Varo huijaavia kotimyyntikauppiaita – Kohteina usein ikäihmiset

Varma merkki keväästä ovat kiertävät kotimyyntikauppiaat. Palveluita ja tavaraa tarjotaan usein epärehellisin keinoin ja aggressiivisen tarjonnan kohteena ovat erityisesti ikäihmiset.

– Poliisi saa joka kevät ilmoituksia kiertelevistä henkilöistä, jotka aiheuttavat huolta ja epäilyksiä. Usein kyseessä ovat kotioville tulevat palveluita ja tavaroita kauppaavat myyjät, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Aho korostaa, että huijaavista kotimyyjistä on hyvä puhua perhepiirissä etukäteen samaan tapaan kuin valepoliiseista. Samoin vanhustyötä tekevien sekä ikäihmisten järjestöjen aloitteesta riskit voisi ottaa tapaamisissa pohdittaviksi.

Poliisin neuvo on, ettei asuntoon pidä päästää tuntemattomia sisälle.

– Jos tarvetta palveluille tai tavaralle ei ole, se tulee ilmoittaa kaupustelijalle selkeästi. Jos kuitenkin esittelylle on annettu mahdollisuus, pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan. Jos asia kiinnostaa, kannattaa tarkkaan harkita ennen kuin allekirjoittaa mitään, Aho korostaa.

Petoksen selvittäminen usein hankalaa

Sen selvittäminen, onko sovittu kauppa hyvä vai kyseessä petos, ei ole yksinkertaista ostajille eikä aina poliisillekaan.

– Usein allekirjoituksella sitoudutaan siihen, mitä sopimuksessa lukee. Sopimus on siis luettava huolellisesti ja myös ymmärrettävä sen sisältö ennen päätöksen tekoa. Tähän ei saa vaikuttaa myyjän kiire.

Kaikkea kotimyyntiä ei voi peruuttaa

Kotimyynnissä myyjän tulee antaa kuluttajalle ennen sopimuksen solmimista ennakkotiedot itse tuotteesta tai palvelusta sekä omat yhteystietonsa. Tärkeä asiakirja on peruuttamislomake, jonka avulla kuluttaja voi peruuttaa kotimyyntikaupan syytä ilmoittamatta 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä.

Monet kevään ja kesän kotimyyjät kauppaavat varsin hinnakkaita remontteja ja pihan kunnostuksia. Näiden sopimusten jälkeen ei 14 päivän peruuttamisaika välttämättä onnistu, koska kyse on mittojen mukaan tehdyistä yksilöllisistä tuotteista tai palveluista.

Apua kannattaa kysyä etukäteen

Jyrki Ahon mukaan ikäihmiset voivat remonttitarpeissaan kääntyä esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan tai kuntien korjausavustusten käsittelijöiden puoleen.

Aktiivisia myyjiä Aho muistuttaa kuluttaja-asiamiehen suosituksesta, jonka mukaan kaupankäynnistä tulee luopua kokonaan, jos kuluttajan oikeustoimikelpoisuus on heikentynyt iän tai sairauden takia.

Lähde: Poliisi

2 thoughts on “Varo huijaavia kotimyyntikauppiaita – Kohteina usein ikäihmiset

 • 20.4.2018 at 14:38
  Permalink

  Näistä kotioville tunkevista rötösmyyjistä kuulee silloin tällöin. Pelottelemalla erilaisilla uhkakuvilla ja röyhkeällä käytöksellä pyrkivät myymään vanhus paroille esimerkiksi murtosuoja välineitä. Ylihintaan tietenkin, eikä vanhus välttämättä edes ymmärrä tulleensa huijatuksi.
  Moisilta myyjiltä tulisi katkoa sormet ja varpaat yksitellen.

  Reply
 • 20.4.2018 at 21:13
  Permalink

  ”Ikäihmiset” !?!?!? Siis koko Suomi on ikäihminen. Ymmärrätte kyllä jujun kun vähän tuumaatte.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.