Lukijalta: Gazan rajan ”maaliskuun paluumarssin” tarkoitus

Israelin Gazan rajalla alkoi pääsiäisen aikaan Hamasin kokoonkutsuma laaja mielenilmaus,jota kuvattiin johtajien toimesta ”rauhanomaiseksi”. Mielenilmauksen on ilmoitettu jatkuvan 15. toukokuuta asti, jolloin on Israelin itsenäisyyden 70-vuotispäivä. Mitä tapahtuu tuolloin raja-alueella, nähdään toukokuussa.

Gazan Hamasin johtajat olivat kehottaneet palestiinalaisia massaprotestiin Gazan Israelin vastaiselle rajalle, majoittuen telttakyliin rajan pintaan. Alueelle odotellaan kymmeniä, jopa toista sataa tuhatta mielenosoittajaa. Pyrkivätkö mielenosoittajat massalla yli rajan?

Hamas oli värvännyt mukaan omia taistelijoitaan jotka kivittivät ja polttopulloja heittelemällä provosoivat Israelin rajan takana olevaa armeijaa. Kuolleita on jo toistakymmentä, joista suurin osa on Hamasin jäseniä, nuoria miehiä.

Toiminnallaan Hamas pyrkii aiemmista Gaza-sodista tutulla taktiikalla kävelyttämällä gazalais-lapsia Israelin rajan pintaan kielletylle alueelle, odottaen Israelin reaktiota asiaan. Israel on palauttanut lapset Gazan puolelle.

Prostestoinnin tarkoitus on vaatia ”paluuoikeus” n. 5 miljoonalle ”pakolaiselle” suoraan Israeliin, muuttaen maan statuksen juutalaisvaltioista muslimienemmistöiseksi valtioksi.

On esitetty mediaväitteitä, että ”mielenilmaus” liittyisi Gazan humanitääriseen ja taloudelliseen kriisiin. Totuus on, että massamielenilmauksen syynä ei olekaan sähkön, polttoaineen, elintarvikkeiden, tavaroiden tai lääkkeiden puute Gazassa. Asian toi esille selvästi Hamas johtajat Ismail Hanya ja Yehya Sinwar vierailtuaan kannustamassa mielenosoittajia.

Hanya ja Sinwar julistivat, että nyt ”alkaa uusi vaihe palestiinalaisten kansallisesta taistelusta vapauttaa alueet Välimerestä aina Jordan-jokeen saakka”. Samalla kaikki neuvottelut arabien ja Israelin kesken tulee lopettaa.

Mielenkiintoista on että ”mielenilmaus” on suunnattu Israelin ja Gazan väliselle rajalle. Onko siellä helpompi mellakoida kuin Egyptin rajalla? Vastaisiko Egyptin armeija kumiluotien sijasta järeämmin, tykeillä?

On myös outoa, että vaikka Israelista on kaksi jatkuvasti toimivaa rajanylityspaikkaa Gazaan, ei kritisoida Egyptin rajanylityspaikan Rafah:n kiinnioloa.

Vuoden 2017 aikana Rafaf oli auki alle 30 päivää, kun Israelin ylityspaikat olivat auki yli 280 päivää samana vuonna.

Egyptillä on sama turvallisuusongelma Hamasin kanssa kuin Israelilla, ja molemmat maat yhdessä merisaartavat Gazan aluevesiä, estääkseen asekuljetukset Hamasille. Tämän faktan länsimedia muistaa mainita vain Israelin osalta.

Sama vt. presidentti Abbas, joka ilmoitti Hamasin syylliseksi 13.3. 2018 PA-hallinnon pääministerin saattueen jouduttu autopommi-iskun kohteeksi Gazassa, tukee nyt Hamasin mielenilmausta ”palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeuden puolesta”. Asia, joka on sovittu Oslo I- ja II-sopimusten kahdenväliseksi neuvotteluasiaksi, jos PA-osapuoli löytää tien neuvottelupöytään.

Arto Perämäki

Katso myös:

8 thoughts on “Lukijalta: Gazan rajan ”maaliskuun paluumarssin” tarkoitus

 • 3.4.2018 at 18:14
  Permalink

  Jeesuksen kavaltajille luvattiin aikoinaan Siperiasta ja Madagasgarilta omaa palstaa mutta ei kelvannu.

  Reply
  • 3.4.2018 at 20:41
   Permalink

   Tälle porukalle ei käy ikinä mikään -vaatimukset ja uhriutuminen ainoastaan kiihtyy jokaisen myönnytyksen jälkeen.

   Reply
 • 3.4.2018 at 18:25
  Permalink

  On se varmaa hienoa olla niin mahtava, että voi ottaa toisten maat ja antaa sen toisille. Tämän jälkeen suojelee uudisasukkaita, kun he valtaavat loputkin alueet tekosyiden varjolla.

  Vaan ei taida nöillä olla mitään tekemistä Jeesuksen kavaltajan tai ristiin naulitsemista vaativien kanssa. Lähtöisin pohjoisemmasta mustanmeren rannalta.
  Khazar.

  Reply
 • 3.4.2018 at 18:29
  Permalink

  Israel ei itse innostu sanottavasti kristitylle Länsimaailmalle kovasti juutalaisten tarjoamaa monikulttuurisuutta, joka on kulttuurimarxistisen narratiivin mukaan ”parasta” lääkettä ”rasismia” ja niin kovasti huudettuja ”natseja” vastaan, joiden näkeminen vaatii todellista irtaantumista todellisesta maailmasta aina skitsofreniaan asti. Mutta nk. ”natsiksi” pääsee jo sillä, että suomalaisen silmänurkka kostuu siitä, että nostaa omin käsin Suomen Siniristilipun salkoon liehumaan lauhkeassa tuulessa, joka onkin kaunein näky maailmassa saunapuhtaan emännän jälkeen maailmassa.

  Reply
 • 3.4.2018 at 20:24
  Permalink

  Jokainen tuolla suunnalla tuleva ruumis on voitto sivistyneelle maailmalle.

  Reply
  • 4.4.2018 at 05:23
   Permalink

   Sikiävät vaan niin maan perkeleesti kun aikaa riittää kuitenkin hässimiseen. Sama afrikassa, valitetaan nälkää ja kurjuutta, kuitenkin lisääntyvät kuin kanilaumat.

   Reply
 • 3.4.2018 at 22:28
  Permalink

  Hyvä kun joku laittaa muslipaskoille nokkiin.

  Reply
  • 4.4.2018 at 10:22
   Permalink

   kannattaa ottaa asioista selvää että ketkä tuolla ne paskat on ja (((kenen))) pitäisi saada nokkiin

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.