Sosiologian tutkija: ”Pitäisikö seksinukeille taata perusoikeudet?”- Tukea ajatukselle EU-parlamentissakin

Tulisiko seksinukeilla olla oikeuksia kuten ihmisellä? Voidaanko elottomaan olentoon asentaa tekoälyn mukana ihmisoikeudet? Entä voidaanko seksinuken omistaja velvoittaa kunnoittamaan seksinuken koskemattomuutta?

Esimerkiksi feministi Rosi Braidotti on sitä mieltä, että jopa lakia tehokkaampi keino eri lajit ylittävien suhteiden sisältämän kanssakäymisen inhimillistämiselle olisi eettisten pelisääntöjen esittely esimerkiksi robottien ja ihmisten välisiin suhteisiin.

-”Tällainen voisi auttaa ihmisiä löytämään hellän ja empaattisen tavan kohdella robotteja.”

Itävallassa Arts Electronica festivaaleilla seksinukke ”Samantha” joutui useiden miesten kovakouraisen tunnustelun kohteeksi ollessaan näytillä teknologiasta kiinnostuneille kävijöille. Sputniknewsin mukaan ”Samanthaa” jouduttiin korjailemaan barbaaristen kourintojen jäljiltä ja tästä mielensä pahoittanut keksijä Sergi Santos vaatii, että hänen luomuksiinsa asennetaan tekoäly, joka reagoisi hellään käsittelyyn, eikä brutaaliin kourintaan ja muuhun kaltoinkohteluun.

EU tason ihmisen uudelleenmäärittelyä laiskuuden vuoksi?

Tapauksen tiimoilta on esitetty huolta muun muassa sen vuoksi, ettei ihmisiä kiinnosta mahdollinen seksirobotin vahingoittaminen siksi, ettei robotti osaa sanoa ”ei”. Luxemburgilainen europarlamentaarikko Mady Delvaux on esittänyt, että ”edes kaikkein hienostuneimmille seksiroboteille suotaisiin erityinen ”elektronisen ihmisen status”, joka takaisi niille myöskin erityiset oikeudet”.

Kulttuurifilosofi, sosiologian ja filosofian tutkija Slavoj Žižek Ljubljanan yliopistosta pohdiskelee kirjoituksessaan, ovatko tällaisia oikeuksia vaativat ihmiset todella huolissaan tekoälyn tunteista, vaiko seksinukkejen agressiivisista omistajista? Hän kuvailee asiaa ”laiskuudeksi ajattelussa”, jonka tarkoitus on sivuuttaa pohjimmainen ongelma.

Žižek kysyy myöskin, voidaanko esimerkiksi sadistisia seksifantasioitaan nukella toteuttavaa henkilöä tuomita edes eettisellä tasolla, koska kukaan ”todellinen entiteetti” ei kärsi? Hänen mukaansa tällainen ajattelutapa loisi eräänlaisen pakon rajoittaa myöskin virtuaalitodellisuudessa toteutettavia fantasioita. Virtuaalitodellisuudessa kun eivät päde fyysisen todellisuuden rajoitteet. Siten kaikenlainen väkivalta, seksuaalinen tai ei, voi bittimaailmassa saavuttaa vieläkin brutaalimpia mittasuhteita.

Tulisivatko ääripäät koskaan vastaan…

”Sadistit nimittäin tahtovat kohteensa olevan peloissaan ja häpeissään.”

Vai kävisikö yksinkertaisesti niin, että uudet eettiset säännöt seksinukkejen kohteluun muuttuisivat hyvinkin nopeasti vain kierrettäväksi periaatteeksi? Jospa tekoälyä muokattaisiinkin niin, että seksinukke nauttisi äärimmäisen rajusta käytöstä… Jos nukke on alunperin ohjelmoitu sanomaan ”ei”, olisi aivan yhtä helppoa ohjelmoida sitä toisin.

”Juju tottakai on siinä, nauttisiko sadistisia taipumuksia omaava omistaja enää yhtä paljon, jos nukke myöntyisi tai jopa nauttisi kohtelustaan. Sadistit nimittäin tahtovat kohteensa olevan peloissaan ja häpeissään.”

Tutkijan spekulaatiot saavuttavat huippupisteen kun pohdinta siirtyy toiseen suuntaan tapahtuvaan kaltoinkohteluun:

”Entäpä jos paha ohjelmoija ohjelmoi robotin satuttamaan meitä, kumppaneitaan? Jos me annamme pienimuotoiset ihmisoikeudet roboteille estääksemme ihmisten kaltoinkohtelun robotteja kohtaan, pitäisimmekö niitä myöskin pienimuotoisesti syyllisinä, mikäli näin tapahtuisi?”.

Eettisin ratkaisu Žižekin mukaan olisi se, että vaikka nukke torjuisi väkivaltaisen kohtelun, se salaa alkaisi nauttia siitä.

Lähde: RT, sputniknewslink.springer.com

15 thoughts on “Sosiologian tutkija: ”Pitäisikö seksinukeille taata perusoikeudet?”- Tukea ajatukselle EU-parlamentissakin

 • 23.4.2018 at 21:27
  Permalink

  Bimbot tajuu, että ei tää tekoäly vielä ole mitään muuta kuin ennalta ohjelmoituja algoritmejä eli periaatteessa täysin ”tyhmää älyä”.

  Joten asiaa ei ole syytä murehtia sen enempää.

  Reply
 • 23.4.2018 at 21:49
  Permalink

  Autot taitavat olla samalla tasolla. Äly ainakin korkeammalla tasolla kuin omistajalla. Seksiä ei. Eihän?

  Reply
  • 23.4.2018 at 22:34
   Permalink

   Yksi tuttu rva sanoi kerran, että jos miehensä autolla olisi v..tu, ei häntä edes tarvittaisi

   Reply
 • 23.4.2018 at 22:03
  Permalink

  Pitäisikö EU-parlamentin jäsenistö ohjata mielenterveyshoitoon jos siellä otetaan kantaa näin sairaisiin esityksiin? Ja ne robotit voi viedä afrikkaan ja aavikon ihmeille nussittavaksi niin ei tarvi tunkeutua eurooppaan raiskailemaan. Väestöräjähdys saadaan pysähtymään jonka lisäksi kamelitkin ja vuohetkin kiittävät tätä ratkaisua.

  -Näin näitä ongelmia ratkotaan ilman mitään sosiologiaa, filosofiaa tai feministisiä näkemyksiä -parlamenteista puhumattakaan.

  Reply
 • 23.4.2018 at 22:07
  Permalink

  Ei siihen lakia tarvita. Ei siihenkään ole tarvittu, että monen miehen paras kaveri on ollut auto jo niin kauan kuin autoja on ollut olemassa.

  Ennen autoa oli hevonen ja sitä ennen nainen.

  Reply
 • 23.4.2018 at 22:32
  Permalink

  Mikä on mukavin tapa masturboida?
  Käyttää blondia

  Reply
 • 24.4.2018 at 01:29
  Permalink

  Miksi sitten perusoikeuksia ei taata pöytätietokoneelle, kännykälle tai kiville ja puille? — Siksi, että ne eivät ulkomuodoltaan ole ihmisen näköisiä. NE EIVÄT OLE JUMALAN KUVIA.

  On täysin islamilaisen lain mukaista aluksi antaa ihmisoikeudet ihmisen kuville ja sen jälkeen kokonaan kieltää ihmisen kuvien tuottaminen.

  Reply
 • 24.4.2018 at 08:44
  Permalink

  Hoh hoijaa…. Ja ihminen on sitten älykkäin olento tällä pallolla.
  Joutaisi kadota koko laji!

  Reply
  • 24.4.2018 at 10:04
   Permalink

   Jep. Täysin turhaa vatvomista, energian ja ajan tuhlausta. Kone on kone ja siksi on turha edes uhrata ajatuksia ihmisoikeuksista.

   …ehkä feministit ja vasemmisto pikku hiljaa katoaa pallolta koneiden avustamina.

   Reply
 • 24.4.2018 at 12:12
  Permalink

  Kohta miehiä rulettavat jo seksirobotitkin, jotka nalkuttavat äärimmäisen hienostuneesti tekoälyllä, joka vielä ”oikeiden” naisten ohella jahtaavat miehet #seksinukketoo -kampanjalla maanrakoon. Koskapa viimeinen ”sana” on se mikä on ei jahti pääty tähän vaan siitä eskaloituu #maatoo -kamppalilulaji, joten loppua ei näy. Tämä hiusten halkominen tietää sitä, että EU on huolissaan nukkien nukke -oikeuksista enemmän kuin valkoisen rodun asemasta Euroopassa eli heidän kotikonnuillaan. Se on varmaa, että annettiinpa ”oikeuksia” millaisille koppakuoriaisille tai puimakoneille hyvänsä, niin pahnan pohjimmaisiksi jäävät aina valkoiset ja kun pureudutaan vielä hieman ”syvemmälle” niin jäljelle jää valkoiset heteromiehet, jotka kaivavat hampaidensa välistä lihan jämiä. Mutta viis siitä, tuo oli vain toteamus samaan malliin kuin ”Hauki on kala”.
  Mitä tulee EU:n yleiseen ÄO:n laatuun voi ”hauskana” yksityiskohtana mainita, että aina juomakelpoinen Jean Claude Juncker, – siis tämä lichtensteinilainen pankkimies, joka hotkaisi tuon valtionvarainministerinä ollessaan samanlaiset pankkituet veronmaksajilta pankeille kuin Suomessa –
  pitämässään puheessa mainitsi, että avaruusolennotkin ovat hyvin huolissaan EU:n tilasta. Takarivissä kuten ”kuvaan” sopiikin, istui meidän kaikkien yhteinen siilinjärveläinen Jyrki Katainen perin vakavana pomonsa esittämien ”huolenaiheiden” tiimoilta. Niin, mitäpä tuohon enää mitään lisäämään, sillä siitä ei ole muuta seuraamusta kuin se, että homma järkevöityy pahemman kerran.

  Reply
 • 27.4.2018 at 06:14
  Permalink

  Minäkin haluan seksinukkeni Suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, saavathan matutkin kaiken minkä pyytävät. Onhan eduskunnassa istuvat mulkutkin saaneet ihmisoikeudet, vaikka ihmisiksi noita hirviöitä ei voi kutsua tekojensa ja päätöksiensä myötä laisinkaan.

  Reply
 • 27.4.2018 at 11:42
  Permalink

  Kun kerran koneelle myönnetään ihmisoikeudet niin sellainen tulee antaa myös nyrkki Kyllikille. Ja ehdottomasti hänen, Kyllikin tulee kuulua suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.

  Reply
 • 19.6.2018 at 18:45
  Permalink

  Sitten seksirobotitkin voivat sanoa: ME TOO!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.