Poliisi varoittaa yrityksiin ja yhdistyksiin kohdistuvista laskutushuijauksista

Poliisi kehottaa organisaatioiden rahaliikenteen hoitajia valppauteen kaikkien organisaatioon tulleiden, normaalista toiminnasta poikkeavien laskujen ja etenkin sähköpostissa tulleiden maksumääräysten osalta.

Ennen epäilyttävän laskun tai maksun maksamista, olisi hyvä varmistaa esimerkiksi puhelimella henkilökohtaisesta maksumääräyksen antajan kanssa, että kyseessä on aiheellinen lasku.

Mikäli huijaus tapahtuu ja uhri on ehtinyt maksaa rahaa rikollisten tilille ennen huijauksen havaitsemista, on ensiarvoista toimia nopeasti ja ilmoittaa sekä poliisille että organisaation pankkiin rahansiirron pysäyttämiseksi.

Rikolliset pyrkivät hyvinkin erilaisin keinoin erehdyttämään kohteena olevan yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation maksamaan rahaa rikollisten haluamalle pankkitilille.

Tekotavan erilaisiin variaatioihin kuuluvat muun muassa haltuun saatujen laskujen – monesti ulkomailta lähetettyjen – maksuyhteystietojen väärentäminen ja organisaation päätöksenteosta vastaavan henkilön nimissä väärennetyt, sähköpostilla lähetetyt kiireelliset huijausmaksumääräykset organisaation maksuliikennettä hoitavalle henkilölle.

Huijauksiin tarvittavaa tietoa rikolliset hankkivat niin hakkereiden, haittaohjelmien kuin esimerkiksi kohteen internetissä olevista avoimista lähteistä, kuten yritysten ja yhdistysten kotisivuilta. Uhriksi joutuneelta organisaatiolta saadut rahat ohjataan yleensä erilaisten bulvaanien tileille ulkomaille.

Suomessa ilmiöstä ei vielä ole saatavilla tarkempaa tilastoa, koska kyse on sen verran uudesta rikosilmiöstä, että järjestelmät eivät tuota erillistä tilastotietoa juuri tämän tyyppisestä petosrikollisuudesta.

Hämeen poliisilaitoksen osalta nämä yrityksiin ja yhteisöihin kohdistuneet ”laskutuspetokset” ovat lisääntymässä. Vuonna 2016 on kirjattu yksi rikosilmoitus, vuonna 2017 todettiin 13 tekoa tai sen yritystä. Vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä poliisin tietoon tulleita tapauksia on ollut jo seitsemän. Onneksi suurimmassa osassa tapauksia teot ovat jääneet yritysasteelle, koska rikoksen kohteena olevassa yrityksessä on oltu valppaana ja rahaa ei ole siirretty. Onnistuneissa tapauksissa ulkomaille maksetut summat ovat vaihdelleet reilusta 30.000 eurosta muutamiin tuhansiin euroihin.

Viimeisin poliisin tietoon Hämeessä tullut tapaus sattui 3.4. tänä vuonna. Rikolliset onnistuivat yhdistyksen puheenjohtajan nimissä sähköpostilla lähetetyllä kiireellisellä maksumääräyksellä erehdyttämään yhdistyksen rahastonhoitajan maksamaan 8.600 euroa italialaiselle pankkitilille. Huomattuaan tulleensa huijatuksi rahastonhoitaja oli seuraavana päivänä yhteydessä poliisiin sekä yhdistyksen tilipankkiin maksun pysäyttämiseksi. Huolimatta nopeasta sekä poliisin että rahastonhoitajan reagoinnista, maksu oli jo ehtinyt italiassa toimivan, nigerialaisen miehen henkilötiedoilla avatulle tilille.

Varat oli välittömästi seuraavana päivänä 4.4. nostettu eri postitoimipaikoissa Turinissa. Jutun selvittelyssä on käynyt ilmi, että Italiassa toimivan miehen tilille oli 4.-6.4. mennyt tämän tapauksen lisäksi neljä eri maksua suomalaisilta yhdistyksiltä. Myös nämä rahat, yhteensä 12.100 euroa, oli ehditty nostaa tililtä, ennen kuin rahaa lähettäneet olivat todenneet tulleensa huijatuiksi. Kaikkien suomalaisiin kohdistuneiden huijauslaskujen aihe oli: ”Tietokonepalvelun ja sivustan uudelleensuunnittelu”.

Italian rahanpesun selvittely viranomainen FIU (Financial Intelligence Unit for Italy) on ohjannut todennäköisesti bulvaanina toimineen tilinhaltijaa koskevan tutkinnan epäillystä törkeästä rahanpesusta Italiassa paikalliselle esitutkintaviranomaiselle.

Hämeessä toimivan, yhdistykseen kohdistuneen rikoksen esitutkinta on keskeytetty siihen asti, kunnes Italian tutkintaviranomainen informoi Hämeen poliisilaitosta tutkintansa tuloksista. Suomessa saadun kokemuksen mukaan edellä mainittujen rikosten tutkinnassa ei puhelinnumeroiden, osoitteiden tai henkilönimien perusteella päästä eteenpäin, koska ne ovat usein jäljittämiskelvottomia ja vääriä. Samoin pankkitilit on usein avattu väärennetyillä papereilla ja osoitteet ovat keksittyjä.

Lähde: Poliisi

One thought on “Poliisi varoittaa yrityksiin ja yhdistyksiin kohdistuvista laskutushuijauksista

  • 26.4.2018 at 19:15
    Permalink

    Se vasta huijausta olisikin jos joku olisi maksanut tililleni jotain.
    Ulkomaan pellet aloittivat, kotimaan neropatit jatkoivat ja kun nuo kaksi yhdistetään. Enää mihinkään ei voi luottaa ja uskoa. Se, että yhä perirehellisten suomalaisten kello jätättää kiireen ja veroviranomaisen ruoskan alla. Tietää tuloja niille, jotka tekevät sitä samaa mitä isot herrat ja rouvat kansalle ”moottoripyöräkerhossa” nimeltä EU!

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.