Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL vaatii: Terveyskeskuskäynnit maksuttomiksi koko maassa

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry vaatii terveyskeskusmaksuista luopumista koko maassa. EKL kertoo tiedottessaan:
Asiakasmaksuista saatava rahoitusosuus on varsin pieni suhteessa maksujen perinnästä aiheutuviin hallinnollisiin kuluihin.

Helsingissä hallinnolliset kulut veivät vuonna 2012 lääkärivastaanottomaksuista kertyneistä tuotoista runsaan neljänneksen. Helsinki päätti vuonna 2013 luopua terveyskeskusmaksuista. Maksuista luopuminen ei uhkakuvista huolimatta myöskään lisännyt terveyskeskuslääkärikäyntejä.

Asiakasmaksupolitiikkaamme ohjataan lainsäädännöllä, jonka tavoitteena on maksujen kohtuullisuus sekä palveluiden hyvä saavutettavuus. Suomen perustuslakivaliokunta on jo vuonna 1996 linjannut, ettei henkilön taloudellinen asema saa olla esteenä palveluiden saamiselle.

Silti elämme tänä päivänä tilanteessa, jossa useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt jättää menemättä lääkäriin rahan takia, kertoo THL:n tuore tutkimus (23.2.2018, Ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve ja käyttö eroavat tulotason mukaan, Suomen sosiaalinen tila 1/2018).

Kahteen alimpaan tuloviidennekseen kuuluvista noin yksitoista prosenttia ei ollut viimeiseen vuoteen käynyt lääkärissä taloudellisten ongelmien vuoksi. Noin prosentti suomalaisista, peräti 55 000 ihmistä, kohtaa sosiaali- ja terveydenhuollon kuluja, joita kuvaillaan katastrofaalisiksi (Asiakasmaksujen kohdentuminen väestössä Suomessa, THL 11.4.2018). Asiakasmaksut, lääkkeet ja matkat haukkaavat heidän käytettävissä olevista tuloistaan peräti 40 prosenttia.

Sairaalahoidossa katetaan asiakasmaksuilla noin viisi prosenttia todellisista kuluista, kotisairaanhoidossa taas osuus on nelinkertainen, yli 20 prosenttia. Kunnat voisivat soveltaa harkintaa asiakasmaksuihin, mutta ne eivät sitä juurikaan tee. Satojatuhansia asiakasmaksuja päätyykin Suomessa vuosittain ulosottoon.

Palvelu-, matka- ja lääkemaksukatot tulee yhdistää yhdeksi maksukatoksi

Valitettavan usein pienituloiset kansalaisemme säästävät lääkkeistään ja muista terveydenhuollon kustannuksistaan, jotta rahat riittäisivät muihin menoihin. Jos eläkkeensaaja jättää rahapulassaan lääkkeet ostamatta tai vaikkapa hampaansa hoitamatta ja sairastuu pahemmin, on tällä merkittäviä kustannusvaikutuksia yhteiskunnallemme.

Asiakasmaksut kohdistuvat eniten pienituloisille ja sairaille. Näin ollen henkilön tuloihin kohdistuva maksurasite on huomattavasti suurempi pienituloisilla.

Henkilöiden toimeentulon ja maksurasitteen tarkastelussa asiakasmaksujen ohella tulisi ottaa huomioon myös lääkkeiden omavastuut sekä terveydenhuoltoon liittyvät muut maksut.

Käytössä on kolme eri maksukattoa: maksukatot palveluille (683 eur), lääkkeille (605,13 eur) ja Kelan matkoille (300 eur). Ne ovat yhteensä 1 588,13 euroa.

Palvelu-, matka- ja lääkemaksukatot tulee yhdistää yhdeksi maksukatoksi, jonka tason tulee olla korkeintaan noin 775 euroa. Erilliset maksukatot tulee kuitenkin säilyttää ja niitä tulee seurata myös jatkossa. Kunkin erillisen maksukaton täyttyessä asiakas ei maksaisi kyseistä palvelu-, matka- tai lääkekohtaista maksua. Palvelut tulisivat maksuttomiksi, kun palveluista, matkoista ja lääkkeistä perityt maksut ylittävät maksukaton.

Lähde: Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry.                                                      

4 thoughts on “Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL vaatii: Terveyskeskuskäynnit maksuttomiksi koko maassa

 • 25.4.2018 at 23:03
  Permalink

  Eikä mitä. Eikös leipäjonoihinkin ole tulossa maksut tai ainakin vastikkeet? Ei ilmaista leipää köyhille, sanoo Kokoomus ja Sipi-Kepu.

  Reply
 • 26.4.2018 at 09:28
  Permalink

  Se onnistuu vain jos Suomen valtio ottaa koko SOTE:n hoitaakseen. Ja sen jälkeen kaikki kasut otetaan verovaroista.

  Ikävä kyllä Suomen politikot ja hallitus eivät osaa laskea, koska tällaista esitystä ei ole tehty.

  Reply
 • 26.4.2018 at 13:30
  Permalink

  Voi, voi kun esikoispojalle kuuluva siunaus jo ehditty antaa matuille yhtä valheellisella petoksella kuin Vanhassa Testamentissa konsanaan. Mikä on tehty, niin se on tehty, eikä sitä voi enää peruuttaa, joten kärsikööt eläkeiläiset nahoissansa ja ryhtykövät myymään lehtiä kaduilla lisätienistikseen kuten Ruotsin Malmössä sikäläiset yhteiskunnan ”taakat” joutuvat toimimaan vain siksi, että pieni eläke ei riitä edes perustarpeiden tyydyttämiseen. Sen sijaan matut voivat paksusti ja raiskatut bimbot samaten, jos henkiin edes jäävät. Saksassa on sama juttu ikänsä työtä tehneiden sukupolvien osalta, jotka ovat rakentaneet tuon entisen hyvinvointivaltion, joka nyt onkin kuin imelältä löyhkäävä huora, joka tyydyttää kaikkien himot, joka vain sisään käy Mutti Merkelin bordellin laveasta ovesta. Ja bordellin oven päällä välkkyy mainosvalo suurin kirjaimin: ”MONIKULTTUURISUUS!!!”

  Reply
 • 26.4.2018 at 13:33
  Permalink

  No jo on saatana, työtön 500€ ”tuloilla” joutuu maksamaan ihan saman kuin muutkin. Hyvätuloiset eläkeläiset jättävät muutaman etelänmatkan väliin ja jättää vaihtamatta auton joka kolmas vuosi. Hyväksyn tuon jos eläke on vaikka 800€ pintaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.