Opetusministeri Grahn-Laasonen: Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle

Käynnissä olevan työn murroksen käyttövoimina toimivat digitalisaatio, tekoäly, robotisaatio, automatisaatio sekä arvojen, asenteiden ja elinkeinorakenteiden muutokset. Murros synnyttää uusia tehtäviä ja vaatii uudenlaista osaamista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pohtii talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa tänään 25. huhtikuuta julkaistussa kirjoituksessaan tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa koulutusta ja osaamista.

– Työn murros koskee jokaista suomalaista ja kaikkia toimialoja. Miljoona suomalaista tarvitsee lisää koulutusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Todellisuudessa kyse on kuitenkin vielä suuremmasta haasteesta ja kokonaisesta ajattelutavan muutoksesta kohti jatkuvaa oppimista, ministeri toteaa.

Ministerin mukaan jatkuva oppiminen haastaa perinteisen koulutuksen ja perinteiset oppimisympäristöt. Osaamista hankitaan monesta lähteestä, ei ainoastaan muodollisen koulutuksen ja tutkintojen kautta. Uutta osaamista ja taitoja on voitava hankkia kaikissa elämän vaiheissa ja elämäntilanteesta riippumatta.

Perinteinen yksisuuntainen polku, jossa opinnoista siirrytään työelämään ja sieltä eläkkeelle, on hämärtymässä. Yhä useamman ura polveilee. Tarve kouluttautua uudelleen tai vähintäänkin päivittää osaamista tulee vastaan monta kertaa.

– Muutos ei koske vain tämän päivän lapsia ja nuoria, vaan myös nyt jo työelämässä toimivia ja sen ulkopuolella olevia. Yhteiskunnan ja julkisen vallan on tuettava ihmisiä näissä muutoksissa. Koulutus on parasta lääkettä epävarmuuteen, ministeri kirjoittaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen: Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle

Lähde: Valtioneuvosto

5 thoughts on “Opetusministeri Grahn-Laasonen: Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle

 • 25.4.2018 at 11:10
  Permalink

  ”Koulutus (=aivopesu) on parasta (rauhoittavaa) lääkettä (hallituksen tuomaan) epävarmuuteen, ministeri kirjoittaa.” Vai miten se olikaan oikeasti tarkoitettu?

  Reply
 • 25.4.2018 at 12:20
  Permalink

  > tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa koulutusta

  Kyse on koulutuksesta, jota hallitus tarvitsee kansalaisilleen. Se arvio perustuu aina menneisyyteen. Ministeri ei kerro mikä koulutus näillä päätöksillä tosiasiallisesti estetään kansalaisilta (sitomalla kaikki resurssit vain yhdenlaiseen koulutukseen).

  > Miljoona suomalaista tarvitsee lisää koulutusta
  > seuraavan kymmenen vuoden aikana.

  Tämä on suunnitelman mukainen uusien pakolaisten määrä.

  > Muutos ei koske vain tämän päivän lapsia
  > ja nuoria

  Jo aivan vauvaikäiset otetaan päiväkodeissa tapahtuvan hallituksen määräämän indoktrinoinnin kohteeksi.

  Saksassa määrättiin pakollinen päiväkoti jo 2-vuotiaasta alkaen. Tarkoituksena indoktrinoida muslimien lapset valtion käyttöön. Mitä siitä seuraa: Lainkuuliaiset kristityt lähettävät lapsensa päiväkotiin mutta muslimit eivät.

  — Aikooko Saksan hallitus systemaattisesti ottaa huostaan vain muslimien lapsia lain toimeen panemiseksi? Ei ikinä. — Siis mikään ei muutu.

  Reply
 • 25.4.2018 at 21:29
  Permalink

  ”Suomen tulevaisuus rakentuu jatkuvalle oppimiselle”
  Virheistä oppiminen on tehokkainta oppimista ja tällä vaalikaudella Arkadian teatteri on pitänyt huolen siitä, että laaduukkaasta oppimateriaalista ei ainakaan ole ollut pulaa.

  Reply
  • 27.4.2018 at 06:23
   Permalink

   Mutta eduskunnan apinoilla älli ei riitäkkään siihen, että virheistään oppisi yhtikäs mitään.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.