Ministeri Sampo Terho seksuaalisesta häirinnästä: Jokaisen tulee voida harrastaa urheilua turvassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö perkaa yhteistyössä järjestöjen kanssa häirintää urheilussa.

Urheiluministeri Sampo Terhon mukaan seksuaaliseen häirintään ja kaltoinkohteluun on liikunnassa ja urheilussa, kuten muillakin sektoreilla, nollatoleranssi. – Kun tällaista käytöstä ja toimintaa havaitaan, on siihen ehdottomasti, ripeästi ja määrätietoisesti puututtava, Terho sanoo.

– Toimenpiteitä tehdään jatkuvasti. Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää toukokuussa järjestöille suunnatun kyselyn, johon on sisällytetty kysymyksiä järjestön toimista häirintätapauksissa. Kyselyn toteuttaa Olympiakomitea yhdessä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n kanssa. Lisäksi ministeriö rahoittaa seuratasolle suuntautuvaa aihetta koskevaa selvitystä, joka käynnistyy kesällä. Selvityksen toteuttaa Jyväskylän yliopisto yhteistyössä mm. SUEK ry:n, Olympiakomitean ja Suomen Valmentajien kanssa.

Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä tuli voimaan 1.5.2014. Vapaaehtoistoimintaa järjestävillä yhteisöillä on mahdollisuus tarkistaa vapaehtoisten rikostausta, mutta toistaiseksi vain harvat liikunta- ja urheiluseurat hyödyntävät tätä mahdollisuutta. Lisäksi Olympiakomitea on laatinut Lupa välittää – lupa puuttua -ohjeistuksen, joka sisältää toimintaohjeita ennaltaehkäisyyn ja toimintaohjeet häirinnän ja kaltoinkohtelun tilanteisiin.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa myöskin Väestöliiton uutta palvelua Et ole yksin, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa, Terho kertoo.

Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalan kynnyksen tukea nettisivun kautta chatissa tai puhelimitse urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Terhon mielestä palvelun toiminta tukee perusperiaatetta siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus ja mahdollisuus harrastaa turvallisessa ympäristössä. – Jokaisen tulee voida harrastaa urheilua turvassa.

Seksuaalinen häirintä urheilussa on saanut viime viikkoina julkisuutta, kun Tulosruutu uutisoi naisten jalkapallossa ja jääkiekossa ilmenneestä häirinnästä ja ahdistelusta. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta otti asiaan kantaa viime viikolla.

Lähde: OKM

Katso myös:

6 thoughts on “Ministeri Sampo Terho seksuaalisesta häirinnästä: Jokaisen tulee voida harrastaa urheilua turvassa

 • 18.4.2018 at 14:45
  Permalink

  Ja tolla saman mantran toistolla onkin sitten taas päivän työt tehty ja valtakunnassa kaikki hyvin.

  Reply
 • 18.4.2018 at 15:01
  Permalink

  Taas yksi maailmoja syleilevä aivopieru joka ei tarkoita yhtään mitään. Ei ihme että Suomen asiat on huonolla mallilla kun kansanedustajien kaikki aika menee näiden vaali-kosiskelu-aivopierujen miettimiseen. Tämänkin ajan Sampo olisi voinut miettiä miten parantaa työikäisten suomalaisten elintasoa.

  Sammolta pitäisi peruuttaa palkka tämän ja edellisen lausunnon väliltä. Sillä siinä välissä ei ole saatu mitään tuottavaa ilmoille. Ja tämä lause todisti sen.

  Reply
 • 18.4.2018 at 16:19
  Permalink

  Arstilat kiellettävä ja jätesäkki päähän kaikille miituuta kiljuville

  Reply
 • 18.4.2018 at 21:47
  Permalink

  Valkoisten valmentajien tyttöjen ja poikien kähmintä on saatava loppumaan. Mitä tulee muslimien lasten raiskausrinkeihin ja Yhdysvaltain demokraattisen puolueen ”lastenkutsuihin”. Tässä tapauksessa voin lainata osuvasti Archie Bunkkeria: ”IHO UMPEEN”!!!
  Ja pelkäksi nostalgiaksi: ”EEEDITTH!!!” ”MISSÄ SE KALJA VIIPYY???”

  Reply
  • 18.4.2018 at 21:48
   Permalink

   Korj: …muslimien VALKOISTEN lasten raiskausrinkeihin…

   Reply
 • 28.5.2018 at 06:32
  Permalink

  ”Ministeri Sampo Terho seksuaalisesta häirinnästä: Jokaisen tulee voida harrastaa urheilua turvassa”

  Ai tämä smurffi kutsuu sitä urheiluksi, jotta voi itse jatka kähmintäänsä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.