Suomi hakee kärkipaikkaa Euroopan akkumarkkinoilla

Akkujen tarve yli kymmenkertaistuu maailmassa vuosina 2015–2020. Tarvetta lisää erityisesti sähköisen liikenteen ja uusiutuvan energian käytön lisääntyminen. Business Finland on käynnistänyt akkutoimialalle kaksivuotisen Batteries from Finland -aktivointikokonaisuuden, jolla Suomi pääsee mukaan eurooppalaiseen ja globaaliin akkuverkostoon.

Maailman akuista 80 prosenttia valmistetaan Aasiassa, missä tuotetaan paljon perusakkuja. Myös Euroopassa on monipuolista akkuteknologista osaamista, ja Euroopan komission energiaunionista vastaavana varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič kannustaa kehittämään akuista pitkäkestoisempia ja turvallisempia. Hän korostaa, että tätä akkuosaamista pitää kehittää edelleen Euroopassa.

Suomessa on akkuihin tarvittavia raaka-aineita ja kemikaaleja. Nyt tavoitteena on saada tulevina vuosina haltuun myös akkuihin liittyvä korkeamman lisäarvon osuus eli tekeminen kennojen kehittämiseen asti. Suomi panostaa myös kierrätysosaamiseen.

– Suomella on kaikki edellytykset merkittävän akkuklusterin luomiseen, jonka avulla voimme nostaa jalostusarvoa Suomessa. Meiltä löytyy ainutlaatuinen yhdistelmä raaka-aineista, jalostukseen ja energia-alan osaamiseen järkevän kokoiselta maantieteelliseltä alueelta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Suomi ei halua olla ainoastaan akkujen raaka-ainetuottaja. Yrityksiltämme löytyy kilpailukykyisiä konsepteja ja tietotaitoa useassa arvoketjun osassa. Markkina kasvaa voimakkaasti, joten lähdemme ensisijaisesti hakemaan siivua uudesta markkinasta, emme niinkään kilpailemaan olemassa olevan toiminnan kanssa. Business Finland näkee tässä suuren mahdollisuuden Suomelle, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Suomi houkutteleva investointikohde kaivostoiminnalle

Kasvava akkutuotanto tarvitsee uutta kaivostoimintaa, koska jo käytössä olevat mineraalit eivät kierrätettynäkään riitä teollisuuden nopeasti kasvaviin tarpeisiin. Suomi on kansainvälisesti vertaillen houkutteleva investointikohde kaivosteollisuudelle.

– Suomessa on ainutlaatuiset raaka-ainevarannot sekä vahvaa geologista ja kaivosalan osaamista. Suomi houkuttelee kaivosalan toimijoita maailman kattavimmilla geotietoaineistoilla ja hyvällä toimintaympäristöllä. Meillä on erittäin hyvää kemian alan ja materiaalitutkimusta, ja osaamisemme yltää globaalien raaka-ainevirtojen analysointiin. Suomella on näin hyvät edellytykset nousta akkumarkkinoiden eurooppalaiseksi kärkimaaksi, toteaa Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtaja Mika Nykänen.

Liikenne ja uusiutuva energia kasvattavat akkumarkkinaa

Erityisesti sähköinen liikenne kasvattaa akkumarkkinaa. Päästövähennystavoitteet ohjaavat sähköautojen, -bussien, -polkupyörien ja -skoottereiden käyttöön ja niistä on tullut hinnaltaan kilpailukykyisempiä. Moni suurkaupunki on jo ilmoittanut suunnitelmista rajoittaa aikaa, jolloin polttomoottoriautoilla voi ajaa keskustassa. Myös lauttaliikenne sähköistyy, samoin kaivos- ja metsätyökoneet.

Toinen akkumarkkinaa kasvattava tekijä ovat sähköverkkoon liitettävät akut. Uusiutuvien tuuli- ja aurinkovoiman haaste on, että energiaa tulee silloin, kun tuulee tai aurinko paistaa, ei välttämättä silloin, kun energiaa tarvitaan.

– Akkuja käytetään enenevässä määrin huippuvoimalaitosten korvaamiseksi. Kulutushuippuja varten on jouduttu rakentamaan voimalaitoksia, joiden rakentamista voidaan tulevaisuudessa ainakin osittain korvata sähkövarastoinnilla. Vastaavasti kuluttajatasolla myös kotitaloudet voivat käyttää akkuja ja kerätä talteen esimerkiksi aurinkoenergiaa”, Business Finlandin toimialajohtaja Vesa Koivisto sanoo.

– Kestävän kehityksen näkökulmasta akkujen kierrätys tulee jatkossa olemaan keskeinen kehitysalue. Kierrätys voi myös tarkoittaa tuotekehitystä akkujen uudelleen käytössä: esimerkiksi sähköauton akkua voitaisiin käyttää uudestaan kodin sähköverkossa, muistuttaa Business Finlandin toimialajohtaja Vesa Koivisto.

Batteries from Finland

Business Finland vauhdittaa kansallisen akkuekosysteemin rakentamista.  Aktiviteeteilla myötävaikutetaan osaamispohjan ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen koko arvoketjussa niin akkujen raaka-aineiden tuottamisesta kennojen valmistukseen kuin akkuihin liittyviin sovelluskohteisiin ja palveluihin.

– Yrityksiltämme löytyy kilpailukykyisiä konsepteja ja tietotaitoa useassa arvoketjun osissa. Business Finlandin aikaisemmat innovaatio-ohjelmat, kuten EVE – Sähköiset ajoneuvot ja Green Mining, ovat luoneet kansallisesti osaamispohjaa. Siitä saa hyvän perustan uuteen akkuekosysteemiin, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

– Liikkumisen sähköistymiseen sekä energian varastoimiseen liittyvät tuotteet, palvelut ja liiketoimintakonseptit kehittyvät nopeasti, ja kasvava markkina on luonnollisesti erittäin kiinnostava.

Business Finland rakentaa verkostoja, joilla päästään mukaan eurooppalaiseen akkuverkostoon ja sen kautta globaaliin verkostoon. Samalla Suomeen houkutellaan alan ulkomaisia investointeja. Business Finland kutsui helmikuussa 70 teollisuuden edustajaa kehittämään akkuteknologian tulevaisuutta. Tilaisuus sai erittäin innostuneen vastaanoton.  Seuraavaksi Business Finland ja yritykset suunnittelevat toimenpiteitä markkinan kehittämiseksi.

Lisätiedot verkossa: 
Batteries from Finland -verkkosivu

Lähde: TEM

6 thoughts on “Suomi hakee kärkipaikkaa Euroopan akkumarkkinoilla

 • 4.4.2018 at 14:14
  Permalink

  Suomihan on jo ykköspaikalla mutta kylläkin vain kakkuna, jota jaetaan.

  Reply
 • 4.4.2018 at 14:34
  Permalink

  Tottakai ollaan houkutteleva investointikohde kaivosalalle, kun toiminta on käytännössä verottamatonta, vapaata kaikista vastuista ja aina tarpeen tullen kansalaisten kukkarosta napattavilla rahoilla tuettavissa.

  Reply
 • 4.4.2018 at 14:42
  Permalink

  Ööö… Neste koitti aikoinaan rakentaa akkuja mutta kun ne olivat luokattoman huonoja, muutettiin nimi Exideksi. Eikä niiden laatu parantunut joten Exiden akkuja menee edelleen mainonnasta huolimatta huonosti kaupaksi.

  Sen sijaan, JOS Suomen valtio haluaisi perustaa akkutehtaan jossa se tarjoaa töitä tuhansille ihmisille niin voin kertoa salaisuuden jolla ihmiset saadaan ostamaan Suomen valtion akkua: tehdään levyistä 1mm paksumpia ja lisätään levyjen väliä 1mm. Sen jälkeen akut ovat käytännöss ikuisia. Ja niiden käynnistysvirtakin on suurempi kuin ammeerituntimäärä antaa ymmärtää. Pieni määrä hopeaa sekaan ja Voila, Varta ja Bosch on selätetty.

  Suomessa on lyijyä ja lyijyakkuja niin paljon että Pohjanmaalta ei kannata kaivaa litiumia esille. Riittää kun käytetään rajojemme sisäpuolelta löytyviä akkua. Toistaiseksi vanhoista akuista on maksettu niin huonosti että itsekkin olen valanut niistä luoteja. Näin niiden uusiokäyttö on ollut taloudellisesti kannattavaa. Mutta jos jatkossa akuista maksetaan käypä hinta, niin varmasti varastot tulevat olemaan niitä täynnä.

  Miettikääpä kuinka paljon akkuja menee kaatopaikoille ja jätteenpolttolaitoksille. Ei ihme että Hollantilaiset yritykset haluavat ostaa kaiken sen tuhkan joka jätteenpoitolaitoksilta tulee. Seilä on kuparista tantaaliin, kullasta tinaan ja hopeaan kaikki mineraalit. Ja saaste savukaasuineen jää Suomeen.

  JOS Suomen valtio haluaa muuttaa tilannetta sillä on mahdolisuus. Mutta jos ei, niin sitten minäkin jatkan akkujen sulatettelua luodeiksi. Kaksi trukkilavallista on taas odottamassa aikaansa.

  Reply
 • 4.4.2018 at 16:41
  Permalink

  Millä nimimerkki sulax vaan saa poistettua akkulyjyistä epäpuhtaudet luotien valua varten?

  Reply
 • 4.4.2018 at 17:48
  Permalink

  Akkukeksijät vankilaan ja raaka-aineet ilmaiseksi ulkomaalaisille? Tapaus Partanen.

  Reply
 • 4.4.2018 at 20:08
  Permalink

  Mitä sitä turhaa keuhkoamaan raskaasta ”kehittelemisistä”. Idea voidaan myydä 5 sentillä juutalaiselle monikänsälliselle goyimi -orjakaleeri -firmalle pois polttelemasta sormista. Akut ovat ympäristömyrkky -tavaraa ja näin uhkana näre ihramoisen ekosysteemille sekä faunaiselle -lokerolle. Eli ”arvot” on laitettava tärkeysjärjestykseen ja suomalaiset känsä -asukkaat ovat tottuneet näkemään elinolojensa kapeneva ja kuriseva vatsa on parempaa viihdettä kuin Tosi-TV:t ja rokki -ratiot undulaatti -aivoisine juontajineen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.