Ministeriöt tiedottavat: Aktiivimalli kehittyy

Vuoden alussa voimaan tulleen aktiivimallin kumoamista koskeva kansalaisaloite on tänään torstaina 20.4.2018 eduskunnassa lähetekeskustelussa.

Aktiivimalli ja sitä koskeva kansalaisaloite ovat nostaneet julkiseen keskusteluun niin ihmisten erilaiset elämäntilanteet, työttömyysturvajärjestelmän moninaisuuden kuin työttömyysturvajärjestelmän tarkoituksen ja tavoitteet.

Kansalaisaloite on tapa tuoda eduskunnan käsiteltäväksi sellaisia suomalaisten ihmisten tärkeiksi kokemia asioita, joihin halutaan saada muutos. Nyt aloitteen käsittely on eduskunnan käsissä. Sosiaali- ja terveysministeriö saa myös käsittelyn kuluessa eduskunnalta tiedon, miten ministeriön toivotaan osallistuvan kansalaisaloitteen käsittelyyn.

Aktiivimallin soveltamisen vaikutuksia seurataan tarkasti. Myös eduskunta edellytti tätä, kun lakimuutosta käsiteltiin. Seuranta on niin ikään osa kansanvallan toteutumista.

Aktiivimalli hallituksen kehysriihessä

Hallitus teki 12.4.2018 kehysriihessä useita uusia päätöksiä aktiivimallin osalta. Päätökset ovat osa hallituksen työllisyyspakettia.

Työttömien mahdollisuuksia omaehtoiseen opiskeluun parannetaan. 25-vuotta täyttäneillä työttömillä olisi mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä lyhytkestoisia opintoja, jotka antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Opinnot osoittaisivat aktiivimallissa edellytettyä aktiivisuutta. Asiaa koskeva hallituksen esitys on annettu eduskunnalle tänään torstaina 19.4.2018. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan 1.8.2018.

Lisäksi valmistellaan muutos, jolla ammattiliiton tai -järjestön, kansalaisjärjestön, kunnan tai muun vastaavan tahon järjestämään työllistymistä edistävään valmennukseen, koulutukseen tai toimintaan osallistuminen kerryttäisi myös aktiivisuusehtoa. Tämä edellyttäisi joko sitä, että kyseistä toimintaa rahoitetaan julkisista varoista kuten työllisyysmäärärahoista tai sitä, että toiminta on muutoin työvoimaviranomaisen hyväksymää. Muutos pyritään valmistelemaan nopealla aikataululla.

Pitkään työttömänä olleiden palveluita kehitetään. Syksystä 2018 alkaen käynnistetään pilotteja, joissa tavoitteena on muun muassa kokeilla sosiaali- ja terveyspalveluiden ja työvoimapalveluiden entistä joustavampaa yhteensovittamista.

Aktiivimallin tuoman lisätyön sujuvoittamiseksi sekä työttömien määräaikaishaastatteluiden toteuttamisen tehostamiseksi, hallitus päätti lisätä TE-toimistojen henkilöstöresurssia 206 henkilötyövuodella ja lisätä työllisyysmäärärahoja 11,2 miljoonalla eurolla.

Selvityshenkilöt kartoittavat osatyökykyisten tilannetta

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kaksi selvityshenkilöä kartoittamaan osatyökykyisten tilannetta työmarkkinoilla. Selvityshenkilöinä ovat lääketieteen tohtori Raija Kerätär Oorninki Oy:stä ja johtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Selvityshenkilöiden tehtävänä on koota havaintoja aiemmista ehdotuksista ja selvityksistä ja tehdä esitykset etuus- ja palvelujärjestelmien kehittämiseksi.

Lisäksi Kerätär ja Oivo arvioivat työkyvyttömien työttömien asemaa aktiivimallissa ja mahdollisuuksia selvitä aktiivimalliin sisältyvistä edellytyksistä.

Lähde: STM ja TEM

Katso myös:

4 thoughts on “Ministeriöt tiedottavat: Aktiivimalli kehittyy

 • 19.4.2018 at 16:17
  Permalink

  Yleensä ”kehitys” on tarkoittanut kiristyksiä, lisääntynyttä byrokratiaa ja huonontuneita etuja.
  Ministerit voivat minun puolestani tunkea kehityksensä sinne ja syvälle.

  Reply
 • 19.4.2018 at 17:07
  Permalink

  ”Aktiivimalli kehittyy.” Siis ruoskat varustetaan rautamonisärmäisillä rautakuulilla, jolloin ”tuottavuus” nousee ja täten ”kannustinloukut” kalkkilaivojen kapteenien osalta ovat taaksejäänyttä elämää. Mikäli tälläinen haitake ”poistuu” Suomen kansantaloutta rasittamasta eli tuttavallisemmin sanottuna, taakasta seuraavassa muslimiterroristin tekemässä Allahu Akbar -iskussa tuo monikulttuurisuuden ja EU:n globalistien kengässä olevasta kivestä. Ei valtamedia mainitse hänestä halkaistullakaan sanalla, vaan päähuomio kiinnittyy siihen, että ylkämaalainen jyystö käyttäytyi oikein hyvin ollessaan 2-vuotias Lähi-itäläisessä metropolissa lyömällä äitiään keittiöveitsellä eli sikäläisellä ”helistimillä”, joka alati on tuon ikäisten taaperoiden käsillä. Sitten kun ikää vähän karttuu ja ensimmäinen kunnon raivokohtaus ei karkkihyllyn vaan enon kalashnikovin innokkaan käpälöinnin #kalashnikovtoo keissin tiimoilta hankitaan jo kunnon maitopartaa lykkäävälle jihasistinalulle oma ”pössykkä” (Vaahteramäen Eemeli) ja tietysti kuteja siihen päälle niin koko hommasta ei enää puutu kuin sikäläiset perhejuhlat, joissa ei kohotella sampanjamaljoja tai puhallella saippuakuplia vaan rallatelllaan ihan minne sattuu, mutta varsin hyvällä tuloksella, sillä aina on vähintäinkin yksi, joka käyttää ”lyijyä” ja näin sormilla syömispaikoista täytyy karsia sellaiset pois, jotka eivät ”päässeetkään paikalle ” tai muutoin olivat epäkohteliaita, että kuolivat (loistivat) poissaolollaan.

  Reply
 • 19.4.2018 at 19:44
  Permalink

  Paljonkohan aktiivimalli on jo tullut maksamaan? Työttömien tarkka valvonta vaatii aika helvetisti resursseja. Kyllä ne kynnelle kykenevät työttömät työllistyvät kuten aina ennenkin kunhan oikeaa palkka työtä löytyy.

  Työn antajien kannusteloukut tulisi purkaa. Valtio on tukenut ihan liikaa isoja yrityksiä, jotka ovat jakaneet osinkoina yhteisövero helpotukset ja työnantaja maksujen alennukset, joista leijonan osa siirrettiin työntekijän kontolle kokoomuslaiseen malliin. Lisäksi isoille yrityksille on määrättävä kunnon sakkomaksut joakaisesta työntekijän irtisanomisesta. Johan alkaisi työllistäminen kiinnostaa.

  Toki paras tapa työllisyyden nostamiseen olis erota EU:sta ja yhteisvaluutasta ja ottaa oma kansallinen kultaan sidottu valuutta käyttöön, jota oma kansallinen pankki säätelee.
  Valitettavasti poliitikot ovat läpeensä korruptoituneita Bilderbergin marionetteja, jotka ovat myyneet sielunsa
  Rothchildtien pankkisuvulle.

  Reply
 • 19.4.2018 at 20:42
  Permalink

  Sikäli kuin ymmärrän politiikan kielenkäyttöä tuo ”kehittyy” tarkoittaa, että sen totaalisesti epäonnistunut ja pitää laittaa kokonaan uusiksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.