuten matkamittarilukemat, kulutus- ja päästötiedot sekä rengastiedot”, vinkkaa asiantuntija Katja Pulkkinen.

Katsastusajankohta on merkitty myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.

Lähde: Trafi

Katso myös:

4 thoughts on “Muistithan: Uudet katsastusaikavälit voimaan 20.5.2018 – Jatkossa voit muuttaa katsastusajankohtaa

 • 28.4.2018 at 11:27
  Permalink

  Autoa ei nykyään tarvitse katsastaa ollenkaan jos ei halua : tekee kuin aiempi naapurini Vantaalainen alkoholisti : haki auton Virosta , ei koskaan maksanut senttiäkään mitään maksuja Suomeen – eikä sen puoleen Viroonkaan … ajoi autolla 7 vuotta. Ei katsastanut ikinä eikä maksellut mitään vakuutuksia minnekään.

  Poliisi ei pysäyttänyt koskaan. Ilmeisesti eivät näe mistään etä Viron kilvet olivat vanhentuneet ajat sitten…

  Kuulemma tällaisissa vähemmän lainkuuliaisissa piireissä aivan yleinen käytäntö. Ilmankos alkaa jossain päin Vantaata olla 50 % autoista Viron kilvissä…

  Reply
  • 28.4.2018 at 17:36
   Permalink

   Poliisin kiireet ovat ”muualla” kuin älytäkseen jotain tuonkaltaista. Tosin virolaisia käy töissä Etelä-Suomessa valtavat määrät esim. raksamiehiä ja mikseipä jokunen nainenkin, joten moni suomalainen saa ajaa ”virolaisella” autolla ison nenän kaihessa kaikessa rauhassa.
   Miksipä enää kukaan itseään kunnioittava Suomen kanta-asukas haluaa maksaa ylenpalltisia veroja asiasta kuin asiasta kun ne kaikki menevät automaattisesti matujen ahteriin ja SPR:n mafiosoille.

   Reply
 • 29.4.2018 at 13:48
  Permalink

  Kiitos vinkistä. Nyt aukesi köyhällekkin mahdollisuus autoiluun.
  Autohjen katsastukset ovat mielivaltaista rahastusta, samoin vakuutukset ja autovero, koska polttoainevero on sairaalloisen korkeaa.

  Reply
 • 15.5.2018 at 06:16
  Permalink

  Vittu että tuon Trafin paskan voisi pikkuhiljaa pistää lopetuslinjalle. Nämä saatanan suojatyöläiset eivät ensinnäkään autoista tiedä hevonvittuakaan, ja sitten jatkuvalla syötöllä kehittävät mielivaltaisia katsastusmetodeja ja vaatimuksia, olkoot esimerkkinä vaikka tämä tuulilasi asia, jossa kivenisku tai pieni särö johtaa lasin vaihtoon. Johtaa se kyllä minulla myös siihen, että jos vastaantuleva auto, rekka tai kone viskoo kiven lasiin, otan rekkarin ylös ja siitä sitten rikosilmoitusta tekemään. Onhan laissa pykälät, ettei autoista saa lentää mitään, joten maksakoot sitten kivenheittäjät tuulilasinikin jatkossa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.