Työttömyysturvan aktiivimallin tuloksia tarkastellaan tarkemmin huhtikuun aikana

Kela julkaisee ensimmäiset alustavat tilastotiedot koko ensimmäisen tarkastelujakson ajalta 5. huhtikuuta.

Keskiviikkona julkisuuteen tulleet tiedot eivät vielä kata koko ensimmäistä vuosineljännestä.

”Hallitus haluaa tarkastella huolellisesti aktiivimallin tuloksia, kuten eduskuntakin edellytti. Analyysin pohjalta tarkastellaan tehtyjä toimia ja ryhdytään toimenpiteisiin työttömyysturvan kehittämiseksi”, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Tilastotietoja on kerätty kevään ajan ja aineistoja täydennetään.

Hallitus tarkastelee aktiivimallin vaikutuksia myös kehysriihessä huhtikuussa.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan 1. tammikuuta 2018. Työttömyyden alun omavastuupäivien määrä vähentyi muutoksen myötä 7 päivästä 5 päivään. Omavastuuosuutta taas lisättiin työttömyyden ajalle, jos työttömyys kestää yli 65 työttömyysetuuden maksupäivää.

Aktiivimalli on osa hallituksen niin kutsua kymppilistaa eli joukkoa työllisyyttä vahvistavia päätöksiä. Hallituksen tavoitteena on, että yhä useampi pääsee töihin.

Lähde: STM

Katso myös:

7 thoughts on “Työttömyysturvan aktiivimallin tuloksia tarkastellaan tarkemmin huhtikuun aikana

 • 29.3.2018 at 16:22
  Permalink

  Höylä iski vaikka kysyin työkkäristä apua ja jotain kursseja. Eipä ole vastattiin ja ei kukaan palkannut 18 tunniksi töihin vaan työmarkkinatuesta lähtee se 32,40 per kuukausi. Jos tämän takia jää laskuja maksamatta ja tulee merkintä luottotietoihin niin joltakin tämän paskan arkkitehdeiltä jää sitten hammas lekurikäynnit väliin. Speden sanoin: alkaa ikenet ihmettelemään mihin hampaat katosi. Silmä silmästä saatana.

  Reply
 • 29.3.2018 at 17:03
  Permalink

  No tarkastelkaapas. Varmaan tulee kiristyksiä, jotta saadaan lisää rahaa matujen hyysäykseen.

  Mitä vi.tun hyötyä noista loisivista matuista oikeen on???????????????????????????????

  Reply
 • 29.3.2018 at 20:18
  Permalink

  Leikataan niiltä joilla ei mitään ole. Työtön yksinhuoltaja ei voi ostaa lapsen lukiokirjoja, maksaa lapsen harrastus maksuja… Onko yllätys? Tämä on nykyisen öykkärioikeistohallituksen tavoite.

  Reply
 • 29.3.2018 at 20:37
  Permalink

  Raha kasvaa tunnetusti suomalaisen selkänahasta.

  Reply
 • 30.3.2018 at 06:55
  Permalink

  Ei ollut leikkuri iskenyt vaikka en ole HAKENUT mitään mallin määräämiä. Sanoin vaan kelalle että jos tuosta leikkaatte saatte vastata seurauksista, koska mitään sosiaalitukia EN ole hakenut koskaan.

  Reply
 • 30.3.2018 at 20:01
  Permalink

  Vai tarkastellaan sitä, millanen fiasko koko aktiivi mallista tuli, ja kuinka sadoille ihmisille tästä koitui pelkkä tulojen leikkaus automaatti, kuten minullekkin. Tähän päivään mennesssä ei minullekkaan ole tarjottu minkäänlaista toimintaa, työn hakeminen on taas kohdaltani pitkäaikaissairauden että rajujen työrajoitteiden myötä pelkkä kysymysmerkki, ja saattaa tuolla rikki menneellä selällä sekä kirurgin lausunnoilla olla omat merkityksensä asiaan. Tämä fiasko kyllä piti ajaa, että saadaan tilastoja kaunisteltua, ja todennäköisesti muutama prosentti kaikista reilu puolesta miljoonasta työttömästä oikeasti työllistyy edes hetkellisesti johonkin.

  Reply
 • 31.3.2018 at 16:42
  Permalink

  Homma menee siis tuttuun tyyliin: aktiivimallin kehittäjät arvioivat omaa luomustaan, ja yllättäen toteavat sen onnistuneeksi.

  Minusta tuo aktiivimalli on erittäin huono. En vastusta sitä sen takia että vastustaisin aktivointia itsessään, tai koska kyseisen leikkaus olisi kohtuuton, joskin se sitä voi hyvinkin olla monelle työttömälle.

  Vastustan sitä sen takia että se on täysin typerä. Suuri osa ei kykene saamaan työtuntimääriä kasaan, eikä muiden kannustinloukkujen takia se ole välttämättä työttömälle kannattavaakaan, joten suurin kysyntä tulee olemaan työkkärin kursseille, jotka ovat suurelta osin erittäin heikkotasoisia. Ne kurssit ovat jo nyt täysin turhaa veronmaksajien rahojen tuhlausta konsulttiyrityksille. Ja aktiivimalli kannustaa työttömiä hakeutumaan tälläisiin turhiin kursseihin, joka nostaa kurssien kysyntää ja pakottaa työvoimaviranomaiset vastaamaan siihen kysyntään käyttämällä lisää veronmaksajien rahoja täysin turhien kurssien hankintaan. Lisäksi se lisää viranomaisten työmäärää, eli pitää palkata lisää työvoimaviranomaisia.

  Minusta siis tämä aktiivimalli on osa ongelmaa, ei ratkaisua.

  Ja sitten kun tiedetään että aktiivimalli yms. kyttäys koskee käytännössä ainoastaan kantasuomalaisia. Ismo Isis voi rauhassa matkustaa Syyriaan taistelemaan ISIS:n riveissä ilman pelkoa että päivärahojen maksu keskeytyy. Kantasuomalainen taas voi joutua vaikeuksiin jo siitä että missaan yhden puhelinsoiton WC-käynnin takia, ja viranomainen tulkitsee että työtön ei ole ollut työmarkkinoiden tavoitettavissa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.