Lasten liikunnan harrastusmahdollisuuksien edistämiseen 4 miljoonaa seuratukea

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on myöntänyt lähes neljä miljoonaa euroa seuratukena liikunta- ja urheiluseuroille.

Tavoitteena on mahdollistaa lapsille ja nuorille liikunnan harrastaminen ohjatussa seuratoiminnassa ja laskea harrastamisen kustannuksia. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta. Tukea myönnettiin yli neljällesadalle hankkeelle.

Seuratuen tarkoituksena on tukea paikallista seuratoimintaa sekä liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi tehtävää työtä.  Ministeri Sampo Terhon mukaan seuratuki on osoittautunut päteväksi keinoksi edistää liikunnan harrastusmahdollisuuksien yhdenvertaisuutta.

– Yli neljäsataa myönnettyä avustusta osoittaa, että seuroissa tehdään laajaa ja merkittävää työtä lasten ja nuorten liikunnan eteen. Haluamme avustuksilla tukea mahdollisuuksia osallistua liikuntaharrastuksiin. Harrastamisen hinta ei saa olla esteenä, ministeri Terho sanoo.

Avustuksia jaettiin yhteensä 403 hankkeelle. Niistä uusia kehittämishankkeita on 281 ja jatkohankkeita 122. Seurojen yhdessä toteuttamia hankkeita on 48. Avustuskriteereissä huomioidaan harrastamisen hinta. Avustuksen ehtona on, että harrastamisen hinta lasten ja nuorten liikunnassa ei ylitä 50 euroa kuukaudessa.

– Seuroilla on halua tarjota myös matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja ehkäistä nuorten liikunnan lopettamista. Koulupäivän läheisyyteen liittyvää harrastustoimintaa lisätään ja koulu- sekä päiväkotiyhteistyötä tehdään entistä enemmän. Suosittujen lajien suuria ryhmiä voidaan jakaa pienemmiksi porukoiksi ja näin lisätä toiminnan laatua. Nuoria koulutetaan myös erilaisiin seuratoiminnan tehtäviin.

Seuratukea vuonna 2018 saavissa seuroissa harrastetaan kaikkiaan 84 eri lajia 115 eri kunnan alueella. Seuratukea voidaan myöntää liikuntaa tai urheilua järjestäville paikallisille, rekisteröityneille yhdistyksille.

Myönnetyt avustukset painottuvat matalan harrastuskynnyksen toimintaan, mutta hankkeissa voi olla mukana myös harrastetoiminnan lähialueen kilpailullista edistämistä. Seuratukiavustusta voi saada lasten ja nuorten matalan harrastuskynnyksen toimintaan, innovatiivisiin kokeiluihin tai hankkeisiin, joissa lisätään toiminnan monipuolisuutta uusien lajien kautta tai kehitetään lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa. Seuratuen avulla voidaan myös vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä, sekä tukea vapaaehtoistyötä.

Avustuksia myönnettäessä on kiinnitetty huomiota mm. siihen, ovatko lapset ja nuoret olleet mukana suunnittelemassa hanketta tai toimintaa.  Myös vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen pyritään koko ajan löytämään hyviä malleja, joita onnistuneista kehittämishankkeista voi nousta.

Tietoa seuratuesta ja myönnetyt avustukset 2018

Lähde: OKM

2 thoughts on “Lasten liikunnan harrastusmahdollisuuksien edistämiseen 4 miljoonaa seuratukea

 • 24.4.2018 at 12:21
  Permalink

  Toivottavasti tämä koskee myös kanta-asukkaita ja oikeita lapsia.

  Reply
 • 24.4.2018 at 13:42
  Permalink

  Miksi seuroille annetaan tukea? Miksei tueta suoraan perheitä? Annettaisiin vaikka 100e maksuseteli jokaiselle että sillä voi ostaa urheiluvarusteita. Sillä voi sittten ostaa polkupyöristä lenkkikenkiin, kuka mitäkin haluaa.

  Tällaiset seuramaksut eivät ole mistään kotoisin. Mitä hyötyä on esim. pyöräseurasta kaupungissa jos itse asuu maalla? Ei paljon valtion miljoonat lämmitä. Tai maaseudun metsästysseurasta jos asuu kaupungissa.

  Outoja ovat politikkojen ajatuksenjuoksut. Seurojen tuet kun tahtovat mennä pääyhdistysten tileille jolloin niillä ei yleensä tehdä muuta kuin maksetaan pääkaupungissa olevien pääkonttoreiden vuokria. Ja täten keinotekoisesti vääristetään vuokramarkkinoita. Otetaan esim Suomen Luonnonsuojeluliitto. Kotkankadulla olevan kiinteistön vuokraan menee 70-75% ajajärjestöjen jäsenmaksuista. Samaa suuruusluokkaa on muidenkin yhdistysten pääkonttoreiden kulurakenne. Sotaveteraaneja unohtamatta. Ja niiden lakimiesten palkkoja.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.